Treinverkeer komt goed op gang na eerste staking bij ProRail

Het weer opstarten van het treinverkeer in de regio’s Utrecht, Amersfoort, Amsterdam en Alkmaar loopt goed. Dat zegt een woordvoerder van de NS. Gehoopt wordt dat rond 10 uur vrijwel alle treinen weer rijden.

Eerste regionale staking

De vervoerder blijft mensen er wel op attenderen voorlopig nog de reisplanner te raadplegen “om er zeker van te zijn dat je trein rijdt”. Rond de genoemde plaatsen reden woensdag tussen 06.00 tot 08.00 uur geen treinen, doordat leden van FNV Spoor op verkeersleidingsposten van ProRail actievoerden voor een betere cao.

Rond 8:30 uur reden er rond Amsterdam, Utrecht, Alkmaar en Amersfoort geen treinen. Screenshot: treinposities.nl

Het treinverkeer in de regio’s waar geen actie werd gevoerd, was woensdagochtend al goed opgestart, liet de NS eerder op de ochtend weten.

Drukke regio

De NS vindt de gevolgen van de actie vervelend voor de reizigers. Hoeveel treinreizigers precies zijn getroffen, is niet duidelijk. “Maar Utrecht-Amsterdam is wel een hele drukke regio.” Naar verwachting rijden de treinen rond 10.00 uur weer helemaal volgens dienstregeling.

Nog meer stakingen

De komende dagen volgen er nog meer stakingen bij ProRail. Eerst gaat het om regionale acties op verschillende plekken in het land. Donderdag wordt er gestaakt in de regio’s Den Haag, Rotterdam, Dordrecht en Roosendaal en vrijdag in de regio’s Eindhoven, Maastricht, Arnhem, Zwolle en Groningen. Tijdens de acties rijden er in die regio’s geen treinen.

Voor zaterdag heeft FNV een landelijke staking aangekondigd. Dan rijden er in heel Nederland vanaf 5.00 uur geen treinen. Zondag om 5:00 uur wordt het treinverkeer dan opgestart.

Cao-conflict

ProRail verwierp na maanden van onderhandelen een ultimatum van FNV. Er is onder meer onenigheid over de looptijd van de cao en het percentage loonsverhoging.

Leden van CNV en VHS stemden wel in met het eindbod van ProRail. In een periode van 2,5 jaar wil de spoorbeheerder het loon met minimaal 5 procent verhogen. Werknemers krijgen bovendien eenmalig een thuiswerkvergoeding van netto 250 euro. Daarnaast mogen ProRailers de wettelijk maximale toegestane honderd weken verlof sparen om bijvoorbeeld eerder te stoppen met werken of voor een tijdelijke loopbaanonderbreking. Daarnaast komt er een regeling waardoor ProRailers tot drie jaar voor hun AOW-leeftijd kunnen stoppen.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 28 april 2021 09:57

Bekijk reacties

  • Vanochtend was prima geregeld door NS. Zo lang iedereen mondkapje op hebt wordt je niet ziek, mini dubbel dekker(5wagen), en benen hangen buiten.

    +-8:00 Nijmegen Utrecht.

Share

Recent Posts

Trein naar Berlijn, vanaf € 10 met GoVolta: een betaalbare reiservaring

Vanaf 1 mei 2024 wordt reizen naar Berlijn een stuk toegankelijker en betaalbaarder dankzij de…

2 dagen terug

Denkend aan Zwitserland of liever Reizend naar Zwitserland?

Terwijl het televisieprogramma "Denkend aan Zwitserland" van Omroep Max de harten van vele Nederlanders verovert,…

2 dagen terug

Vakantie Zwitserland per trein? Tips en tricks

Zwitserland, bekend om zijn adembenemende landschappen, knusse bergdorpjes en efficiënte treinnetwerk, is de perfecte bestemming…

2 dagen terug

Nieuw vervoersplan bij extreem winterweer moet ervoor zorgen dat deel van alle treinen kan blijven rijden

Een nieuw collectief vervoersplan van treinvervoerders moet ervoor zorgen dat zo'n 15 procent van alle…

3 dagen terug

Bijna helft van alle IC Direct-treinen op HSL vertraagd door werkzaamheden en problemen op spoor

De afgelopen maand was 47 procent van alle IC Direct-treinen op de HSL (Breda-Rotterdam-Amsterdam) vertraagd,…

4 dagen terug

Reserveren verplicht voor de ICE Amsterdam – Frankfurt / Basel

Wil je met de trein naar Duitsland? Als je gebruik maakt van de ICE Amsterdam-…

4 dagen terug