Nog eens tien ICNG’s voor NS, ook toelating voor Duitsland

NS heeft een extra bestelling voor tien nieuwe ICNG’s gedaan bij treinfabrikant Alstom, meldt het AD vanochtend. De vervoerder trekt zo’n 150 miljoen euro uit voor deze order. De ICNG-treinstellen kunnen ook naar Duitsland, maar worden naar verwachting vooral op het binnenlandse net ingezet.

Met die tien extra ICNG’s komt het totaal aantal treinen straks uit op 109 stuks. 76 daarvan zijn enkel geschikt voor het Nederlandse spoor, 21 kunnen ook naar België en twaalf hebben ook toelating tot het Duitse spoornet. Op welke route ze na de levering in 2026 precies worden ingezet, is nog niet bekend. NS sprak eerder over het traject Den Haag-Aken. De ICNG-D’s zijn in ieder geval te zien op het binnenlandse spoornet.

Acht rijtuigen

Net als de al aangekondigde ICNG-D’s zijn ook de tien nieuwe stellen voorzien van acht rijtuigen. Datzelfde aantal ‘bakken’ heeft ook de ICNG-B die naar België kan rijden. Laatstgenoemde treinstellen zijn voorzien van de NS Flow-kleurstelling. Of de Duitse variant die ook krijgt, is nog niet bekend.

De ICNG is in Nederland al zichtbaar op het spoor, waar ze worden ingezet op de HSL tussen Breda, Rotterdam en Amsterdam en in beperkte mate ook op het traject Den Haag-Eindhoven. De nieuwe treinen kampen wel met kinderziektes, zoals storingen in het remsysteem en niet-werkende binnendeuren. Ook loopt de levering achter. NS liet vorige week aan het AD weten dat het bedrijf zich geen zorgen maakt over deze problemen en dat ook de levering de komende tijd in rap tempo toeneemt.

Verbazing in Duitsland: wat doen al die ICNG’s in Dresden?
De Duitse krant Bild berichtte vorige week over een groot aantal gestalde ICNG’s op een rangeerterrein in de Oost-Duitse stad Dresden. De treinen zijn nog niet in Nederland geweest en staan te wachten op een retourrit naar Katowice, waar de ICNG’s in de Alstom-fabriek worden afgebouwd. “De treinen zijn in ieder geval nog niet klaar voor gebruik”, legde een woordvoerder van Alstom uit. “Ze zijn slechts tijdelijk in Dresden. Wanneer de volgende productiefase begint, worden ze naar de fabriek gebracht.”

Hoewel het rangeerterrein volgens DB streng bewaakt wordt, is op foto’s te zien dat de treinstellen al royaal bespoten zijn met graffiti.

Ook nieuwe dubbeldekkers

NS heeft nog meer nieuw treinmaterieel in het vooruitzicht. Behalve 109 ICNG’s mag de vervoerder zich ook verheugen op 60 nieuwe dubbeldekkers gebouwd door het Spaanse CAF, dat ook de SNG-sprinters in elkaar zette. De eerste DDNG’s, zoals de intercity’s gaan heten, worden als alles meezit vanaf 2028 ingezet in de reizigersdienst.

This post was last modified on 27 februari 2024 22:19

Bekijk reacties

  • Waarom zou NS met ICNG+DE naar Aken gaan rijden?
   200 km/u is niet mogelijk en het Duitse deel is maar 20 km of zo. Daar ga je niet een speciale trein voor inzetten.

   Dan Liever Amsterdam-Keulen via Arnhem als alternatief voor de ICE, zoals de IC Brussel een alternatief is voor de eurostar.

   • Omdat het politiek bepaald wordt. Emile Roemer wil als Commissaris van Koning Limburg deze verbinding.

    En als ze het willen financieren zal NS het prima vinden. Dat de ICNG tussen Breda - Eindhoven - Heerlen - Aken geen 200 km p/u kan rijden is dan minder relevant. De ICE 3 International boemelt al 23 jaar in Nederland.

    • Roemer heeft nix te willen!
     Roemer nog nooit in de RE 18 Maastricht - Heerlen - Aachen gezien.
     Hij heeft een wagen met chauffeur.
     Hij is het contact met de gewone man al jaren kwijt.
     Net zoals al die bestuurders, managers, beleidsambtenaren.
     Ze leven in een bubbel.
     Willen allen hun pensioen halen zonder tot vernieuwing te komen, laat staan de gewone mensen een beter leven te laten hebben.
     Ze worden omgeven door belijdmedewerkers van nix en lobbyisten.
     Ze komen zo goed als nooit in de trein, bus.

   • Ik zou dan eerder den haag-rotterdam-eindhoven-keulen doen. Dan krijgt de rest van de randstad en zuid nederland (op heerlen en maastricht na) ook een goede verbinding met duitsland.

    • Inderdaad.
     In weert, roermond en sittard zijn er weinig mensen die in de RE18 zitten, een enkele Eurostar reiziger die naar Aken moet.
     Er zijn overigens teveel problemen op het stuk Erkelenz - Aachen, waardoor de RE 18 bij de grens, haanrade wacht en veel teveel vertraging oploopt of dat de trein gewoon uit de dienstregeling wordt genomen.
     Dus laat die ICNG maar overeindhoven - venlo - Dusseldorf - keulen lopen.
     De heren politici kennen de situatie helemaal niet op trajekt heerlen - aken en de ns-managers ook niet!
     Wat zeg jij Frans.

  • Dat stuk is door een kind van 6 geschreven. Inhoudelijk wellicht correct maar dit zet je toch niet op je site? Meer grammatica en taalfouten in dit stuk dan dat ze leden hebben

 • Quote:

  NS sprak eerder over het traject Den Haag-Aken.

  Zal tussen Heerlen - Aken gemeenschappelijk met Arriva treinen gereden worden.

  Zal Arriva niet blij mee zijn. Maar tussen Heerlen - Aken mag NS vanwege Europese regelgeving er rijden.

  Voor treinreizigers een aanwinst. Provincie Limburg wil deze verbinding al héél lang. Daar is al vele jaren over gesteggeld. Ook de huidige Commissaris van de Koningin van Limburg wil deze verbinding.

  Zien wanneer het concreet wordt.

  • > NS sprak eerder over het traject Den Haag-Aken.

   Mij is niet helemaal duidelijk wat de meerwaarde van die verbinding is.

   1. Eindhoven en Aken hebben allebei een technische universiteit. Een arriva-trein tussen deze plaatsen, een halfuur verschoven t.o.v. de LIMAX, doet de job veel goedkoper.

   2. Iemand, die in Aken woont en verder wil dan Eindhoven, zal liever naar Amsterdam reizen dan naar Den Haag.

   3. Als het gaat om een verbinding met Duitsland, dan is Düsseldorf of Keulen als eindbestemming zinvoller. Echter, Eindhoven-Venlo-Keulen is ondanks al het Duitse geboemel sneller dan Eindhoven-Aken-Keulen. Weliswaar kan de ICNG+DE tussen Düren-Keulen 200 km/u rijden, maar die tijdwinst kan ik goedkoper hebben door alle niet ter zake doende stops tussen Venlo-Keulen weg te laten.

   • > Iemand, die in Aken woont en verder wil dan Eindhoven, zal liever naar Amsterdam reizen dan naar Den Haag.

    Ik vermoed dat het niet per se zal gaan om de directe verbinding tussen die twee steden. Bijvoorbeeld de verbinding Zwolle - Roosendaal wordt ook amper voor de volledige lengte gebruikt door reizigers.

   • Quote:

    Mij is niet helemaal duidelijk wat de meerwaarde van die verbinding is.

    Emile Roemer voerde in een krantenartikel als argument het achterland van Duitsland aan. Waarschijnlijk bedoelde hij daar vooral richting Köln.

    Maar ben met je eens dat je kunt afvragen wat de toegevoegde waarde is van een ICNG tussen Heerlen - Aken. Afgezien dat het dan waarschijnlijk rechtstreeks en sneller rijdt.

    Waarschijnlijk zullen de meesten van/naar Aken niet naar Eindhoven/Amsterdam/Den Haag doorreizen. Zelf een keer in ICNG Eindhoven - Den Haag gezeten. Het drukst was het tussen Eindhoven - Tilburg.

    Eigenlijk zou een Duitse vervoerder (START ) via open acces beter de verbinding Köln - Aachen - Eindhoven kunnen uitvoeren.

    • > https://eenvandaag.avrotros.nl/item/burgemeester-roemer-wil-snelle-verbinding-tussen-amsterdam-heerlen-aken-want-die-boemeltrein-i/

     Oké, daar gaan we dan.

     > plan om de intercitytrein van Amsterdam naar Heerlen door te laten rijden naar de Duitse stad Aken

     Hier is dus sprake van Amsterdam-Aken, niet Den Haag-Aken.
     Daarnaast betekent verlenging dat de dienst met ICNG+DE moet worden uitgevoerd, niet met VIRM.

     > Station Aken is volgens Roemer een internationaal knooppunt naar tal van grote steden in Europa.

     Het is maar hoe je het bekijkt. De beste man is CvdK van Limburg en Maastricht is hoofdstad. Als je wereld ten noorden van Roermond ophoudt, oké. Naar Brussel is via Luik sneller. Eindhoven-Keulen is via Venlo sneller.

     > Voor Roemer is de maat vol en laat Den Haag de Limburgse regio gewoon barsten.

     En die LIMAX dan?

     > Haagse politici lijken zich volgens hem te weinig te realiseren dat er in de zuidelijke regio zes miljoen mensen wonen, in en rond steden als Luik, Aken, Maastricht en Heerlen.

     Haagse politici lijken zich volgens mij te weinig te realiseren dat er in de zuidelijke regio twee taalbarrières heersen, in en rond steden als Luik, Aken, Maastricht en Heerlen.

     In CH is het plan ontstaan om tussen Basel, Bern en Zürich elk kwartier een IC aan te bieden. Echter, tussen Bern en Lausanne (in het Franstalig deel van CH) is de vervoersvraag veel kleiner. Lausanne-Genève (binnen het Franstalige deel) is daarentegen weer veel gevraagd, heeft zelfs een eigen RER. Hetzelfde geldt voor het Italiaanstalige deel. Veel vraag in Ticino zelf, weinig tussen Zürich en Bellinzona (van Ticino naar Milaan rijden zelfs meer treinen dan van Ticino naar Zürich).

     Sorry dat ik het sprookje van een verenigd Europa hier wreed verstoor, maar zo is het helaas wel. De meeste mensen hebben ook in een verenigd Europa nog steeds de neiging om mensen op te zoeken die dezelfde taal spreken, ook al roepen ze nog zo hard dat zij zich vooral Europeaan voelen.

   • Mij is ook niet duidelijk wat de meerwaarde is, maar de NS is verplicht om deze verbinding aan te bieden volgens de concessie. Zowel de huidige als nieuwe, dus wees gerust, die verbinding komt er dus niet.

  • De wens van BS om naar Aken door te rijden, is al zeker van 10, misschien wel 15 jaar geleden. Een naar eigen zeggen goed ingevoerde spoorwegman, vertelde mij destijds zelfs, dat NS anders liever 4 keer per uur naar Maastricht reed. Tussen Heerlen en Sittard zit ook nu nog bedroevend weinig volk.

 • Quote:

  De nieuwe treinen kampen wel met kinderziektes, zoals storingen in het remsysteem en niet-werkende binnendeuren.

  Volgens projectleider Maarten Bakker zal het tot eind 2024 duren voordat de problemen verholpen zijn. Alstom en NS maken beiden fouten.

  Herinner me de eerste V-IRM met dat doedelzak geluid. Dat duurde ook een tijd voordat Talbot (overgenomen door Bombardier) dat opgelost had.

  Gefaseerd zal NS & Alstom de problemen oplossen. Maar het is afwachten hoe lang het gaat duren.

  • Dat VIRM geluid is nooit opgelost. Men heeft gewacht tot de eerste grootonderhoud ronde.
   Ik heb jarenlang in de herrie gezeten dan wel andere wagons gezocht. De mafkezen, welke gek laat zoiets ontstaan en denkt dan dat de reizigers er wel tegen kunnen.

   • Blijkbaar heb je al lang niet meer met de trein gereisd, Dries? Of je hoort fantoomgeluiden? ;-)

    De oude doedelzak was in het begin van de (V)IRM behoorlijk aanwezig, maar later is deze wat zachter geworden na wat constructieaanpassingen, maar was toen wel nog duidelijk aanwezig.

    Na de midlife-renovatie van de VIRM-1 in 2011-2013, waarbij de tractie-installatie van type GTO naar IGBT is gewisseld, verdween het doedelzakgeluid uiteindelijk definitief.

    • Het staat in verledentijd geschreven. De Virms hebben jarenlang dat rot geluid gemaakt en het werd pas opgeheven met het groot onderhoud.

   • En over geluidmakende treinen gesproken. Heb je ooit wel eens een Taurus horen optrekken die de hele toonladder volgt vanaf het moment dat deze vertrekt?

   • Ik heb er nooit last van gehad, al hoorde ik het wel. Was dit maar het grootste probleem dat we in Nederland hadden op spoorweggebied, dan hadden we Zwitserse niveau's van perfectie bereikt!

 • Laat de NS eerst zorgen dat eerst de huidige series FNG's correct rijden eer ze nog meer bijbestellen om naar Aix-la-Chapelle te gaan.

   • Zolang de kinderziekten nog niet opgelost zijn, rijden ze nog niet prima.

    Een kind dat nog mazelen of rode hond heeft mag even niet naar school ;-)

    PS en niet alleen vanwege de besmettelijkheid.
    Als de mazelenklachten na een geijkte tijd niet verdwijnen dan bellen de meeste ouders overigens met enige bezorgdheid terecht de huisarts ;-)

    Maar omdat ik het wel slim vond van de NS om de treinen te kopen in een land met een lange traditie met meerdere stroomsystemen en met meerdere beveiligingssystemen geef ik de NS nog wat ruimte. Ondertussen benieuwd naar info waarom ICT vaak zoveel ellende geeft, zeker in het begin.

 • Verwacht dat de uitbreiding van 10 ICNG op korte termijn vooral gebruikt zal worden richting Groningen/Leeuwarden. Mits de snelheidsbeperking op HSL Schiphol - Rotterdam tussen Hoofddorp - Groene Hart tunnel is opgelost.

  Dat kan wel eens dienstregeling 2028 worden voordat de ICNG tussen Breda - Groningen/Leeuwarden zal rijden. Eerst willen ze de ICNG tussen Breda - Lelystad laten rijden.

  De 60 DD - NG zal de DDZ direct/indirect vervangen. Waarschijnlijk zal het tussen Alkmaar/Schiphol- Utrecht - Maastricht/Venlo worden ingezet.

  • Hou toch op met die onzin. Elk nieuwsbericht plaats je hetzelfde bericht maar verander je het jaartal nog een jaar verder in de toekomst. En voor die snelheidsbeperking heb je helemaal geen 10 extra stellen nodig, de extra rijtijd is slechts een paar minuten, dat kost geen extra materieel.

   • Klopt dat het jaartal heb opgeschoven. Want elke keer zijn er nieuwe ontwikkelingen met ICNG en de dienstregeling van ICNG.

    De instroom van ICNG gaat langzaam. De snelheidsbeperking op HSL Schiphol - Rotterdam heb je. Er is gecommuniceerd dat ICNG Groningen/Leeuwarden - Rotterdam/Breda via HSL pas rijdt als de snelheidsbeperking voorbij is. En dan heb je de ETCS testritten op Hanzelijn in 2027.

    Ze kunnen niet zomaar beginnen met de ICNG Breda - Groningen/Leeuwarden. Dat kan niet op elke willekeurige dag.

    • Nog meer onwaarheden. Het is helemaal niet zeker dat men pas naar Groningen/Leeuwarden kan rijden als alle snelheidsbeperkingen voorbij zijn, en dat de Hanzelijn buiten dienst moet vanwege proefritten is ook nog niet definitief.

     Dat het niet op een willekeurig dag kan slaat ook nergens op, de tijdelijke oplossing was zo bedacht dat men op een willekeurig wijzigingsblad de tijdelijke knip ongedaan kon maken.

    • Michiel;

     Zeg ook niet dat het de waarheid is. Schat het in met een flinke marge. Het loopt vaker uit.

  • U denkt het allemaal nog mee te maken. De jaren schuiven op en op. De HSL is nu zo'n 15 jaar in bedrijf en nog rijden ze met die kolentreinen.

 • Een IC naar Aken voegt weinig toe aan de Drielandentrein die al naar Aken gaat. Wel zorgen voor een handige crossplatform-overstap op de Drielandentrein in Heerlen. Dienstregelingen moeten goed op elkaar aansluiten.

  Voor reizigers ten noorden van Roermond is via Aken niet zo interessant voor bestemmingen verder in Duitsland.

  Voor het verkeer naar Duitland is een echt snelle verbinding via Venlo naar Keulen met in Mönchengladbach een handige crossplatform-overstap naar Düsseldorf veel beter.

  Tja als de provincie Limburg betaalt voor die IC naar Aken?

  Overigens ben ik van mening dat de provincie Limburg het geld beter kan inzetten op een volwaardige Maaslijn met overal dubbelspoor en volledig geëlektrificeerd. Met IC's en stoptreinen. Voor de stoptreinen extra stations, zoals in Belfeld en Grubbenvorst. Daar heeft Limburg veel meer aan.

  • Mee eens dat de Maaslijn belangrijker is. Ze kunnen beter een Duitse vervoersbedrijf de verbinding van/naar Aken verlengen naar Heerlen/Eindhoven.

   Tussen Eindhoven - Amsterdam/Schiphol rijden al genoeg treinen. Die zijn gevoeliger voor vertragingen.

  • Mee eens.
   Met de bert von Zitterd.
   'Geen ICNG Den HAg - Aken'
   Geen toevoeging/ verbetering.
   Ergo zitplaatsen/treincapaciteit vernietiging.
   De drielandentrein prioriteit.
   Bestuurders, burgemeester en CvdKzie je nooit in de trein naar Aken. Onze Frans en enkele Kauflandjagers en toeristen voor Eurostar (Aachen naar Paris) of Herzogenrath naar Dusseldorf. En de laatste tijd studenten en hollanders voor een dagje Aken.
   .

  • Nou ja crossplatform weet ik niet. Maar jw hebt nu 7 min overstap in Heerlen op de 3landentrein, in mij ogen is dat al een prima aansluiting.
   Her is meer zaak om de trein heerlen-eindhoven vaker verder naar utrecht en amsterdam door te laten rijden en deze aan te laten sluiten op den haag-eindhoven.

 • Als maar 1 op 3 rijdend is moet je wle meer treinen kooen om voldoende inzet te hebben.
  Wederom, wat een luchtigheid in vergelijk met de V250. Die toch de beter trein was voor de langere afstanden. De ICng is een metro met een turbo, als het ware.
  NS heeft er vertrouwen in, gewoon bijbestellen terwijl de eerste 20 nog niet rijdend zijn. De productie gaat ook gewoon verder. Nu wel met goed laswerk?

 • Er was gehoopt dat er vandaag 13 stellen ICNG beschikbaar zouden zijn. In de praktijk waren het er bij aanvang dienstregeling maar 7. Van die stellen zijn er inmiddels 3 niet meer inzetbaar, waardoor er veel meer 'beperkingen in de materieelinzet' zijn dan aangekondigd en het HSL-traject vanochtend ook weer gestremd was. In de afgelopen weken zouden treinstellen niet inzetbaar zijn geweest vanwege het opleiden van machinisten. Het is vreemd dat die stellen nu niet beschikbaar zijn voor de reizigersdienst. Zouden ze daar soms over gelogen hebben?

 • Het is druk vandaag met diverse ICng combi's over de HSL. 5+5 8+5 8 en 5. Ze hebben er zin in. Ze zijn wel een stuk stiller dan andere treinen. Een opluchting voor de mensen langs de lijn, verderop bij Berkel Rodenrijs waar iedereen woest uit het raam staat te kijken. Eigenlijk hopen ze dat er een viaduct wordt afgekeurd en er max 30km/h ingesteld wordt.

  • ICNG is véél beter dan Fyra. Zowel technisch als het concept.

   HSL integreren in hoofdrailnet heeft de toekomst. Het Fyra concept was al gedoemd te mislukken. Dat was een idee van de overheid. Schoenmaker blijf bij je leest.

   Dat de treinen bij een pizzabakker werden besteld was helemaal verkeerd.

   De inwoners bij Berkel Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk moeten niet zo zeuren. Ze hebben al compensatie gekregen toen ze de HSL in een tunnelbak kregen.

   Vervolgens klaagden ze over een soort geluid. Naar aanleiding daarvan werden nieuwe HSL schermen geplaatst.

   Daarna waren er geen berichten over klachten van omwonenden bij Berkel Rodenrijs.

   • u bent eigenlijk gewoon een racist met een misplaatst superioriteitsgevoel.

    In Italie bouwt men nog van alles, zelf. Zoals auto's, treinen, vliegtuigen, heli's en de F35.
    Hier in NL maken we geen enkel compleet prodcut meer.
    En het eten is er veel beter.

    • Alleen troep wordt in Italië gebouwd, voor zover het technologie betreft. Van eten hebben ze veel verstand, van betrouwbare techniek erg weinig. Ze vinden het ook altijd de schuld van de gebruiker als het weer stuk gaat. Oh, hebt u hard gereden met uw Alfa en is hij nu stuk? Maar u weet toch dat u hem dan eerst twee uur warm moet rijden! Anderhalf uur is echt niet genoeg, hoor...

    • Heel het gasnet in NL draait op Italiaanse compressors. Zoveel apparatuur komt Italie. Zij zijn veruit superieur op werktuigbouwkunde. Ook geneomde treinen, auto's, vliegtuiten, heli's. Ook schepen zijn er super.

   • Ik zie de rationale van het integreren van de HSL Zuid in het hoofdrailnet nog steeds niet. Ik mis ook voorbeelden van zinnige verbindingen die daarmee mogelijk worden. De IC Den Haag - Eindhoven is bijvoorbeeld heel duidelijk onzinnig. Hij had zinnig kunnen zijn door Breda het eindpunt te maken en tussendoor alleen te stoppen op Rotterdam CS, maar in deze vorm schiet je er weinig mee op.

 • Den Haag-Aken.... wat een onzinnig traject! Zet ze dan in op een nieuwe verbinding Amsterdam-Osnabrück-Hamburg! Daarmee kun je het korte afstand vliegverkeer ook nog eens terugbrengen.

  • Ze kunnen beter Köln - Aachen - Heerlen/Eindhoven aan een Duitse vervoerder geven. START zal vanaf dienstregeling 2026 rijden tussen Düsseldorf - Venlo - Eindhoven met Stadler Flirt.

   Amsterdam - Osnabrück - Hamburg is vooralsnog te vroeg. Kunnen ze beter mee wachten als de snelle verbinding Hamburg - Kopenhagen (Reistijd : 150 minuten) via Fehmarnbelttunnel in gebruik gaat.

   Tevens moet er via Osnabrück Hbf kop gemaakt worden. Tenzij het via een andere station bij Osnabrück rijdt.

   • Er is in Osnabrück een elektrificeerde verbindingsboog. Er zou daar een perron kunnen worden aangelegd. Er is dat een voetgangersbrug vanaf het Hbf over de sporen naar een parkeerterrein. Als dat die kan is er de mogelijkheid op te stoppen op station Osnabrück Altstadt.

    • Correctie:

     Er is in Osnabrück een elektrificeerde verbindingsboog. Er zou daar een perron kunnen worden aangelegd. Er is daar een voetgangersbrug vanaf het Hbf over de sporen naar een parkeerterrein. Als dat niet kan, is er de mogelijkheid op te stoppen op station Osnabrück Altstadt.

   • Kop maken in Osnabruck is nonsens! In de jaren 80/90 reed de Hoek van Holland-Kopenhagen express ook via Hengelo en Osnabruck richting Bremen/Hamburg zonder kop te maken.

    Idd een goed plan om Amsterdam-Hamburg weer te gaan rijden, kan prima afwisselend met de ICB gaan rijden waardoor er ieder uur een internationale verbinding Amsterdam-Hengelo-Osnabruck ontstaat.

   • Zolang er nog geen halfuurdienst is tussen Dortmund en Hamburg zou er wellicht ruimte kunnen zijn voor een extra tijdelijke EC Amsterdam Hamburg via Osnabrück.

    Maar zodra de DB een half uurdienst biedt tussen de metropool Hamburg en het Ruhrgebied dan lijkt me er te weinig vervoersvraag voor een EC Amsterdam-Hamburg via Osnabrück. Maar wellicht dus inderdaad als er in Hamburg weer verder gereisd kan worden naar Scandinavië.

    PS Ik zou er geen Lelylijn voor aanleggen.

   • Ook de NS zelf heeft ervaring met Flirt treinen en als ze die Aken Flirt niet te veel op de sprinters willen lijken kunnen ze er een andere kop (die veel gebruikt wordt voor 200km/u voor zetten en een andere inrichtingen IC beschildering. Voor de rest kunnen wel veeldingen uitgewisseld worden met de sprinter Flirt's. Ook heeft de Stadler de problemen met schakelen tussen stroomsoorten allang getackeld en hoeft dit geen nieuwe kinderziekte te zijn. Dus ook de NS kan ook voor deze route kiezen voor standaard 160 km/h treinen.

Share

Recent Posts

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

1 dag terug

NS past HSL-dienstregeling aan op snelheidsbeperkingen

NS past in juni de dienstregeling aan van treinen die over de HSL rijden. Op…

1 dag terug

Vakbond na aanval op rijdend personeel: “Ingrijpen of wachten op dodelijk slachtoffer”

Opnieuw hebben twee hoofdconducteurs en een machinist (MCN) te maken met een ernstig geval van…

2 dagen terug

Ook Brusselse Eurostar-terminal krijgt opknapbeurt

Net als in Amsterdam krijgt ook de Brusselse terminal van Eurostar de komende tijd een…

3 dagen terug

Dit wordt de dienstregeling van de trein naar München

De Nederlandse Spoorwegen bevestigen het alsnog. In 2025 verdwijnt de ICE naar Basel en maakt…

3 dagen terug

Opgepast: op deze plekken wordt aan het spoor gewerkt tijdens de meivakantie

Schoolvakanties zijn traditioneel de periodes waarin ProRail aan het spoor werkt. Tijdens de aanstaande meivakantie…

4 dagen terug