CBS: reizigersaantallen ov nog niet op niveau van voor corona

In 2023 checkten mensen vaker in bij het openbaar vervoer dan het jaar ervoor, maar minder dan in 2019. Vorig jaar werden ruim 1,1 miljard check-ins bij een trein, bus, tram of metro geregistreerd. Dit is een toename van ruim 15 procent vergeleken met 2022, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal check-ins is echter nog niet op het niveau van voor corona. In 2020, het eerste jaar van de coronapandemie, daalde het gebruik van het openbaar vervoer voor het eerst. In de jaren daarop steeg het aantal ov-gebruikers weer, maar het werd niet meer zo hoog als in 2019. In dat jaar checkten er bijna 1,3 miljard mensen in bij het openbaar vervoer, ruim 13 procent meer dan afgelopen jaar.

Weekenden wel populairder

Mensen reizen vooral doordeweeks minder met het openbaar vervoer dan in 2019, in de weekenden wordt er juist vaker ingecheckt. In oktober meldde het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) dat vooral mensen die met het openbaar vervoer naar hun werk reizen vaker thuiswerken. Het instituut concludeerde dat dit waarschijnlijk “grotendeels structureel van aard” is. NS past inmiddels ook de dienstregeling aan op het nieuwe reisgedrag van forenzen.

De meeste gebruikers van het openbaar vervoer reizen met een ov-chipkaart of checken in met hun betaalpas. Toch kan op basis van het aantal check-ins niet met zekerheid worden gezegd hoeveel mensen gebruikmaken van het openbaar vervoer. Het is bij sommige vervoerders ook nog mogelijk om een papieren ticket te gebruiken. Deze cijfers zijn niet meegenomen in de data van het CBS.

Reizigerskilometers

Het CBS heeft ook uitgezocht hoeveel reizigerskilometers er in 2022 gemaakt werden. Het aantal reizigerskilometers met de trein om van en naar het werk te gaan was in 2022 bijna de helft lager dan in 2019. Het aantal gereisde kilometers om onderwijs te volgen bedroeg in 2022 ruim een derde minder (36 procent) dan in 2019. Let wel: begin 2022 waren er nog coronamaatregelen, dus de cijfers voor 2023 kunnen weer hoger liggen.

This post was last modified on 26 februari 2024 11:59

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

2 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

3 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

3 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

4 dagen terug