NS verkoopt ook Abellio Duitsland: in 20 jaar 260 miljoen in buitenland verloren

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag bekend. Daarmee zijn de laatste activiteiten van NS in het buitenland beëindigd. Het bedrijf wil zich volledig gaan richten op de Nederlandse reiziger, zowel voor binnenlands als internationaal treinverkeer.

Geen verkoopprijs bekend

“NS besloot enkele jaren geleden dat buitenlandse activiteiten geen onderdeel meer zijn van de kernactiviteiten. In lijn hiermee werd vorig jaar de Britse NS-dochter Abellio UK verkocht aan het Britse management”, meldt het bedrijf. “Met de verkoop van de Duitse activiteiten, beëindigt NS zijn activiteiten in het buitenland na meer dan twintig jaar.”

Een verkoopprijs is niet bekendgemaakt. Abellio leverde NS in de afgelopen twintig jaar per saldo een verlies op van 260 miljoen euro. De activiteiten van het winstgevende Abellio UK zijn daarin meegenomen. NS was sinds 2003 actief in het verenigd Koninkrijk en sinds 2008 in Duitsland.

Teleurstellend

Eerder liet NS nog weten dat per saldo Abellio door de jaren heen een positieve bijdrage leverde aan de cijfers. Mogelijk heeft de verkoopprijs van Abellio Duitsland ervoor gezorgd dat het totaalplaatje toch negatief uitvalt. De vooruitzichten van Abellio in Duitsland waren namelijk negatief. Dit komt doordat het bedrijf beboet wordt voor bijvoorbeeld vertragingen. In Duitsland zijn vertragingen door de gebrekkige staat van de infrastructuur aan de orde van de dag. “NS acht de kans groot dat door deze risico’s de verliezen van Abellio Duitsland de komende jaren oplopen” schrijft minister Steven van Weyenberg (Financiën) aan de Tweede Kamer.

Per saldo is er in Duitsland een verlies gemaakt van 475 miljoen euro. Dat het totale verlies van Abellio lager uitvalt, komt omdat in het Verenigd Koninkrijk 215 miljoen euro winst is gemaakt. NS heeft de verliezen vanuit Abellio Duitsland al verwerkt in zijn jaarrekening 2023. “Het cumulatief verlies van Abellio Duitsland is teleurstellend. Dit negatieve financiële resultaat komt door tegenvallende marktomstandigheden en risico’s waar NS ook in de toekomst mee te maken zou hebben indien NS Abellio Duitsland niet zou verkopen” aldus de minister van Financiën.

Strategisch belang

Met de verkoop van Abellio UK kwam een einde aan de aanwezigheid van NS in Groot-Brittannië, waar de onderneming sinds 2003 actief was. Destijds meldde het spoorbedrijf dat die verkoop los stond van de activiteiten van Abellio in Duitsland. Daar wilde NS aanwezig blijven omdat de activiteiten “van strategisch belang” waren en omdat deze bijdroegen aan het grensoverschrijdend verkeer van Nederlandse reizigers naar Duitsland.

“Toen NS zo’n twintig jaar geleden zijn eerste schreden over de grens zette, was het uitgangspunt dat we ons wilden voorbereiden op de veranderende Europese spoormarkt. De laatste jaren is die noodzaak weggevallen en hebben we onze activiteiten opnieuw overwogen. “Door verschillende ontwikkelingen, waaronder corona, moesten we ook constateren dat onze overgebleven buitenlandse activiteiten onvoldoende bijdragen”, zegt Angelique Magielse, financieel directeur bij NS. Abellio Duitsland exploiteert drie spoorconcessies in acht deelstaten. Daarnaast is Abellio in Duitsland eigenaar van reinigings- en beveiligingsbedrijf PTS. Abellio had vorig jaar een omzet van ruim 400 miljoen euro en ruim 1600 medewerkers. Het hoofdkantoor van Abellio Duitsland is gevestigd in Berlijn.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 25 april 2024 00:05

Share

Recent Posts

Lelylijn, open toegang en meer internationaal treinverkeer opgenomen in hoofdlijnenakkoord PVV, NSC, VVD en BBB

In het hoofdlijnenakkoord dat is opgesteld door de formerende partijen PVV, NSC, VVD en BBB…

4 dagen terug

Onderzoeksraad trekt conclusies na treinongeluk Voorschoten: onvoldoende aandacht voor veiligheid

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en…

5 dagen terug

Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken vanwege gebrek aan animo

Vanwege enorm gebrek aan animo is de Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken. Gemeentes…

1 week terug

Siemens levert materieel voor nieuwe hogesnelheidslijn tussen Los Angeles en Las Vegas

Het Amerikaanse treinconcern Brightline heeft bekendgemaakt dat Siemens de voorlopige uitverkorene is om materieel voor…

2 weken terug

NS doet oproep aan internationale reizigers: stem op Joost Klein

Joost Klein vertegenwoordigt Nederland deze week op het Eurovisie Songfestival en met zijn hitsong Europapa…

2 weken terug

Hogesnelheidstesten Flevoland van de baan

De langdurige testperiode voor hogesnelheidstreinen op de Hanzelijn en Flevolijn gaat definitief niet door. In…

2 weken terug