fbpx

Kinderen met de trein: Railrunner en Kids Vrij

07 feb 2017 15:36

Kinderen (4 t/m 11 jaar) reizen onder begeleiding van een volwassene gratis met de trein. Wel moeten kinderen in het bezit zijn van een persoonlijke ov-chipkaart (te koop voor 7,50 euro) en moet het Kids Vrij abonnement worden aangevraagd.  Kinderen die alleen reizen of nog niet het Kids Vrij abonnement hebben reizen voor 2,50 euro met het Railrunner-treinkaartje.

Met een Railrunner kan een kind op een dag onbeperkt met de trein door Nederland. Een Railrunner kan je op het station kopen in de vorm van een éénmalige OV-chipkaart. Je betaalt dan geen toeslag. Kinderen t/m 3 jaar reizen gratis. 

Railrunner:

 • Eén dag treinen voor kinderen t/m 11 jaar voor 2,50 euro.
 • Kinderen mogen ook zonder volwassene reizen (alleen 2e klas).
 • Ook geldig in de 1e klas, alleen onder begeleiding van een volwassene.
 • In de 1e klas: maximaal 3 kinderen per volwassene.
 • Kinderen reizen zonder toeslag met Intercity Direct en ICE
 • Railrunner is ook geldig bij Arriva, Connexxion, Veolia, Syntus en Breng
 • Railrunner is niet geldig in de Thalys

Op het station kun je de Railrunner kopen als eenmalige OV-chipkaart (zonder toeslag), ook kun je het laden op de eigen OV-chipkaart van het kind. Verder is het Railrunner kaartje verkrijgbaar als e-ticket.

NS Kids Vrij abonnement (Gratis)
Met het Kids Vrij abonnement mag een kind (t/m 11 jaar) gratis met de treinreizen. Dat wil zeggen, onder begeleiding van een volwassene. Het kinderabonnement kan alleen geladen worden op een persoonlijke ov-chipkaart en is geldig in dezelfde klasse en op hetzelfde traject als de meereizende volwassene. Het geldt door de week én in het weekend en is ook geldig bij andere treinvervoerders dan NS. Voor administratieve redenen moet er wel eerst 0,01 euro afgerekend worden. Daarna moet het abonnement nog op de OV-chipkaart geladen worden.

Kids Vrij aanvragen

Check of er andere interessante treinkaartjes zijn? Kijk op de pagina NS-treinkaartjes of check de pagina Kortingsacties Trein.

36 gedachten aan “Kinderen met de trein: Railrunner en Kids Vrij”

 1. Nicolien de Mik schreef:

  Beste lezer,

  Volgende week vrijdag ga ik samen met 2 andere volwassen begeleiders met bus(Syntus) en trein vanuit Jaarsveld naar Schiphol. Ik lees nu net op deze site dat de railrunner ook geldig is in Syntus
  Betekent dit dan dat ik voor €2,50 per kind een railrunnerkaartje koop en dat de kinderen daar de hele dag in trein en bus mee mogen reizen?

 2. Gevers schreef:

  Toen ik in maart een chipkaart met kids vrij erop aanvroeg bij de NS, kreeg ik bij aflevering van de chipkaart een brief. Hierin stond dat tot eind dit jaar, reizen nog gratis is, dat daarna nog niets bekend is. Vrees dus dat vrij reizen per 1-1-2018 is afgelopen….

  1. Treinreiziger.nl (Hildebrand) schreef:

   Ik heb n.a.v. je bericht overigens navraag gedaan en NS benadrukt dat het ook in 2018 gratis blijft. Het is wel nieuw dat ze dit nadrukkelijk communiceren dat het tijdelijk is.

 3. J.v.Esterik schreef:

  mag een kind ook met de tram als hij of zij een railrunner hebben

  1. Treinreiziger.nl (Hildebrand) schreef:

   Nee, railrunner is alleen voor de trein. Het beste is een persoonlijke ov-chipkaart. Dan krijgen kinderen wel korting in de bus, en kun je Kids Vrij voor de trein aanvragen waardoor kinderen in de trein niet meer hoeven te betalen.

  2. Iny schreef:

   Ik wil eenmalig een treinreisje ( kort) maken met mijn kleinkinderen van 4 en 5 jaar. Hoe doe ik dit zo makkelijk mogelijk. Ikzelf heb een OVchipkaart.
   Ik ben dus niet van plan om voor de kinderen OV chipkaarten te kopen, € 15,00.

   1. Treinreiziger.nl (Hildebrand) schreef:

    Dan kun je per kind een railrunner kopen a 2,50 euro. Er zijn geen andere producten.
    Een ov-chipkaart heeft een geldigheid van 5 jaar en kan dus eenvoudig worden terug verdiend. Kinderen met een persoonlijke ov-chipkaart krijgen ook korting met de bus, tram en metro (circa 34%).

  3. C.A.I.vierstraete-Verkaart schreef:

   onze kleinzoon van 12jaar heeft gratis rijden op het abbonnement van zijn moeder,kan hij dan met Opa en oma mee met de trein retour voor 1 dag? wij hebben geen abbonnement

 4. Dirk van der Boom schreef:

  Ik heb geen chipkaart. Ik wil eenmalig een weekendretour hebben .. zaterdag van lelystad naar purmerend, zondag terug… 1 kind van 10 reist mee.
  Wat zijn de kosten ?

 5. Annette Bruin schreef:

  Wij krijgen gasten uit het buitenland met een dochter van 10 jaar. Moeten zij eerst een persoonlijke OV chipkaart voor het kind kopen om gebruik te kunnen maken van de Railrunner of kunnen ze van ons een onpersoonlijke OV chipkaart gebruiken?

  1. Treinreiziger.nl (Hildebrand) schreef:

   Een railrunner kun je ook kopen zonder ov-chipkaart, gewoon bij de kaartautomaat. Dat kost niets extra’s, en krijgt u een wegwerpkaartje voor die dag. Dat zou ik aanbevelen.

 6. P havens schreef:

  Ik wil 1 keer met mijn 3 kleinkinderen met de trein omdat zij dit leuk vinden. leeftijd 5, 3, 2 kan kaartjes kopen bij etos voor 2 personen. Omdat ik nooit met de trein reis en dit dus eenmalig. Moet ik dan echt eerst een kids vrij abonnement aanvragen. Of kan ik ook gewoon een kaartje op het station kopenzo ja hoeveel kost dit dan?

  1. Treinreiziger.nl (Hildebrand) schreef:

   t/m 3 jaar is gratis, en geen kaartje nodig. Vanaf 4 t/m 11 jaar kun je op het station bij de kaartautomaat een railrunner kopen. Dat kost 2,50 euro.

 7. Bas schreef:

  Ik woon in het buitenland en wil dus ook niet voor die twee keer dat ik de trein nodig heb op vakantie in nederland een abbonnement kopen.

  Wat ik niet begrijp is dat ik lees dat kinderen gratis meereizen, en dat het dan toch 2,50 kost?

  1. Treinreiziger.nl (Hildebrand) schreef:

   Railrunner kost 2.50 euro. Maar als u een persoonlijke ov-chipkaart voor uw kinderen hebt, kunt u gebruik maken van Kids Vrij. Dat is gratis. Wel dus eenmalig 7.50 euro voor aanschaf van een ov-chipkaart. En Kids Vrij is alleen geldig als het kind meereist met een volwassene. Kids Vrij is een gratis abonnement, eenmalig 1 cent kost. Ik weet niet hoe het vanuit het buitenland te regelen valt.

 8. Mariet schreef:

  Opa gaat een dagje met kleinzoon op pad, nu koopt opa gewoon een kaartje maar kleinzoon heeft een ov chipkaart met kids vrij kan kleinzoon die kan gewoon gebruiken?

 9. Marije Kirsten Verwindt schreef:

  Is de railrunner ook te gebruiken in een arriva bus?

  1. Treinreiziger.nl (Hildebrand) schreef:

   Nee, Railrunner is alleen in de trein geldig. Dus wel in de Arriva trein, maar niet in de Arriva bus. (Tenzij het een bus is die rijdt vanwege uitgevallen trein)

 10. Richtje schreef:

  Beste,

  Ik hoop binnenkort op schoolreis te gaan met tientallen kinderen. Hoeveel kinderen mogen gratis meereizen als ik een OV-chipkaart heb?

  Gr. R.K.

 11. Anne schreef:

  Hoeveel kinderen mag je als volwassene meenemen die een kids vrij abonnement hebben?

 12. Christiaan schreef:

  Mijn zoon welke elke schooldag alleen met de trein. Een railrunner is dan verreweg het goedkoopst. Alleen hoe zet ik die railrunners op de ov chipkaart, als daar ook al een kidsvrij abonnement op staat.

 13. J. de Vries schreef:

  De aanmelding voor het KidsVrij abonnement wordt geweigerd omdat ” het product niet combineren met de andere producten op uw OV-chipkaart” is.
  Ik heb een Voordeelurenabonnement.

  Klopt dit?

  1. Treinreiziger.nl (Hildebrand) schreef:

   Ik denk dat u het product op uw eigen ov-chipkaart probeert te laden, dat kan niet. Het moet op de ov-chipkaart van het kind.

 14. daphne schreef:

  wordt er als je 12 bent maar je wilt een kaartje van 2,50 dus je zegt dat je 11 bent wordt daar goed opgelet ?

 15. Yvonne schreef:

  Ik wil met 2 volwassenen en 11 kinderen met de trein gaan reizen voor kinderfeestje, mag ik dan wel 11 railrunnerkaartjes kopen? of is er een andere aanbieding?

  1. Treinreiziger.nl (Hildebrand) schreef:

   Ja, dat mag.

 16. Bas Jansen schreef:

  Mijn zoontje van 11 gaat binnenkort elke dag met de trein naar school. Alleen is dat in de spits en als hij dan bij een apparaat elke ochtend een kaartje moet kopen is dat zo een gedoe. Kan dat niet makkelijker? Ik denk er nu zelfs aan om toch maar een abonnement voor hem te kopen.

 17. MatthewInelt schreef:

 18. R.Koopmans schreef:

  aanstaande maandag gaan wij met kind van 10 jaar naar Amsterdam kan er en Railrunner gekocht worden , bij en automaat of kan het ook op haar ov kaart geladen worden.

 19. Henryron schreef:

  Attention! Financial robot may bring you millions!
  Link – https://is.gd/eVGXkc

 20. https://www.valority.com/loi-pinel schreef:

  mange ta
  loi pinel
  il est venu l etemps des rires et des chants ha ha ha

 21. Anoniem schreef:

  Onze zoon heeft een eigen ov pasje ( gele met foto ) hij is 7 jaar vorige week naar de efteling en gewoon 16 euro eraf enkele reis op de terug weg nog snel een rail runner moeten kopen er stond te weinig saldo op (meer dan 11 euro ) je reist dus echt NIET gratis.

 22. Tamara schreef:

  Onze zoon heeft een eigen ov pasje ( gele met foto ) hij is 7 jaar vorige week naar de efteling en gewoon 16 euro eraf enkele reis op de terug weg nog snel een rail runner moeten kopen er stond te weinig saldo op (meer dan 11 euro ) je reist dus echt NIET gratis.

  1. Hanna schreef:

   Je moet wel het kids vrij abonnement op de kaart laden, zie instructies op de website van de NS. Anders geldt het reguliere tarief (tweede klas, vol tarief voor volwassenen)

 23. Anoniem schreef:

  Hoe gaat het als je in de daluren instapt en tijdens de spits nog niet op plaats van bestemming bent?
  Moet je dan uitstappen en wachten met instappen tot na de spits?
  Voorbeeld:
  Ik haal mijn zoontje van 12 op in Zeeland, vertrekken daar om 14 uur richting Friesland….
  Bent pas tussen 19uur en 20 uur in Friesland…
  Hoe gaat dat dan?

 24. Alex Ongena schreef:

  Hoe gaat het als je in de daluren instapt en tijdens de spits nog niet op plaats van bestemming bent?
  Moet je dan uitstappen en wachten met instappen tot na de spits?
  Voorbeeld:
  Ik haal mijn zoontje van 12 op in Zeeland, vertrekken daar om 14 uur richting Friesland….
  Bent pas tussen 19uur en 20 uur in Friesland…
  Hoe gaat dat dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *