NS-directeur: mondkapjesplicht in trein begint lastig te worden

De mondkapjesplicht in het openbaar vervoer begint in de praktijk lastig te worden. Dat zegt president-directeur van de NS Marjan Rintel in een interview met BNR Nieuwsradio.

Beetje op elkaar letten

“Ik zie natuurlijk wel nu langzamerhand in de praktijk dat het lastig wordt. Niemand begrijpt het meer”, aldus de topvrouw. In winkelcentrum Hoog Catharijne bij station Utrecht Centraal hoeven mensen geen mondkapje op, maar op het NS-station moet dat wel en in de trein ook, zegt Rintel in het gesprek.

Als de coronamaatregelen 20 september daadwerkelijk veranderen en mensen geen 1,5 meter afstand meer hoeven te houden, zijn mondkapjes in de trein ook niet meer nodig. Maar het is de vraag of die versoepeling doorgaat. Als de 1,5 meter niet wordt losgelaten, zal de NS het mondkapje in de trein handhaven, vertelt de topvrouw. “Maar dan moeten we er wel een beetje met elkaar op letten dat we het ook doen.”

Inconsistentie

Volgens Rintel hebben reizigers er moeite mee om het mondkapje te dragen, spreken ze elkaar erop aan en ontstaat er ook agressie uit. “Dan denk ik: dan moet je of zeggen we doen het wel en dan handhaven we het ook en dan doen we het ook overal, of we doen het niet. Nu is het een beetje half. Dus we moeten wel op een gegeven moment gaan kiezen”, zegt Rintel tegen BNR.

Volgens een NS-woordvoerder moeten haar woorden worden gezien als de oproep om met consistent beleid te komen op dit gebied. “Het probleem nu is de inconsistentie. Voor reizigers is het ingewikkeld aan het worden waar wel en waar niet een mondkapje moet worden gedragen.”

17 september duidelijkheid

In Nederland is het mondkapje in het openbaar vervoer verplicht sinds 1 juni 2020. Het was de eerste sector waar de plicht werd ingevoerd. Op vrijdag 17 september hakt het kabinet een knoop door of de beoogde versoepelingen per 20 september kunnen doorgaan. Voordat er een besluit wordt genomen, zal eerst het outbreakmanagementteam (OMT) advies geven.

In een aantal landen is het besluit al genomen te stoppen met verplichte mondkapjes. Zo hoeven reizigers in het openbaar vervoer in Denemarken geen mondkapje meer te dragen in bus, tram, metro en trein. In de meeste landen is het dragen van een mondkapje nog wel verplicht.

(c) Treinreiziger.nl / ANP. Foto: archief (voor de coronacrisis)

De bedoeling is dat reacties betrekking hebben op openbaar vervoer. Nu lijkt openbaar vervoer bijna een ondergeschikt onderwerp en gaat in reacties vooral over covid19, vaccinaties en mondkapjes. Treinreiziger.nl is niet de plek om daarover langdurige discussies te voeren. Daarom is reageren niet meer mogelijk.

This post was last modified on 3 april 2022 10:50

Share

Recent Posts

Tekort aan bussen bij werkzaamheden zorgt voor drukte bij station Eindhoven

Bij station Eindhoven Centraal is het zaterdag rond het middaguur erg druk. Door werkzaamheden rijden er geen…

7 uur terug

Moeizame zomer voor internationale treinreizigers

Volle treinen. Vertraagde treinen. Of zelfs uitvallende treinen. Veel internationale treinreizigers hebben er deze zomer…

8 uur terug

Machinist neemt (ook) bij NS vertrekproces over van conducteur tijdens proef Airport Sprinter

NS start maandag met het testen van de Airport Sprinter tussen Amsterdam Centraal en Hoofddorp.…

11 uur terug

NS-staking dreigt: vakbonden bereiden acties voor

Werknemers van de Nederlandse Spoorwegen gaan binnenkort actievoeren. Er wordt onder meer gedacht aan estafettestakingen…

24 uur terug

NS start test met inchecken betaalpas

Om het reizen voor passagiers makkelijker te maken, gaat NS testen met het contactloos inchecken…

1 dag terug

Rover wil compensatie voor gestrande Thalys-passagiers

Treinreizigers die deze zomer met de Thalys strandden, moeten daarvoor compensatie krijgen, als het aan…

1 dag terug