fbpx

Volgende staking NMBS in zicht

04 nov 2010 16:59

De OVS (Onafhankelijke Vakbond voor Spoorwegpersoneel) in België heeft een stakingsaanzegging ingediend voor maandag 15 oktober voor Antwerpse treinbegeleiders.

De treinbegeleiders zullen als de staking doorgaat het werk mogelijk de hele dag neerleggen. De reden voor de staking is dat de medewerkers van de NMBS zich totaal niet kunnen vinden in de nieuwe dienstregeling van de spoorwegen, die op 12 december ingaat. Met name de korte tijd voor keringen van treinen, het personeelstekort en de mede daardoor hoge werkdruk zijn een doorn in het oog van de vakbond.

De vakbond heeft aangegeven dat meerdere onderhandelingspogingen niets hebben opgeleverd. Volgens OVS is Mobility (het reizigersverkeer van de NMBS) compleet onflexibel en willen ze geen minuut aan de dienstregeling veranderen. De staking is het laatste middel om tot een oplossing te komen, volgens de vakbond.

Dit jaar is er al meerdere malen gestaakt bij de Belgische Spoorwegen. De laatste keer was 18 oktober, een week daarvoor, op 11 oktober, werd er ook al gestaakt. Toen werd er gestaakt om onder andere de filialisering van het goederenvervoer van de NMBS.

De staking kan het spoorverkeer in België, en dan vooral in Vlaanderen, zeer ontregelen. Treinen kunnen namelijk niet vertrekken als er geen treinbegeleider (in Nederland conducteur) aanwezig is.