Machinisten NMBS staken na ongeval

In België hebben machinisten van de Belgische spoorwegen (NMBS) het werk spontaan stilgelegd naar aanleiding van het dodelijk treinongval in Buizingen (Halle) gisteren. Volgens de Belgische media sluiten steeds meer machinisten zich aan bij de wilde staking. Door de werkonderbrekingen is het treinverkeer vanochtend ernstig verstoord, vooral in Wallonië.

De machinisten willen daarmee het veiligheidsprobleem op treinen aanklagen. Aan Waalse kant liggen de depots van ´s Gravenbrakel, Bergen, Luik, Aat, Saint-Ghislain, La Louvière, Charleroi, Namen, Ottignies en Doornik plat. Aan Vlaamse kant zijn er voorlopig enkel acties in het depot van Leuven. Maar de gevolgen zijn in Vlaanderen wel duidelijk merkbaar, aldus de Belgische Spoorwegen NMBS. De Benelux Brussel – Amsterdam ondervind momenteel nog geen hinder. De treinen Maastricht – Luik – Brussel ondervinden wel hinder. Deze treinen vallen uit en worden tussen Maastricht en Visé vervangen door een bus. 

Alhoewel de acties niet door een vakbond georganiseerd zijn, hebben de vakbonden wel begrip voor de acties. "De actie was niet aangekondigd, maar te voorzien. Ik ben dus niet verrast. We hadden een reactie van de treinbestuurders verwacht, maar wij hebben niet opgeroepen het werk neer te leggen. Deze actie brengt de overleden slachtoffers niet terug, maar wij begrijpen de reactie van de treinbestuurders, rekening houdend met de emoties die dit ongeval veroorzaken", zegt Gérard Gelmini, secretaris-generaal van de socialistische spoorbond. Hij werd via de media op de hoogte gebracht van de acties van het spoorpersoneel.

Share

Recent Posts

NS viert 15e verjaardag OV-fiets met speciale Brabantse uitvoering (of is de fiets al ouder?)

Vanwege de 15e verjaardag van de OV-fiets krijgt de tweewieler een speciale Brabantse uitvoering. De…

5 uur terug

Reageren tijdelijk uitgeschakeld op Treinreiziger.nl

Op de website Treinreiziger.nl is de mogelijkheid om te reageren op artikelen voorlopig uitgeschakeld. Dit…

2 dagen terug

NS verkoopt ook Abellio Duitsland: in 20 jaar 260 miljoen in buitenland verloren

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag…

3 dagen terug

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

1 week terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

2 weken terug

NS past HSL-dienstregeling aan op snelheidsbeperkingen

NS past in juni de dienstregeling aan van treinen die over de HSL rijden. Op…

2 weken terug