fbpx

Treinstaking gaat niet door: rechter verbiedt de actie

22 dec 2016 16:53

NS-personeel mag vrijdag niet staken. Dat is de uitkomst van een kort geding dat door NS was aangespannen. Volgens de voorzieningenrechter in Breda is de staking op dit moment nog te vroeg. Tot 6 januari zijn stakingen verboden.

De partijen zijn nog in gesprek en de VVMC had in haar brief niet duidelijk genoeg gesteld dat er al sprake was van een ultimatum. Bovendien is er sprake van een risico voor de veiligheid als grote mensenmassa’s bij elkaar staan, onder meer op perrons. Op dit moment is er minder politie beschikbaar, had NS betoogd, omdat die veelal bezig is met grote evenementen.

NS verwacht na deze uitspraak vrijdag de reguliere dienstregeling te kunnen rijden. Het bedrijf noemt de uitspraak "goed nieuws voor onze reizigers, die morgen anders grote hinder hadden ondervonden. Het gesprek met de vakbonden over de kwestie wordt voortgezet, kondigt het bedrijf aan.

Een woordvoerder van NS zei meteen na de uitspraak dat het bedrijf hard bezig is met het aanpassen van de zogenoemde werkpakketten. "In april moet er een gevarieerder pakket liggen voor de machinisten. Tot die tijd blijven we wat ons betreft in gesprek met de VVMC."

Bestuurder Wim Eilert van de VVMC noemde de uitspraak teleurstellend. Of hij nu een staking op 6 januari voorbereidt, kon hij nog niet zeggen. "We gaan eerst de uitspraak bestuderen. In elk geval gaan we knokken voor goede werkpakketten. We zijn altijd bereid om te praten en gooien de deur niet dicht."

De partijen praten al maanden met elkaar, zelfs woensdag nog. Volgens de advocate van de VVMC leverde dat gesprek echter niets op. "We zitten in een impasse waar we niet uitkomen," zei ze. Als de staking was doorgegaan, zou er sprake geweest zijn van de grootste treinstaking sinds 2001, aldus NS.