fbpx

Treinen twee minuten stil tijdens Dodenherdenking en langere treinen op Bevrijdingsdag

Ook dit jaar staan alle treinen in Nederland twee minuten stil tijdens de Dodenherdenking op donderdag 4 mei om 20:00 uur. NS laat weten zoals gebruikelijk het treinverkeer kort stil te leggen, maar ook al het andere openbaar vervoer van andere vervoerders staat ‘s avonds even stil ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, oorlogssituaties en vredesmissies.

Treinen twee minuten stilzetten is niet de enige manier waarop NS de oorlog herdenkt. Veel machinisten en conducteurs dragen op 4 en 5 mei een fakkelspeldje op hun uniform. Dat is het officiële herdenkingssymbool. Bovendien vinden er op verschillende stations herdenkingsbijeenkomsten plaats. Op Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal, Arnhem Centraal, Alkmaar, Haarlem en Nijmegen kunnen reizigers en personeel oorlogsslachtoffers herdenken. De NS-harmonie zal na de twee minuten stilte het Wilhelmus spelen op station Utrecht Centraal.

In deze video zie je hoe de 2 minuten stilstaan eruit ziet in de praktijk:

NS en ProRail houden zelf ook een herdenkingsbijeenkomst voor omgekomen spoorwegmedewerkers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn 477 medewerkers van de spoorwegen om het leven gekomen tijdens het uitoefenen van hun werk. Deze herdenking vindt om 12.50 uur plaats naast het hoofdkantoor van ProRail aan het Moreelsepark te Utrecht.

Bevrijdingsdag

Na de Dodenherdenking vindt op vrijdag 5 mei Bevrijdingsdag plaats. Traditiegetrouw trekken de verschillende Bevrijdingsfestivals die op die dag in het land plaatsvinden veel publiek. NS anticipeert daarop door langere treinen in te zetten richting in elk geval Haarlem en Zwolle, waar de grootste festiviteiten plaatsvinden. In Zwolle worden reizigers getrakteerd op een dj die de hele middag op het stationsplein plaatjes draait. En ben je in Amsterdam? Dan wordt er in de Koninklijke Wachtruimte een theatervoorstelling gehouden.

Ook Arriva zet extra en langere treinen in in Groningen en Blauwnet rijdt met extra materieel tussen Zwolle en Ommen. NS raadt feestvierders aan om vooraf de reisplanner te checken, want vanwege de drukte liggen last-minute wijzigingen op de loer.

0 0 stemmen
Artikel waardering
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
dagreiziger
1 jaar geleden

Goed idee en respect voor alle oorlogsslachtoffers, ook die van nu zoals in Ukraine.
Maar gekke vraag: Als ze om 20:02 uur weer gaan rijden, krijg je dan geen power surge waardoor de bovenleidingen overbelast worden ?

Johan
1 jaar geleden
Antwoord aan  dagreiziger

Als dat gebeurt is het eerder tegen 20:00 als meerdere treinen in dezelfde bovenleidingsectie tegelijk regeneratief zouden remmen. Bij het optrekken zakt de bovenleidingspanning juist in.

dries molenaar
1 jaar geleden
Antwoord aan  dagreiziger

Er komt wellicht een dip. Het bovenleidingnet is gesegmenteerd dus het loopt wel los met het aantal treinen in een segment. De voeding van buiten (het hoogspanningsnet) is stabiel dus niets aan de hand. Er was genoeg aanbod uit wind en zelfs nog zon.

Ark
1 jaar geleden

Wel jammer dat de HTM in Delft bleef doorrijden.