NS en ProRail starten met uitbreiding defibrillators op stations

De overlevingskans van mensen die op een treinstation een hartstilstand krijgen, wordt de komende tijd steeds groter. NS en spoorbeheerder ProRail gaan het aantal automatische externe defibrillators (AED’s) sterk uitbreiden. Dat nieuws brengen de partijen opnieuw onder de aandacht.

Start in Culemborg

In totaal komen er 715 van deze apparaten op stations. De uitbreiding van het netwerk begon woensdag op station Culemborg, daar zijn nu twee nieuwe exemplaren. Op 50 stations zijn al langer AED’s te vinden. De uitbreiding, die over circa negen maanden zal zijn voltooid, draagt er ook aan bij dat het landelijke netwerk van AED’s wordt verbeterd.

Op de helft van de stations dekken de apparaten een gebied af waar nog geen AED in de buurt was. De AED’s worden gebruikt voor het oproepsysteem HartslagNu. Mensen die een reanimatietraining hebben gevolgd, kunnen zich voor dat oproepsysteem aanmelden. Ze kunnen dan een oproep krijgen als via alarmnummer 112 een melding binnenkomt over een hartstilstand. Hoe eerder een begin wordt gemaakt met reanimeren, des te groter de overlevingskans. Bij voorkeur gebeurt dat binnen zes minuten.

Cursus op twaalf verschillende stations

Directeur van de Hartstichting Floris Italianer constateert dat de uitbreiding van het netwerk “impact heeft voor de stations én hun omgeving.” ProRail en NS “dragen zo bij aan de opgave die we in Nederland nog hebben om AED-loze zones te vullen.”

“Wie zelf burgerhulpverlener wil worden, kan zich online aanmelden voor een gratis cursus. Die worden komende tijd door ProRail, NS en AED-leverancier Fuego aangeboden op twaalf verschillende stations.

Incident Weesp

Dat AED’s op stations belangrijk kunnen zijn, bleek in 2019, toen iemand op het station van Weesp onwel werd. Een toegesnelde reiziger, Arnoud Vermeer, voelde geen pols en herkende de kenmerken van een hartstilstand. “Ik vroeg omstanders een AED te zoeken maar die bleek niet aanwezig te zijn op het station’’, vertelt Vermeer later aan het Algemeen Dagblad. Dankzij de app ‘vind een AED in de buurt’ wist Vermeer tegenover het station een bedrijf op te sporen dat wel een AED had maar dat bedrijf bleek in het weekend gesloten. De man in Weesp heeft het incident niet overleefd.

Vermeer plaatste vervolgens een oproep aan NS, en vroeg het spoorbedrijf om elk station een AED te regelen. NS stelde toen al het liefst overal AED’s op te hangen, maar wees erop dat de defibrillators gevoelig zijn voor diefstal.

(c) Treinreiziger.nl / ANP

This post was last modified on 15 juli 2021 13:17

Share

Recent Posts

NS wil internationale treindienst alleen garanderen met concessie

Een deel van de internationale treinen zal straks geen onderdeel meer zijn van de hoofdrailnetconcessie,…

2 dagen terug

Klachtenregen over volle treinen: ook in de daluren

Reizigersvereniging Rover krijgt steeds meer klachten over volle treinen. Waar het eerder om 200 à…

2 dagen terug

Spoorgebruik wordt 12% duurder (en daardoor ook het treinkaartje)

De Nederlandse Spoorwegen en andere vervoerders moeten in 2023 gemiddeld 12 procent meer gebruiksvergoeding betalen…

1 week terug

NS stopt wederom niet bij ArenA, dit keer wegens werkzaamheden

NS stopt zaterdag wederom een deel van de dag niet op station Amsterdam Bijlmer ArenA.…

1 week terug

NS vreest internationale lijnen kwijt te raken

Door de eisen die het kabinet wil gaan stellen aan een nieuwe spoorconcessie kan NS…

2 weken terug

Trein met 250 reizigers ontspoort door aanrijding met spoorstaaf

Tussen het Limburgse Weert en Haelen is in de nacht van zaterdag op zondag een…

2 weken terug