Ook NS nu voor Lelylijn

De steun voor de Lelylijn groeit. Regeringspartijen CDA en ChristenUnie pleiten in hun verkiezingsprogramma voor een snelle spoorlijn Lelystad – Groningen. Andere partijen als GroenLinks en PvdA spraken zich al eerder uit. De Nederlandse Spoorwegen zet nu voor het eerst ook in op de Lelylijn.

Politieke steun

Dat zegt president-directeur Marjan Rintel in een interview met NRC en Dagblad van het Noorden. Tot nu toe wilde het spoorbedrijf de reistijd naar Groningen versnellen via bestaand spoor. Dat kan met een aantal infra-uitbreidingen tot 30 minuten tijdwinst opleveren, terwijl de Lelylijn de reistijd met Groningen tot 40 minuten kan verkorten.

De draai die NS nu maakt komt voort uit de groeiende politieke steun voor de nieuwe lijn. “Uit die onderzoeken hebben wij geconcludeerd dat de Lelylijn eruit springt en voor de versnelling zorgt die wij voor ogen hebben. Ik heb ook de staatssecretaris erover gehoord en gezien dat de lijn in bijna alle verkiezingsprogramma’s staat. Daar sluiten wij graag bij aan. Ik hoop dat er snel een volgende stap komt’’, zegt Rintel tegenover Dagblad van het Noorden.

Meer reizigers

Het grote voordeel van de Lelylijn is dat meer mensen ervan profiteren. Plaatsen als Drachten en Emmeloord moeten het nu zonder treinstation doen. Dat verandert als de nieuwe lijn er komt. De verwachting is dat de Lelylijn tot 12.000 nieuwe reizigers kan opleveren, terwijl versnellen via bestaand spoor naar schatting 3.000 reizigers oplevert.

Wat NS betreft is een snelheid van 200 kilometer hoog genoeg. Moet de lijn na Groningen verder naar Hamburg? De topvrouw ziet mogelijkheden. “Het zou prachtig zijn als de Lelylijn deel uitmaakt van Amsterdam- Hamburg en verder.”

In 2023 al sneller

Opvallend is dat NS nu met het plan komt, omdat de genoemde voordelen van de Lelylijn al langer bekend zijn. Ook vorig jaar was al duidelijk dat dit meer reistijdwinst oplevert en meer nieuwe reizigers. Rintel: “Je zou kunnen zeggen: had dat niet eerder gekund. Maar het gaat uiteindelijk om miljarden in een samenspel van plannen. De wereld is veranderd. Voor ons is het serieus. Ik roep dit zeker niet voor de bühne.’’

Een Lelylijn is nog ver weg, maar het spoorbedrijf maakte eerder al plannen bekend om in de nabije toekomst de verbinding sneller te maken. Vanaf 2023 heeft NS aangekondigd de ICNG te willen gaan inzetten op de verbinding Groningen – Schiphol – Rotterdam – Breda. Die treinen kunnen tot 200 kilometer per uur.

Bron: Dagblad van het Noorden

Gerelateerde artikelen

This post was last modified on 22 december 2020 22:12

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

2 dagen terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

6 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

6 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

1 week terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

1 week terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

1 week terug