X

Autoslaaptrein Oostenrijk: naar Wenen en Innsbruck

©ÖBB/Harald Eisenberger

Ga uitgerust op vakantie en bespaar benzinekosten. Dat kan met de Autoslaaptrein Oostenrijk. Vanuit Düsseldorf kan heel het jaar door de auto mee naar Innsbruck en Wenen. Voor het meenemen van de auto geldt doordeweeks een vast tarief van € 99. In het weekend (vr t/m zo) kost het 114 euro. Voor de reizigers gelden flexibele tarieven. De Treinreiswinkel noemt op de website de tarieven die gegarandeerd kunnen worden. Zijn er voordelige tarieven beschikbaar? Dan worden die uiteindelijk gefactureerd. 

Info & Tickets

Vanuit Nederland rijden er geen autoslaaptreinen meer. Maar de Autoslaaptrein vanuit Düsseldorf van de Oostenrijkse spoorwegen is een goed alternatief. Op die manier hoef je bijvoorbeeld vanuit Utrecht slechts 200 kilometer te rijden om met de eigen auto in de Oostenrijkse Alpen (Innsbruck) aan te komen. Daarmee bespaar je ruim 700 autokilometers. Naar Wenen bespaar je zelfs meer dan 900 kilometers rijden. De autoslaaptrein rijdt zowel in de zomer als in de winter.

Hoe werkt de Oostenrijkse Autoslaaptrein?
Vanuit Nederland rij je naar Düsseldorf, 130 kilometer verwijderd van Arnhem. Daar rij je de auto (of motor) tussen 19:30 en 20:00 uur op de trein. Voor reizigers heeft de trein zit, lig- en slaaprijtuigen. Zo comfortabel mogelijk reizen? Dan kies je voor het slaaprijtuig. Budget-reizigers kiezen voor een zitplek. Het ligrijtuig is een goede middenweg. De trein vertrekt om 20:54 uur vanuit Düsseldorf en zet zich dan in beweging richting Oostenrijk. Als je de volgende ochtend wakker wordt, is een klein ontbijt inbegrepen (niet in het zitrijtuig). Dan nog even naar buiten kijken naar het mooie Oostenrijkse landschap, en dan ben je er al. Omstreeks 8:30 uur komt de trein in Wenen aan, omstreeks 9:15 uur in Innsbruck.

©ÖBB/Harald Eisenberger

Wanneer rijdt de Autoslaaptrein naar Oostenrijk?
De autoslaaptrein rijdt zowel in de zomer als in de winter. Maandag, dinsdag, donderdag en zaterdag kan de auto en motor mee naar Wenen. Op overige dagen, dus woensdag, vrijdag en zondag rijdt de autoslaaptrein naar Innsbruck.  Terug naar Nederland? Vanuit Wenen rijdt de autoslaaptrein op maandag, woensdag, vrijdag en zondag terug naar Düsseldorf. Op de overige dagen vertrekt de trein juist vanuit Innsbruck. Dus dinsdag, donderdag en zaterdag kan de auto en motor mee vanuit Innsbruck richting Nederland (tot aan Düsseldorf).

Wat kost een reis met de autoslaaptrein?
Voor het meenemen van de auto of de motor gelden aantrekkelijke vaste tarieven. De dag van vertrek is daarbij bepalend. Daarnaast betaal je een ticket per reiziger / gezelschap. Die tarieven zijn flexibel. Een overzicht van de tarieven (per enkele reis). In het slaaprijtuig zijn er ook cabines met douche/wc. Daar liggen de maximum prijzen per persoon 30 euro duurder.

 Auto meenemen (ma t/m do)  € 99 (vast tarief)
 Auto meenemen (vr t/m zo)  € 114 (vast tarief)
 Motor meenemen (ma t/m do)  € 59 (vast tarief)
 Motor meenemen  (vr t/m zo)  € 69 (vast tarief)
 Familiecompartiment (max 2 volw + max 4 kinderen)  v.a. € 199, max. € 564
 Zitplek  v.a. € 39, max. € 74
 Ligrijtuig (6 pers) (prijs p.p.)  v.a. € 59, max. € 110
 Ligrijtuig (4 pers) (prijs p.p.)  v.a. € 69, max. € 120
 Slaaprijtuig (3 pers) (prijs p.p.)  v.a. € 79, max. € 130
 Slaaprijtuig (2 pers) (prijs p.p.)  v.a. € 99, max. € 150
 Slaaprijtuig (1 pers) (prijs p.p.)  v.a. € 139, max. € 190

Wil je weten welke tarieven precies beschikbaar zijn? Dan kun je dat checken bij de ÖBB. Ons advies is vervolgens te boeken bij de Treinreiswinkel. De Treinreiswinkel rekent in eerste instantie de maximale tarieven op de website, maar bij de definitieve factuur wordt deze naar beneden bijgesteld als de voordelige tarieven nog beschikbaar zijn. De Treinreiswinkel rekent 19 euro administratiekosten per boeking. Het voordeel van de Treinreiswinkel is dat je terug kan vallen op een Nederlandse klantenservice.

Foto: Slaaprijtuig voor 1 persoon. © ÖBB/Harald Eisenberger

Kan ik ook zonder auto mee met de autoslaaptrein Oostenrijk?
Ja. Onder de naam Nightjet kun je dagelijks vanuit Düsseldorf naar Wenen reizen en vanuit Düsseldorf naar Innsbruck. Alleen de auto en de motor kan niet iedere dag naar beide bestemmingen mee. Bij de Nightjet is het ook mogelijk om (tegen meerkosten) de fiets mee te nemen.

Rijden er nog op andere routes autoslaaptreinen?
De Oostenrijkse spoorwegen hebben een uitgebreid netwerk van autoslaaptreinen. Vanuit Hamburg kan de auto en de motor dagelijks mee naar zowel Innsbruck als Wenen. Daarbij gelden dezelfde tarieven als eerder genoemd. Daarnaast heeft Nightjet ook binnenlandse autoslaaptreinen binnen Oostenrijk. Vanuit Villach, in het Zuiden van Oostenrijk, vertrekt er bovendien een autoslaaptrein naar Turkije (zie hier). Ook de Urlaub Express uit Hamburg rijdt naar Oostenrijk (Villach). Zie hier voor een overzicht van alle autoslaaptreinen in Europa.

Foto: Het is mogelijk een cabine te boeken met eigen douche en wc. © ÖBB/Harald Eisenberger

 

This post was last modified on August 11, 2017, 9:57 am

Treinreiziger.nl (Hildebrand) :

Bekijk reacties (2)

 • Hallo , ik heb in het verleden al eens van jullie diensten gebruik gemaakt en dat is prima bevallen.
  Dit jaar willen we met 3 volwassen en 3 motoren reizen v.a.Dusseldorf naar Inbruck .de vertrek datum is maandag 20 Augustus en de terugreis op zondag
  26 augustus ( aankomst Düsseldorf)
  Graag met incl. Slapen in een couchet .
  Kunnen jullie een prijs opgave aan mij mailen ?

 • Hoi wij willen op vakantie met 2 motoren en 2 personen van Dusseldorf naar wenen vertrek vrijdag 7 sep. tm. zat. 15 sept. zouden jullie mij kunnen vertellen wat de kosten zijn . wij hoeven niet de luxe suite.

  ALVAST BEDANKT Jan Postma