1977: Sprinter heeft primeur bij opening Zoetermeer Stadslijn

Vandaag neemt NS afscheid van de oudste generatie Sprinters, de zogenoemde SGMm-treinstellen. Waar de treinen nu verouderd zijn, stalen ze in 1977 de show bij de opening van de Zoetermeerse stadslijn.

Prins Bernhard

Het is 20 mei 1977. Niemand minder dan Prins Bernhard verricht de openingshandeling van de Zoetermeer Stadslijn. De treinstellen 2005 en 2006 hebben de primeur. Onder grote publieke belangstelling rijdt de trein over de spoorlijn. Ook Kees van den Burg is aanwezig en maakt de fotoreeks die bij dit artikel staat.

Twee dagen na de officiële opening, 22 mei 1977, kunnen ook reizigers met de trein mee. De Zoetermeer Stadslijn is op dat moment nog niet helemaal af, maar rijdt alleen tot Zoetermeer Meerzicht. Later wordt de lijn stapsgewijs uitgebreid.

Zonder conducteur

De Zoetermeerders spraken volgens Wikipedia meestal van “de Sprinter”, en heeft op de Stadslijn altijd zonder conducteur gereden, behalve in de spits. Net als bij een tram of de regionale trein deed de machinist alleen het vertrekproces. Door het gebrek aan controle kreeg de lijn veel te maken met zwartrijders en vandalisme.

Spoorwegmuseum

Bij de aftrap zijn de Sprinters een van de nieuwste treinen op het Nederlandse spoor. Uniek is dat de treinen in 50 seconden kunnen optrekken naar een snelheid van 100 kilometer per uur, vandaar ook de bijnaam Sprinter.

Helemaal nieuw zijn ze niet. De eerste Sprinters reden in 1975 al op de Hoekse Lijn. Waar de Zoetermeer Stadslijn na 29 jaar alweer wordt opgeheven – vervangen door RandstadRail – houden SGMm-treinstellen het langer vol. Maar nu, zaterdag 11 december, is het einde voor deze treinen toch echt gekomen. De 25 overgebleven treinstellen gaan na vandaag allemaal buiten dienst. Een laatste SGM gaat naar het Spoorwegmuseum.

Foto’s: © Kees van den Burg

This post was last modified on 11 december 2021 21:07

Share

Recent Posts

Arriva niet blij met ‘lapwerk’ rond spoor in Groningen: ‘Reiziger de dupe’

Door tweewekelijkse inspecties op het spoor rond station Groningen wordt de dienstregeling voor Arriva-treinen aangepast.…

9 uur terug

Verzakt spoor tussen Sittard en Maastricht zorgt voor dagenlange hinder

Door zware regenval op zondagochtend is een deel van het spoor tussen Sittard en Maastricht…

1 dag terug

Fiets mee met de ICE Amsterdam – Frankfurt vanaf 8 augustus

Goed nieuws voor fietsers die graag gebruikmaken van de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Frankfurt. Vanaf…

2 dagen terug

Amsterdamse tram voortaan door naar Uithoorn

Vanaf zondag 21 juli is het mogelijk om met tram 25 tussen Uithoorn en Amsterdam…

2 dagen terug

Olympische atleten vertrekken met Eurostar naar Parijs

Vandaag vertrokken achttien atleten van TeamNL uit turnen, boogschieten en skateboarden vanuit Nederland vanaf station…

3 dagen terug

NS weet dankzij ICNG langere reistijd te beperken op geteisterde HSL

De maximumsnelheid op de HSL is op een aantal delen verlaagd tot 80 km/u, vanwege…

3 dagen terug