Vakbonden en Schiphol overleggen over beperkt treinverkeer tijdens staking

Vakbonden, NS, Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer doen een ultieme poging om tot een oplossing te komen voor de bereikbaarheid van de luchthaven tijdens de staking van het openbaar vervoer dinsdag. Het kort geding dat Schiphol had aangespannen is daarvoor geschorst.

Update. De rechter heeft bepaald dat er tussen 5 en 21 uur 4x per uur een Sprinter moet rijden tussen Hoofddorp, Schiphol en Amsterdam Centraal. Zie de link voor meer informatie.

Zorgen bereikbaarheid Schiphol

De luchthaven maakt zich zorgen over de openbare orde als de luchthaven niet met de trein bereikbaar is. De gemeente Haarlemmermeer deelt die zorgen en sloot zich aan bij het kort geding. De schorsing was nodig omdat advocaten van die partijen en de vakbonden niet volledig op de hoogte waren van de laatste stand van zaken tijdens het overleg tussen de bonden en NS.

Inzet beperkt treinverkeer Schiphol

Daarbij wordt direct gekeken of het mogelijk is om alsnog een overeenkomst te bereiken over beperkte inzet van treinen van en naar Schiphol.

Heel openbaar vervoer staakt

Dinsdag 28 mei willen de vakbonden heel het openbaar vervoer stilleggen. De vakbonden hebben machinisten en conducteurs van NS opgeroepen het werk neer te leggen. Ook bij de bus, tram en metro wordt gestaakt. De verwachting is dat een groot deel van de medewerkers gehoor zullen geven aan de oproep van de vakbonden.

NS: Geen betrouwbare dienstregeling

NS heeft reizigers opgeroepen dinsdag niet naar het station te komen. Het spoorbedrijf weet hoeveel medewerkers zullen staken, dus is het onduidelijk of het mogelijk is om treinen te laten rijden. Waar mogelijk zal NS beperkt treinen laten rijden, maar van een betrouwbare dienstregeling zal geen sprake zijn. Ook veel busvervoerders kiezen voor die optie. Al zijn er ook vervoerders die geen poging doen om reizigers te vervoeren.

This post was last modified on 26 mei 2019 19:13

Bekijk reacties

 • En nu gaan er wel treinen rijden vanaf Amsterdam. Ik vraag me ad hoeveel procent van de reizigers hierdoor wél met de trein kunnen. Het lijkt een beetje Amsterdam-mentaliteit zo, alsof het OV stilleggen elders niet ontwrichtend werkt.

 • Ja leuk, kom ik terug van vakantie uit Portugal kan ik niet eens naar huis met de trein. Waarom rijden de treinen dan niet gewoon gratis? Dan heb je de juiste mensen er mee te pakken i.p.v. de gewone burger. Stelletje ....... Ik kan me er aardig kwaad om maken dat de gewone man weer de klos is.

  • Ze staken niet alleen voor zichzelf, ze doen het ook voor jou (tenzij je graag doorwerkt tot 67 of langer). Ik vind het ook niet leuk, maar niemand staakt voor eigen plezier.

  • Omdat de rechter dat al een keer een streep door heeft gezet, gratis laten reizen mag niet.

 • Da's nog eens een koude douche!!Kom je met een pretvlucht terug naar huis,rijdt de prettrein/pretbus potverdorie niet. Dan is de pret er snel van af! Zit je toch ook niet prettig??!!Gelukkig hebben we een pretrechter aan onze zijde,die op de valreep een prettige beslissing heeft genomen!!

 • IK baal er flink van. Waarom wel treinen naar Amsterdam maar niet naar Nijmegen? IK zit nu met een flink probleem hoe moet ik naar Schiphol komen om mijn vliegtuig te halen?

 • Beslissingen tot staking zal in het algemeen bij de reiziger niet plezierig of sympathiek ontvangen worden. Je zal bij wijze van speken maar als toerist of Ned. bewoner nietsvermoedend op Schiphol aankomen, en tot de conclusie komen dat je niet naar je bestemming reizen kan. Het zal ook contraproductief op het openbaar vervoer terugslaan. Steeds meer reizigers zullen het O.V. de rug toekeren. Die kaatst moet de bal verwachten.

 • Ik lees een heleboel negatieve reacties omtrent de staking van komende dinsdag niemand staakt voor de lol maar in dit geval sta ik er helemaal achter want als we niets doen dan kunnen we blijven werken tot je 68e jaar.
  Als het rechtse kabinet vorig jaar een akkoord had gesloten met de vakbonden dan was er geen staking geweest in o.a. het ov.
  Je kan ook een dag eerder afreizen naar Schiphol of Amsterdam er rijden treinen tussen Amsterdam en Schiphol.

 • Het is een grof schandaal dat dit gebeurt! Kost handen vol geld ! Wie betaald mijn kosten als ondernemer ? te belachelijk voor woorden. Aan het werk zou ik zeggen! Graaien en graaien en de vakbonden doen er gewoon aan mee!

  • U kunt uw declaratie indienen bij de volgende partijen: VVD, CDA, D66 of CU

   Dit zijn namelijk de partijen die geen pensioenakkoord hebben gesloten, waardoor deze acties nu nodig zijn.

  • Ik neem aan dat U de overheid als graaier aanmerkt en niet de werknemers die begraaid worden.

Share

Recent Posts

Britse beveiliging Eurostar gaat staken op drukste dagen

Beveiligers die werken in opdracht van spoorwegbedrijf Eurostar zijn van plan vier dagen in december…

2 dagen terug

ICNG pas later in dienst, back-up materieel kan probleem vormen

De Intercity Nieuwe Generatie wordt pas in 2023 geïntroduceerd. In maart 2022 is vastgesteld dat…

2 dagen terug

Grote concurrentie voor Spaanse spoorwegen: nu ook Iryo

De Spaanse spoorwegen hebben een nieuwe concurrent: Iryo. Sinds vrijdag strijden drie spoorwegmaatschappijen om de…

3 dagen terug

Connexxion wil thuiswerker weer naar kantoor trekken

Vervoerder Connexxion is een campagne gestart om thuiswerkers weer naar kantoor te krijgen. Volgens de…

3 dagen terug

Partijen willen meer geld voor spoor in Noord-Nederland

Er moet meer geld naar de infrastructuur in Noord-Nederland gaan, vinden meerdere partijen in de…

4 dagen terug

Treinstakingen in Oostenrijk, België en Verenigd Koninkrijk

Wie met de trein naar het buitenland wil, moet rekening houden met vertraging en uitval.…

5 dagen terug