Kinderen met de trein: Railrunner en Kids Vrij

Kinderen (4 t/m 11 jaar) reizen onder begeleiding van een volwassene gratis met de trein. Wel moeten kinderen in het bezit zijn van een persoonlijke ov-chipkaart (te koop voor 7,50 euro) en moet het Kids Vrij abonnement worden aangevraagd.  Kinderen die alleen reizen of nog niet het Kids Vrij abonnement hebben reizen voor 2,50 euro met het Railrunner-treinkaartje.

Met een Railrunner kan een kind op een dag onbeperkt met de trein door Nederland. Een Railrunner kan je op het station kopen in de vorm van een éénmalige OV-chipkaart. Je betaalt dan geen toeslag. Kinderen t/m 3 jaar reizen gratis. 

Railrunner:

 • Eén dag treinen voor kinderen t/m 11 jaar voor 2,50 euro.
 • Kinderen mogen ook zonder volwassene reizen (alleen 2e klas).
 • Ook geldig in de 1e klas, alleen onder begeleiding van een volwassene.
 • In de 1e klas: maximaal 3 kinderen per volwassene.
 • Kinderen reizen zonder toeslag met Intercity Direct en ICE
 • Railrunner is ook geldig bij Arriva, Connexxion, Veolia, Syntus en Breng
 • Railrunner is niet geldig in de Thalys

Op het station kun je de Railrunner kopen als eenmalige OV-chipkaart (zonder toeslag), ook kun je het laden op de eigen OV-chipkaart van het kind. Verder is het Railrunner kaartje verkrijgbaar als e-ticket.

NS Kids Vrij abonnement (Gratis)
Met het Kids Vrij abonnement mag een kind (t/m 11 jaar) gratis met de treinreizen. Dat wil zeggen, onder begeleiding van een volwassene. Het kinderabonnement kan alleen geladen worden op een persoonlijke ov-chipkaart en is geldig in dezelfde klasse en op hetzelfde traject als de meereizende volwassene. Het geldt door de week én in het weekend en is ook geldig bij andere treinvervoerders dan NS. Voor administratieve redenen moet er wel eerst 0,01 euro afgerekend worden. Daarna moet het abonnement nog op de OV-chipkaart geladen worden.

Kids Vrij aanvragen

Check of er andere interessante treinkaartjes zijn? Kijk op de pagina NS-treinkaartjes of check de pagina Kortingsacties Trein.

This post was last modified on 10 november 2020 21:08

Bekijk reacties

 • Beste lezer,

  Volgende week vrijdag ga ik samen met 2 andere volwassen begeleiders met bus(Syntus) en trein vanuit Jaarsveld naar Schiphol. Ik lees nu net op deze site dat de railrunner ook geldig is in Syntus
  Betekent dit dan dat ik voor €2,50 per kind een railrunnerkaartje koop en dat de kinderen daar de hele dag in trein en bus mee mogen reizen?

 • Toen ik in maart een chipkaart met kids vrij erop aanvroeg bij de NS, kreeg ik bij aflevering van de chipkaart een brief. Hierin stond dat tot eind dit jaar, reizen nog gratis is, dat daarna nog niets bekend is. Vrees dus dat vrij reizen per 1-1-2018 is afgelopen....

  • Ik heb n.a.v. je bericht overigens navraag gedaan en NS benadrukt dat het ook in 2018 gratis blijft. Het is wel nieuw dat ze dit nadrukkelijk communiceren dat het tijdelijk is.

  • Nee, railrunner is alleen voor de trein. Het beste is een persoonlijke ov-chipkaart. Dan krijgen kinderen wel korting in de bus, en kun je Kids Vrij voor de trein aanvragen waardoor kinderen in de trein niet meer hoeven te betalen.

  • Ik wil eenmalig een treinreisje ( kort) maken met mijn kleinkinderen van 4 en 5 jaar. Hoe doe ik dit zo makkelijk mogelijk. Ikzelf heb een OVchipkaart.
   Ik ben dus niet van plan om voor de kinderen OV chipkaarten te kopen, € 15,00.

   • Dan kun je per kind een railrunner kopen a 2,50 euro. Er zijn geen andere producten.
    Een ov-chipkaart heeft een geldigheid van 5 jaar en kan dus eenvoudig worden terug verdiend. Kinderen met een persoonlijke ov-chipkaart krijgen ook korting met de bus, tram en metro (circa 34%).

  • onze kleinzoon van 12jaar heeft gratis rijden op het abbonnement van zijn moeder,kan hij dan met Opa en oma mee met de trein retour voor 1 dag? wij hebben geen abbonnement

 • Ik heb geen chipkaart. Ik wil eenmalig een weekendretour hebben .. zaterdag van lelystad naar purmerend, zondag terug... 1 kind van 10 reist mee.
  Wat zijn de kosten ?

 • Wij krijgen gasten uit het buitenland met een dochter van 10 jaar. Moeten zij eerst een persoonlijke OV chipkaart voor het kind kopen om gebruik te kunnen maken van de Railrunner of kunnen ze van ons een onpersoonlijke OV chipkaart gebruiken?

  • Een railrunner kun je ook kopen zonder ov-chipkaart, gewoon bij de kaartautomaat. Dat kost niets extra's, en krijgt u een wegwerpkaartje voor die dag. Dat zou ik aanbevelen.

 • Ik wil 1 keer met mijn 3 kleinkinderen met de trein omdat zij dit leuk vinden. leeftijd 5, 3, 2 kan kaartjes kopen bij etos voor 2 personen. Omdat ik nooit met de trein reis en dit dus eenmalig. Moet ik dan echt eerst een kids vrij abonnement aanvragen. Of kan ik ook gewoon een kaartje op het station kopenzo ja hoeveel kost dit dan?

  • t/m 3 jaar is gratis, en geen kaartje nodig. Vanaf 4 t/m 11 jaar kun je op het station bij de kaartautomaat een railrunner kopen. Dat kost 2,50 euro.

 • Ik woon in het buitenland en wil dus ook niet voor die twee keer dat ik de trein nodig heb op vakantie in nederland een abbonnement kopen.

  Wat ik niet begrijp is dat ik lees dat kinderen gratis meereizen, en dat het dan toch 2,50 kost?

  • Railrunner kost 2.50 euro. Maar als u een persoonlijke ov-chipkaart voor uw kinderen hebt, kunt u gebruik maken van Kids Vrij. Dat is gratis. Wel dus eenmalig 7.50 euro voor aanschaf van een ov-chipkaart. En Kids Vrij is alleen geldig als het kind meereist met een volwassene. Kids Vrij is een gratis abonnement, eenmalig 1 cent kost. Ik weet niet hoe het vanuit het buitenland te regelen valt.

 • Opa gaat een dagje met kleinzoon op pad, nu koopt opa gewoon een kaartje maar kleinzoon heeft een ov chipkaart met kids vrij kan kleinzoon die kan gewoon gebruiken?

  • Nee, Railrunner is alleen in de trein geldig. Dus wel in de Arriva trein, maar niet in de Arriva bus. (Tenzij het een bus is die rijdt vanwege uitgevallen trein)

 • Beste,

  Ik hoop binnenkort op schoolreis te gaan met tientallen kinderen. Hoeveel kinderen mogen gratis meereizen als ik een OV-chipkaart heb?

  Gr. R.K.

Share

Recent Posts

Black Friday: tot 25% korting op Interrail Pass

Ben je klaar om Europa te verkennen? Goed nieuws, want Interrail biedt een ongelooflijke Black…

5 dagen terug

Half jaar geen rechtstreekse trein tussen Amsterdam en Londen

Vanaf juni 2024 rijdt er een half jaar lang geen directe Eurostar tussen Amsterdam en…

5 dagen terug

Komende twee weekenden geen treinverkeer van en naar Rotterdam Centraal

Tijdens de weekenden van 25 en 26 november en 2 en 3 december is er…

6 dagen terug

ProRail gaf reizigers verkeerde info bij grote treinstoring juni

Bij de grote treinstoring begin juni was spoorbeheerder ProRail te optimistisch over het oplossen van…

1 week terug

Koop ‘m nu: het papieren spoorboekje 2024

Vanaf vandaag weer te koop: het papieren spoorboekje met de dienstregeling van 2024! Reizigersvereniging Rover…

1 week terug

Afscheidsrondje voor NS 1700 door Nederland trekt veel bekijks

Bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling op 10 december gaan de bekende gele NS…

1 week terug