fbpx
Foto: (c) Bas Weetinik Fotografie

Bus met aanhanger is een succes

De proef met de bus met een aanhanger is een succes. Dat blijkt uit een eerste analyse. Het proces is nu in gang gezet om de bus met aanhanger definitief toe te kunnen toelaten. In maart van dit jaar hadden reizigers tussen Groenlo en Doetinchem de primeur. Daar werd de proef met de aanhanger gehouden. 

Vanwege de specifieke kenmerken die een dergelijke combinatie heeft, werd de aanganger bewust op een deel van de buslijn (74) ingezet. Uit de evaluatie komt naar voren dat de bus met aanhanger in zijn algemeenheid voordeliger en efficiënter is qua exploitatie op drukke spitslijnen. Reizigers en chauffeurs zijn unaniem enthousiast over de bus met aanhanger. 

"De algemene en sociale veiligheid lijken geen enkel probleem te zijn, echter verdient de infrastructuur op de weg en met name bij haltes speciale aandacht. De bus kon overal goed meekomen in het verkeer en alleen bij bochten in stedelijk gebied en bij voorsorteerstroken moesten chauffeurs vaak meer anticiperen om de bochten makkelijker te kunnen nemen. Daarbij stond de combinatie soms het overige verkeer in de weg. Dit heeft echter nimmer tot onveilige situaties geleid" stelt het Gelderse OV-Netwerk in een verklaring.

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, RDW en CBR hebben zich enthousiast geuit over de pilotresultaten en zijn bereid om mee te werken aan het vervolg. Dit betekent dat er een traject wordt opgestart waarbij wet- en regelgeving aangepast moet worden. Dit geldt voor zowel de toelating van het voertuig als de certificering van het rijdend personeel.

Foto´s: Bas Weeting Fotografie in opdracht van Treinreiziger.nl