Home

Vanaf september 4x per uur trein Alphen – Gouda

Vanaf 4 september gaat de treinfrequentie tussen Alphen aan den Rijn en Gouda verdubbelen. In beide richtingen rijdt dan tot 19.00 uur op werkdagen vier keer per uur een trein. ’s Avonds en in het weekend blijft de trein in beide richtingen twee keer per uur rijden. De uitbreiding van de dienstregeling stond eigenlijk op het programma per december 2016. Toen kon de uitbreiding echter nog niet gerealiseerd worden, omdat de infrastructuur nog moest worden aangepast. 

De provincie waarschuwt dat het verhogen van de frequentie in het begin voor opstartproblemen kan zorgen. “Dat betekent dat er momenten kunnen zijn waarop het treinverkeer niet geheel volgens plan rijdt. NS heeft maatregelen getroffen om bij problemen zo snel mogelijk bij te sturen. Zo kan een trein worden ontkoppeld bij storingen zodat een treindeel kan doorrijden en is er een team van experts die de machinist direct kan helpen bij storingen” schrijft de provincie in een persbericht.

Uitval
Sinds december rijden er R-Net treinen op dit traject. Ook toen verliep het bij de start niet altijd vlekkeloos. In december en januari viel circa 5% van de treinen uit. Daarna is de uitval afgenomen. Vorige maand ging het nog maar om 2,5% uitval, en de eerste helft in augustus is slechts 1,4% van het aantal treinen geschrapt. Mogelijk zal dat percentage in september door de frequentieverhoging weer tijdelijk stijgen.

Nieuwe stations
De frequentieverhoging geeft reizigers meer mogelijkheden om op dit traject te reizen. “Reizigers kunnen in de ochtend misschien een kwartiertje later opstaan en een trein later nemen. Wat het precies voor de reis betekent, is vanaf 25 augustus zichtbaar in de NS reisplanner” aldus de provincie. NS heeft de concessie gewonnen om de komende 15 jaar op het traject Gouda – Alphen a/d Rijn te mogen rijden. In juli heeft ProRail om de frequentieverhoging mogelijk te maken aanpassingen gedaan aan het spoor, de seinen, de beveiliging en de spoorwegovergangen. Later volgt de opening van twee nieuwe stations. In december 2017 gaat het nieuwe station Boskoop Snijdelwijk open en in het voorjaar van 2018 station Waddinxveen Triangel.

Busnet
Vanwege de frequentieverhoging worden een aantal wijzigingen in het busnet per december doorgevoerd. De huidige buslijn 186/187 van Oegstgeest via Waddinxveen naar Gouda wordt op termijn ingekort tot Boskoop. Daar is er aansluiting op de trein. De lijn wordt nog niet per december ingekort, voorlopig blijft er nog een uurdienst rijden via station Waddinxveen en door de wijk Zuidplas naar station Gouda. De provincie, de gemeenten en Arriva hebben er daarmee voor gekozen deze lijn tijdelijk te handhaven als extra reismogelijkheid. De huidige lijnen 177 en Q-liner 382 blijven dezelfde route rijden, lijn 175 eindigt straks bij station Waddinxveen.

This post was last modified on 17 augustus 2017 14:39

Share

Recent Posts

Met de trein op vakantie? Houd dan rekening met werkzaamheden

Deze zomer wordt er meer dan ooit gewerkt aan het spoor, merkt Treinreiziger.nl op. Van…

54 seconden terug

NS viert 15e verjaardag OV-fiets met speciale Brabantse uitvoering (of is de fiets al ouder?)

Vanwege de 15e verjaardag van de OV-fiets krijgt de tweewieler een speciale Brabantse uitvoering. De…

6 uur terug

Reageren tijdelijk uitgeschakeld op Treinreiziger.nl

Op de website Treinreiziger.nl is de mogelijkheid om te reageren op artikelen voorlopig uitgeschakeld. Dit…

2 dagen terug

NS verkoopt ook Abellio Duitsland: in 20 jaar 260 miljoen in buitenland verloren

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag…

3 dagen terug

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

1 week terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

2 weken terug