Treinreizigers brengen nacht door op station Amersfoort door storing

Tientallen tot honderd reizigers hebben de nacht op station Amersfoort doorgebracht. Door een storing konden er geen treinen rijden. Volgens getuigen heeft er een bus van Amersfoort naar Apeldoorn gereden.

Uren vertraging

Volgens het ANP was er sinds vrijdagavond circa 23:00 uur geen treinverkeer mogelijk van en naar Amersfoort Centraal. Uit data van Treinposities.nl lijkt het echter alleen te gaan om de laatste trein naar Groningen en mogelijk ook om de laatste trein naar Apeldoorn, die beide om 1:06 uur hadden moeten vertrekken uit Amersfoort Centraal. Getuigen melden dat verder één andere trein zijn eindbestemming niet heeft bereikt.

Hessel Monhemius (28) vertelt tegenover de NOS dat reizigers rond 1:00 uur de trein naar Groningen moesten verlaten. Later mochten reizigers alsnog in een trein stappen, maar die vertrok niet. Pas rond 6:15 uur vertrok de trein uiteindelijk richting Groningen.

Geen vervangend vervoer

Ook Treinreiziger.nl heeft een e-mail binnengekregen van een reiziger die onderweg naar Zwolle heel de nacht in station Amersfoort heeft moeten doorbrengen. “Vannacht hebben rond de 100 treinreizigers een hele nacht moeten wachten op station Amersfoort,  terwijl het NS personeel wel fijn naar huis gebracht werd” schrijft Bram Posch in de vroege ochtend in een e-mail aan Treinreiziger.nl.

Volgens hem was er nauwelijks NS-personeel te zien, en zou er ook iemand zijn flauw gevallen. Posch: “Mijn appjes aan de meldkamer NS (over het onwel worden, red.) hebben in elk geval geen reactie uitgelokt bij de NS”. Volgens Posch is betreffende reiziger 2,5 uur later door een ambulance afgevoerd. Monhemius meldt tegenover de NOS dat de sfeer in zijn rijtuig gelaten was.

“Het is heel vervelend dat reizigers op het station zijn gestrand”, aldus een woordvoerder van de NS tegenover persbureau ANP. Het inzetten van vervangend vervoer, zoals bussen, was volgens haar “slechts mondjesmaat” mogelijk door het personeelstekort.

Rechten bij een verstoring

De Europese verordening 1371 / 2007 regelt dat een spoorvervoerder opvang moet regelen voor gestrande reizigers. “Wanneer geen hotelaccommodatie kan worden aangeboden, moet de kwaliteit van de alternatieve accommodatie de kwaliteit van een hotel zo dicht mogelijk benaderen” is te lezen in de interpretatie van de richtlijnen. Verder moet de bijstand op een duidelijke en toegankelijke manier worden aangeboden, indien nodig door een beroep te doen op alternatieve accommodatie. “Voor zover mogelijk, zijn spoorwegondernemingen verplicht actief bijstand te verlenen.” Ook wordt in de toelichting duidelijk gemaakt dat van reizigers niet mag worden verlangd dat ze zelf accommodatie moeten betalen.

Treinreiziger.nl constateert dat in heel Europa spoorwegmaatschappijen moeite hebben om de verordening na te leven. Zo regelde Thalys geen accommodatie voor reizigers die in juli massaal strandden in Brussel en Parijs. Ook kent Treinreiziger.nl voorbeelden uit Duitsland en Zwitserland waarbij reizigers geen hotelaccommodatie werd aangeboden, terwijl de eindbestemming niet bereikt kon worden.

This post was last modified on 24 september 2022 13:52

Share

Recent Posts

Deze week wordt er gewerkt (met een zachte G) aan het spoor tussen ‘s-Hertogenbosch en Tilburg/Boxtel

Door werkzaamheden bij Vught rijden er van dinsdag 18 juni t/m zondag 23 juni geen…

1 dag terug

Trein Hengelo – Bielefeld valt nog steeds vaak uit

Nog steeds valt de trein vanuit Hengelo naar Bielefeld veel vaker uit dan gemiddeld. Dit…

1 dag terug

Wanprestatie trein Hengelo – Duitsland zorgt voor extra kosten (voor de belastingbetaler)

De treinverbinding tussen Hengelo en het Duitse Bielefeld gaat de belastingbetaler in Overijssel aanzienlijk meer…

1 dag terug

Nog nooit zoveel treinreizigers naar voetbalkampioenschap

Er is nog nooit zoveel treinverkeer naar een internationaal voetbaltoernooi geweest als tijdens het vrijdag…

3 dagen terug

In beeld: Dit zijn de nieuwe ICE-treinen (in 30 foto’s)

Vanaf 15 juni 2024 is het een feit. De oude ICE-treinen zijn vervangen door nieuwe…

3 dagen terug

NS verwelkomt nieuwe ICE-treinen op de route Amsterdam – Frankfurt

Zaterdag heeft NS-directeur Heike Luiten officieel de nieuwe ICE 3neo in Nederland verwelkomd. De treinen…

4 dagen terug