Nieuws

Bussen en deel regionale treinen staken vanaf 27 juni voor onbepaalde tijd

Buschauffeurs staken vanaf maandag 25 juni rijden in vrijwel heel Nederland. Ook regionale treinen van Arriva, Blauwnet en Connexxion kunnen uitvallen. Dat heeft vakbond FNV aangekondigd. 

CNV Vakmensen rept van ‘een (vooralsnog) driedaagse staking’. Dat gaat dus om maandag 25 juni, dinsdag 26 juni en woensdag 27 juni. Reden is een al langer lopend conflict met de werkgevers in het streekvervoer over werkdruk en lonen. Met name elke 150 minuten een plaspauze van 5 minuten is een harde eis van de vakbond. Volgens FNV is de verharding van de acties het gevolg van ‘onwil’ bij de werkgevers.

Wel OV in drie grootste steden

Bij de staking van onbepaalde tijd zullen de metro’s gewoon blijven rijden. Ook de trams in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam rijden zoals gebruikelijk. In die steden zullen over het algemeen ook de stadsbussen rijden, al kunnen bij de Rotterdamse vervoerder RET wel bussen uitvallen, met name bij de bussen die de stad verlaten en naar bijvoorbeeld Ridderkerk rijden.

Gevolgen OV-staking

Connexxion heeft bij eerdere stakingen geprobeerd om op de meest drukke lijnen zoveel mogelijk een beperkte dienstregeling aan te bieden. Arriva besloot tot nu toe vaak de bussen in de garage te houden. Ook de chauffeurs van Qbuzz, Keolis en EBS worden opgeroepen om het werk neer te leggen. Bussen rijden in sommige regio’s onder andere merknamen, zoals R-NET, U-OV, Breng en Bravo. Ook die bussen zullen naar vanaf maandag 25 juni naar verwachting niet of minder vaak rijden.

Utrechtse trams en regionale treinen

Behalve buschauffeurs vallen ook sommige machinisten onder de CAO streekvervoer. De treinen van NS zullen geen hinder ondervinden van de staking. In Noord-Nederland zullen de treinen van Arriva naar verwachting gewoon rijden. Bij een eerdere landelijke staking reden ook de Arriva bussen in de Achterhoek, omdat die vallen onder de CAO Multimodaal. Daar is recent een CAO akkoord bereikt. De trams in Utrecht zullen naar verwachting niet of minder vaak rijden. In die stad zullen ook de meeste stadsbussen niet rijden. Dat geldt ook voor stadsbussen in de meeste andere steden.

  • Heb je een abonnement? Dan kun je bij een staking van langer dan 24 uur je abonnementskosten terug vragen. Helaas kun je geen vervangend vervoer claimen. Meer info op: stopdestaking.nl.

Bemiddelaars

Dat de CAO-onderhandelingen zijn vastgelopen is opvallend. Nog maar enkele dagen geleden werden twee bemiddelaars aangesteld om een uitweg uit de impasse te vinden. “Zij krijgen dus in ieder geval deze week de tijd om met name de werkgevers te bewegen om concrete en goede afspraken te maken over werkdruk en loon”, aldus FNV. De werkgevers zijn ‘oprecht verrast’ door de aangekondigde staking. “De bemiddelaars zijn nog niet concreet gestart en vier dagen later kondigen de bonden nieuwe stakingen aan”, reageert werkgeversorganisatie VWOV.

Plaspauzes al geregeld

De werkgevers beraden zich op vervolgstappen met betrekking tot de aankondigde staking. “Alle bedrijven nemen nu al concrete maatregelen om de werkdruk aan te pakken. We zorgen er in alle bedrijven voor dat er in de nieuwe roosters, waar dat nog niet het geval was, gemiddeld elke 2,5 uur gelegenheid en een voorziening is om naar het toilet te gaan. Ook nemen we per regio en bedrijf aanvullende maatregelen. Daarnaast ligt er een loonbod van 2,75% per jaar voor drie jaar”, zeggen de werkgevers.

Loonkosten

De vakbonden vinden de loonsverhoging te laag, die eisen 3,5% per jaar. Eerder zeiden de vakbonden dat een betaalde plaspauze iedere 150 minuten onbetaalbaar zou zijn. Dat zou in combinatie met eerder afgesproken lonen neerkomen op een stijging van de loonkosten van 20% in drie jaar.

 

© ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 25 juni 2018 22:38

Bekijk reacties

  • Valt de merwedelingelijn (Dordrecht-Geldermalsen, Arriva) wel of niet onder deze staking?

      • Het gaat erom dat het onder de CAO Streekvervoer valt. Arriva is niet alleen een busvervoerder, ze rijden ook treinen in Friesland, Drenthe en op de Merwede-Lingelijn en in het buitenland rijden ze ook op behoorlijk wat spoorlijnen. Dus het heeft niks te maken met dat ze een busvervoerder zouden zijn want dat zijn ze dus niet alleen.

        • Sterker nog: Arriva is van Deutsche Bahn (DB) en Deutsche Bahn is in Duitsland wat de Nederlandse Spoorwegen (NS) is in Nederland, maar dan nog stukken groter.

          Arriva hoeft echt niet de rol van Calimero te spelen, want dat is gewoon niet zo.

    • Bij een eerdere regionale staking reden de treinen wel, omdat Arriva toen meldde dat (meeste) machinisten onder multimodaal vielen.

      • Hildebrand, tijdens de staking van 30 april en 1 mei staakten de Arriva treinen op het Geldermalsen/Linge district wél. En reden bovendien de stadsbussen (en uiteraard streekbussen)in Dordrecht niet. Er reed toen dus niets.
        Bij de staking van een paar weken terug reden de Arrivatreinen weer wel en de stads/streekbussen niet. Geen touw aan vast te knopen.

        • 30 april werd er zowel gestaakt voor de CAO streekvervoer als voor de CAO Multimodaal. Die laatste CAO is inmiddels echter rond.

          Alleen de machinsten van Arriva Limburg en die van Connexxion Vallelijn vallen onder de CAO Streekvervoer en zullen dus eventueel staken. Bij eerdere stakingen staakte een fors deel van Connexxion machinisten echter niet mee. De voorspelling is daarom: geen treinen bij Arriva Limburg en trein uitval bij Connexxion. Alle andere treinen zullen rijden.

    • Ja, erg jammer dat mensen die noodzakelijk gebruik moeten maken van het openbaar vervoer hier altijd het slachtoffer van worden! Ik word dubbel gedupeerd: reis naar het werk wordt lastig en reis naar familie met een regionale trein wordt onmogelijk. Waarom niet degenen aanpakken die hieraan schuldig zijn?

  • Het is echt schandalig. Wat gebeurd er met de dagen dat ik geen gebruik kan maken van mijn dure abonnement, worden deze dagen gecompenseerd?

      • Dat geld alleen voor eizigers met een abonnement, de rest van de reizigers die een anonieme ov kaart kunnen verrekken, fijn geregeld dit systeem.

      • @Jan, Klopt. Maar dit is ook een reactie op iemand die een abonnement heeft.

        Maar, als je geen abonnement hebt en je kunt niet reizen, dan betaal je ook niet voor die reis. Dus valt er ook geen geld terug te vragen.

        (Ik weet het, het klinkt lullig, want je maakt natuurlijk wel kosten voor ander vervoer of een noodgedwongen vrije dag.)

    • Het is schandalig hoe de werkgevers met buschauffeurs omgaan, ze gaan echt niet voor niks staken.

      • het ergste vind ik dat de buschauffeurs hier zelf klagen over de stakingen die volgens hun onzin zijn, want alles wat de chauffeurs wilden hebben ze al aangeboden gekregen. het zijn de bonden die er het uiterste uit proberen te slaan

        • Dat is natuurlijk wel een beetje vreemd niet? Buschauffeurs die staken onzin vinden zullen niet staken lijkt me.

  • Hoog tijd dat de landelijke politiek - de Tweede Kamer - en ook de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat ingrijpen.

    Hoog tijd dat deze vervoerders als concessiehouders en de concessieverleners - de provincies - waarvan Provinciale Staten gekozen worden door de kiezer, van wie een groot aantal óók ov - reiziger zijn - "teruggefloten" worden; nu en tijdens de volgende verkiezingen voor Provinciale Staten.

    Hoog tijd dat de provincies en de regionale vervoerders het begrip "Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen" in praktijk brengen voor de ov - reizigers en voor hun personeel als belangrijkste "stakeholders".

    Hoog tijd dat de Autoriteit Consument en Markt eens nagaat of hier geen sprake is van uitwassen van de marktwerking (Of is deze "waakhond" eigenlijk meer een Autoriteit MARKT en Consument?

    Ten slotte ook hoog tijd dat de reizigersorganisaties de belangen van de ov reiziger stukken beter gaan verdedigen en ophouden met gaan zitten "polderen" met concessieverleners en concessiehouders.

    • Reizigersorganisaties proberen daadwerkelijk hun mening te verkondigen en invloed uit te oefenen op het beleid van provincies/vervoerders. Het nadeel is alleen dat ze adviesrecht hebben. Het hoeft niet overgenomen te worden en regelmatig zijn politische standpunten belangrijker dan meningen van reizigers.

      De vervoerders moeten zo goedkoop mogelijk inschrijven om een kans te maken de concessie te winnen. Nog steeds gaat vaak meer dan de helft van de punten in een aanbesteding richting prijs/DRU. Financieel is enorm belangrijk voor opdrachtgevers. Zolang dat blijft, zullen vervoerders moeten concurreren op allerlei kosten om te kunnen winnen. Het politieke landschap is dus grotendeels oorzaak van deze staking. Zolang in Den Haag de politiek bezuinigt op OV, zal een provincie en vervoerder moeilijkere keuzes moeten maken. Veel lijnen keren op eindpunten in 2 minuten zonder reistijdbuffer. Het verhogen van de buffer kost extra personeel/materieel en dus extra kosten. De provincies wil dat niet, want goedkoop is beter.

      Neem daarbij dat veel gemeentes anti-OV maatregelen (meer drempels, busbanen openstellen voor auto's en lagere maximumsnelheden) uitvoeren en de ramp is compleet. Vaak is extra reistijd ten koste van andere momenten. Ook de groei in verkeersdruk werkt negatief door in de rijtijden.

      Het opzoeken van randen (wettelijk hoeft per 4,5 uur 45 minuten pauze, dus meestal 4,5 uur rijden aaneengesloten en dan 45 minuten pauze) wordt hierdoor ook gedaan. Elke pauze extra kan een extra dienst zijn met personeel en dus meer kosten. Opdrachtgevers kunnen ook met eisen komen aangaande het concessiebeleid, bijvoorbeeld elke kering is minimaal 5 minuten ter opvanging van vertragingen. Daarmee kan ook gehaald worden dat chauffeurs in een regio minder stress ervaart.

      Blijft natuurlijk over dat stakingen negatief werken op klanten. Dit gaat werkelijk klanten kosten, zoals ook in 2011 gebeurde. Nadeel is wel dat door de staking straks personeel ontslagen kan gaan worden, doordat veel reizigers de bus de rug keren.

      Vervoerders kunnen maar zoveel doen in dit gebeuren, maar ook de politiek heeft hierin een grote rol. We weten echter ook dat de politiek regelmatig de andere kant opkijkt als het gaat om problemen.

      • Gelukkig zijn er bij de NS en bij het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht GEEN acties!

        Gelukkig - ook voor de reizigers - heeft het personeel van de Nederlandse Spoorwegen en het Amsterdamse, Rotterdamse, Haagse en Utrechtse stadsvervoer (blijkbaar) een betere CAO met betere arbeidsvoorwaarden.

        Jammer genoeg weigeren de provincies als concessieverlener en de regionale vervoerders als concessiehouders deze CAO's over te nemen.

        Ik herhaal het voor de zoveelste keer: het openbaar vervoer is een basisvoorziening en een nutsvoorziening - waarvoor ov - reizigers trouwens voor betalen via hun ov - chipkaarten en hun ov - abonnementen - dat in handen is gelegd van de overheid en als de provincies als overheid met in hun kielzog de regionale vervoerders daar niet voor kunnen zorgen, dan moeten ze HEEL GAUW maar iets anders gaan doen!

        • Peter, jij schrijft da ter in Utrecht géén acties zijn.... Maar in het bericht erboven staat dacht ik van wel. Weet jij meer? Ik organiseer een internationaal congres op de Uithof vanaf maandag en er moeten 300 man vanaf hun hotels naar mij kunnen komen! Dus als jij weet dat het meevalt hoor ik dat heel graag.
          Simone

        • @Simone Schut

          Volgens mij gaat het om (weer) een staking in het streekvervoer. Ik weet niet of het stadsvervoer in Utrecht - net als in A'dam, R'dam en Den Haag - niet staakt en dus wel rijdt, weet ik niet.

      • Deze reactie geeft wat duidelijkheid waar alles mee te maken heeft. Hoop dat veel mensen je stukje zullen lezen. De meeste mensen beginnen direct met "ach en wee " want wat krijgen ze het nu zwaar zonder OV. Nu kunnen ze niets meer. Ik begrijp de chauffeurs wel, maar.....voor de mensen met een beperking en ouderen is de bus inderdaad vaak het enige vervoermiddel om ergens te komen. Taxi's zijn vaak te duur en niet iedereen heeft een achterban die ze ergens kan brengen. Voor die mensen is het inderdaad een probleem. En dat is jammer. Vreemd genoeg hebben juist zij begrip voor de stakingen.

  • Kan ik mijn declaratie van mijn treinkaartje indienen bij EBS? (€11,- per dag)
    Ik heb namelijk een bus abonnement :)

  • En hoe kom ik dan naar mijn werk ik heb geen ander optie financieel is voor mij niet haalbaar voor taxi ander vervoer mogelijkheid heb ik niet

  • Fijn hoor... Ik heb die dag 3 examens waarvan 2 herkansingen die ik niet meer op nieuw kan doen, en geen andere vervoersmogelijkheden.

  • hoe zit het met bussen/treinen van ns op traject heerlen kerkraden rijden die wel ?

    • Tussen Heerlen en Kerkrade rijdt niet NS maar Arriva. Waarschijnlijk staken zij net als de vorige keren.

  • Belachelijk wat moeten kinderen die afhankelijk van zijn en voor proefwerkweek zitten

Share

Recent Posts

Trein naar Berlijn, vanaf € 10 met GoVolta: een betaalbare reiservaring

Vanaf 1 mei 2024 wordt reizen naar Berlijn een stuk toegankelijker en betaalbaarder dankzij de…

19 uur terug

Denkend aan Zwitserland of liever Reizend naar Zwitserland?

Terwijl het televisieprogramma "Denkend aan Zwitserland" van Omroep Max de harten van vele Nederlanders verovert,…

1 dag terug

Vakantie Zwitserland per trein? Tips en tricks

Zwitserland, bekend om zijn adembenemende landschappen, knusse bergdorpjes en efficiënte treinnetwerk, is de perfecte bestemming…

1 dag terug

Nieuw vervoersplan bij extreem winterweer moet ervoor zorgen dat deel van alle treinen kan blijven rijden

Een nieuw collectief vervoersplan van treinvervoerders moet ervoor zorgen dat zo'n 15 procent van alle…

2 dagen terug

Bijna helft van alle IC Direct-treinen op HSL vertraagd door werkzaamheden en problemen op spoor

De afgelopen maand was 47 procent van alle IC Direct-treinen op de HSL (Breda-Rotterdam-Amsterdam) vertraagd,…

3 dagen terug

Reserveren verplicht voor de ICE Amsterdam – Frankfurt / Basel

Wil je met de trein naar Duitsland? Als je gebruik maakt van de ICE Amsterdam-…

3 dagen terug