Nachttrein Amsterdam – Wenen: van treintickets tot dienstregeling

Dagelijks rijdt er een nachttrein Amsterdam – Wenen. Deze trein heeft zit-, lig- en slaaprijtuigen. Het meeste comfort krijg je in de slaaprijtuigen. Dan krijg je een eigen privé-coupé, inclusief kleine wasbak. Zoek je naar voordelige tickets maar wil je ‘s nachts wel kunnen liggen? Dan zijn de ligrijtuigen de beste optie. Zo goedkoop mogelijk naar de Oostenrijkse hoofdstad? Boek dan een zitplaats. Treintickets kun je boeken bij NS International, maar misschien nog voordeliger is een stedentrip Wenen te boeken bij Treinrondreis.nl. Op deze pagina behandelen we alle details.

Wat vindt je op deze pagina?

Slaaprijtuig

Zoals gezegd, het meeste comfort kun je in het slaaprijtuig verwachten. De nachttrein Amsterdam – Wenen heeft één slaaprijtuig met zeven standaard coupés en drie luxe coupés. Die zijn in de basis hetzelfde, met dat verschil dat de luxe coupés een eigen douche en toilet hebben. Als je instapt, vind je drie stoelen in de coupe. Wil je slapen? Dan worden deze omgebouwd tot bedden. Als je alleen reist, wordt er één bed gecreëerd. Reis je samen? Dan worden er twee (of indien van toepassing drie) bedden boven elkaar voor je klaargemaakt. Uiteraard zijn de bedden voorzien van beddengoed en een klein hoofdkussen. Zoals eerder genoemd is er een kleine wasbak aanwezig. In de ochtend kun je een ontbijt samenstellen, dit is uitgebreider dan in het ligrijtuig (maar minder uitgebreid dan bij een gemiddeld hotel). De luxe coupés (‘Deluxe’) zijn meestal als eerste uitverkocht. Sowieso is tijdig reserveren aanbevolen. Zeker rond vakanties en feestdagen is het slaaprijtuig in de nachttrein Amsterdam – Wenen soms al twee maanden voor vertrek volgeboekt. Een tweepersoonscoupé is beschikbaar vanaf € 220 en de prijs kan oplopen tot € 378. Dit is voor twee personen, voor een enkele reis, dus tussen de € 110 en € 189 per persoon. Dit is te boeken bij NS International (alleen vanaf Amsterdam, Utrecht of Arnhem). (NB: bij NS International krijgt u altijd een privécoupe in het slaaprijtuig. Bij andere aanbieders wordt soms ook een gedeelde coupé aangeboden.)

Foto: (c) ÖBB/Harald Eisenberger
Foto: (c) ÖBB/Harald Eisenberger

Samengevat:

 • Meeste comfort
 • Welkomstdrankje inbegrepen
 • Opgemaakt bed, incl. deken, laken en klein hoofdkussen.
 • Kleine handdoek
 • à la carte ontbijt met gratis bijvullen van hete dranken
 • Coupés van binnen af te sluiten, meestal ook van buitenaf.

Ligrijtuig

De slaaptrein Amsterdam – Wenen heeft ook twee ligrijtuigen. Deze rijtuigen worden ook wel couchettes genoemd en hebben coupés voor vier en zes personen. Vanwege corona zijn er geen gedeelde coupés voor zes personen. Ben je met minder dan vier personen? Dan deel je de coupe in de basis met anderen, tenzij je expliciet kiest voor een privé coupé. De ligrijtuigen worden ook wel couchettes genoemd. Als je instapt zit je op de onderste banken, waar je later op slaapt. De banken zijn vrij hard, maar prima om op te liggen. Wel is te merken dat de rijtuigen vrij oud zijn. De bedoeling is dat rond het voorjaar van 2022 nieuwere rijtuigen instromen. Er is een wasgelegenheid in het rijtuig, die deel je met de andere reizigers. In de ochtend is een klein ontbijtje inbegrepen: één broodje met jam en een koffie. Ook voor de ligrijtuigen geldt dat de vraag vaak groter is dan het aanbod. Tijdig reserveren is dus belangrijk. Een losse ligplek in een vierpersoonscoupé is beschikbaar vanaf € 59,90 (SparNight-tarief) per persoon en kan oplopen tot € 139 (Comfort-tarief).

Foto’s en copyrights van ÖBB/Harald Eisenberger

Samengevat:

 • Gedeelde coupés
 • Privé coupé mogelijk
 • Klein ontbijt inbegrepen
 • Was- en toiletruimte in het rijtuig
 • Deken, laken en klein hoofdkussen

Zitrijtuig

De nachttrein Amsterdam – Wenen heeft naast lig- en slaaprijtuigen ook twee zitrijtuigen. Deze raken het minst snel volgeboekt. Deze rijtuigen worden ook overdag ingezet en hebben geen speciale ligstoelen. Er zijn coupés van zes personen. De stoelen kunnen uitgeschoven worden. In de basis zijn zitrijtuigen gedeeld, maar je kunt ook kiezen voor een privé coupé. Ben je met zijn tweeën? Dan kun je in een eigen coupé ook redelijk liggen, al is het comfort uiteraard wel minder dan in het lig- of slaaprijtuig. Een ontbijt is niet inbegrepen. Een zitplek is al te boeken vanaf € 29,90 per persoon via NS International.

Samenvatting:

 • Al vanaf € 29,90
 • Geen ontbijt inbegrepen
 • Gedeeld
 • Uitschuifbare stoelen

4 dagen Trein + Hotel Wenen: v.a. € 199 p.p.

€199 pp

inclusief ligplek
4-sterrenhotel Wenen
Wil je een stedentrip naar Wenen maken? Dan is dit een perfecte aanbieding: reis per Nightjet naar de Oostenrijkse hoofdstad en verblijf dichtbij het station in een goed gewaardeerd viersterrenhotel (Azimut). Uiteraard ligplek in de nachttrein inbegrepen.

Treintickets Nightjet Wenen

Tickets voor de trein naar Wenen kun je boeken via NS International. Er zijn echter wel een paar belangrijke dingen die je moet weten: zo kun je bij NS International alleen online een treinticket bestellen vanaf Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal of Arnhem Centraal. De verkoop start normaal gesproken 180 dagen voor vertrek. Bij werkzaamheden of een wijziging in de dienstregeling (half december) kan dat korter zijn. Ook kun je bij werkzaamheden in de regel geen tickets kopen vanaf Arnhem Centraal maar wél vanaf Den Bosch. Lukt het niet met boeken of heb je andere wensen? Dan kunnen wij je helpen met ons initiatief Treinrondreis.nl. Verderop deze pagina kun je een aanvraag indienen.

Tarieven trein Amsterdam – Wenen

De tarieven zijn per persoon en per enkele reis. Er zijn verschillende tarieven.

SparNight

Het SparNight-tarief is het goedkoopst, maar niet te annuleren of te wijzigen. Bovendien is het een ‘vanaf’ tarief. Meestal betaal je meer dan de hier genoemde tarieven. Dat hangt af van de (verwachte) vraag, het aanbod en het boekingsmoment. In de regel maak je meer kans op de voordelige tarieven als je vroeg boekt.

Comfort-tickets

Het ‘Comfort’-tarief is tot vijftien dagen voor vertrek kosteloos te annuleren, daarna tegen 50% kosten. Op de dag van vertrek is het treinticket niet meer te annuleren. Wel zo fijn, zeker in tijden van corona.

Interrail

Het Interrail-tarief is alleen beschikbaar voor iedereen met een Interrailpas. Het is niet online te boeken bij NS International, maar wel beschikbaar via Treinrondreis.nl.

SparNight v.a.ComfortInterrail
Zitplaats€ 29,90€ 109€ 14
Lig 6€ 49,90€ 129€ 34
Lig 4€ 59,90€ 139€ 44
Slaap 3 (T3)€ 89,90€ 169€ 74
Double€ 109,90€ 189€ 94
Single€ 159,90€ 239€ 144
Slaap 3 Deluxe€ 109,90€ 189€ 94
Double Deluxe€ 129,90€ 209€ 114
Single Deluxe€ 179,90€ 259€ 164

Andere tarieven

 • Wil je een privé ligcoupé? Dan betaal je vaak tussen de € 219 en € 299. Die prijs is geldig voor maximaal drie volwassenen en tot vijf kinderen.
 • Wil je een eigen coupé in het zitrijtuig? Dan betaal je vaak tussen de € 99 en € 149. Die prijs is geldig voor maximaal drie reizigers.
 • Als je een eigen coupé in het slaaprijtuig wilt, zijn er geen speciale tarieven. Kies een compartiment met het aantal bedden dat je nodig hebt. Reis je samen dan betaal je bijvoorbeeld € 378 voor een eigen tweepersoonscabine op basis van het comfort-tarief.
 • Wil je per binnenlandse trein naar Amsterdam, Utrecht of Arnhem reizen? Dat kan tegen een toeslag van € 9 per persoon, vanaf elk station in Nederland.

NS International verkoopt de nachttrein alleen bij vertrek uit Amsterdam, Utrecht of Arnhem. Treinrondreis.nl verkoopt treintickets vanaf elk station in Nederland voor de Nightjet. Zie Treintickets Nachttrein. Ook handig: het artikel: Nightjet: tickets, prijzen en alle praktische informatie.

Stedentrip Wenen

Wil je een stedentrip naar Wenen maken? Dan is deze nachttrein ideaal. Vanaf € 199 per persoon boek je al een 4-daagse stedentrip naar de Oostenrijkse hoofdstad. Uiteraard inclusief ligplek in de nachttrein naar Wenen. Ook inbegrepen is een overnachting in het goed gewaardeerde 4-sterrenhotel Azimut, direct nabij het station. De metro brengt je in drie stops naar het oude historische stadscentrum. Deze stedentrip is te boeken via Treinrondreis.nl, onderdeel van Treinreiziger.nl.

Dienstregeling nachttrein Amsterdam – Wenen

De dienstregeling kan bij werkzaamheden afwijken. Zo rijdt de trein in februari en maart gedurende een langere periode niet via Arnhem, maar via Den Bosch. De aankomst in Amsterdam is dan in de regel een kwartier later en het vertrek op de heenreis een half uur eerder.

NJ 421NJ 40490
Amsterdam Centraal, v.19:30Wenen Hbf, v.20:13
Utrecht Centraal, v.20:03Wenen Meidling, v.20:21
Arnhem Centraal, v.20:37St. Pölten, v.20:47
Düsseldorf Hbf, a.21:42Linz Hbf, v.21:36
Keulen Hbf, a.22:12Wels Hbf, v.21:50
Bonn Hbf, a.23:09Passau Hbf, v.22:53
Koblenz Hbf, a.23:44Regensburg Hbf, v.23:56
Mainz Hbf, a.0:39Nürnberg Hbf, v.1:41
Frankfurt Flughafen, a.0:58Würzburg Hbf, v.3:47
Frankfurt Sud, a.1:13Frankfurt Sud, v.3:47
Würzburg Hbf, a.2:39Frankfurt Flughafen, v.3:59
Nürnberg Hbf, a.3:36Mainz Hbf, v.4:18
Regensburg Hbf, a.5:05Koblenz Hbf, v.5:13
Passau Hbf, a.6:13Bonn Hbf, v.6:01
Wels Hbf, a.7:14Keulen Hbf, v.6:58
Linz Hbf, a.7:46Düsseldorf Hbf, v.7:25
Amstetten NÖ, a.8:15Duisburg Hbf, v.7:47
St. Pölten Hbf, a.8:42Arnhem Centraal, a.8:44
Wenen Meidling, a.9:11Utrecht Centraal, a.9:25
Wenen Hbf, a.9:19Amsterdam Centraal, a.9:58

Dienstregeling van de Nightjet Amsterdam – Wenen is handmatig overgenomen, fouten en wijzigingen onder voorbehoud.

Geld terug bij vertraging

Het is goed om te beseffen dat de nachttrein naar Wenen bovengemiddeld vaak vertraging heeft. Een uur vertraging is niet zeldzaam en soms zelfs aanzienlijk meer. Vanaf +60 heb je recht op compensatie. De compensatie bedraagt 25% van de ticketprijs. Indien de vertraging 120 minuten of meer bedraagt, heb je zelfs recht op een compensatie van 50%.

Nachttrein naar Innsbruck

De trein Amsterdam – Wenen rijdt gecombineerd met de nachttrein Amsterdam – Innsbruck. Daarnaast wordt drie keer per week in Keulen de nachttrein Brussel – Wenen bijgeplaatst. In Nürnberg wordt de trein gesplitst in een deel naar Wenen en een deel naar Innsbruck. Uiteraard verblijf je in het juiste rijtuig zodat je niet de trein hoeft te verlaten. In Nürnberg wordt ook een treindeel uit Hamburg voor Wenen bij deze trein gevoegd.

Via Treinrondreis.nl biedt Treinreiziger stedentrips per trein aan. Bijvoorbeeld een stedentrip naar Wenen met de Nightjet. Al vanaf € 199 p.p. voor een 4-daagse reis.

This post was last modified on 3 januari 2022 15:17

Bekijk reacties

 • Rob, je kunt de fiets in zijn geheel meenemen en hoeft niet ingepakt te zijn. Er is een apart compartiment waar je fiets kan hangen of staan.

 • In het verleden regelmatig met nachttreinen gereisd. Nooit echt kunnen slapen of uitrusten. Mijn zine ze niet aanbood van de Nightjet (ben overigens dol op reizen per trein als ik de tijd heb). Ik neem de KLM.

 • "In München wordt ook een treindeel uit Hamburg voor Wenen bij deze trein gevoegd."

  Moet dat niet in Würzburg of Nürnberg zijn? Vanuit Nürnberg via München naar Regensburg lijkt mij omslachtig en qua tijden ook niet echt kloppen.
  P.s. Bij NJ 40490 staat dezelfde tijden bij Würzburg en Frankfurt Süd.

  • Excuses. Op de eerste plek werd het juist genoemd, Nürnberg. Op de tweede plek stond inderdaad per abuis München.

   Ik ga ook de dienstregeling Wenen - Amsterdam na de kerst nog eens controleren.

 • Luxe als eerste uitverkocht Dan is de praktijk toch anders dan sommige mensen menen te kunnen stellen. Er zijn voldoende mensen die het geld er oor over hebben

   • Het laatste wat ik erover hoorde is niet bepaald rooskleurig.

    Ik vernam dat het slaaprijtuig de laatste tijd steeds vaker geschrapt wordt. Zeker op de Nightjet naar Zurich rijdt deze vaker niet dan wel mee. Reizigers wordt dan ter plekke de keuze voorgehouden tussen akkoord gaan met een coupe in de couchette-wagon of annuleren. En achteraf reclameren voor iets waarmee je zelf akkoord bent gegaan, is altijd lastig.

    Verder vernam ik dat de coupés in de couchette-wagon niet meer worden gereinigd in Amsterdam, waardoor dus slechts de helft ervan beschikbaar is.

    Ook is het NS-personeel op de trein te duur en overbodig bevonden, waardoor per uiterlijk april geen Nederlandse 'trainmanagers' meer op de trein aanwezig zullen zijn, maar slechts personeel dat een standplaats heeft in Oostenrijk of Duitsland en werkt via Newrest. Zij worden betaald via een soort horeca-cao. Dat komt erop neer dat ze ongeveer 125 euro (netto) per enkele reis verdienen, op basis van vier enkele reizen per week, waarbij het risico bestaat op onverwachte (en onbetaalde) sleepovers in bijvoorbeeld Amsterdam, als de bezetting van de trein te laag is voor hun inzet.

   • Tja, al doet men het graag anders voor, Nederlandse bejaarden zijn de rijkste ouderen ter wereld. Het liefst reizen ze echter toch op kosten van de gemeenschap en gebruiken ze door de gemeenschap kortingsvoorzieningen of door andere burgers betaalde voorzieningen zoals de museumkaart. Je kan nergens naar toe of het ziet er grijs van de bejaarden. Vooral als iets op TV is geweest of met grote advertenties wordt aangeprezen.

    • Je zou je haast af gaan vragen, waarom er voor deze trein een subsidie wordt verstrekt, als de reizigers de enorme weelde aan luxe allemaal toch wel kunnen betalen. Gezien de enorme lage bezetting op het Nederlandse deel van het traject, gaat het inmiddels om zeker 50 euro per enkele reis.

    • de oudere hebben (hele) leven hard gewerkt, om nog paar jaar van hun leven genieten.
     Of zij echt rijk zijn, geloof ik niet. Mijn ervaring is dat de meeste in armoed leven.
     U wordt ook ooit oud (senior), maar u bent en blijft waarschijnlijk rijk, zodat u voorzieningen voor ouderen niet nodig zo hebben..

  • Dat is dan wel dom van de mensen die dat stellen, want dat was immers al zo voordat de trein werd doorgetrokken naar Nederland.

 • Kan treinrondreis ook regelen dat goede fietsen klaar staan bij het hotel in Wenen. De stad heeft een fietkaart met leuke routes.

  Wellicht in de toekomst een slaaprijtuig erbij en een zitrijtuig eraf

  • We geven wel de optie fietstour incl. fiets. Voor de volledige duur een fiets huren, zou ook nog wel moeten lukken, maar we bieden nog niet de service dat deze afgeleverd bij het hotel wordt.

   • zijn er ook tandems waarbij de bestuurder ook gids is en waarbij de passagier niet hoeft mee te trappen? Ook graag vanaf het hotel. Een riksja is ook wel aardig maar de loper wordt zo snel moe en puft en steunt zoveel.

 • Een privé zitrijtuig is alleen te boeken voor 3 personen. Worden ze als je een losse zitplaats boekt ook maar met 3 (willekeurige) personen per coupé geboekt? Dan is het nog een redelijk alternatief als de couchettes zijn uitverkocht.

  • De privé coupe zitrijtuig is ook te boeken voor één persoon, maar tot maximaal 3 volwassenen. De prijs is hetzelfde. Als je losse zitplek boek kan de coupe volledig volgeboekt worden. De logica dat er vanwege corona maximaal 4 mensen in het ligrijtuig gaan maar in het zitrijtuig wel gewoon zes, ontgaat mij overigens ook.

 • Ik mis nog de vermelding dat er het aan het einde van het slaaprijtuig een douche is tbv diegenen die accommodatie in een standaard coupé geboekt hebben.

Share

Recent Posts

NS krijgt negatief advies over dienstregeling 2024

Rover en de andere consumentenorganisaties vinden het onacceptabel dat NS ook volgend jaar de dienstregeling nog…

2 dagen terug

Woensdag weer treinen Den Bosch – Boxtel na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week…

3 dagen terug

NS waarschuwt 780.000 reizigers voor datalek

De Nederlandse Spoorwegen hebben ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij…

3 dagen terug

Wekelijkse nachttrein naar Dresden en Praag

GreenCityTrip en TUI laten vanaf 26 april wekelijks samen een nachttrein naar Dresden en Praag…

5 dagen terug

Meer controle nodig om zwartrijden te bestrijden

Vakbond FNV Spoor slaat alarm omdat conducteurs op sommige trajecten amper meer controleren op vervoersbewijzen.…

6 dagen terug

OVpay, reizen zonder bureaucratische rompslomp. Of toch?

Column door Karolien van Wijk Opeens was er OVpay. Of tenminste, er stond reclame op de…

6 dagen terug