fbpx

Autoslaaptrein. Waar en wanneer rijden ze? Een overzicht.

09 dec 2023 22:34

Op vakantie met de autoslaaptrein? Helaas moeten we constateren dat de autoslaaptrein op steeds meer plekken verdwijnt. Dit eerdere overzicht uit 2017 hebben we in 2023 een update gegeven, met zoveel mogelijk informatie over de huidige situatie.  

Autoslaaptrein Düsseldorf – Innsbrück
Helaas rijdt deze autoslaaptrein inmiddels niet meer. Handig alternatief, maar zonder de mogelijkheid om auto’s mee te nemen, is de nachttrein Amsterdam – Innsbruck.

Autoslaaptrein Düsseldorf – Wenen
Helaas rijdt deze autoslaaptrein inmiddels niet meer. Handig alternatief, maar zonder de mogelijkheid om auto’s mee te nemen, is de nachttrein Amsterdam – Wenen.

Archief DB Autozug (niet meer actief)

Autoslaaptrein Düsseldorf / Hamburg) – Verona
Helaas, ook de Treinreiswinkel laat geen autoslaaptrein meer rijden. De Urlaub Express neemt de paden van de Treinreiswinkel over, en gaat een verbinding Düsseldorf – Verona starten. Het bedrijf onderhoud al een verbinding Hamburg – Verona.  UrlaubsExpress scoort uit 25 reviews een 1,6 bij Google en ook bij Tripadvisor zijn de ervaringen uiterst kritisch. Voor ons reden om in elk geval niet zelf geld te spenderen aan de slecht beoordeelde treindienst.

 
Slaaprijtuig van de Nightjet / ÖBB. © ÖBB/Harald Eisenberger

Autoslaaptrein Zürich / Bregenz – Wenen
Eén van de weinige routes waar de Oostenrijkse ÖBB nog auto’s meeneemt zijn de volgende routes:

  • Bregenz – Wenen
  • Graz – Zürich

Autoslaaptrein Oostenrijk – Turkijke
Vanuit het zuid-oosten van Oostenrijk, Villach, vertrekt ook de Optima Express. De Optima Express verbind Oostenrijk met de Turkse grensplaats Edirne. De auto mag mee voor 259 euro (hoge auto’s zijn duurder). En daarmee bespaar je maar liefst ruim 1300 kilometer autorijden. Per reiziger betaal je 149 euro. Edirne ligt vlak bij Bulgarije, dus ook als je die kant op wil, kun je deze trein gebruiken. Deze trein rijdt 1 a 2 maal per week. Je kunt tickets kopen bij Optima Tours.

Autoslaaptrein Oostenrijk – Kroatie
Vanuit Wenen kun je in 2024 in elk geval nog je auto op de trein meenemen naar Zagreb, en vermoedelijk ook naar Split (3x per week, alleen in de zomer).

Autoslaaptrein Hamburg – München / Lörrach (nabij Basel)
DB Autozug bestaat niet meer, maar daarmee is er geen einde gekomen aan de autoslaaptreinen binnen Duitsland. Op de route Hamburg – Lörrach kan de auto nog steeds met de trein mee. Dit dankzij Bahn Touristik Express, die deze dienst verzorgt. Lörrach is gelegen in Duitsland, maar slechts 2.5 kilometer van de Zwitserse grens verwijderd! Binnen een half uurtje rij je met de auto van Lörrach naar het Zwitserse Basel. Ook Frankrijk (Saint Louis) is binnen een half uurtje bereikbaar. De autotrein Hamburg – Lorräch rijdt in de zomer dagelijks, daar buiten meestal minimaal 1x per week. De prijzen hangen af van de datum. In het laagseizoen kan een gewone auto mee vanaf 159 euro, in het hoogseizoen kan dat oplopen tot en met 229 euro. Per reiziger betaal je ten minste 80 euro (laagseizoen) tot en met 130 euro (hoogseizoen). Dat is op basis van een ligplek in het ligrijtuig.
Naast de Bahn Touristik Express kun je ook kiezen voor de Urlaub Express van Train4you. De Urlaub Express rijdt ook op de route Hamburg – Lörrach, alleen veel minder vaak (circa 1x per week in de zomer). Daarnaast tref je de Urlaub Express ook 1 a 2x per week aan op de route Hamburg – München. Wat wij hebben begrepen zijn de rijtuigen van de Urlaub Express erg oud. De reviews zijn bovendien erg slecht.

Autotrein Frankrijk
De Franse spoorwegen SNCF heeft ook treinen waarmee de auto en de motor mee kan. Maar het principe is hier wel net iets anders. De auto’s en motoren gaan met een aparte trein mee. Als reiziger koop je een ticket voor de TGV (of een andere trein). Het vervoer vindt ‘s nachts plaats, de volgende dag kun je de auto afhalen in Zuid-Frankrijk (of in Parijs). Deze autotreinen rijden niet dagelijks. Vanuit Parijs wordt deze service aangeboden naar Avignon, Biarritz, Bordeaux, Briançon, Brive-La-Gaillarde, Fréjus, Lyon, Marseille, Narbonne, Nice, Toulon en Toulouse. De auto kan mee vanaf 119 euro, dit kan echter fors oplopen tot bijna 300 euro. Online kun je bij de Franse spoorwegen alleen in het Frans boeken.

Een autorijtuig van de Kroatische spoorwegen. Foto: HŽPP

Autoslaaptrein Kroatië
De autoslaaptrein Den Bosch – Koper bestaat helaas niet meer. Vanuit Nederland kun je echter prima richting Kroatië reizen door de autoslaaptrein vanuit Düsseldorf naar Wenen, Innsbruck of Verona te gebruiken. Binnen Kroatië bestaat er tussen Zagreb en Split de mogelijkheid om de auto mee te nemen. En duur is dat allerminst. Slechts 101 Kroatische kronen. Dat komt neer op ongeveer 15 euro! Daar komt nog wel het ticket bovenop voor de reizigers. Dat is minder dan 30 euro per persoon, op basis van een zitplek. Voor circa 10 euro extra kun je upgraden naar een ligrijtuig. De autoslaaptrein Zagreb – Split rijdt in de zomermaanden dagelijks, daar buiten circa 3x per week. Je kunt alleen ter plekken (vooraf) boeken bij het loket in Zagreb of Split. Daarbij moet je het rijbewijs en de autopapieren kunnen tonen. Algemene informatie over de autoslaaptrein in Kroatië vind je hier.

Autoslaaptrein Montenegro – Servië
Het is volgens velen één van de mooiste treinroutes van heel Europa: Bar (Montenegro) – Belgrado (Servië). Vooral het deel in Montenegro is adembenemend mooi. Voor deze verbinding moet je op tijd boeken, minimaal 2 maanden vooraf. Online kan dat niet. Het beste is om de Servische spoorwegen een e-mailtje te sturen. Er wordt geregeld aan het spoor gewerkt, waardoor de trein in sommige periodes niet kan rijden. Het meenemen van de auto kost circa 30 euro (enkele reis). Per reiziger betaal je circa 21 euro voor een normaal treinkaartje. Voor een plek in een slaaprijtuig betaal je circa 15 euro tot 20 euro extra (op basis van een 2 of 3 persoonscabine). In de zomer kun je overigens ook op de route Bar – Novi Sad de auto meenemen. Dit is de pagina van de Servische spoorwegen met algemene informatie over de autotrein.

Autoslaaptreinen in Finland
Ook in Finland kan de auto op diverse routes mee. Het gaat dan veelal verbindingen vanuit de Finse hoofdstad en Lapland. Vanuit Helsinki kan de auto bijvoorbeeld mee naar Rovaniemi, Kolari, Oulu en Kemijärvi. Vanuit Turku kun je de auto meenemen naar Rovaniemi,. Dat kan ook vanuit Tampere. Vanuit Tampere kan de auto per trein ook mee naar Kolari. De Finse autoslaaptrein kun je gewoon boeken bij de Finse spoorwegen, vr.fi. De auto kan meestal mee voor 179 euro. In het hoogseizoen betaal je in de regel meer dan in het laagseizoen.

(Dit is een artikel uit 2017 dat in 2024 een belangrijke update heeft gekregen) 

0 0 stemmen
Artikel waardering
38 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
dries molenaar
6 jaren geleden

Mooi dat het nog bestaat, jammer dat je niet meer uit Nederland kan vertrekken. Het Nederlandse spoor is te duur voor dat kleine stukje. Het zou toch mooi zijn om in Zwolle en Den Bosch te starten.
Hamburg is hartstikke mooi maar ligt verder van de grens dan het lijkt 🙂

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
6 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Vanuit regio Groningen kan Hamburg een optie zijn. Den Bosch had inderdaad erg mooi geweest. Maar Düsseldorf lijkt mij een redelijk alternatief. Groningen – Düsseldorf is bijvoorbeeld 275 kilometer, en Groningen – Den Bosch 240 km (en Groningen – Hamburg 300 km).

S.Katsma
6 jaren geleden

De afstand Groningen – Zwolle is ongeveer 100 km.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
6 jaren geleden
Antwoord aan  S.Katsma

Dat klopt, maar vanaf Zwolle hebben er nooit autoslaaptreinen vertrokken, en naar mijn weten zijn de faciliteiten daar ook niet aanwezig. Dus het lijkt mij niet reëel. Den Bosch is de enige reëele optie in Nederland.

S.Katsma
6 jaren geleden

Ik reageer slechts op het bericht daarboven, waar staat dat de afstand Groningen – Zwolle maar liefst 240 km zou zijn.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
6 jaren geleden
Antwoord aan  S.Katsma

U heeft gelijk, dat had ik niet in de gaten.

Peter van Rosmalen
6 jaren geleden

Wij rijden 2x per jaar van Nederland naar Istanboel. Tussen Düsseldorf en Wenen v.v. gebruiken wij altijd de EuroNight autoslaaptrein trein van de ÖBB.
Spaart, zowel op de heen als terugreis, een overnachting in een hotel uit en de ergenis van de Duitse Autobahn.

David Loher
6 jaren geleden

Ich bin Zugbegleiter in Schweiz.

Ich plane selber Auto und Nachtzüge auf eigene Regie zu reaktivieren.

Für mich wird eine Schlafwagenverbindung BENELUX – Schweiz an 1. Stelle sein.

Auch Autoreisezug ab De Bosch oder evt. auch Calais in die Schweiz (Kandersteg / Brig oder ein anderer Terminal) ist für mich ein grosses Thema.

Nur habe ich eine Frage, ob der Terminal in De Bosch voll funktioniert oder kann man die Infrastruktur nicht mehr benutzen.
Vielleicht kann mir jemand diese Frage beantworten; auch evt. an wen ich mich wenden muss, um diese Infrastruktur zu benutzen.

Auch fehlt mir im Moment noch das Geld, um sofort anzufangen.

Aber vielleicht können künntet einige Leute sich mit mir zusammen zu tun, um etwas gemeinsames auf zu ziehen.

Hier meine emailadresse: davidloher@bluewin.ch

Thijs
5 jaren geleden
Antwoord aan  David Loher

Die Infrastruktur in Den Bosch ist immer noch verfügbar; die Rampe für Auto’s ist noch da, anschliesslich an die Rails. Es könnte sein das den weg zu die Gleis abgeschlossen ist wegen Änderungen. Am besten rufen Sie ProRail an: der Besiitzer.

HKroon
6 jaren geleden

Net terug met Nightjet Innsbruck. Prima, alleen ontbijt met 1 jammetje en 1 botertje voor 2 semmel te mager (ligwagen dus). Trein staat wel lekker vroeg klaar te Ddorf, Innsbr. niet dus. Heen te Mu Ost werd 1 autowagon afgekoppeld en later 1 te Innsbr. En we vertrokken op zaterdag heen! Terug vertrek op zondag zonder autowagons.
Overigens, zijn er geen autotreinen van Treinreiswinkel/Railexperts vanuit Ddorf deze zomer?

HKroon
6 jaren geleden

Oja, Treinwinkel is genoemd zie ik.

Caramba
6 jaren geleden

Ik zie alleen maar prijzen voor een auto, maar wat kost een motor?

John
5 jaren geleden

Zijn er mensen met ervaring mbt een motor vakantie in Spanje vanaf Nederland? Zonder dat je zelf naar Spanje rijdt maar gebruik maakt van transport

Ellen
1 jaar geleden
Antwoord aan  John

Beste John,
Nu zijn wij naar hetzelfde op zoek? Ik zie als enige mogelijkheid vertrek vanaf Parijs naar Biarritz. Of heb jij nog andere suggesties?
Ik ben ook aan het kijken of ik mijn motor via vrachtvervoer naar Spanje heen en terug kan krijgen, ben je daar bekend mee?

Annemoon Nolet Muskens
5 jaren geleden

Geen autoslaaptrein meer vanuit Nederland?
Omdat Prorail het te duur maakt?
Achterlijk!En erg jammer.
A.M.Nolet Muskens

Jan Smits
5 jaren geleden

Ik weet niet of iemand dat al genoemd heeft, maar het scheelt ook vaak Tol en Vignet gelden. Hoge brandstofkosten, files, wachttijden bij grensovergangen.

Pagina’s teksten over hoeveel uitstoot het levert als duizenden auto’s richting het zuiden gaan en daarna ook weer terug. De consument laat al jaren zien graag met de eigen auto in het zuiden te willen rondtouren etc.. Je zou zeggen dat treinmaatschappijen hier echt een gunstig business model van zouden kunnen maken??

Nico
4 jaren geleden

Hallo,
Heeft iemand ervaring met de auto trein route Hamburg – Villach Oostenrijk?
Ben benieuwd!
Nico

Eelko
4 jaren geleden

Ik ging vroeger met mijn ouders van uit Den Bosch naar Perpignan met de auto slaaptrein en vond dat super. Heb ik daar vandaag mijn zoontje over verteld, hij helemaal enthousiast en nou mag ik hem morgen uitleggen dat het niet meer kan. Wat een teleurstelling

Ed van Bork
4 jaren geleden

Jammer dat Dusseldorff – Innsbruck nu in januari en februari niet meer rijdt. We worden weer de auto ingejaagd. En maar roepen over uitstoot e.d.

Ed van Bork
4 jaren geleden

Uit contact met het ministerie van infrastructuur blijkt, dat bij de gesprekken over verbeteringen van internationaal treinverkeer ook de autoslaaptreinen op de agenda staan. Wie weet!

Ton
4 jaren geleden

Ik zou graag toch zien dat je vanuit nederland naar Athene met de autotrein, of vanaf dusseldorf

Ton
3 jaren geleden

Wat is na coronatijd de beste optie om via bv Düsseldorf naar Verona te reizen. M.a.w: 1. Is dat wekelijks mogelijk? Of pas vanaf eind mei?
2. Wat kost het met 1 auto en 2 personen?
3. Is zeer vroegtijdig reserveren nodig? Meer dan 3 maanden?
4. Is er groot prijsverschil voor wel of niet slaapcoupé? Is een G. gewone coupe enigszins comfortabel?

Paul
2 jaren geleden

Jaren geleden hebben we gebruik gemaakt van de autoslaaptrein vanuit Düsseldorf naar Narbonne om uiteindelijk met de motor een schitterende rondrit te maken door Spanje. Helaas dat er geen alternatief meer is of toch…. wie o wie weet er nog een mogelijkheid?

Richard
2 jaren geleden

Wij willen met 6 oldtimers ( 1923 tot 1932) in Italië gaan rijden regio Toscane. De vraag is simpel zijn er nog aanbieders waar we dit kunnen reserveren?

Richard
2 jaren geleden

Wij willen met 6 oldtimers ( 1923 tot 1932) in Italië gaan rijden regio Toscane. De vraag is simpel zijn er nog aanbieders waar we dit kunnen reserveren? En van waar vertrekt deze?

Jan S
1 jaar geleden

Het is jammer dat de autotrein niet meer vanuit Den Bosch vertrekt. Voorheen toen dit nog het geval was, maakten wij er graag gebruik van. ‘s Zondags de trein op en ‘s maandags ‘s morgens in Toulouse of Narbonne.
Ik las dat er weer een slaaptrein naar Barcelona gaat rijden. Misschien een idee om er een paar autotransport wagons aan te hangen. En dan liefst nog even doorrijden naar Valencia en Alicante.
Dan wordt ik vaste klant.

Jose
1 jaar geleden
Antwoord aan  Jan S

Jan S waar heb je dat gelezen van die slaaptrein naar Barcelona. Zou er graag gebruik van willen maken

Esther
1 jaar geleden

Na een zoektochtje online vind ik eigenlijk alleen maar verouderde pagina’s die het over autoslaaptreinen hebben.
Heeft u actuele tips voor wanneer we richting Zuid-Oost Europa willen binnenkort?

Schellinck Maria
1 jaar geleden

Is er een auto trein van België en of Nederland naar Spanje aub .grt Mieke graag antwoord per mailtje. maria.0611@hotmail.com
Dank u

Willem
1 jaar geleden

Heeft er iemand ervaring om met de moter op de trein van Nederland naar Kroatie te reizen?

Ger Grevelink
1 jaar geleden

Ik las dat er weer een slaaptrein naar Barcelona gaat rijden. Misschien een idee om er een paar autotransport wagons aan te koppelen voor alle elektrische auto’s die zitten met oplaad tijden !!!!

Ger Grevelink
1 jaar geleden

Misschien een idee om een autoslaaptrein te laten rijden voor alle elektrische auto’s die zitten met oplaad tijden !!!!

A. Brandwijk
11 maanden geleden

Wij zouden graag met een oldtimer; Traction, naar Spanje gaan met de trein, Hendaye./Biarits. Vanuit Nederland, zijn dit jaar met de trein toeristich, Frankrijk,Spanje, Portugal geweest, maar er zijn veel nieuwe TGV lijnen in aanleg in Spanje, veel oude lijnen in onderhoud, Dus volgend jaar met de oldtimer.

Maximiliaan Schnieders
11 maanden geleden

ik zou graag vanuit Blankenberge naar Livorno willen reizen met auto en 4 personen , maar met de trein ? Kan dat met autotrein , nachttrein of andere ?

cindy van de craen
6 maanden geleden

kan ik met een trein vanuit Belgie naar de Algarve in Portugal met mijn auto + aanhanger ?

Daisy
4 maanden geleden

Onder het kopje slaaptrein naar Frankrijk staat een link naar de Franse spoorwegen, maar die werkt niet

Wilco Nooijens
4 maanden geleden

Heeft iemand een alternatief om een autotrein te nemen naar Italie?

Aad van Kempen
3 maanden geleden

Heeft iemand een alternatief om een auto mee te nemen naar Oostenrijk? De site van Urlaub express lijkt een optie maar is wel erg vaag. Suggesties, ideeën een welkom!