De Franse Spoorwegen SNCF wil Thalys en Eurostar samenvoegen. Het zal anderhalf tot twee jaar duren voordat de fusie zal zijn afgerond. Hoe het nieuwe bedrijf straks gaat heten is onduidelijk, maar voorlopig worden de plannen uitgewerkt onder de naam ‘project Green Speed’.
Dat melden de Franse krant Le Monde en de Belgische krant de Standaard. Eurostar is nu voor 55 procent in handen van de SNCF en verzorgt de treindiensten vanuit Parijs, Brussel en Amsterdam naar Londen en vice versa. Ook Thalys is grotendeels in handen van de SNCF (60%) en verzorgt met name treindiensten vanuit Nederland, België en Duitsland (Ruhrgebied) naar Parijs.
De fusie moet ervoor zorgen dat het spoorbedrijf efficiënter wordt, met bijvoorbeeld één ticket en op elkaar afgestemde dienstregelingen. De insteek is dat het fusiebedrijf beter de strijd aan kan met het vliegtuig en de auto. Het fusiebedrijf krijgt straks één treinvloot. Toch zullen niet alle treinen straks op alle routes ingezet kunnen worden. Dat is nu al zo bij Thalys en Eurostar. Sommige treinen zullen niet geschikt zijn voor de kanaaltunnel, terwijl andere treinen weer niet geschikt zullen zijn voor het Nederlandse of Duitse spoorsysteem.
“Onze doelstelling is een Europese onderneming te creëren die het vervoer van stad naar stad tussen landen kan vergemakkelijken en die de concurrentie aangaat met het vliegtuig en de auto”, vertelt SNCF-topman Guillaume Pepy tijdens een perspresentatie. Het gecombineerde bedrijf heeft een omzet van ongeveer 1,1 miljard euro en vervoert 18,5 miljoen passagiers, op basis van de cijfers over 2018. De ambitie van het samengevoegde bedrijf zou zijn om tegen 2030 ongeveer 30 miljoen reizigers per jaar te vervoeren.
De afgelopen jaren waren er al eens eerder plannen om de twee bedrijven samen te voegen, maar die werden toen opgeschort omdat het aantal passagiers daalde vanwege de aanslagen in Frankrijk in 2015 en 2016.
In het nieuwe fusiebedrijf zal ook de SNCF een meerderheidsbelang krijgen, vertelt SNCF-topman Guillaume Pepy. De rest wordt gedeeld door de Belgische spoorwegen (NMBS) en een paar investeerders. NMBS is nu ook al in beide bedrijven betrokken. In Thalys heeft NMBS tegenwoordig 40% van de aandelen, in Eurostar 5%.
Eurostar, opgericht in 1994, telt 1650 werknemers. Thalys, dat in 1995 werd gecreëerd, heeft 641 mensen aan het werk. De twee samen hebben 55 treinstellen. Waar het hoofdkantoor komt, is nog niet bekend. Dat van Eurostar is nu in Londen en Thalys zit in Brussel. Het is ook niet duidelijk of er op termijn een enkele naam komt, als de twee zijn samengegaan.
© ANP / Treinreiziger.nl
This post was last modified on %s = human-readable time difference 18:06
Spoorwegovergangen zijn behalve veiligheidsrisico's en obstakels voor het wegverkeer, ook steeds meer een barrière voor het…
Arriva gaat de nieuwe sneltreinritten tussen Zwolle en Groningen voorlopig niet rijden. De Autoriteit Consument…
Storm Darragh hindert vrijdagochtend ook het treinverkeer. Omgewaaide bomen en takken blokkeren op verschillende plekken…
Machinisten reden vorig jaar 98 keer door een rood sein. Dit leidde niet tot botsingen,…
ProRail gaat een aantal maatregelen nemen om de doorstroming van het treinverkeer tussen Zwolle en…
Doe mee met onze prijsvraag en win een NS knuffeltrein of NS treinkerstbal uit de…