fbpx

Van Toorenburg (CDA) gaat Fyra-enquete leiden

02 jul 2013 11:55

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg wordt zeer waarschijnlijk voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie die het Fyra-debacle gaat onderzoeken. Het CDA schuift haar met steun van andere fracties naar voren.

"Voor zover ik weet is ze de enige kandidaat´´, zegt CDA-Kamerlid Sander de Rouwe tegen het ANP. Hij kreeg van andere Kamerfracties goede reacties op de voordracht van Van Toorenburg. "We kiezen met haar voor een ervaren Kamerlid, dat onbevangen in het Fyra-dossier staat.´´

Enorme klus
De parlementaire enquête naar de falende hogesnelheidstrein Fyra wordt een enorme klus, maar ook een uitdaging, zegt beoogd voorzitter Madeleine van Toorenburg (CDA). Donderdag is de eerste vergadering van de commissie.

Donderdag officieel
"Daarna is het reces, dus we willen klaar zijn om te beginnen met inlezen, voorbereiden en nadenken”, aldus Van Toorenburg. In het zogeheten constituerend beraad van donderdag moet zij officieel worden benoemd tot voorzitter. Van Toorenburg wil met een frisse blik naar het ingewikkelde dossier gaan kijken. "Zo gaat het altijd bij een parlementaire enquête. Je moet niet te zeer betrokken zijn geweest bij diverse stappen die in het verleden zijn gezet. Het is belangrijk om er onbevangen in te staan en heel kritisch te zijn." Zelf heeft ze in de 6 jaar dat ze in de Kamer zit, nooit het woord gevoerd over infrastructuur. "Dus daar heb ik nog geen voetsporen", zegt ze.

Vijf of zes leden
Ook de andere leden worden dan geïnstalleerd. In elk geval PvdA, VVD en D66 leveren een kandidaat. Die partijen namen het initiatief voor de enquête. Van Toorenburg verwacht ook nog leden van andere partijen."Ik denk dat we uitkomen op vijf of zes leden.” De PvdA heeft al steun voor Van Toorenburg als voorzitter uitgesproken. Kamerlid Mei Li Vos neemt namens de sociaal-democraten zitting in de commissie. Voor de VVD schuift Ard van der Steur naar voren. D66 heeft Vera Bergkamp als afgevaardigde gekozen. 

Onderzoek
De commissie zal onder meer kijken naar het verloop van de aanbesteding van de hogesnelheidslijn, waaruit de Italiaanse treinbouwer AnsaldoBreda uiteindelijk met de Fyra als winnaar uit de bus kwam. Ook wil de commissie kijken naar de controle van het materieel en de vergunningen voor de treinen.  Donderdag moet meer duidelijk worden over de planning. De commissie hoopt in het najaar mensen onder ede te kunnen horen.
 De topman van de Fyra-bouwer, Maurizio Manfellotto, zei eerder al dat hij graag bereid is mee te werken aan de enquête.

(c) ANP 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *