Tien pilotprojecten om de internationale trein te stimuleren (o.a. nachttrein Amsterdam – Barcelona)

De Europese Commissie heeft de beoogde nachttrein op het traject Amsterdam – Barcelona van European Sleeper en verbetering van de verbinding tussen Amsterdam en Londen van de NS en Eurostar als proefprojecten goedgekeurd.

Knelpunten

Ook zal zij nog acht andere pilotprojecten ondersteunen om uitbreiding van het internationale treinverkeer overdag en ‘s nachts te stimuleren, onder meer tussen Parijs en Venetië en van Leipzig naar Stockholm.

Het opzetten en exploiteren van vooral lange en grensoverschrijdende treinverbindingen voor treinreizigers blijkt in de praktijk geen gemakkelijke opgave. Zo moeten treinen worden uitgerust met verschillende beveiligingssystemen en verschilt de bovenleidingspanning in verschillende landen. Daarin gaat de proef geen verandering brengen, wel is het de bedoeling dat bijvoorbeeld dienstregelingen beter op elkaar worden afgestemd om nieuwe treindiensten mogelijk te maken.

Geen subsidiepot

“Terwijl de vraag naar groene mobiliteit groeit, moeten we de spoormarkt veel beter en veel sneller laten reageren”, zegt Eurocommissaris Adina Vălean (Vervoer). De nieuwe of verlengde proeftrajecten moeten bestaande obstakels aan het licht brengen en met hulp van het dagelijks EU-bestuur “worden overwonnen, waardoor nieuwe diensten kunnen ontstaan”. Het gaat zowel om dag- als nachttreinen.

De Europese Commissie bekijkt tijdens de pilot bijvoorbeeld hoe de afstemming verbeterd kan worden, of de wetgeving aangepast of verduidelijkt kan worden. Er is echter geen subsidiepot om de (beoogde) treindiensten te kunnen financieren.

Tien pilotprojecten

Naast de beoogde trein Amsterdam – Barcelona van European Sleeper is ook de bestaande trein Amsterdam – Londen geselecteerd. De bedoeling is om die verbinding te verbeteren. Na de lancering werd de Eurostar vertraagd omdat de dienstregelingen minder goed op elkaar pasten.

Een omvangrijk pilotproject is de treinverbinding Duitsland – Denemarken – Zweden. De vorig jaar door SJ gelanceerde nachttrein Stockholm – Kopenhagen – Hamburg (dit jaar verlengd naar Berlijn) maakt onderdeel uit van deze pilot, net als de Snälltaget-nachttrein op deze route. Ook de potentiële treindienst vanuit Oslo richting Denemarken en verder maakt onderdeel uit van de pilot, net als de door Tsjechische spoorwegen gewenste trein Kopenhagen – Praag (in samenwerking met DB en DSB). Flixtrain wil een trein Leipzig – Stockholm introduceren, die ook onderdeel is van de pilot.

Uit de lijst proefprojecten blijkt ook dat Flixtrain een verbinding München – Zürich wil starten en dat de Spaanse nieuwe treinvervoerder ILSA zich richt op het in ere herstellen van de treinverbinding Lissabon – Madrid. De Italiaanse en Duitse spoorwegen bekijken of er dagtreinen kunnen gaan rijden tussen Rome / Milaan en München, mogelijk naar Berlijn. De volledige lijst pilotprojecten is hier te vinden.

This post was last modified on 7 oktober 2023 13:34

Share

Recent Posts

Olympische atleten vertrekken met Eurostar naar Parijs

Vandaag vertrokken achttien atleten van TeamNL uit turnen, boogschieten en skateboarden vanuit Nederland vanaf station…

3 uur terug

NS weet dankzij ICNG langere reistijd te beperken op geteisterde HSL

De maximumsnelheid op de HSL is op een aantal delen verlaagd tot 80 km/u, vanwege…

22 uur terug

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

5 dagen terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

1 week terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

1 week terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

1 week terug