fbpx
Foto: Stefan Verkerk

Vakbonden waarschuwen NS: stakingen dreigen zonder goed cao-voorstel

Na zes dagen van gesprekken is er nog geen doorbraak bij de cao-onderhandelingen voor het personeel van de Nederlandse Spoorwegen. Vakbonden FNV Spoor en VVMC hebben eerder deze week een laatste waarschuwingsactie aangekondigd.

Waarschuwingsactie

De vakbonden FNV Spoor en VVMC hebben hun onvrede geuit over het loonbod van NS. De vakbonden klagen dat er sprake is van een effectieve loonstijging van 2,45% voor het jaar 2024. Dit bod wordt door de bonden als “beschamend” bestempeld, vanwege de huidige economische situatie en inflatie.

De waarschuwingsactie staat gepland op woensdag 13 december om 12 uur bij het hoofdkantoor van NS. Deze actie valt samen met de aanloop naar de laatste onderhandelingsronde, die gepland is op 14 en 15 december. De vakbonden waarschuwen dat, indien NS niet met acceptabele voorstellen komt, er mogelijk net als vorig jaar een staking dreigt, waarbij “het hele raderwerk weer stil zal staan”.

Vorig jaar heeft het NS-personeel op meerdere dagen gestaakt. Eerst regionaal, vervolgens landelijk. Uiteindelijk wisten de vakbonden een forse loonstijging af te dwingen van 8,45%, met een eenmalige uitkering van duizend euro. Die cao loopt tot 1 januari.

Stakingen in België en Duitsland

Niet alleen bij NS rommelt het. Zo staakt het personeel bij de Belgische spoorwegen vandaag (woensdag) en morgen (donderdag). Ook in november waren er stakingen in België, net als in Duitsland bij Deutsche Bahn. In België staakt vandaag slechts een deel van het personeel, waardoor circa 60% van de intercity’s en 40% van de overige treinen gewoon zal rijden. De treinen Amsterdam – Brussel rijden bijvoorbeeld gewoon. Wel is er hinder bij de treindienst Roosendaal – Antwerpen.

Ook in Duitsland dreigen er nieuwe stakingen. Daar zijn dit jaar al de nodige stakingen geweest en dreigen de vakbonden rond kerst te gaan staken. De vakbonden hebben in Europa in de spoorsector relatief veel macht omdat ze met hun acties het hele openbaar vervoer kunnen ontwrichten, waar vaak miljoenen mensen gebruik van maken.

0 0 stemmen
Artikel waardering
122 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Annemiek
7 maanden geleden

Een gotspe! Ga eens aan het werk!

Anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

Persoonlijk zou ik zelf liever werken dan meedoen aan die stakingen.. Helemaal als je al voldoende loonstijging hebt t.o.v. de inflatie.

Met de regionale ov stakingen had ik het idee dat mensen ‘gewoon voor de lol’ staakten omdat de vakbond hun dat opdroeg en niet zo zeer het geld.
Als het werkdruk ofzo was geweest had ik het veel meer begrepen, maar dit slaat dus echt helemaal nergens meer op.

“Ja ik ga staken want ik heb te weinig geld!”
Er zijn zat andere sectoren die niet zo veel geld verdienen en die staken immers ook niet. En daarnaast is de CAO van NS toch beter dan die van het regionale OV of zie ik het nu helemaal mis?

Henk
7 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Er zijn al genoeg stakingen geweest bij de regionale vervoerders. Dit jaar nog! https://www.deltalimburg.nl/article/10061/Opnieuw+landelijke+staking+in+het+streekvervoer%2C+ook+in+Midden-Limburg

Anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

De stakingen. Van vorig jaar gingen niet alleen om het geld. Belangrijker waren onderwerpen als gebroken roosters, werkdruk, veiligheid op de trein, etc,etc,etc.

Ook dit jaar is geld niet het enige. Veel gaat onderandere over werkdruk bij V&S en het benoemen van bepaalde vakken als zwaar beroep.

En er was vorig jaar geen enkele NSer die het leuk vond om te staken.

J.l.
7 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Simpel zat, het grootste gedeelte van het directe personeel in de spoorsector is lid van een vakbond.
Door die hoge organisatiegraad kunnen die vakbondsleden een vuist maken en veel afdwingen.

In andere sectoren zijn er weinig mensen Lid van een vakbond. Het personeel daar kan geen vuist maken en krijgt niets gedaan.

Henk
7 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

Annemiek heeft vast een goede CAO. Annemiek klaagt niet als haar salaris omlaag gaat. Annemiek doet gewoon braaf wat haar opgedragen wordt.

Erik
7 maanden geleden
Antwoord aan  Henk

De salarissen bij NS zijn vergeleken met het bedrijfsleven nu al torenhoog.

Ruud
7 maanden geleden
Antwoord aan  Erik

Nou die discussie over de hoogte van salarissen is meer en meer volledig achterhaald. En dat geldt zeker weten niet alleen voor NS personeel.

Al die verhalen over dat er al “meer dan genoeg wordt verdiend”. Ik zou zeggen kom eens een dagje onder je steen vandaan. Hoewel niemand het meer beseft, hoeveel mensen verdienen is in Nederland al een paar jaar totaal irrelevant. Het gaat erom wat mensen daadwerkelijk overhouden van hun salaris als alle belastingen, de huur, de energienota en zorgverzekering zijn betaald. En dat bedrag daalt jaar op jaar.

En daarbij geldt ook nog eens wat het “marginale belastingtarief” wordt genoemd. Dat is wat je NETTO overhoudt als je een euro meer verdiend. Bij werkende mensen zit dat ruim boven de 50 procent.

Dan is het leuk als je 5% meer loon krijgt als de prijzen 5% stijgen, maar het probleem is dat het grootste deel van dat extra geld niet in je eigen portomonnee terechtkomt maar in de zakken van de overheid. Dus dat overal werkende mensen veel meer salaris willen (moeten) hebben is terecht. De salarissen moeten over een breed front omhoog, overal in de samenleving. Of zijn er mensen die vinden dat inmiddels ruim 1 miljoen mensen die de voedselbank niet kunnen missen (ook werkende 2 verdieners) nog niet genoeg?

Er is geen keuze meer: Salarissen moeten fors omhoog of de belasting op werken moet omlaag. Voor NS personeel, maar ook voor de rest van nederland.

Ruud
7 maanden geleden
Antwoord aan  Erik

Correctie
“Bij werkende mensen zit dat ruim boven de 50 procent.”
=
“Bij werkende mensen zit dat ruim ONDER de 50 procent.”

Joost2
7 maanden geleden
Antwoord aan  Erik

@Ruud
Minder belasting of hogere lonen dus? De vraag is wel waar komt dat geld voor hogere lonen vandaan? En waar komt de dekking voor minder belastinginkomsten vandaan?

Annemiek
7 maanden geleden
Antwoord aan  Erik

@Ruud. Volgens de Voedselbanken zelf maken er ongeveer 38000 gezinnen (honderduizend mensen) in enige mate gebruik van hun diensten. Dat verschilt ongeveer een factor tien met wat jij stelt.

Er is geen eerlijk politiek systeem te bedenken waarin mensen, ondanks alle sociale vangnetten en financiële ondersteuning, niet alsnog buiten de boot vallen. Het gros van de cliënten van de voedselbank komt daar als gevolg van slechte keuzes in het verleden of heden. Bij de cliënten die zelf geen schuld hebben aan hun situatie, is de samenleving vaak ook niet direct als schuldige aan te wijzen. Het gaat veel meer om verbintenissen die mensen zelf zijn aangegaan, waar de maatschappij part noch deel aan heeft gehad (of waartegen ze zelfs door de samenleving zijn gewaarschuwd), en die niet eindigen zoals voorzien of gehoopt.

Opa Ties
7 maanden geleden
Antwoord aan  Henk

Je kunt wel denken dat een conducteur minimaal drie keer modaal moet verdienen maar dat is voor iemand die alleen de deuren opent en sluit toch echt te veel.

Anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  Opa Ties

En dan zitten klagen dat ze ‘te weinig extra geld verdienen’.
Ja hoor, de vakbonden hebben gewoon te veel macht.

Annemiek
7 maanden geleden
Antwoord aan  Opa Ties

@Anoniem. Een goede conducteur mag van mij gerust een goed belegde boterham verdienen. Er is immers niets mis met hard werken. En ik kan met voorstellen dat het soms hard werken kan zijn voor de conducteur die zijn vak verstaat. Eentje die het als gastheer dus bijvoorbeeld niet over zijn hart kan verkrijgen dat goed betalende reizigers zich niet veilig voelen in zijn trein. En die de zwart- of grijsrijders streng maar rechtvaardig behandelt.

Helaas hebben de goede conducteurs vooral te lijden onder het leger aan collega’s die er met de pet naar gooien. En die behoudens de sluitprocedure niet uitvreten. Maandag reisde ik van Groningen naar Maastricht en vandaag weer terug. Beide reizen geen conducteur gezien, exact zoals op eerdere verre binnenlandse ritten die ik maakte. Volgens enkele dwaallichten is dat omdat de conducteurs zoveel andere taken hebben. Als goede conducteur kun je er alleen cynisch van worden.

En dan het eeuwige gejank om de werktijden. Werkelijk alles, alles en alles wat het werk van conducteur minder leuk maakt, kun je verzinnen voordat je je sollicitatiebrief op de brievenbus doet. Het kan dan niet als verrassing komen dat je niet om 9:00 met de bammetjes de trein op stapt om om 16:00 weer naar huis te fietsen.

Als conducteur moet je goed begrijpen dat je op dit moment gewoon een kostenpost bent. Zolang je als collectief niets toevoegt aan het bedrijf, blijf je dat. Je vak staat op de nominatie om te verdwijnen. Des te sneller je onbetaalbaar wordt, des te sneller sta je collectief op straat. Is dat waar je voor wilt staken?

appie h
7 maanden geleden
Antwoord aan  Opa Ties

nou de deuren opent de conducteur niet,je moet zelf op t knopje drukken

Moniek
7 maanden geleden
Antwoord aan  Opa Ties

Iemand die alleen de deuren maar open en sluit..
Besef je ook dat minimaal 1x per dag iemand zelfmoord pleegt voor de trein en dat die conducteur dan eerste hulp komt verlenen, of zorgt dat de rest stukken niet zichtbaar zullen zijn voor bijvoorbeeld schoolgaande kinderen. De suïcidale mensen die ze tegenkomen moeten opvangen en helpen. Denk aan de grote bekken en het geweld wat deze mensen mee maken en nog veel meer. Een conducteur en machinist moeten mentaal/emotioneel heel veel verdragen. Sommige mensen zijn door gebeurtenissen voor het leven getekend.

Verdiep je in het beroep voordat je je uitspreekt over hun loon. Zij doen zo veel meer dan kaartjes knippen en deuren sluiten.

Anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  Opa Ties

Als jij denkt dat de conducteur niks anders dan dat doet heb je echt mis. Loop.maar eens een sagje met een conducteur mee. Of liever een week zodat je het stuk onregelmatigheid ook mee krijgt.

Annemiek
7 maanden geleden
Antwoord aan  Henk

Annemiek is ZZP’er en heeft geen CAO.

Anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

En pure afgunst, dat heb je ook.

Annemiek
7 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

Oh ja? Ten opzichte van wie zoal?

Anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

Het fenomeen zzp-er is een uitvloeisel van het neo- liberale beleid van de afgelopen 30 jaar.
Er werden veel mensen, afgestudeerden, allochtonen enz.daar er geen arbeidsverdeling had plaatsgevonden aan hun lot overgelaten.
Ze konden voor minimale arbeidsvoorwaarden aan het werk voor de parasiterenden die gretig die goedkope arbeid gebruiken ter winstmaximalisatie van ikkedikke. De irre tante heeft het waarschijnlijk financieel getroffen maar ze is me toch een Zeikster Zonder Plezier in het leven, gezien haar agressieve, negatieve bijdragen, commentaren op anderen hier.

Chris
7 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

Niks mis mee @Annemieke, je vormt feitelijk je eigen CAO.

De Jong
7 maanden geleden
Antwoord aan  Henk

Henk Annemiek is zo’n meisje die bij vertraging gelijk aan de telefoon hangt om geld terug te krijgen. Annemiek moet nog volwassen worden.

Annemiek
7 maanden geleden
Antwoord aan  De Jong

Dat is nieuws voor mij. Hoe weet jij dat?

Brs
7 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

Lekker makkelijk praten anoniem op het intraweb. Zo kan ik het ook.

Anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

En weer tijdens werktijd op een forum.
Ga eens zelf aan het werk!
Je leeft van ons belastinggeld, Zuur, Zuurder Persoon.

Anoniem
7 maanden geleden

Elk jaar weer? Uneducated medewerkers die elk jaar weer zitten te huilen….. zoek een andere baan dan? Er zijn genoeg mensen die dit kunnen

Anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Als het zo is zoals je insinueert wat let je om over te stappen als het personeel het zo goed heeft?

Otto
7 maanden geleden

Nog even en conducteur verdient meer dan een kerngeleerde. De arrogantie van het NS-personeel is ongekend.

Anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  Otto

De vakbonden*
Misschien het personeel zelf wat minder, maar ja.
En wat was nog heviger bij de regionale vervoerders afgelopen jaar.

De vakbonden hebben gewoon teveel macht. Ze hoeven niet alles te eisen wat ze willen en zo reeël is dat ook niet.

Ns nationaliseren
7 maanden geleden

Alweer? Ga eerst die zooi bij de NS maar eens opruimen. Als jouw royale salaris naar jouw mening niet genoeg is, zoek dan wat anders.
“conducteur wordt chirurg, levert salaris in”

Rogier de Wit
7 maanden geleden

Ik snap het niet helemaal, is de geboden loonsverhoging van 2,45% inclusief inflatiecorrectie, of komt dat er nog bovenop?

Ik las dat DNB 3,7% inflatie verwacht in 2024, dus het lijkt me logisch om dat ook als loonsverhoging te vragen, omdat je er anders relatief op achteruit gaat qua boodschappen en energie.

Meer dan de inflatiecorrectie vragen lijkt me dan weer te veel van het goede, omdat de lonen zoals ze nu zijn al helemaal niet zo slecht zijn (zowel vergeleken met andere bedrijven als met andere landen).

Annemiek
7 maanden geleden
Antwoord aan  Rogier de Wit

Voor zover ik weet biedt NS 2% per 1 januari 2024 en 1,8% per 1 oktober 2024. Daarnaast geeft NS aan dat daar nog wel wat ruimte in zit.

De vakbonden willen automatische prijscompensatie tov de inflatie plus een loonsverhoging. Aangezien daar (nog) niet over gesproken wordt, wil het FNV 6,49% + €190 structureel per maand.

Het FNV wil dus veel meer dan 10% loonsverhoging, die mijn inziens niet te verantwoorden valt op basis van compensatie van het verlies van koopkracht. Als het nou zou gaan om een bedrijf waar miljarden winst werden gedraaid, zou ik de eis nog wel kunnen begrijpen. Het gaat echter om NS, dat haar handjes moet ophouden bij de overheid, omdat het van de inkomsten uit exploitatie alleen niet kan blijven bestaan. Meer dan de helft van de uitgaven bestaan uit loonkosten. Het lijkt me niet verstandig om daar nog meer aan te besteden.

Overigens lijkt mij de enige zinnige algemene staking voor het rijdend personeel een dag van werkoverleg. Dat ze met z’n allen eens naar de Jaarbeurs komen om te praten over de inhoud van het vak van conducteur. Hoe willen ze verder? Wat willen ze met de inhoud van hun vak?

Kaartjesknipper
7 maanden geleden

Ik zit met verbazing alle reacties te lezen.
Een hoop aannames en weinig inhoud.

Ik lees alleen maar het woordje conducteur overal terug vergeten jullie de machinist niet, je weet wel die persoon voorop die soms niet eens de tijd heeft om naar het toilet te gaan omdat er elke 10minuten een trein moet rijden.

En de conducteur is er niet alleen om de deuren te openen en te sluiten he, zij doen meer dan dat. Soms helpt het om met je hoofd uit je mobiel en koptelefoon of laptop te komen om echt te zien wat deze mensen doen en dagelijks voor hun kiezen krijgen.

Ik denk niet dat zij veel vragen, ze willen de huur en boodschappen kunnen betalen. Zoals hierboven terecht word gezegd word de inflatie hoger verwacht. Dat houd in dat met dit loonvoorstel zij geld inleveren en dat wil niemand.

Ns wil niks weten van de automatische inflatiecorrectie en daar valt wellicht ook iets voor te zeggen, maar doe dan direct een reëel aanbod en niet dit met een oproep wellicht zit er wat beweegruimte in

Ab Normaal
7 maanden geleden
Antwoord aan  Kaartjesknipper

Een reeel bod is maar afhankelijk van de financiele draagkracht van een bedrijf. De NS wordt in 2024 voor E120m extra gespekt omdat het resultaat negatief is. Het is niet ongewoonlijk dat bij verlieslatende bedrijven er in de personeelskosten en dus de loonsverhogingen gesneden wordt. Als een bedrijf omvalt heeft niemand iets. Alleen vakbonden schijnen die logica niet helemaal te begrijpen.

Maar goed, de NS zal volgend jaar E240m nodig hebben om het financieel te redden, das grofweg E150 per inwoner, of een prijsstijging van 15-20% voor de reiziger……..

Juriaan
7 maanden geleden
Antwoord aan  Ab Normaal

Daar gaat Anoniem zijn NL-ticket in rook op.

Annemiek
7 maanden geleden
Antwoord aan  Juriaan

In feite is dat alleen afhankelijk van de hoeveelheid belastinggeld erin wordt gepompt. Uiteindelijk is het de keuze tussen een miljard om het enigszins te houden zoals het nu is, of 3 miljard om een ‘klimaatticket’ in te voeren.

En dat terwijl we eigenlijk weten dat het spoor veel goedkoper kan worden georganiseerd dan de wijze waarop NS het doet.

Anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  Juriaan

Nee hoor. PVV maakt zich sterk voor een bestaanszekerheid-ticket. Zodat 9 miljoen, laagste inkomens tot 1 x modaal Nederkanders hun mobiliteit kunnen betalen.
NSC sluit zich ook aan, BBB sowieso dusmeerderheid parlement.
Zo geregeld.

Anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  Juriaan

Hoor, hoor, Zeikster Zonder realiteitsPlan is niet uitgenodigd een opdracht inzake OV binnen te halen zie ze hier weer haar frustraties uiten. Blijf irritant!

Baardstaart
7 maanden geleden
Antwoord aan  Ab Normaal

Dit is uiteraard geen financieel duurzaam model. De reiziger zal immers nooit 15% a 20% prijsverhoging accepteren en de hoeveelheid belastinggeld, die er nu naar toegaat is ook aanzienlijk. En ook terecht dat je dit even vermeld. Nu is er €420 miljoen in het OV gepompt om het betaalbaar te houden en volgend jaar zal er minimaal een half miljard nodig zijn etc.

De vraag die we nu als maatschappij zouden moeten stellen hoe we in de toekomst belangrijke infrastructuur als OV betaalbaar en beschikbaar houden zeker voor de mensen, die er afhankelijk van zijn en om te voorkomen dat ons land straks vast staat met talloze auto’s. Ook betekent als er anmass voor de auto gekozen wordt dat dit leidt tot behoorlijke nieuwe investeringen in het wegennet en plaatsen waar we de auto’s allemaal kwijt kunnen. En dan heb ik het nog niet gehad over de milieu impact en dat met name in de randstad.

Wat nu nodig is is vooral een visie om het OV ook in de toekomst betaalbaar en beschikbaar te houden ook in een wereld waarin personeelsschaarste een steeds groter probleem wordt.

In het meest extreme geval – en dit lijkt me volkomen onwenselijk – zou je rijbewijsloosheid als een handicap moeten gaan zien met toegang tot deeltaxi’s en Valys en het financiële onvermogen om een auto te veroorloven zou verholpen kunnen worden door sociale autoverhuur via de gemeente.

Anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  Ab Normaal

Hey is een reel bod, de engine reden dat we de NS moeten spekken is vanwege de belachelijke salarissen van de top. Ondertussen staan de medewerkers met 1 boterham hun pauze te houden

Hanzeboog
7 maanden geleden
Antwoord aan  Kaartjesknipper

NS (Reizigers) medewerkers eisen hetzelfde als vele andere medewerkers in het land. Daar hebben ze gewoon recht op.

Benijd jullie niet. Wisselende werktijden. Van s morgens vroeg. Of zeer laat. Degenen die wel eens in nachtdiensten hebben gewerkt weten hoe dat voelt. Bij calamiteiten moeten jullie klaar staan. En dan heb ik niet alleen over agressie in de trein zelf. Maar ook bij ongelukken bij spoorwegovergangen en op het spoor.

Maar goed dat niet alle reizigers zijn zoals hier. Bashen is simpel. Ze weten niet eens wat jullie werk echt inhoudt. Geldt voor mij ook overigens. Maar ga niet roepen dat het werk van conducteurs niks voorstelt.

Baardstaart
7 maanden geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

De vraag is waar het geld vandaan moet komen en hoe het met de reiziger moet als het OV steeds meer door slechte service door zijn hoeven zakt. De reiziger wil en kan het niet betalen en om 1 jaar het OV op het prijsniveau van 2023 te houden kost de overheid (belastingbetaler) €420 miljoen en dan maakt de NS nog steeds verlies en volgend jaar is gegarandeerd meer nodig. Kortom als de reiziger en de belastingbetaler het niet wil betalen kan men wel van alles willen, maar gaat het niet lukken. Hoe vervelend ook klinkt moet er ook eens kritisch gekeken worden naar de bedrijfsvoering van de NS zelf.

Uiteindelijk moet een loonsverhoging (hoe terecht deze ook is) wel ergens van betaald moeten worden. En als de auto voor veel reizigers aantrekkelijker wordt dan het OV gaat men gewoon met de voeten stemmen.

Anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Het moet bij de baas weg, de top strijkt al het geld op en durft om meer te vragen; en geeft niets terug naar de werkgevers. Het is heel simpel en duidelijk waar het problem zit.

Joost2
7 maanden geleden
Antwoord aan  Baardstaart

@anoniem
Even een simpele rekensom: de NS-top verdient gezamenlijk iets meer dan 2 miljoen per jaar. Als je dat halveert heb je dus 1 miljoen over. Verdeel dat over de 20.000 medewerkers, dan is dat 50 euro per jaar per medewerker. Bruto.

Gaan we kijken hoeveel geld een loonsverhoging van 5% in zou houden. Laten we als uitgangspunt nemen dat een NS-medewerker 25.000 euro bruto per jaar verdient. Met 5% extra komt daar 1250 euro bij. Met een halvering van het salaris van de NS-top heb je dus 50 euro gedekt van die 1250 euro die erbij moet. Waar komt de overige 1200 vandaan?

Leuk geprobeerd, deze populistische uiting tegen de top van NS, maar de feiten liggen toch echt anders zoals je ziet.

Joost2
7 maanden geleden
Antwoord aan  Kaartjesknipper

Als FNV met een totaal onrealistische eis als een APC komt, waarom zou NS dan met een serieus tegenvoorstel komen? Welke werkgever gaat er nu akkoord met een CAO-afspraak waardoor hij totaal geen grip meer heeft op de personeelskosten?

Het NS-personeel heeft vorig jaar een prima loonsverhoging ontvangen vergeleken met diverse sectoren. Ik heb de verhoging van 8,5% niet gehad in ieder geval en daar ook geen moment over geklaagd bij mijn werkgever. Erop achteruitgaan door de inflatie is natuurlijk nooit fijn, maar wel onvermijdelijk als de economie even niet genoeg groeit.

Verder las ik dat een machinist met 3 jaar ervaring 2400 euro netto verdient bij 36 uur. Geen vetpot, maar ook niet heel slecht toch?

Peter Janssen
7 maanden geleden

Zo geweldig ging het toch niet met de NS. Dan is het toch helemaal niet verstandig om nu van je werkgever een loonsverhoging te vragen. Als het niet genoeg is zoek dan ander werk waar je het beter kan krijgen. Momenteel staan er meer dan genoeg vacatures open. En voorkom onnodig gedoe voor de reiziger.

Annemiek
7 maanden geleden
Antwoord aan  Peter Janssen

Wat voor werk stel je zo voor dat een conducteur kan doen bij een ander bedrijf? Er zijn weinig banen waar je met zo weinig kennis (de opleiding tot conducteur, stelt ongeveer zo weinig voor als een cursus) zo veel kunt verdienen. Presteren in een productieomgeving zijn ze niet gewend. Directe orders opvolgen van een leidinggevende evenmin. Wellicht dat ze wat zouden kunnen doen in de beveiliging of rijden op een bus/vrachtwagen? Maar op een hoger niveau presteert een conducteur niet. En dan heb je nog steeds de loonkloof tussen werk passend bij het niveau en het te hoge salaris van conducteur. 10 jaar werkzaam zijn als conducteur staat volgens mij niet zodanig goed op je cv dat je enorme looneisen kunt stellen.

Hanzeboog
7 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

Geen idee wat bij een vacature voor conducteur voor eisen gesteld wordt. Maar waarschijnlijk meer dan jij suggereert. Met lage school kom je bij regionale vervoerders en NS waarschijnlijk niet aan de bak.

Kan zelf wel een aantal factoren bedenken zoals communicatief vaardig zijn, omgaan met agressie, stressbestendig zijn, oplossing gericht zijn bij storingen, incasseren bij ongelukken met zelfdoding.

Schat in dat middelbare niveau vereist is.

Annemiek
7 maanden geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

De vacature-eisen voor de functie van hoofdconducteur behelzen onder andere MBO-3 werk- en denkniveau. Dus niet per definitie een afgeronde opleiding op MBO niveau 3, maar alleen dat niveau. Een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt is volgens de overheid een afgeronde opleiding op MBO niveau 2. Daar zit een conducteur dus net iets boven.

G. van der Zwaag
7 maanden geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Het is lagere school en NIET lege school.

Wat weten veel mensen weinig om echt ter zake te kunnen zijn. Bovenstaande zin symboliseert dat.

Trouwens, het begint op voetbal| te lijken: een tak van sport waarvan iedereen verstand lijkt te hebben.
Zo gaat het hier al vele stukjes lang: heel veel meningen en lang niet altijd van kenners. Hou toch eens een keer op met al dat geblabla.

Tja..
6 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

@Annemiek

Je komt telkens hoog van de toren blazen met allerlei voorbeelden om veestand van zaken te laten blijken, maar hier kom je toch echt wel erg dom over. Sorry.

Heb je wel enig idee wat je dient te weten of te doen als HC? Ook enig idee wat er daadwerkelijk rond loopt in de HC pool? Het zal je denk ik verbazen.

Tom
6 maanden geleden
Antwoord aan  Tja..

Wat een HC in werkelijkheid doet is veel interessanter dan wat een HC hoort te doen. Oftewel de praktijk tegenover de theorie.

Tja..
6 maanden geleden
Antwoord aan  Tja..

Op de persoon? Als je dom en denigrerend zwetst en anderen de maat neemt dan kan je het wel terug verwachten ja.

De beste stuurlui staan aan wal hier en hebben geen idee wat het werk in houdt.

Anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  Peter Janssen

Älle ZZP-ers aan het werk.
Genoeg open vacatures 400.000!
Ik zie en hoor dat die alleen de krenten uit de pap halen, duur betaald en dat ze allen, zeker de meesten parttime werken ten koste van ons de hardwerkenden. Hier ligt wederom een taak voor GVV, NSC, BBB.
Of iedere Nederlander 4-daagse werkweek.

Kekik
7 maanden geleden

Als je het allemaal zo veel beter kan dan de mensen die elke dag klaar staan om mensen van A baar B te brengen, ga het dan lekker zelf doen, ipv alleen maar zuur te zijn.

Anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  Kekik

Ik ben niet uneducated dus nee zal deze baan niet willen

Juriaan
7 maanden geleden
Antwoord aan  Kekik

Het gaat bij NS om functies op MBO3 niveau, het lijkt me niet dat je daar mensen met HBO of universiteit voor gaat aannemen.

Jaap
7 maanden geleden
Antwoord aan  Juriaan

Voor de volledigheid weet ik dat er redelijk wat rijdend personeel wel degelijk rond loopt met een HBO of WO opleiding. Dus verdiep je en spreek de mensen eens aan ipv hier je zure aannames uit te storten.

Annemiek
7 maanden geleden
Antwoord aan  Jaap

Dat maakt toch geen bal uit voor het niveau van de functie? Je mag ook gewoon met je universitaire graad ook een baan nemen waar je de hele dag met een heftruck door een loods rijdt. Vooral doen als daar je passie ligt, maar het maakt het nog geen werk van universitair niveau. De functie van conducteur is er eentje op MBO niveau 3. Objectief valt dat te kwalificeren als laaggeschoolde arbeid.

Simon
7 maanden geleden
Antwoord aan  Juriaan

@ Juriaan
Bij de meeste beroepen heb je na de opleiding voldoende basiskennis om te kunnen beginnen. Niet meer en niet minder.
In de jaren daarna zal in de praktijk blijken of je er echt geschikt voor bent. Een hoge opleiding is geen garantie voor succes.

Simon
7 maanden geleden
Antwoord aan  Juriaan

@ Juriaan Herste;
Het moet zijn; na de vakopleiding en, een hoge vooropleiding.

Tja...
6 maanden geleden
Antwoord aan  Juriaan

Juliaanse,

Laat ik nu net wat mensen kennen die HC zijn. Van HBO-ers, mensen die voorheen een eigen bedrijf hebben gehad, ex politie agenten, tevens MBO-ers, mensen uit het leger en warempel ook universitair geschoolden

Joh, het is zomaar een afspiegeling van de maatschappij.

Ww
7 maanden geleden

Van mij mogen ze staken, het is een recht.
Dat ik er last van heb doet er niet toe.
Het is een baan met veel verantwoordelijkheid, en wat de diverse ondernemers of zzp-ers er hier van vinden is totaal niet belangrijk en die meningen doen er niet toe.
Afkraken van een functie is wat mij betreft laag bij de grond, is echt een ego dingetje, tegen narcistisch aanschurend gedrag en wat mij betreft fout. Fout om zo arrogant jezelf beter te voelen dan een ander.
Alsof het werk dat je zelf doet zo bijzonder is.

Anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  Ww

Mee eens. Goed verwoord.
Het neo-liberale/domrechtse beleid gaat ten koste van mens, natuur en klimaat. Voor ikke en de rest kan stikken.

Baardstaart
7 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Moet maar een kijken naar progressief “links”, die trekt nu alles door het gootje. Je houdt zo geen Nederland meer over en dat op verschillende niveaus, behalve sectarisch (heb lang genoeg in links gezeten om te weten wat dat is, maar in de Coronatijd was ik er na eerdere twijfel die ik had er definitief klaar meer) denken wat echt ten koste gaat van iedereen. Het is tegenwoordig links die alle ongewenste globalistische structuren in stand willen houden en de moderne conservatieve partijen zijn echt pro MKB en niet pro multinational.

BVNL een van de meest rechtse partijen (die nu helaas niet meer in de kamer zit) was trouwens voor gratis OV. En de conservatieve partijen PVV / FvD vinden ook de sociale mobiliteit van mensen zonder rijbewijs ook van belang. Het zijn mobiliteitspartijen, die pro mobiliteit zijn, zowel auto als OV. Ben zelf een van de rechtse uuuh conservatieve stemmers en hoop dat het centrumrechtse kabinet met de PVV er komt, met wat gezonde tegenwicht van NSC en BBB. Trouwens NSC wil een klimaatticket en BBB vind bereikbaarheid in de regio met het OV ook een belangrijk thema.

Verder denk ik dat links en rechts niet meer bestaat, maar de tegenstelling grootschalig progressief en kleinschalig conservatief de nieuwe worden.

Anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Onze Geert gaat de problemen oplossen. Maak je geen zorgen.

Anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Ah jij bent dus zo’n vieze pvver

Annemiek
7 maanden geleden
Antwoord aan  Ww

Dus ze gaan staken en wat anderen er van vinden doet er niet toe? Volgens mij is het ‘wat anderen er van vinden’ juist de crux van het staken.

NS leunt steeds sterker op steun van de belastingbetaler. In feite heeft het spoorwegpersoneel nog werk, omdat de belastingbetaler gedwongen is ervoor te betalen. In ruil daarvoor mag het personeel zich wel wat nederiger opstellen en zich inspannen om het product zo goed mogelijk beschikbaar te houden.

Zeker de klant die niet mobiel is zonder OV wordt hard getroffen door de jaarlijkse campagne om te voorkomen dat het FNV ook op het spoor niet meer relevant is. En de afloop past binnen het vaste stramien. Er komt een CAO en het FNV claimt de overwinning voor het prachtige resultaat. En amper 9 maanden later deugt er volgens datzelfde FNV plotseling weer helemaal niets van. Zolang NS niet overstapt naar een AVR blijft de OV-afhankelijke klant opgescheept worden met dit soort idioterie, naast al het andere ongemak (allemaal ‘overmacht’) waarmee deze geconfronteerd wordt.

Ik heb zelf een auto voor de deur staan, dus mij treffen ze er niet mee. Maar met dit soort gezeik, graaft het spoorwegpersoneel het eigen graf.

Anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

Jij als Zelfstandige zonder PoenPlezier leeft van opdrachten van mijn, ons belastinggeld.
Jij zeurt maar wat.
Belastingen worden rondgepomp. Voor de een een uitgave voor de ander inkomsten v.v. enz. dat gebeurt miljoenen keren per dag in Nederlahd irre tant, gekkie.
Ga eens zinvolle werk opleveren!

Annemiek
7 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

‘irre’ is geen woord.

Anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Irretant ben jij! Irre is duits voor gekkie, krankzinnige.

Andere anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Houd het eens gezellig, joh! 😉

Annemiek
7 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Oke, jij hoort het vast vaak genoeg op je zinloze reizen door duitsland.

Anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Nog een annonieme:
Annemiek je gedraagt je wederom zoals je hier altijd presteert.
Beperk je tot het inhoudelijke.
Je kwalificaties naar velen hier of in zijn algemeenheid getuigd van minachting voor anderen. Als je ongelukkig bent reageer je niet af op anderen. Probeer te genieten misschien moet je meer reizen, CO2-vriendelijk het liefsf, trein, bus of ga fietsend door Europa.

Anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

De OV infrastructuur is essentieel. Denk aan Defensie! Dat wordt kost wat kost in stand gehouden. Het bedrijfsleven heeft het nodig, personen- en goederenvervoer. Miljoenen mensen van de wegen afhouden. Je bent een verknipte ZZP-ster ga elders zeuren.

Baardstaart
7 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Ja… Als een essentiele dienstverlenining steeds meer problemen en arbeidsonrust opwekt zullen de mensen met keus vaker een tweede handsje aanschaffen en de OV de rug toekeren. Gevolg is dat de wegen steeds voller worden en dat mensen zonder rijbewijs straks nergens meer naar toe kunnen. Stel dat je tijdens een staking naar iets dringends toe moet Denk aan trouwerij, uitvaart, ziekenhuis bezoek (afspraken, die soms heel erg lang van te voren gemaakt worden) of mantel zorg taken voor je ouders etc. en je geen rijbewijs hebt. Ik denk dat de reizigers terecht veel te klagen hebben over het OV na de Coronatijd en dat mensen met een rijbewijs en zonder auto steeds meer tweedehandsjes gaan kopen en de prijs van tweede hands auto’s is niet voor niets zo sterk gestegen en de wegen zijn nu voller dan ooit. Onbetrouwbaar OV leidt er ook toe dat mensen, die geen rijbewijs hebben ook geen fatsoenlijke job meer kunnen krijgen, omdat het inmiddels een grote roulette is geworden dat je op tijd bij je werk kunt zijn. En dan bedoel ik wel dat die persoon wel op tijd uit bed komt om naar zijn werk te gaan.

Anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

De NS top is het probleem, simpel klaar janken maar

anonimo
7 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

@ beste rechterse Brdstrt:
realisme: wat je beschrijft aan noodzakelijk OV voor die groep is slechts uitzonderlijk die gele treintjes van NS. Lokale bus en tram zijn daar veel meer voor aangewezen.
Iedere keer weer hier dat gemier over al die o zo zielige arme mensen: vrijwel alle grote steden bieden inmiddels gratis of vrijwel gratis lokaal OV aan die doelgroep-al moeten ze dan wel lezen en wat doen, wat voor velen al een struikelblok is. Om dat hospitaal, kerkhof/crematorium etc te bereiken is dat veelal genoeg.
Woonde tot voor kort zelf in een gemeente randje grootste stad en kon daar via een omweg als senior met naast AOW nog aardig ABP pensioen ook gratis GVB-abo verkrijgen.
Wat allemaal dus heel ver afgedwaald is van het topic van die steeds weer stakingsdreiging: dat is gewoon vraag en aanbod-in de praktijk wordt in NL eigenlijk alleen nog volop gestaakt door ambtenaar/overheidspersoneel. Alsof daar nou de grote enorme achterstanden zouden zitten.

Baardstaart
7 maanden geleden

Je vraagt je onderhand af hoeveel steekpenningen hebben de ANWB en BOVAG etc de vakbonden gegeven om weer opnieuw te gaan staken om zo de automobiliteit te bevorderen…. (Uiteraard hebben de ANWB en BOVAG etc de bonden geen steekpenningen gegeven, maar het begint met het vakbonden gedrag wel op te lijken.)

Ook in Twente rommelt het met het binnenkort voormalige Keolis personeel en Arriva.

Dus wordt weer iedereen bellen om weer eens weg te kunnen. (mij met de auto op te halen, want ik heb geen rijbewijs en kan het niet halen. Wacht met smart op de eerste volledig zelfstandig rijdende auto waarschijnlijk van Huawei.)

Anoniem
7 maanden geleden

Het bestaanszekerheids-mobiliteits- ticket goed nieuws voor de kiezers van de PVV, NSC, BBB en de linkse partijen. Eindelijk doet WildersOmtzigt, van der Plas iets voor hun electoraat.
ik ben als treinreiziger ervoor!

Baardstaart
7 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Persoonlijk wordt ik blijer van goed functionerend OV met een serie van gematigde prijsdalingen om zo het OV aantrekkelijker te maken. Besef wel dat zo een klimaatticket behoorlijk ontwrichtend kan werken op het OV. Tijdens de spits is het haringen in een ton en in de hele rustige treinen leidt het gevoel van sociale veiligheid ervan, omdat er allerlei figuren in de trein rondhangen.

Annemiek
7 maanden geleden
Antwoord aan  Baardstaart

In Duitsland zie je dat ook wel. Mensen die altijd al met het OV gingen, voelen zich verdrongen door de hordes nieuwe reizigers. Waar ze eerst nog konden zitten, ervaren ze nu stress over of ze uberhaupt wel mee kunnen, omdat ze er niet meer bij passen. Je ziet dat veel in het noorden van Duitsland. Bijvoorbeeld op vrijwel al het regionale treinvervoer rondom Bremen. Dat voldoet gewoon niet onder de huidige omstandigheden.

En dan kom je tot de situatie waarin die mensen voor de auto kiezen en straks het Duitslandticket veel duurder wordt, omdat de deelstaten de kosten niet willen/kunnen dragen. En dan is het te verwachten resultaat dat het aantal reizigers voor het Duitslandticket hoger was dan erna. Met daarnaast de situatie dat het Duitslandticket funest is voor het fernverkehr, waardoor DB steeds dieper in de schulden raakt.

Anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

Ja, die hordes arbeidsmigranten.

Anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

En wie heeft die hordes arbeidsmigranten nederland binnengehaald? Ja, eurocommissaris Frits Bolkesteijn, VVD met in kielzog, beleidsmedewerker Geert Wilders.
Goedkoopste arbeid, dan onvrede creëeren, hetze tegen buitenlanders, medelanders, vakbonden en dan wij gaan de problemen oplossen, genoeg is genoeg, teveel weg ermee!
Duidelijke taal Geert. De Rattenvanger uit Venlo.

Hans
7 maanden geleden

Het is echt werkelijk waar bizar hoeveel minder stress ik ervaar in het leven sinds ik niet meer met het OV reis. Kan het iedereen aanraden
Het is het personeel wat ons weg heeft gejaagd, en ik vind het helemaal prima!! Maar denk eens aan al die mensen die afhankelijk zijn van het ov!! Die jullie letterlijk in de kou laten staan! Geen enkele verantwoordelijkheid nemen jullie en ik ben daar helemaal klaar mee.
Shut up and do your job, jullie krijgen genoeg!! En jullie zijn geen arts ofzo he, bedenk dat even.

David
7 maanden geleden
Antwoord aan  Hans

“En jullie zijn geen arts ofzo he, bedenk dat even.”

Een conducteur met 15-20 jaar ervaring kan maximaal ~3600 euro verdienen. Een beginnend arts met 0 jaar ervaring verdient 3800 euro. Tamelijk domme vergelijking.

Annemiek
7 maanden geleden
Antwoord aan  David

Geen enkele arts begint met 0 jaar ervaring. Een arts begint met minimaal 12000 uur (voor veel specialisaties nog veel meer) aan opleiding, training, co-schappen en dergelijke en moet gigantisch veel geluk hebben dat de opleiding daadwerkelijk tot een baan als arts leidt.

De opleiding tot hoofdconducteur is een soort van cursus, waarvoor tegenwoordig niet eens een VOG meer strikt noodzakelijk is.

Sander
7 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

Neem nog lekker een glas azijn. Geen enkele reactie van jou getuigd van enig respect richting een ander. Alleen maar negatief, neerhalen. Wat triest dat je daar voldoening uit haalt.

Een VOG maakt gewoon deel uit van de sollicitatieprocedure, zoals bij heel veel banen tegenwoordig. Je verkondigd dus ook nog eens onwaarheden.

Annemiek
7 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

@Sander. Dat heb je fout. Sinds hoofdconducteurs geen BOA meer zijn, accepteert NS in sommige gevallen kandidaten die geen VOG kunnen bemachtigen. Dit gebeurt vooral wanneer NS de zichzelf opgelegde quota op andere wijze niet dreigt te halen.

Tumtum
6 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

@Annemiek,

Dan ben ik heel benieuwd hoe je aan die info omtrent het VOG komt. Want het is gewoon een vereiste

Annemiek
7 maanden geleden
Antwoord aan  Hans

Ik herken het gevoel. Tijdens coronatijd werkte ik een poosje in Zwolle. Nadat het werk daar ophield, heb ik nog wat contact met de collega’s gehouden. Heel vaak heb ik daarna nog ‘s avonds mensen een lift naar huis kunnen aanbieden als de trein weer eens niet reed. Inmiddels is dat niet meer nodig. Letterlijk iedereen gaat nu met de auto. En dan heb ik het niet over een paar mensen, maar over tientallen die eerst met het OV gingen. Die hebben allemaal hun gratis OV-businesscard ingeleverd, omdat het niet langer te doen was met de trein.

Anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

@ annemiek het is reeds eerder en vaker gezegd.
Wat doe jij als automobilist hier op deze website treinreiziger? spuien van frustraties. Je hebt kennis van zaken, je etaleert dat dagelijks maar altijd vanuit een negatieve grondhouding/minachting tov trein/reizigers/personeel.
Eerlijk gezegd ik heb het met je te doen.

Annemiek
7 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Ik ben wel degelijk treinreiziger.

vissers
7 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

Halo die Annemiek vanuit een ver tropies land nu-lees wat als tijdverdrijf. Anders als de andere reactie waardeer ik je bijna altijd gefundeerde en terzake respons en waardeer ook je bereidwilligheid als autogebuiker de OV-benutters uit de brand te helpen als het kan en nodig is-en last not least: dat je al die tijd toch de tijd weet te vinden om wat tegengas te geven tegen al die ;;ik roep maar wat´´ reacties. Ga zo door!

Ricardo
7 maanden geleden
Antwoord aan  Hans

Ik vind met het OV reizen juist heerlijk rustgevend, niet continu op hoeven te letten op ander verkeer, rustig wat kunnen lezen. Zou ik sneller zijn met de auto? Als er geen file staat wel, maar er staat zoveel file dat ik net zo lang onderweg ben. Rijdt de trein wel eens niet of ben ik veel langer onderweg door vertraging? Zeker, maar ik hoor ook wel eens van collega’s dat ze er met de auto uren langer over doen en tot nu toe is het aantal keer dat ik echt serieuze vertraging had op een hand te tellen dit jaar.

OTTO
7 maanden geleden

Als al die medewerkers nu eens het lidmaatschap van de vakbond opzeggen, moet je eens zien hoeveel loonsverhoging je al hebt verdient iedere maand,
dan is die 2,4% die de spoorwegen bied, meer dan genoeg. Voor normale mensen wordt de trein dan toch al weer duurder.

Paul
7 maanden geleden
Antwoord aan  OTTO

Ik vind dat Otto groot gelijk heeft, de mensen moeten één keer tevreden zijn, en dat kan volgens de vakbond niet. Hebben de mensen de vakbonden nog wel nodig??? Iedereen kan tegenwoordig goed voor zichzelf opkomen.

Ricardo
7 maanden geleden
Antwoord aan  Paul

Samen sta je sterker.

Daarnaast, “de mensen moeten één keer tevreden zijn”, als alles ieder jaar duurder wordt, dan is één keer tevreden zijn en geen inflatiecorrectie krijgen effectief een paar procent inleveren voor altijd.

Anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  Ricardo

Maak je geen zorgen onder Geert gaat de gewone man, jan met de pet, meer verdienen.

Ton Salari
7 maanden geleden

Daar gaan we weer met dreigen met staken. Niks is niet meer goed door de vakbonden. In triest dat de reizigers de dupe wordt. Of te wel zoek het uit en bekijk het maar de mentaliteit van de ns personeel. Ook de NS heeft zijn zaakjes niet in order en geldt ook voor de overige OV bedrijven.

Anoniem
7 maanden geleden

Ik ben geen vakbondslid maar als werknemer bij NS en PVV stemmer (we hebben bijna de meerderheid) vind ik dat wij ook een goed loon moeten krijgen.
We zien al het geld maar in de zakken bij de grote bedrijven gaan, wie betalen dat, wij. De gewone man moet ook eens gaan leven. Na 20 jaar het zuur nu eens het zoet. Hier ligt een taak voor onze Geert.

Annemiek
7 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Als je het al 20 jaar zuur hebt als conducteur, waarom ben je dan conducteur gebleven? Er is niemand die je daartoe dwingt.

Dat al het geld, volgens jou, in de zakken van de grote bedrijven verdwijnt zal wel, maar NS hoort daar niet bij. NS is zo goed als kapot en wordt alleen maar ongezonder als de lonen exorbitant stijgen.

Anoniem
7 maanden geleden

Alle arbeidsmigranten eruit.
Meer dan een half miljoen.
Dat bespaart miljarden.
Dan kunnen we dat verdelen over de laagstbetaalden.
Dan hoeven we geen toeslagen meer.
Frits Bolkesteijn heeft toendertijd de poort naar west-Europa geopend voor die oost-europeanen.
Het is tijd dat Geert die poort sluit.
En ze de deur wijst.

Annemiek
7 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Alle arbeidsmigranten eruit? Dat is juist het enige deel van de import waar Nederland van profiteert. Hoe denk je daarmee miljarden te besparen? Je stelt zo ongeveer voor om maar te stoppen met de logistiek en voedselproductie, want die sectoren hangen zo ongeveer aan elkaar van arbeidsmigranten. Nadat een vrachtwagenchauffeur een tank vol melk lost bij de fabriek, worden alle vervolghandelingen zo ongeveer uitgevoerd door arbeidsmigranten, totdat de vakkenvuller (ook steeds vaker niet meer Nederlands) je pak in het schap zet. Vrijwel al het werk waar Nederlanders zich te goed voor voelen, wordt uitgevoerd door arbeidsmigranten.

Anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

Zeg ik toch.
Weg ermee!
Laat die luie hollanders eens aan het werk gaan.
Zitten alleen maar hun centen te tellen.
Zitten maar te vergaderen.
ZZP-ers te lanterfanteren, declareren en onze centen te tellen. Dat ons volk eens haar handen uit de mouw steken.
De PVV zal hen leren.
Ik stem PVV, Geert wat wat ons volk wilt, ons alleen. Ben ook voor NEXIT.

Annemiek
7 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Hoe stel je je dat dan voor? In een soort van kolchozen?

Anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

Alle Zzp-ers en ondernemers aan het werk.
Het lanterfanten moet afgelopen zijn.
Maar wat vergaderen, parttime werken, krenten uit pap halen en hogere uurtarieven voor hetzelfde werk. Genoeg is genoeg. Er zijn een half miljoen vacatures dat die luie ZZP-ers en ondernemers eens aan de slag gaan. Dan kunnen die arbeidsmigranten naar huis!
en de laagste lonen met 12 % omhoog.
Geert zorgt nu voor ons!

Anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

En Caroline en Pieter.

anonimo
7 maanden geleden
Antwoord aan  Annemiek

En dat is net zo hetzelfde in alle omringende landen: Belgie, Duitsland, Zweden, Oostenrijk, Zwitserland etc-ik meen dat we in NL nog lang niet het hoogste % hebben aan zulke werkkrachten.
En als je soms over de Polski etc struikelt: aldaar moeten ze nu die Oekrainers etc. in dezelfde ongeschoolde lager betaalde functies inzetten.
Hier in Thailand is in die sectoren ook het buitenland ruim vertegenwoordigd: veel van die hele aardige mensen in hotel etc komt uit Laos/Cambodia/Burma etc. Want hier kunnen ze wel werk vinden en ook nog aan dubbel loon als thuis-MINloon is rond de 10€/dag.
Gelukkig dat gebrek aan realisme niemand tegenhoudt maar wat te roepen.

Anoniem
7 maanden geleden

Wilders was toch destijds de naaste beleidsmedewerker van Frits Bolkesteijn.
Hij schreef om minimumloon, huursusidie te verlagen.
De sociale zekerheid van werkenden te verlagen.
Nou toen was hij zeer suksesvol.
Of hij nu suksesvol wordt om een en ander door hem veroorzaakte ellende na 25 jaar weet te herstellen?
Ik betwijfel het.

David Nijenhuis
7 maanden geleden

Laat eens de vakbonden opdraaien voor alle gemaakte onkosten tgv stakingen, eens kijken of ze dan nog zo stoer zullen blijven doen. Er zijn genoeg andere middelen om ingezet te worden als een directie niet wil luisteren, betaalstakingen bijv. Daar heeft de reiziger geen last van, al zal de wet daarvoor aangepast moeten worden, maar zeg nooit nooit!

Anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  David Nijenhuis

Laat de CO2 uitstoters nu voor de in het verleden en de toekomst veroorzaakte klimaatschade betalen.

Anoniem
7 maanden geleden

Ik dreig niet maar als ik het wil, staan alle treinen stil.
Geert.

sjaak bakker
7 maanden geleden

JAJA weer staken, hoe durven ze?? niet eens een jaar geleden al heel nederland platgelegd, na elke dag weer een smoes…stroomstoring defect spoor werkzaamheden aanrijding versperring op het spoor, seinstoring, blaadjes, te heet, te koud, sneeuw en nu het lef hebben weer nederland plat te leggen..oh ja nog even er gaan meer treinen rijden met de nieuwe dienstregeling>hoe dan?? tekort aan personeel

Anoniem
7 maanden geleden

Arbeidsmigranten zijn geen optie tenzij goed nederlands begrijpen en spreken.
Dat de nederlandse hardwerkenden nu loon naar werken krijgen is vanzelfsprekend. 20 jaar op de nullijn gehouden vanwege het neoliberalisme, het zakkenvullen van de rijken die geen meetbare en zichtbare positieve prestaties leveren. Waartoe dat neoliberalisme geleid heeft ziet men dagelijks: alle grote problemen waardoor de wereld kopje onder dreigt te geraken.

Annemiek
7 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Volgens mij is dat inmiddels een gepasseerd station. Heel de logistiek en een groot deel van de productie draaien zo ongeveer op arbeidsmigranten. Als je al Nederlander in de logistiek aan de slag wilt, moet je er niet raar van opkijken als je door een Pool wordt ingewerkt.

Arbeidsmigranten doen werk wat Nederlanders niet willen doen. Er zijn veel meer arbeidsmigranten dan dat er mensen in de bijstand zitten. Als je zonder arbeidsmigranten verder wilt, blijf je dus zitten met een heleboel werk wat gewoon niet meer gedaan wordt.

Los daarvan komen veel arbeidsmigranten gewoon uit de EU. Die mensen mogen hier gewoon werken. En het is bijvoorbeeld ook best solidair richting landen als Spanje, waar ze zitten met een enorme jeugdwerkloosheid. Ben je tegen arbeidsmigranten, dan is dat een anti-EU-standpunt.

Voorts zijn arbeidsmigranten financieel aantrekkelijk. Tot de dag dat ze naar Nederland komen, kosten ze ons niets. De eerste 20 jaar (oid) zijn de kosten voor hun ouders en hun moederland. Los daarvan reizen arbeidsmigranten ook gewoon weer verder of gaan ze terug naar huis als ze het hier wel gezien hebben. Goedkopere arbeidskrachten zijn er haast niet te krijgen. Dat ze veel geld kosten is lariekoek.

NS heeft er financieel gezien in de afgelopen 20 jaar nog niet zo belabberd voorgestaan als nu. Dat het personeel juist nu wederom een salarissprong eist, is in dat kader eigenlijk totaal belachelijk.

Laurens
7 maanden geleden

De vakbonden dreigen weer met acties het wordt eens tijd dat het nieuwe kabinet de macht van de vakbonden behoorlijk gaat inperken zij hebben veel te veel macht met name de arrogante VVMC en de FNV de CNV is een meeloper zijn willen niet achter blijven bij hun grote broers. zoals dat in het verleden gebeurde door Margaret Thatcher door haar toedoen zongen de vakbonden een flink toontje lager dat moet ook hier gebeuren liever vandaag dan morgen! Zij hebben vorig jaar een behoorlijke loonsverhoging gehad nu willen ze weer een behoorlijke loonsverhoging. Het is toch belachelijk dat er weer een behoorlijke loonsverhoging willen krijgen zo goed staat de NS er financieel niet goed voor maar de reiziger kan ook die loonsverhoging ophoesten. En waar zijn de conducteurs ik zie ze heel weinig ze zitten liever in de machinisten cabine i.p.v. dat zij ov chipkaart controle doen.

Anoniem
7 maanden geleden

Sodemieter daar komt Pieter.
Grondrecht van vakbonden garanderen.

Laurens
7 maanden geleden

Ik weet waar anoniem de onzin van de grondrechten van de vakbonden wil garanderen dan moeten de vakbonden zich anders opstellen de spoor weg vakbonden die zijn alleen bezig met eigen belangen om zieltjes te winnen ze zijn alleen maar bezig met dreigen van acties en zij hebben ook veel te veel macht zeker de spoorweg vakbonden want de VVMC en de arrogante FNV die waren in het verleden ook tegen het rondje van de kerk. Ik blijf er bij de macht van de bonden moet beperkt worden zij veel te veel bezig met acties i.p.v. zich bescheiden op te stellen. Het beleid van Margaret Thatcher om de macht van de bonden te breken moet ook hier gebeuren ze hebben veel te veel macht. Zij denken ook niet aan de belangen van de reiziger ze hebben een goede cao ze hoeven weer niet een forse loonsverhoging te krijgen.

Tumtum
6 maanden geleden
Antwoord aan  Laurens

Tuurlijk Laurens. De doodsbedreigingen, het gespuug en het geweld is dan de kerstbonus dit jaar.

Margaret Thatcher wordt uitgek*tst in Engeland omdat die van alles kapot heeft gemaakt.

Overigens is er al decennia sprake van loonstagnatie en zijn veel werknemers uitgeperst en weggegooid tijdens die vorige crisis. Alles is uitgekleed en je vliegt van flexcontract naar een ander tijdelijke contractconstructie. Juist de wergevers hebben het de afgelopen decennia voor het zeggen gehad en het werd er voor veel mensen niet beter op.

Nee, het is goed dat er vakbonden bestaan.