Nieuws

GVB verwacht geen vertraging door wisselproblematiek

Twee kruiswissels op de Noord/Zuidlijn kunnen op dit moment nog niet op normale snelheid bereden worden. Reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV vreest dat daardoor de geplande indienststelling volgend jaar niet door kan gaan. De Amsterdamse stadsvervoerder GVB deelt die zorg niet.

Tijdens testritten op de Noord/Zuidlijn is gebleken dat de kruiswissels bij Europaplein en Vijzelsgracht voor problemen zorgen. De nieuwe metrostellen kunnen probleemloos op de wissels rechtdoor rijden, maar niet afbuigend. Althans niet op normale snelheid.  “Dit levert een beperking in de mogelijke rijwegen op, dus deze routes moeten we later nog testen” legt Jan Swanepoel uit op de projectwebsite van de nieuwe metrolijn.

Als het wissel afbuigend ligt, wordt het kruiswissel geschampt, in plaats dat de metro’s vloeiend over het wissel rijden. “We zitten nu met de beste specialisten van zowel GVB, de wisselbouwer als onafhankelijke specialisten op dit gebied om tafel. Zij hebben de opdracht om gezamenlijk een oplossing te vinden om de kruisen veilig op snelheid berijdbaar te maken” verklaarde Christiaan Verhoeven van Alstom eerder.

Een woordvoerder van het GVB benadrukt dat het te vroeg is om te concluderen dat het niet werk. “We gaan er vanuit dat dit tijdig wordt opgelost. We hebben nog een jaar de tijd. Dit soort dingen zijn normaal. We hebben het eerder meegemaakt op het bestaande netwerk, en ook daar hebben we het op weten te lossen. Er is geen reden om aan te nemen dat dit voor vertraging zal zorgen” aldus het GVB.

Ze reageert daarmee op de woorden van voorman Rikus Spithorst van de reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV. Die had signalen opgevangen dat er problemen zijn met de wissels. De organisatie vroeg gisteren opheldering bij het GVB, maar kreeg die niet. Daarom vreest de vereniging dat de wisselproblemen voor nieuwe vertraging zullen zorgen. Voor Beter OV zit vandaag met de stadsvervoerder om tafel en hoopt dan meer duidelijkheid te krijgen.

Vorige week werd al duidelijk dat er ook problemen zijn met de beveiliging van de lijn. De nieuwe beveiliging is niet op tijd af, daarom moet er terug gevallen worden op het huidige beveiligingssysteem. Dat geeft beperkingen omtrent de capaciteit van de metrolijn.

This post was last modified on 4 augustus 2017 13:07

Share

Recent Posts

Grote steden vrezen kaalslag ov

Door een forse bezuiniging dreigt er een kaalslag voor het openbaar vervoer in de grote…

3 uur terug

Treinreizigers gestrand na overstromingen

De grote wateroverlast in Centraal-Europa heeft het treinverkeer in de hele regio in de war…

1 dag terug

Politiek wil geen enkele verhoging van prijs treinkaartjes

De Tweede Kamer ziet geen enkele verhoging van de prijs van treinkaartjes zitten. Dat bleek…

4 dagen terug

Nachttrein naar Barcelona in 2026 verwacht

European Sleeper verwacht in 2026 de nachttrein Amsterdam-Barcelona te kunnen rijden. Aanvankelijk was het plan…

1 week terug

Debuut voor elektrische touringcars als vervangend vervoer NS

Treinreizigers van NS kunnen sinds afgelopen vrijdag voor het eerst met een elektrische touringcar reizen…

1 week terug

Treinverkeer Duitsland fors vertraagd door grote storing

Een grote storing heeft het Duitse treinverkeer vandaag urenlang stilgelegd. De problemen begonnen rond 13:00…

1 week terug