fbpx
Foto: archief

Treinverkeer België deels stilgelegd door hevige regenval (en ook trein ontspoord)

15 jul 2021 9:10

De Belgische spoorbeheerder Infrabel heeft donderdagochtend het treinverkeer in het zuiden van België stilgelegd vanwege hevige regenval. Woensdag was er al veel hinder. Door de regenval zijn op meerdere plekken de sporen beschadigd. In de Ardennen is een trein ontspoord.

Ontsporing

De ontsporing heeft zich voorgedaan op de Belgische spoorlijn 162, die Namen met Luxemburg verbindt. Op foto’s is te zien dat de sporen bij Grupont zwaar beschadigd zijn. Nadere details over de ontsporing ontbreken bij de redactie van Treinreiziger.nl.

Dringende hulp

Door de extreme weersomstandigheden is het treinverkeer rond Charleroi, Namen en Luik onderbroken. “Gelieve niet naar het station te gaan en je treinreis uit te stellen” geeft de Belgische spoorwegen als advies. Infrabel-topman Benoît Gilson zegt dat de maatregel noodzakelijk is vanwege de incidenten die in de loop van de nacht plaatsvonden door de zware regenval. Treinen die nog wel rijden, kunnen op veel plaatsen met vertraging vertrekken.

“Door deze onderbreking van het treinverkeer kunnen de hulpdiensten zich concentreren op dringende noodhulp voor iedereen die getroffen is”, gaf minister van Mobiliteit Georges Gilkinet als toelichting. “Ik wens iedereen veel moed toe.”

Treinverkeer naar Nederland en Duitsland

Op sommige plekken zijn er bomen op het spoor gevallen, bijvoorbeeld tussen Heist-op-den-Berg en Aarschot. Op andere plekken is het treinverkeer stilgelegd vanwege overstromingen. Ook de treindienst Maastricht – Luik rijdt niet. In Nederland rijden er plaatsvervangende taxibusjes tussen Maastricht en Eijsden. De verwachting is dat het treinverkeer op z’n vroegst vrijdag wordt hervat.

Ook in Duitsland zorgen de weersomstandigheden voor vertraging. Zo moeten treinreizigers tussen Keulen – Düsseldorf – Essen – Dortmund rekening houden met vertraging, omleidingen en uitval van treinen. Tussen Keulen – Wuppertal – Hagen – Dortmund is het treinverkeer stilgelegd. Ook de Rechte Rheinstrecke is getroffen door de wateroverlast. De internationale treinen Brussel – Keulen (ICE, Thalys) zijn geschrapt. Gisteren kon ook de Nightjet uit Brussel niet vertrekken.

(c) Treinreiziger.nl / ANP. Foto: archief.

0 0 stemmen
Artikel waardering
12 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hanzeboog2012
2 jaren geleden

Tegen dit extreme weer valt weinig te beginnen. Enorme sneeuwbuien, valwind in Leersum en nu extreme regenbuien. We zullen er maar aan moeten wennen en bij neer moet leggen dat tegen Moeder Natuur niet te vechten valt.

Rudy
2 jaren geleden

Uiteraard valt weinig tegen extreem weer te beginnen. Daarom is ontregeling van het treinverkeer de norm. Veel interessanter is de snelheid waarmee het verkeer wordt genormaliseerd. Komt het verkeer vandaag nog op gang of gaat het minstens een week duren?

Eric
2 jaren geleden

De Rechte Rheinstercke rijdt nog wel. De problemen zitten vooral op de, voor het passagiersvervoer belangrijkere Linke Rheinstrecke.
https://www.bahn.de/p/view/service/aktuell/index.shtml?dbkanal_007=L01_S01_D001_KIN0001_blitzbox_LZ01

Stokbosveen
2 jaren geleden
Antwoord aan  Eric

In Duitsland is volgens recente mediaberichten ruim 600 kilometer treinspoor beschadigd. Diverse trajecten hebben zelfs zoveel schade dat die geheel opnieuw moeten worden aangelegd. Veelal wegens weggespoelde ondergrond.

Ann
2 jaren geleden

Ik zie beelden vanuit Valkenburg maar als ik dan in de reisplanner kijk dan schijnen alles treinen tussen Maastricht en Heerlen nog te rijden. Klopt dat wel? Of ligt dat spoor soms heel erg hoog?

Hanzeboog2012
2 jaren geleden
Antwoord aan  Ann

Bij Valkenburg ligt het spoor niet op het laagste punt. Maar enigszins verhoogd. Dus zal het water niet zoals bij Eijsden volledig blank staan.

Hanzeboog2012
2 jaren geleden
Antwoord aan  Hanzeboog2012
Rudy
2 jaren geleden
Antwoord aan  Ann

In Valkenburg is het spoor in feite een bergspoor dat langs de heuvelrand van het Geuldal klimt naar Schin op Geul en vervolgens Klimmen-Voerendaal.

Eric
2 jaren geleden

Ja, hoor. In Limburg is alleen de trein naar Luik stilgelegd.
De burgemeester daar houdt van groete woorden:
https://www.1limburg.nl/voedseltekort-dreigt-valkenburg-vanwege-hoogwater

Louis Bohte
2 jaren geleden

Hoe zit het met de verbinding met Meerssen op de lijn Maastricht Noord richting Houthem Sint Gerlach??

Frans Eekhout
2 jaren geleden

Sterkte aan alle gedupeerden in Nederland, België en Duitsland op en rondom het spoor ! ! !

eric
2 jaren geleden

De actuele spoor situatie in Belgie:

https://www.belgiantrain.be/nl/news/rain-disruptions