Nieuws

Bussen gaan weer rijden: staking (voorlopig) voorbij

Vanaf maandag 2 juli zullen alle bussen in Nederland weer gewoon rijden: de OV-staking wordt opgeschort. Dat heeft vakbond FNV zondagavond laat bekendgemaakt. De vakbonden hebben een onderhandelingsakkoord bereikt met de werkgevers. De vakbondsleden moeten nog wel akkoord gaan met het akkoord.

Voor CNV en FNV is het onderhandelingsakkoord reden om de staking (voorlopig) op te schorten. Eerder was er al een onderhandelingsakkoord, maar dat werd door de leden van de vakbonden weggestemd. Sinds 30 april voeren de bonden volop actie. Vakbond FNV had zelfs sinds woensdag 27 juni een staking voor onbepaalde tijd aangekondigd, aan die staking komt dus nu een einde. Eerder kondigden de bonden al aan dat de bussen in de spits weer zouden gaan rijden.

De nieuwe cao heeft een looptijd van 2,5 jaar, van 1 januari 2018 tot en met 31 juli 2020. De loonsverhoging is gemiddeld 3% per jaar, in totaal 7,5%, en 650 euro eenmalig.

Volgens de vakbonden was de werkdruk ook te hoog. Er is afgesproken dat er extra pauzes komen. Bij minimaal 82,5% van alle diensten komt iedere 2,5 uur een doorbetaalde plaspauze. In de overige situaties komt de plaspauze binnen 3 uur. Als de dienstregeling daaraan niet voldoet, zullen de vakbonden de dienstregeling verwerpen.

De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer is blij met het onderhandelingsresultaat. Fred Kagie, voorzitter van de VWOV: “We zijn bijzonder verheugd dat we een goed resultaat hebben bereikt. Dit is ongelooflijk mooi nieuws voor onze medewerkers, onze reizigers en onze bedrijven. We hebben goede afspraken gemaakt over de beloningsparagraaf, de werkdruk en het toekomstbestendig houden van onze sector. Vanaf dit punt gaan we verder werken aan het herstellen van de verhoudingen.”

This post was last modified on 2 juli 2018 10:46

Bekijk reacties

    • via de vervoeder waar u mee zou reizen normaal
      en anders via rover of via de rechter

  • Het zou tijd worden, als de stakers dit aanbod weer naast zich neer gaan leggen mogen ze aan het volk uit gaan leggen waarom want dan valt een vervolg van de staking niet meer te verkopen.

  • Wel sneu voor de studenten die afhankelijk zijn van de bus. Geeft veel stress voor de tentamens en dergelijke

  • "Dit is ongelooflijk mooi nieuws voor onze medewerkers, onze reizigers en onze bedrijven"
    (citaat uit bovenstaand artikel van de heer KAGIE).

    Wat een arrogantie! De enigen die kunnen bepalen of "dit ongelooflijk mooi nieuws is" zijn de buschauffeurs en de ov - reizigers.
    De heer KAGIE kan alleen spreken namens de bij de VWOV aangesloten regionale vervoerders (én de provincies!)

    IK BEN VERBIJSTERD! om een van de vele VWOV - clichés te gebruiken.

  • Fijn dat er een akkoord is en we weer normaal met de bus kunnen gaan.

    Ps voor de redactie:
    "FNV had zelfs sinds woensdag 27 mei een staking voor onbepaalde tijd aangekondigd"
    27 juni was het toch ;)

    • De staking is voorbij, lees ik. Maar hier rijden nog steeds geen bussen (Arriva). Hoe zit dat?

      • In de meeste regio's is het inmiddels tijd voor de vakantiedienstregeling. Wellicht dat het daarmee te maken heeft?

  • De rekening van dit feestakoord mag naar de reizigers. Ik heb het gehad met het streekvervoer.

  • Voor de reiziger is NU ( 2 juli ) totaal niet meer duidelijk of de stakingen nu helemáál of gedeeltelijk , of alleen tijdens of ná de spits van toepassing is. Op deze site wordt weer iets anders verteld dan op NU.NL , op NU.NL weer wat anders dan op de pagina's van de verschillende vervoersmaatschappijen etc etc
    Ik wordt er niet vrolijker van, als ik dat al was met al die stakingen!

  • Beste Arriva,

    Ik moet elke dag naar mijn werk en dat is sowieso al erg vervelend. Mijn werk bij de empatec is erg belangrijk voor mij. Ik heb geen rijbewijs omdat ik niet mag rijden met de auto, omdat ik blijkbaar een gevaar ben ik het verkeer. Maarja, nu de bussen staken kan ik niet naar mijn werk.

    De kans dat ik nu ontslagen wordt is groot. Nu vraag ik graag een volledige compensatie van €3500,- alsdus mijn maandelijkse maandloon!

    Met vriendelijke groet,

    Romano perridon

    • Stakingen gelden sowieso als overmacht en dus kunt ook niets claimen. Daarnaast is de staking niet georganiseerd door Arriva maar door de vakbonden, misschien kunt U vragen of de FNV U wellicht vrijwillig toch wil compenseren.

      • Wellicht kunnen Arriva en de andere regionale vervoerders gratis dagkaarten ter beschikking stellen als compensatie voor het ongemak, waar Arriva en de andere vervoerders niet verantwoordelijk voor zijn (volgens u; ik denk daar anders over).

        Zie hieronder (Met dank aan Metro)

        "Paula Verhoef, van het FNV: „Deze afspraken komen bovenop het eerdere resultaat van 15 januari. We hebben extra afspraken kunnen maken over loon, werkdruk en aanpak van de uitwassen van marktwerking".

        Ik wijs met name op het laatste stukje: "... en aanpak van de uitwassen van marktwerking". Want dat is volgens mij "het hele eieren eten" en dat al jarenlang, dankzij de provincies en de vervoerders zelf.
        Vandaar die gratis dagkaarten (uiteraard op basis van vrijwilligheid). En wellicht met een financiële bijdrage van de provincies.

        • Overal in het bedrijfsleven is concurrentie en marktwerking. Vakbonden en chauffeurs dromen nog steeds over het luilekkerland als ambtenaar van 25 jaar geleden toen alle rekening naar de belastingbetaler mochten.

        • Ik denk niet dat de provincies ook maar één cent extra beschikbaar gaan stellen voor de rupjes-nooit-genoeg van de FNV.

        • @Joris
          Dat is nu juist "het hele eieren eten": in het openbaar vervoer IS geen sprake van concurrentie en al helemaal niet van marktwerking - was het maar waar - omdat een specifieke vervoerder na een aanbesteding het ov - monopolie krijgt voor een specifiek concessiegebied en dat voor een periode van een jaar of 10. Dit is het gevolg van de hybride en schizofrene "mix" van de private en de publieke sector, waarbij de private sector gevormd wordt door de regionale vervoerders als commerciële bedrijven en de publieke sector door - hoofdzakelijk - de provincies als aanbesteders en als concessieverleners. En het zijn juist de ov - aanbestedingen die leiden tot "de uitwassen van de marktwerking" die geleid hebben tot de stakingen in het openbaar vervoer, die daardoor weer geleid hebben tot een hoop overlast - en dan druk ik me nog voorzichtig uit - voor een hoop ov - reizigers, dus een GRATIS ov - dagkaart ter compensatie vind ik wel het minste! Of twee!

          Daarbij komt, dat de regionale vervoerders deel uitmaken van buitenlandse staatsbedrijven. In Brabant (waar ik woon) hebben Arriva en Hermes het monopolie voor het openbaar vervoer in hun eigen concessiegebied. Arriva is eigendom van Deutsche Bahn (DB), het Duitse staatsspoorbedrijf en Hermes is eigendom van Connexxion dat op haar beurt eigendom is van Transdev SA (SA staat voor NV), een gigantische staatsmultinational in handen van de Franse overheid. En Qbuzz - dat niet actief is in Brabant (want dat mag niet van het provinciebestuur en ook niet van Arriva en Hermes - is sinds kort eigendom van Ferrovie dello Stato (FS), het Italiaanse staatsspoorbedrijf.

          (Even terzijde: de regionale vervoerders maken niet alleen ruzie met hun werknemers, met de vakbonden, met sommige ov - reizigers (zoals ik bijvoorbeeld), maar ook met elkaar. Ze "vechten elkaar de tent uit" tot zelfs voor de rechter toe. En dit allemaal voor het welzijn van de ov - reizigers? Dat gelooft u zelf toch niet!

          Het derde voorbeeld van de zogenaamde marktwerking levert ook Connexxion.
          Connexxion - dat volgens de Volkskrant deel uitmaakt van de top 100 van de grootste Nederlandse bedrijven - zet VRIJWILLIGERS in bij haar COMMERCIËLE activiteiten. Welk Nederlands bedrijf komt daarmee weg? Zelfs giganten als Shell, Unilever, AkzoNobel en Philips niet!

          @Ruud
          Volgens mij hebt u mijn bijdrage - en ook de voorafgaande bijdrage van "Opa Jansen" - niet goed gelezen.
          En ik kan me zomaar voorstellen, dat ambtenaren van de provincies FNV - lid zijn (of CNV - lid, want het CNV doet ook mee).
          Ik ben overigens geen vakbondslid; niet van het FNV en ook niet van het CNV. Ik ben trouwens wel een ov - reiziger.

          Hoezo concurrentie? Hoezo marktwerking? Hoezo alles in het belang van de ov - reizigers?

    • Dan ben ik toch razend benieuwd wat jij voor een functie heb binnen dat bedrijf, €3500 ( per maand?????) lijkt me wel heel erg veel op het eerste oog, dat heb ik nog niets eens na 40 dienstjaren.

      • 3500 per maand veel? Als je een beetje een fatsoenlijke opleiding gehad hebt is dat heel realistisch

        • 3500 per maand is inderdaad niet zo heel veel. Misschien maar net iets meer dan het gemiddelde in Nederland.
          Maar als je dat verdient, neem ik aan dat je daarmee in ieder geval wel meer dan genoeg hebt om een auto te kunnen kopen/leasen (denk aan een Audi/Jaguar of iets van dat kaliber). En als je geen rijbewijs hebt, is dat ook meer dan voldoende om rijlessen en rijexamens te nemen.
          Als je dat verdient en zo afhankelijk bent van OV en als gevolg daarvan zo bang bent om je baan te verliezen. Lijkt mij dat een logische keuze. Ik weet eigenlijk niet waar jij @Romano perridon (oorspronkelijke commentator) anders al je salaris aan zou moeten uitgeven (interesseert mij ook geen ene ...). Maar denk er maar over na.

        • Er staat inderdaad wel dat er sprake is van overmacht, maar niet dat je daardoor niet ontslagen kunt worden. ("Zowel werkgever als werknemer moeten zich redelijk blijven opstellen. Een staking is tenslotte een overmachtsituatie.")

Share

Recent Posts

Nieuw vervoersplan bij extreem winterweer moet ervoor zorgen dat deel van alle treinen kan blijven rijden

Een nieuw collectief vervoersplan van treinvervoerders moet ervoor zorgen dat zo'n 15 procent van alle…

2 uur terug

Bijna helft van alle IC Direct-treinen op HSL vertraagd door werkzaamheden en problemen op spoor

De afgelopen maand was 47 procent van alle IC Direct-treinen op de HSL (Breda-Rotterdam-Amsterdam) vertraagd,…

1 dag terug

Spoorverzakkingen in Zeeland: mogelijk nog wekenlang hinder tussen Roosendaal en Vlissingen

ProRail heeft toch langer nodig om de spoorverzakkingen op de Zeeuwse Lijn aan te pakken.…

2 dagen terug

Nijmeegse studenten bedenken mobielvrije zones in trein: ‘Mensen worden gestimuleerd om gesprek aan te gaan’

We hebben in Nederland al stiltezones in de trein, maar voor wie juist op zoek…

2 dagen terug

Black Friday: tot 25% korting op Interrail Pass

Ben je klaar om Europa te verkennen? Goed nieuws, want Interrail biedt een ongelooflijke Black…

1 week terug

Half jaar geen rechtstreekse trein tussen Amsterdam en Londen

Vanaf juni 2024 rijdt er een half jaar lang geen directe Eurostar tussen Amsterdam en…

1 week terug