Vakbonden waarschuwen NS: stakingen dreigen zonder goed cao-voorstel

Na zes dagen van gesprekken is er nog geen doorbraak bij de cao-onderhandelingen voor het personeel van de Nederlandse Spoorwegen. Vakbonden FNV Spoor en VVMC hebben eerder deze week een laatste waarschuwingsactie aangekondigd.

Waarschuwingsactie

De vakbonden FNV Spoor en VVMC hebben hun onvrede geuit over het loonbod van NS. De vakbonden klagen dat er sprake is van een effectieve loonstijging van 2,45% voor het jaar 2024. Dit bod wordt door de bonden als “beschamend” bestempeld, vanwege de huidige economische situatie en inflatie.

De waarschuwingsactie staat gepland op woensdag 13 december om 12 uur bij het hoofdkantoor van NS. Deze actie valt samen met de aanloop naar de laatste onderhandelingsronde, die gepland is op 14 en 15 december. De vakbonden waarschuwen dat, indien NS niet met acceptabele voorstellen komt, er mogelijk net als vorig jaar een staking dreigt, waarbij “het hele raderwerk weer stil zal staan”.

Vorig jaar heeft het NS-personeel op meerdere dagen gestaakt. Eerst regionaal, vervolgens landelijk. Uiteindelijk wisten de vakbonden een forse loonstijging af te dwingen van 8,45%, met een eenmalige uitkering van duizend euro. Die cao loopt tot 1 januari.

Stakingen in België en Duitsland

Niet alleen bij NS rommelt het. Zo staakt het personeel bij de Belgische spoorwegen vandaag (woensdag) en morgen (donderdag). Ook in november waren er stakingen in België, net als in Duitsland bij Deutsche Bahn. In België staakt vandaag slechts een deel van het personeel, waardoor circa 60% van de intercity’s en 40% van de overige treinen gewoon zal rijden. De treinen Amsterdam – Brussel rijden bijvoorbeeld gewoon. Wel is er hinder bij de treindienst Roosendaal – Antwerpen.

Ook in Duitsland dreigen er nieuwe stakingen. Daar zijn dit jaar al de nodige stakingen geweest en dreigen de vakbonden rond kerst te gaan staken. De vakbonden hebben in Europa in de spoorsector relatief veel macht omdat ze met hun acties het hele openbaar vervoer kunnen ontwrichten, waar vaak miljoenen mensen gebruik van maken.

This post was last modified on 6 december 2023 21:50

Share

Recent Posts

NS weet dankzij ICNG langere reistijd te beperken op geteisterde HSL

De maximumsnelheid op de HSL is op een aantal delen verlaagd tot 80 km/u, vanwege…

3 uur terug

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

4 dagen terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

1 week terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

1 week terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

1 week terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

1 week terug