DB en NS bereiden uitsluiten Interrailers van ICE voor

Interrail is in het hoogseizoen niet geldig in de ICE’s van Nederland naar Duitsland. Die boodschap toont de app Rail Planner van Interrail op verzoek van NS en DB. Daarmee willen de spoorbedrijven voorkomen dat er een run ontstaat van Interrailers op de ICE.

Geen definitief besluit

Dat bevestigt NS woordvoerder Rob Hageman tegenover Treinreiziger.nl. Hij benadrukt dat er nog geen definitief besluit is genomen om Interrail ongeldig te verklaren. Door miscommunicatie is er vorige week hierover een bericht op NS International verschenen, terwijl de gesprekken daarover nog lopen. “We hebben onze klantenservice hierover voortijdig willen informeren. Die hebben het toen op onze website geplaatst, maar er is nog geen definitief besluit genomen” vertelt Hageman.

App toont ICE al als ongeldig

NS spreekt inmiddels van onderzoeksrichting. “De vraag is of dit mag. Dat zijn we nu zorgvuldig aan het uitzoeken.” Vooruitlopend daarop toont de Interrail-app voorlopig dat de Pass van 17 juni tot en met 18 augustus 2023 niet geldig is in de ICE’s van 6:00 tot 16:00 uur van Nederland naar Duitsland. Hageman: “We willen voorkomen dat er nu een run ontstaat op de ICE.”

Treinreizigers moeten voordat ze op reis gaan de trein eerst toevoegen aan de Interrail-app. De meest gebruikte methode daarvoor is de reisplanner, die nu aangeeft dat de ICE in het hoogseizoen niet inbegrepen is in het Pass-netwerk. Dat is dus onjuist. Reizigers kunnen echter ook een trein handmatig invoeren.

Reserveringsplicht niet haalbaar

Nergens anders in Europa hebben de de reguliere spoorwegmaatschappijen de Interrail Pass op belangrijke grensoverschrijdende verbindingen ongeldig verklaard. Soms moeten treinreizigers wel een toeslag betalen, of verplicht reserveren. Thalys, TGV en Eurostar werken daarnaast met contingenten. Dat wil zeggen: er zijn slechts een beperkt aantal plekken voor Interrailers beschikbaar.

Waarom voeren NS en DB geen reserveringsplicht in? Hageman: “De invoering van een verplicht reserveringssysteem duurt te lang. Het uitsluiten van Interrail is gemakkelijker om in te voeren”.

Overvolle treinen

DB en NS willen maatregelen nemen omdat afgelopen zomer de ICE geregeld overvol was. De trein was soms zo vol dat treinen Arnhem ongepland oversloegen. Sinds 2017 heeft NS International het aantal treinreizigers met 50 procent zien toenemen. Het aantal ritten is in die periode niet toegenomen, in de praktijk zelfs afgenomen. De drukte wordt verergerd doordat de Intercity naar Berlijn in de zomer wordt omgeleid en er ruim een uur langer over doet. Daardoor kiezen meer reizigers – mede op advies van NS International – voor de snellere ICE.

Treinreiziger.nl heeft – voor zover het wat waard is – bij NS International protest aangetekend. Ook Rover en Maatschappij voor Beter OV hebben zich kritisch uitgelaten.

This post was last modified on 6 februari 2023 13:24

Share

Recent Posts

Lelylijn, open toegang en meer internationaal treinverkeer opgenomen in hoofdlijnenakkoord PVV, NSC, VVD en BBB

In het hoofdlijnenakkoord dat is opgesteld door de formerende partijen PVV, NSC, VVD en BBB…

4 dagen terug

Onderzoeksraad trekt conclusies na treinongeluk Voorschoten: onvoldoende aandacht voor veiligheid

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en…

5 dagen terug

Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken vanwege gebrek aan animo

Vanwege enorm gebrek aan animo is de Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken. Gemeentes…

1 week terug

Siemens levert materieel voor nieuwe hogesnelheidslijn tussen Los Angeles en Las Vegas

Het Amerikaanse treinconcern Brightline heeft bekendgemaakt dat Siemens de voorlopige uitverkorene is om materieel voor…

2 weken terug

NS doet oproep aan internationale reizigers: stem op Joost Klein

Joost Klein vertegenwoordigt Nederland deze week op het Eurovisie Songfestival en met zijn hitsong Europapa…

2 weken terug

Hogesnelheidstesten Flevoland van de baan

De langdurige testperiode voor hogesnelheidstreinen op de Hanzelijn en Flevolijn gaat definitief niet door. In…

2 weken terug