Minder door rood na plaatsing flitscamera’s

De nieuwe flitscamera’s bij spoorwegovergangen lijken het gewenste effect te hebben. Sinds de eerste camera’s in februari zijn opgehangen, zijn ruim 6000 mensen geflitst op het negeren van het rode licht en inmiddels ziet spoorwegbeheerder ProRail een daling van het aantal overtredingen.

ProRail hing in februari de eerste flitscamera op bij een spoorwegovergang in Bunnik. Sindsdien zijn er bij nog tien overwegen camera’s opgehangen en vandaag, maandag 7 oktober, hangt de spoorwegbeheerder in Baarn bij de twaalfde overweg camera’s op. De meeste camera’s hangen in de provincies Utrecht en Noord-Holland. Volgens een woordvoerster van ProRail hangen ze bij overwegen waar mensen veelal snel nog even door rood gaan om de trein te halen en plekken waarvan ProRail weet dat het rode licht vaak genegeerd wordt. In totaal moeten er bij 40 overwegen camera’s komen.

Gehalveerd

In de eerste zes maanden flitsten de camera’s 6395 keer iemand die het rode licht negeerde. Volgens ProRail werken de camera’s goed. “Bij een aantal overwegen zien we dat er in het begin veel boetes zijn, en dat daarna het aantal boetes halveert. Eigenlijk willen we niet heel veel boetes geven, we willen dat mensen veilig doen.” Tot februari was er een controle met boa’s ter plekke nodig om mensen, die het rode licht negeerden, te betrappen en bekeuren.

Auto’s, motoren en vrachtwagens kunnen rekenen op een boete van 300 euro en brom- en snorfietsers moeten 210 euro betalen als ze betrapt worden. Voetgangers en fietsers kunnen niet bekeurd worden met de flitscamera. Wel registreert de camera het als mensen door het rode licht gaan. “Dat geeft ons ook meer inzicht”, zegt de woordvoerster. “We kunnen dan bijvoorbeeld met onze eigen boa’s controleren.”

Boete thuisgestuurd

Voor de overwegen zijn speciale camera’s nodig. Dit zijn ’slimme’ camera’s die de beelden analyseren en opslaan als er een overtreding is. De camerabeelden worden vervolgens bekeken door boa’s. Als een kenteken in beeld komt bij een overtreding, krijgt de bestuurder een bekeuring thuisgestuurd via het CJIB. 

Naast dat ProRail risicovolle overwegen van camera’s voorziet, is de spoorwegbeheerder ook nog altijd bezig met het beveiligen en sluiten van onbewaakte overwegen. In de laatste zes jaar zijn 150 onbewaakte overwegen gesloten. Het is de bedoeling dat alle onbewaakte overwegen verdwijnen. Er zijn er nog zo’n twintig te gaan.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on %s = human-readable time difference 10:17

Share

Recent Posts

Nieuwe Eurostar-terminal in voorjaar weer drie weken dicht

Minder dan twee maanden na de heropening van de paspoortcontrole in station Amsterdam Centraal moet…

11 uur terug

Treinen rijden na staking weer volgens schema

De treinen rijden vanaf woensdagochtend half elf weer zo goed als normaal. De werkonderbreking van…

16 uur terug

Nog meer reizigers gaan last hebben van staking

Meer reizigers dan gedacht gaan last hebben van de werkonderbreking bij ProRail op woensdag. De…

1 dag terug

UPDATE – Deze week hinder op spoor door acties verkeersleiding

Maandag zijn de acties begonnen van vakbond FNV bij de verkeersleiding van ProRail. Op verschillende…

2 dagen terug

Nieuwe verbindingen tussen Zwitserland en Italiaanse trekpleisters

In 2026 komen er vanuit het Zwitserse Zürich interessante nieuwe verbindingen met Italië bij. Er…

5 dagen terug

Meer reizigers en betere spreiding door NS Prijs Tijd Deal

De nieuwe NS Prijs Tijd Deals brengen meer reizigers in de trein en zorgen ervoor…

6 dagen terug