Bus met aanhanger is een succes

De proef met de bus met een aanhanger is een succes. Dat blijkt uit een eerste analyse. Het proces is nu in gang gezet om de bus met aanhanger definitief toe te kunnen toelaten. In maart van dit jaar hadden reizigers tussen Groenlo en Doetinchem de primeur. Daar werd de proef met de aanhanger gehouden. 

Vanwege de specifieke kenmerken die een dergelijke combinatie heeft, werd de aanganger bewust op een deel van de buslijn (74) ingezet. Uit de evaluatie komt naar voren dat de bus met aanhanger in zijn algemeenheid voordeliger en efficiënter is qua exploitatie op drukke spitslijnen. Reizigers en chauffeurs zijn unaniem enthousiast over de bus met aanhanger. 

"De algemene en sociale veiligheid lijken geen enkel probleem te zijn, echter verdient de infrastructuur op de weg en met name bij haltes speciale aandacht. De bus kon overal goed meekomen in het verkeer en alleen bij bochten in stedelijk gebied en bij voorsorteerstroken moesten chauffeurs vaak meer anticiperen om de bochten makkelijker te kunnen nemen. Daarbij stond de combinatie soms het overige verkeer in de weg. Dit heeft echter nimmer tot onveilige situaties geleid" stelt het Gelderse OV-Netwerk in een verklaring.

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, RDW en CBR hebben zich enthousiast geuit over de pilotresultaten en zijn bereid om mee te werken aan het vervolg. Dit betekent dat er een traject wordt opgestart waarbij wet- en regelgeving aangepast moet worden. Dit geldt voor zowel de toelating van het voertuig als de certificering van het rijdend personeel.

Foto´s: Bas Weeting Fotografie in opdracht van Treinreiziger.nl

 

This post was last modified on 2 januari 2018 16:27

Share

Recent Posts

NS personeel staakt vanaf 24 augustus

Personeel van de Nederlandse Spoorwegen legt volgende week en de week daarna plaatselijk het werk…

3 dagen terug

Dinsdag na 21:00 uur geen treinen van en naar Amersfoort (en geen vervangende bussen)

Van, via en naar station Amersfoort Centraal rijden dinsdag vanaf 21.00 uur geen treinen vanwege…

5 dagen terug

Tekort aan bussen bij werkzaamheden zorgt voor drukte bij station Eindhoven

Bij station Eindhoven Centraal is het zaterdag rond het middaguur erg druk. Door werkzaamheden rijden er geen…

7 dagen terug

Moeizame zomer voor internationale treinreizigers

Volle treinen. Vertraagde treinen. Of zelfs uitvallende treinen. Veel internationale treinreizigers hebben er deze zomer…

7 dagen terug

Machinist neemt (ook) bij NS vertrekproces over van conducteur tijdens proef Airport Sprinter

NS start maandag met het testen van de Airport Sprinter tussen Amsterdam Centraal en Hoofddorp.…

7 dagen terug

NS-staking dreigt: vakbonden bereiden acties voor

Werknemers van de Nederlandse Spoorwegen gaan binnenkort actievoeren. Er wordt onder meer gedacht aan estafettestakingen…

1 week terug