Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vanochtend per trein naar Brussel gereisd voor een driedaags staatsbezoek aan België. Op station Brussel-Zuid werd het koningspaar ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken.
De koning en koningin vertrokken vanochtend om 8:15 vanuit station Den Haag Hollands Spoor, dat voorzien is van een koninklijke wachtkamer. Daar werden ze uitgezwaaid door de president-directeur van NS, Wouter Koolmees. De koninklijke trein, bestaande uit een Traxx-locomotief van NS voor- en achterop en twee eersteklas ICR-rijtuigen met het koninklijk rijtuig SR10 in het midden, reed vervolgens via Rotterdam en Roosendaal naar België.
Het staatsbezoek aan België betekent ook de laatste inzet van de huidige koninklijke trein. Koninklijk rijtuig SR10 wordt later overgedragen aan het Spoorwegmuseum. Begeleidingsrijtuigen SR11 en SR12 zijn deze week al niet meer ingezet, omdat die geen toelating voor het Belgische spoornet hebben. Als er in het vervolg koninklijk getreind wordt, gebeurt dat met reguliere treinen.
De huidige koninklijke trein werd in 1993 opgeleverd. Sindsdien gebruikte koningin Beatrix het rijtuig met enige regelmaat, bijvoorbeeld om naar de opening van de Betuweroute, Hanzelijn en station Amsterdam Bijlmer ArenA te reizen. Sinds het koningschap van Willem-Alexander werd de trein minder regelmatig officieel ingezet. In 2017 had de trein een speciale rol tijdens Koningsdag in Tilburg.
De traditie van koninklijke treinen gaat terug naar 1848, maar het eerste officiële salonrijtuig stamt uit 1864. Behalve salonrijtuigen heeft de koninklijke familie ook gebruik gemaakt van keukenrijtuigen, bagagewagons en slaaptreinen.
This post was last modified on 20 juni 2023 23:39
De Tweede Kamer ziet geen enkele verhoging van de prijs van treinkaartjes zitten. Dat bleek…
European Sleeper verwacht in 2026 de nachttrein Amsterdam-Barcelona te kunnen rijden. Aanvankelijk was het plan…
Treinreizigers van NS kunnen sinds afgelopen vrijdag voor het eerst met een elektrische touringcar reizen…
Een grote storing heeft het Duitse treinverkeer vandaag urenlang stilgelegd. De problemen begonnen rond 13:00…
Luchthaven Schiphol stapt naar de rechter om een door vakbonden aangekondigde staking op het spoor…
Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) probeert te voorkomen dat de treinkaartjes van de…