De zomermaanden zijn weer aangebroken en dat betekent dat Nederlanders weer massaal het buitenland opzoeken. Met de auto, het vliegtuig óf natuurlijk per trein. En behalve een Interrailpas zijn er deze zomer weer veel mogelijkheden om goedkoop te treinen. Treinreiziger.nl maakte een overzicht.
Naar Nederlandse begrippen was treinreizen bij onze zuiderburen toch al niet heel duur. Deze zomer doet de NMBS er echter een schepje bovenop, want van 1 juli tot en met 3 september reis je door heel België voor 59 euro per maand in de 2e klas. Wie 1e klas wil reizen, betaalt 30 euro extra. Wie regelmatig én onbeperkt door België wil treinen, kan hier een mooi voordeeltje uit slaan. Voorheen was je aangewezen op bijvoorbeeld de 10-rittenkaart (à € 9,60 per enkele reis) of het weekendticket met 50% korting.
Het Off-Peak Unlimited-ticket, zoals het zomerkaartje heet, is doordeweeks geldig vanaf 9:00 uur in de ochtend. In het weekend en op feestdagen kun je het ticket de hele dag gebruiken. Daarmee is het vergelijkbaar met de daluren die NS rekent. Wie het ticket koopt, kan er een maand mee reizen (tot uiterlijk 3 september). Een latere startdatum kiezen is mogelijk, maar niet verder dan een maand vooruit.
Je kunt het Off-Peak Unlimited-kaartje alleen in de NMBS-app kopen. Daar kun je afrekenen met bijvoorbeeld PayPal. Met iDeal betalen is niet mogelijk.
We zijn nog maar amper bekomen van het 9 euro-ticket, of Duitsland heeft alweer het 49 euro-ticket ingevoerd. Overigens kunnen we beter van het Duitslandticket spreken, want de prijs wordt in de toekomst waarschijnlijk weer veranderd.
Voor recreatieve reizigers heeft het Duitslandticket wat minder voordelen dan het 9 euro-ticket van 2022. Wederom geldt het ticket alleen in regionale treinen, maar ditmaal is het een doorlopend abonnement. Dat betekent dat je altijd 49 euro betaalt en je het ticket pas na een maand kunt opzeggen. Al biedt de verkeersbond van Hamburg (HVV) een kleine maas in die wet, want daar betaal je de eerste maand slechts voor de resterende dagen in die kalendermaand. Bovendien gaat het ticket daar direct na aankoop in, als je het Duitslandticket koopt in de HVV-app.
Het Duitslandticket is overigens geen specifiek zomerticket, maar een structurele maatregel om treinreizen bij onze oosterburen aantrekkelijker te maken.
Ben je via het Belgische Off-Peak Unlimited-ticket en het Duitslandticket eindelijk in Zwitserland aangekomen, dan kun je ook daar rekenen op een aantrekkelijke korting. Niet landelijk, maar het kanton Graubünden biedt een maandticket voor 115 frank (2e klasse, dat is 117 euro) aan. Gelukkig is dit deel in het uiterste zuidoosten van Zwitserland bijzonder pittoresk en herbergt het enkele van de mooiste spoorlijnen ter wereld.
Het Monats-BÜGA, zoals het ticket heet, is geldig bij zowat alle ov-maatschappijen in Graubünden. De beroemde treinen van de Rhätische Bahn, zoals de Albulabahn, Berninabahn en het traject naar Arosa met het Langwieserviaduct, zijn sowieso inbegrepen. Ook kun je met PostAuto de Zwitserse wegen ontdekken.
Wie het ticket online wil kopen, moet in het bezit zijn van een SwissPass. De SwissPass is een treinpas die opgeladen kan worden met verschillende kortingen of abonnementen. In Graubünden kun je het Monats-BÜGA echter ook gewoon bij alle ticketautomaten aanschaffen.
Denemarken is een minder bekende treinbestemming, maar de Deense Spoorwegen maken het komende zomer wel een stuk aantrekkelijker om er eens heen te gaan. Tussen 24 juni en 21 juli en van 31 juli t/m 13 augustus reis je voor 399 Deense kronen (ongeveer 35 euro) acht aaneengesloten dagen onbeperkt door Denemarken. Kinderen tussen de 12 en 15 reizen voor de helft van de prijs. Let wel: er zijn maximaal 75.000 van deze railpassen te koop. Op het moment van schrijven zijn er nog tickets beschikbaar.
En waar moet je dan heen in Denemarken? Nou, naar Skagen aan de Noordzeekust bijvoorbeeld. De reisredactie van The Guardian riep het duintraject tussen Aalborg en Skagen eind vorig jaar uit tot treinroute van de maand.
Nog iets goedkoper dan Denemarken is Slowakije deze zomer. Daar biedt de ZSSK, de nationale spoorwegmaatschappij van dat land, een weekticket aan voor 29 euro. Daarmee kun je vrijwel onbeperkt door het Centraal-Europese land reizen. Je koopt het ticket door een (willekeurige) verbinding te zoeken op zssk.sk/en (bijvoorbeeld Bratislava-Trnava) en bij ‘Train ticket selection’ onder het kopje ‘Regional’ op ‘Show more options’ te klikken. Daar kun je het Network ticket SLOVAK aanschaffen.
Nu we toch in de buurt zijn: Tsjechië biedt ook wat goedkopere tarieven aan voor treinreizen met de České dráhy in juli en augustus. Het zomerticket van de Tsjechische spoorwegen koop je voor een kleine 60 euro voor een weekje treinen. Twee weken reizen kost je zo’n 84 euro. De Tsjechen doen niet aan speciale voorwaarden en laten je door heel het land reizen met alle treintypes, dus ook RailJets en EuroCity’s. Studenten, kinderen en 65+’ers hebben recht op korting.
Op deze pagina vind je een veel tips om goedkope treinreizen te boeken in of naar het buitenland.
This post was last modified on 2 juli 2023 10:52
De kaartverkoop voor de nieuwe dienstregeling in Duitsland, die 15 december ingaat, start komende woensdag.…
FlixTrain komt voorlopig niet naar Nederland. De Duitse vervoerder zou vanaf de nieuwe dienstregeling in…
Voorstellen van de oppositiepartijen in de Tweede Kamer voor het schrappen van de bezuinigingen op…
In Oostenrijk gaat vandaag een aangepaste dienstregeling in die de komende maanden zal gelden. De…
De nieuwe snelle trein tussen Lelystad, Amsterdam Zuid en Brussel Zuid gaat EuroCity Direct heten.…
Je hebt haar naam misschien wel nooit gehoord. Maar in de railsector is ze de…