FNV wil aanpak HSL-problemen. “NS heeft de boel niet op orde”

FNV wil met NS in overleg over de misstanden rond de HSL. Vrijdag biedt de vakbond aan de NS-directie hierover een manifest aan, ondertekend door 1.200 boze en wanhopige medewerkers.

Niet op orde

Henri Janssen, bestuurder FNV Spoor: “Mensen worden onverschillig en cynisch. NS heeft de boel gewoon totaal niet op orde bij de HSL. Wij geven 12 heel concrete verbeterpunten aan in ons manifest. Wil NS daar niet over praten, dan sluit ik acties niet uit.”

Te weinig ondersteuning

Machinisten geven aan dat ze na de opleiding te snel in het diepe worden gegooid. De begeleiding is volstrekt onder de maat. Janssen: “NS heeft de beste machinisten van de wereld in dienst, maar biedt ze veel te weinig tijd om het HSL-traject te leren beheersen. En als ze daar dan rijden, is de ondersteuning vaak bedroevend.”

Veel gestrande treinen

Regelmatig stranden er treinen op het HSL-traject. Reizigers moeten dan lang wachten voordat het materieel weer rijdt. Vorige week nog liepen reizigers drie uur vertraging op. De 12 verbeterpunten richten zich op personele bezetting, opleiding, ondersteuning, materieel en de infrastructuur van het spoor.


De twaalf verbeterpunten uit het manifest:

(De onderstaande punten zijn letterlijk overgenomen van FNV)

Personele bezetting:
1. Instroom dient zoveel als mogelijk te geschieden op basis van vrijwilligheid. Borg daarbij eventuele centrale en lokale toezeggingen, voorwaarden en afspraken.
2. Waar vrijwilligheid voor onvoldoende instroom zorgt, zorg dan voor transparante gedragen regels waarop medewerkers worden aangewezen. De betreffende OC dient hiermee in te stemmen.
3. Nieuwe HSL-collega’s moeten zowel functie-inhoudelijk als arbeidsvoorwaardelijk, zoals ORT, wegbekendheid, opnemen verlof, etc. duidelijk weten wat er van hen verwacht wordt en wat men van NS mag verwachten. Wees helder en transparant.

Opleiding:
4. Leid de machinisten op tot praktijkervaren vakkrachten op de HSL, zodat ze vanuit vakkennis in voorkomende gevallen autonoom kunnen handelen.
5. Breid de opleiding inclusief de praktijklessen substantieel uit.
6. Selecteer een groep ervaren (aantoonbaar HSL-kundig) vakkrachten (Mcn, HC/TM) en zet deze in voor het begeleiden van instromende collega’s.
7. Nieuwe HSL-collega’s worden met een vaste ervaren (aantoonbaar HSL-kundige) begeleider in de praktijk ingezet. 
8. Breng deze begeleiders periodiek samen voor bijscholing, opfrissing, delen van informatie, tips & trucs etc.

Ondersteuning:
9. Zorg voor één ter zake kundig “loket” voor ondersteuning, meldingen optimalisatie en evaluatie. In dit loket dienen alle schakels van de HSL keten vertegenwoordigd te zijn. 
Dit voorkomt het onnodige tijdsverlies bij onder andere strandingen. Nu moet de Mcn soms drie functionarissen, welke geregeld de benodigde adviezen of hulp niet kunnen bieden, bellen alvorens de Mcn kan proberen weer op weg te geraken.

Materieel:
10. Het materieel moet dienstvaardig de dienst in. Stel hiervoor specifieke diensten op de overstandlocaties voor het uitzetten, inzetten en beproeven van de dienstvaardigheid van het materieel. Voorwaarde is wel dat deze diensten niet voor andere klussen (ander NSR materieel) ingezet gaan worden in de rangeerdienst.
11. Voer de modificaties van software op de overstandlocatie uit. Nu moet iedere TRAXX-sandwich stam hiervoor afzonderlijk naar de Watergraafsmeer. Dit drukt op de capaciteit.

Infra:
12. Het ProRail-plan verdient de steun van de directie met betrekking tot hun plannen voor de aanpassingen in de infra; 
Aanpakken van de Fasescheidingen, de Spanningssluizen, en de HSL op- en afritten etc. Alles toegespitst om problemen en strandingen te kunnen voorkomen.

This post was last modified on 14 maart 2019 09:38

Bekijk reacties

 • Hoe moeilijk kan het allemaal zijn. Het is niet plotseling motorrijden na jaren gefietst te hebben. Volgens eigen verklaring zijn ze de besten en werken er op kantoor kansloze HBO-ers maar nu een beetje wat eenvoudige bediening doen is plots te te gecompliceerd voor de helden?

   • Ik zal eens kijken. Het adres zit in een webmail die ik niet dagelijks lees.

    • Het heeft geen haast. Maar ik dacht, wellicht komt het helemaal niet aan.

  • NB volgens mij heb ik eerder al eens gesteld dat het beter zou zijn een vaste groep machinisten voor de Traxx op de HSL te houden en niet iedereen een lolletje te willen gunnen met een dagje HSL rijden en daarna weer een keer heen en weer naar Maastricht of Groningen. Dat hadden ze bij de V250 ook moeten doen. Dat verhoogt de betrokkenheid en vaardigheid en minder afkraak/afbreukgedrag.

  • De prestaties zijn zelfs nog beroerder dan de NMBS op dat tracé, trap ze van die lijn af en gun hem aan bijv. Arriva.
   Maar dat zal vermoedelijk lastig gaan vanwege de postjes, die ook in Nederland worden bezet door oud-politici, Dhr van Boxtel van de Links Liberalen die momenteel in de regering zit.

 • Je leest het vaker dat de begeleiding van NS m.b.t. Traxx treinmachinisten niet goed is. Nog zo'n punt waar het bij de NS niet goed geregeld is. In het begin was het nog erger. En de frequentie van de Intercity Direct is gestegen. Zullen ze ook een grotere pool aan Traxx treinmachinisten moeten hebben.

  Herinner me dat Ansaldobreda aangaf dat de NS treinmachinisten de Fyra niet goed bediende. Als je bovenstaande artikel leest is het niet eens onwaarschijnlijk.

  Hopelijk zal het bij het instromen van de ICNG beter geregeld zijn. Las dat NS ook voor Alstom gekozen omdat ze support willen geven als de nieuwe Intercity is ingestroomd:

  https://railmagazine.nl/ns-bestelt-ca-80-treinstellen-bij-alstom/

 • Treinmachinisten geven aan dat ze na de opleiding te snel in het diepe gegooid worden. Blijkbaar wil NS vanwege hogere frequentie met Intercity Direct de nieuwe Traxx treinmachinisten zo snel mogelijk inzetten.

  Niet prettig voor treinmachinisten en treinreizigers. Komt NS de afspraak met de overheid na waarin afgesproken werd dat 5 keer p/u een snelle binnenlandse trein zou rijden tussen Amsterdam - Schiphol - Rotterdam.

  Er is ook een filmpje van NS personeel op HSL:

  https://youtu.be/gEaiHOGklvE

  • Het aantal valt reuze mee als je even rekent. Het is maar een kort ritje en zelfs rekenend met zwak, ziek, misselijk en vakantie ben je er met zo'n 50 FTE's wel

 • Hoewel er zeker zinnige punten door de FNV worden genoemd, is het wel merkwaardig dat uitbreiding van het aantal standplaatsen/ machinisten vooral op aandringen van de vakbonden indertijd is gestart. "iedereen moet op de HSL" was indertijd een veel gehoorde kreet.

  • "Iedereen moet op de HSL". Treinmachinisten die op de HSL rijden is wat anders dan treinmachinisten die alleen op klassieke spoorlijnen rijden.

   En de techniek met die nieuwe treinen is meer digitaal. Weet niet of er al een omslag plaats vindt in de wereld van de NS treinmachinisten.

 • Wel triest dat ze in Duitsland op de VDE 8 geen enkel probleem hebben met ETCS. Terwijl die lijn alleen een jaar oud is.

 • Zou het misschien er mee te maken hebben dat de bewuste tracievoertuigen bij een zekere fabrikant B betrokken zijn en dat deze nu niet bepaalt uitblinkt in storingsvrije treinsoftware. De SBB Twindexx vergaat het intussen ook al niet echt beter!

 • Geen wonder dat het bij het rijdend personeel op de HSL zeer veel frustratie oplevert en dagelijks geconfronteerd word met zeer veel ontevreden reizigers. Oorzaak, wederom kortzichtigheid van de begeleiding en constructie van de Infra op deze prachtige HSL.

 • Gewoon pool met ervaren machinisten optuigen, maar ja voorkomen van"het rondje om de kerk" is heilig, de krankzinnige personeelroosters staan een efficiente bedrijfsvoering sinds jaar en dag in de weg bij NS

  • @ Anoniem
   De ‘pool’ van ervaren machinisten lijkt ook een vraag van de machinisten te zijn.
   Wel vind ik het wonderlijk dat er kennelijk geen ‘kilometers’ worden gemaakt in het schitterende simulatorcentrum van NS. Hoelang ligt dat baanvak er inmiddels?
   Voor het trainen van deze machinisten zou dat een schitterend hulpmiddel zijn (geweest).

  • Hoe groot zal de pool met Traxx treinmachinisten zijn? De Traxx treinmachinisten rijden in principe tussen 6:00 - 24:00 op alle dagen.

   Moet je zoal 2 treinmachinisten hebben. Voeg daar verlof, ziekte en vrije dagen bij. De Intercity Direct rijdt 5 keer p/u. De totale reistijd varieert van 45 minuten (Amsterdam - Rotterdam) tot 173 minuten (Amsterdam - Brussel). En dan in beide richtingen.

   Maak dan een rekensommetje.

    • Volgens de Volskrant zijn er 450 opgeleide machinisten.
     Meer dan genoeg. Heen en terug in twee uur zou in een normaal bedrijf betekenen dat je dat vier keer kan doen op een dag. Er zijn 90 ritten per dag naar Breda, 4 per persoon per dag. Grofweg heb je 25 man nodig op een dag. Bij NS wellicht 35. In een week moet je dan 50-70 man hebben om in te roosteren. Met NS verzuim en inzetbaarheid zit je dan op 120-150 man in de HSL-pool (die er nog niet is).

     Grappig dat de rit zonder storing saai is vanwege de weinige stops en gebrek aan uitzicht. Bij het afdwingen van de verdiepte ligging was dat voor de politiek geen beletsel. Aan de reizigers werd helemaal niet gedacht. Die zitten ook in tunnels, bakken en geluidsschermen. Straks nog wat windschermen op de plek met het mooiste uitzicht en je kan beter maar oordoppen en een dekentje met een kussen meenemen :)

   • Vergeet niet dat de eersten al om 04.00 beginnen om de treinen van het opstelterein te halen en dat de laatste zijn trein om 01.30 opstelt op het opstelterein. Dat er machinisten nodig zijn om leeg mat treinen naar Amsterdam te brengen voor onderhoud.

 • Als je werkzaam bent als machinist op de HSL is dat helemaal niet verkeerd, echter met het storingsgevoelige treinmaterieel zakt de moet al gauw in je schoenen. Had voorkomen kunnen worden, van het begin af aan moderne HSL treinen te bestellen. En niet zo'n geld verslindende Fyra te laten bouwen. Met nog meer frustratie. Echt onbegrijpelijk.

  • Vreemde logica. Nu zijn de Traxxen zogezegd niet goed. De V250 was toen de modernste trei, direct afgeleid van de ETR500. U had toen liever een oude TGV/ICE besteld of dergelijk waar echter geen budget voor was en die niet zo geschikt is voor binnenlands IC vervoer in NL.
   Geld verslinden deed de politiek in vervolg van het gehannes bij NS-lease en projectmanagement. De V250 was gewoon goed en had men met juist management nu jaren in bedrijf kunnen hebben. Gesteld dat men met een toegewijde machinistenclub had gewerkt en niet met het anti-volk wat niet om de kerk wil rijden en vooral leuke ritjes wil.

   • NB Met de super Alstom trein ICng die er straks moet rijden gaat met dezelfde mensen ineens alles goed... In China houden ze wel van een gokje, wat zijn de kansen?

  • NS is verplicht materieel aan te besteden. Zomaar ergens treinen bestellen gaat dus niet.

Share

Recent Posts

NS personeel staakt vanaf 24 augustus

Personeel van de Nederlandse Spoorwegen legt volgende week en de week daarna plaatselijk het werk…

3 dagen terug

Dinsdag na 21:00 uur geen treinen van en naar Amersfoort (en geen vervangende bussen)

Van, via en naar station Amersfoort Centraal rijden dinsdag vanaf 21.00 uur geen treinen vanwege…

5 dagen terug

Tekort aan bussen bij werkzaamheden zorgt voor drukte bij station Eindhoven

Bij station Eindhoven Centraal is het zaterdag rond het middaguur erg druk. Door werkzaamheden rijden er geen…

7 dagen terug

Moeizame zomer voor internationale treinreizigers

Volle treinen. Vertraagde treinen. Of zelfs uitvallende treinen. Veel internationale treinreizigers hebben er deze zomer…

7 dagen terug

Machinist neemt (ook) bij NS vertrekproces over van conducteur tijdens proef Airport Sprinter

NS start maandag met het testen van de Airport Sprinter tussen Amsterdam Centraal en Hoofddorp.…

7 dagen terug

NS-staking dreigt: vakbonden bereiden acties voor

Werknemers van de Nederlandse Spoorwegen gaan binnenkort actievoeren. Er wordt onder meer gedacht aan estafettestakingen…

1 week terug