Treinverkeer België deels stilgelegd door hevige regenval (en ook trein ontspoord)

De Belgische spoorbeheerder Infrabel heeft donderdagochtend het treinverkeer in het zuiden van België stilgelegd vanwege hevige regenval. Woensdag was er al veel hinder. Door de regenval zijn op meerdere plekken de sporen beschadigd. In de Ardennen is een trein ontspoord.

Ontsporing

De ontsporing heeft zich voorgedaan op de Belgische spoorlijn 162, die Namen met Luxemburg verbindt. Op foto’s is te zien dat de sporen bij Grupont zwaar beschadigd zijn. Nadere details over de ontsporing ontbreken bij de redactie van Treinreiziger.nl.

Dringende hulp

Door de extreme weersomstandigheden is het treinverkeer rond Charleroi, Namen en Luik onderbroken. “Gelieve niet naar het station te gaan en je treinreis uit te stellen” geeft de Belgische spoorwegen als advies. Infrabel-topman Benoît Gilson zegt dat de maatregel noodzakelijk is vanwege de incidenten die in de loop van de nacht plaatsvonden door de zware regenval. Treinen die nog wel rijden, kunnen op veel plaatsen met vertraging vertrekken.

“Door deze onderbreking van het treinverkeer kunnen de hulpdiensten zich concentreren op dringende noodhulp voor iedereen die getroffen is”, gaf minister van Mobiliteit Georges Gilkinet als toelichting. “Ik wens iedereen veel moed toe.”

Treinverkeer naar Nederland en Duitsland

Op sommige plekken zijn er bomen op het spoor gevallen, bijvoorbeeld tussen Heist-op-den-Berg en Aarschot. Op andere plekken is het treinverkeer stilgelegd vanwege overstromingen. Ook de treindienst Maastricht – Luik rijdt niet. In Nederland rijden er plaatsvervangende taxibusjes tussen Maastricht en Eijsden. De verwachting is dat het treinverkeer op z’n vroegst vrijdag wordt hervat.

Ook in Duitsland zorgen de weersomstandigheden voor vertraging. Zo moeten treinreizigers tussen Keulen – Düsseldorf – Essen – Dortmund rekening houden met vertraging, omleidingen en uitval van treinen. Tussen Keulen – Wuppertal – Hagen – Dortmund is het treinverkeer stilgelegd. Ook de Rechte Rheinstrecke is getroffen door de wateroverlast. De internationale treinen Brussel – Keulen (ICE, Thalys) zijn geschrapt. Gisteren kon ook de Nightjet uit Brussel niet vertrekken.

(c) Treinreiziger.nl / ANP. Foto: archief.

This post was last modified on 15 juli 2021 12:15

Bekijk reacties

Share

Recent Posts

Ov-chipkaart nu ook geldig naar Emmerich

Na herhaaldelijk uitstel is het nu echt zover. Sinds afgelopen week kunnen treinreizigers met de…

3 dagen terug

Personeelstekort: treinuitval en geen vervangend vervoer bij storing(en)

Het treinverkeer piept en kraakt door een tekort aan personeel. Vrijwel dagelijks vallen er treinen…

3 dagen terug

In 2023 nachttrein naar Barcelona?

De Nederlands-Belgische spoorwegmaatschappij European Sleeper wil eind volgend jaar meerdere keren per week een nachttrein…

6 dagen terug

NS: mogelijk wekelijks aanpassingen in dienstregeling door personeelstekort

Als de NS komende zomer wegens de krapte op de arbeidsmarkt aanpassingen moet doen in…

2 weken terug

‘Openbaar vervoer in 2023 weer even druk als in 2019’

Het valt te verwachten dat het openbaar vervoer in 2023 weer bijna net zo druk…

2 weken terug

Nachttrein naar Franse wintersportbestemmingen (en Franse stranden)

European Sleeper gaat samenwerken met Sunweb om duurzaam reizen voor een breed publiek aantrekkelijk te…

2 weken terug