DB: proef witte rails tegen hitte veelbelovend

De Duitse spoorwegen willen kijken of spoorrails beter bestand zijn tegen hitte als die wit zijn geverfd. Op de hogesnelheidslijn van Hannover naar Würzburg wordt daar een proef mee gedaan, meldde de regionale zender NDR woensdag.

Veelbelovend

De resultaten van de proef zijn vooralsnog veelbelovend, aldus de ‘chef natuurgevaren’ van spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn, Karoline Messenzehl. Haar collega’s in Oostenrijk en Zwitserland proberen ook witte spoorrails uit.

Spoorspatting

Ook in Italië komen witte rails tegen de hitte al langer voor. De temperatuur van spoorstaven bij hitte oplopen tot boven de 70 graden. Het spoor gaat bij warm weer uitzetten. Bij enorme hitte kan het spoor soms niet meer uitzetten, waardoor er spoorspatting kan optreden. Er ontstaan dan kronkels of slingers in het spoor. Treinverkeer is dan niet mogelijk.

Zonlicht weerkaatst

De spoorwegen gaan ervan uit dat de witte verf het zonlicht wat weerkaatst en dat het spoor daardoor minder heet wordt, waardoor de rails minder snel uitzetten. Daarmee moet spoorspatting voorkomen worden.

© ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 2 oktober 2019 08:42

Bekijk reacties

 • Inderdaad liggen in Italië al jaren - ik kwam ze in 1995 daar al tegen - wit geverfde rails. Opmerkelijk dat het zo lang duurt voordat zo'n eenvoudige oplossing elders wordt toegepast. Wellicht doordat spoorwegen zo lang - concurrentieloze - staatsbedrijven zijn (geweest)?

 • Goed idee. De staven worden zo heet van de straling.
  Niet van de buitentemperatuur, de eerste paar jaar is het nog nergens 70 graden Celsius.
  Eigenlijk kun ze net zo makkelijk verf of bitumen met aluminium nemen wat ook op daken gerold kan worden.
  Probleem is het schoonhouden maar het zou goed met een speciale reinigingswagons kunnnen. Net zo goed als het eerste aanbrengen.

 • Dat is zeker een goed idee. Om dezelfde reden zijn een jaar of 12 geleden ook de daken van de DM'90 buffels (die nu in het nieuws zijn) ook wit geschilderd, zodat de temperaturen in de treinen minder heet oplopen.

  Menig persoon kent vast nog wel de aflevering van het 'clownsduo' Geer en Goor nog wel, die deze klus uitvoerde. Hoe het afliep mag zich wel raden.... ;-)

  https://www.youtube.com/watch?v=utd4GLNtdIg

 • Zal alleen wel andere kleur dan wit moeten worden. Als je in Nederland wit gebruikt, dan kan je er op wachten tot er iemand een klacht indient omdat er alleen witte en geen zwarte (of andere kleuren) sporen zijn. :-(

 • Als het alleen om de rails gaat, hoe zit het dan met de airco in de treinen die in Nederland bij 35 tot zelfs 40 graden (!) de brui aan gaven. Zal daar voor de komende - warme en hete - zomers nog structureel een oplossing gevonden worden en men o.a. bij de vernieuwde dubbeldekkers genoodzaakt zijn de noodramen te openen ? Witte rails, één van de vele mogelijke oplossingen, of zijn er meerdere te bedenken om op het goede spoor te blijven. Hoe zit het dan met stationsgebouwen, wordt daar al voldoende rekening gehouden met de "opwarming van het klimaat", wie het weet mag het zeggen...

Share

Recent Posts

Vakbonden waarschuwen NS: stakingen dreigen zonder goed cao-voorstel

Na zes dagen van gesprekken is er nog geen doorbraak bij de cao-onderhandelingen voor het…

1 dag terug

Wederom dassenburchten in Brabant: tijdelijk hinder tussen Tilburg en Eindhoven

Tot ten minste vrijdag 8 december zorgen dassenburchten onder het spoor voor minder treinverkeer tussen…

1 dag terug

Testritten drielandentrein zorgen voor hinder tussen Maastricht en Heerlen

Vanaf maandag 11 december rijden er tot uiterlijk eind januari 2024 geen sneltreinen tussen Maastricht…

1 dag terug

Dienstregeling 2024: meer treinen van maandag t/m donderdag, minder op vrijdag

Sinds corona reizen minder reizigers met de trein, en vooral op vrijdag is het aantal…

1 dag terug

Trein naar Berlijn, vanaf € 10 met GoVolta: een betaalbare reiservaring

Vanaf 1 mei 2024 wordt reizen naar Berlijn een stuk toegankelijker en betaalbaarder dankzij de…

4 dagen terug

Denkend aan Zwitserland of liever Reizend naar Zwitserland?

Terwijl het televisieprogramma "Denkend aan Zwitserland" van Omroep Max de harten van vele Nederlanders verovert,…

4 dagen terug