fbpx
Foto: NS / Arenda Oomen (Archief)

NS-directeur: mondkapjesplicht in trein begint lastig te worden

08 sep 2021 15:55

De mondkapjesplicht in het openbaar vervoer begint in de praktijk lastig te worden. Dat zegt president-directeur van de NS Marjan Rintel in een interview met BNR Nieuwsradio.

Beetje op elkaar letten

“Ik zie natuurlijk wel nu langzamerhand in de praktijk dat het lastig wordt. Niemand begrijpt het meer”, aldus de topvrouw. In winkelcentrum Hoog Catharijne bij station Utrecht Centraal hoeven mensen geen mondkapje op, maar op het NS-station moet dat wel en in de trein ook, zegt Rintel in het gesprek.

Als de coronamaatregelen 20 september daadwerkelijk veranderen en mensen geen 1,5 meter afstand meer hoeven te houden, zijn mondkapjes in de trein ook niet meer nodig. Maar het is de vraag of die versoepeling doorgaat. Als de 1,5 meter niet wordt losgelaten, zal de NS het mondkapje in de trein handhaven, vertelt de topvrouw. “Maar dan moeten we er wel een beetje met elkaar op letten dat we het ook doen.”

Inconsistentie

Volgens Rintel hebben reizigers er moeite mee om het mondkapje te dragen, spreken ze elkaar erop aan en ontstaat er ook agressie uit. “Dan denk ik: dan moet je of zeggen we doen het wel en dan handhaven we het ook en dan doen we het ook overal, of we doen het niet. Nu is het een beetje half. Dus we moeten wel op een gegeven moment gaan kiezen”, zegt Rintel tegen BNR.

Volgens een NS-woordvoerder moeten haar woorden worden gezien als de oproep om met consistent beleid te komen op dit gebied. “Het probleem nu is de inconsistentie. Voor reizigers is het ingewikkeld aan het worden waar wel en waar niet een mondkapje moet worden gedragen.”

17 september duidelijkheid

In Nederland is het mondkapje in het openbaar vervoer verplicht sinds 1 juni 2020. Het was de eerste sector waar de plicht werd ingevoerd. Op vrijdag 17 september hakt het kabinet een knoop door of de beoogde versoepelingen per 20 september kunnen doorgaan. Voordat er een besluit wordt genomen, zal eerst het outbreakmanagementteam (OMT) advies geven.

In een aantal landen is het besluit al genomen te stoppen met verplichte mondkapjes. Zo hoeven reizigers in het openbaar vervoer in Denemarken geen mondkapje meer te dragen in bus, tram, metro en trein. In de meeste landen is het dragen van een mondkapje nog wel verplicht.

(c) Treinreiziger.nl / ANP. Foto: archief (voor de coronacrisis)

De bedoeling is dat reacties betrekking hebben op openbaar vervoer. Nu lijkt openbaar vervoer bijna een ondergeschikt onderwerp en gaat in reacties vooral over covid19, vaccinaties en mondkapjes. Treinreiziger.nl is niet de plek om daarover langdurige discussies te voeren. Daarom is reageren niet meer mogelijk.

0 0 stemmen
Artikel waardering
121 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Annemiek
2 jaren geleden

Wat is er in vredesnaam onduidelijk of half-half aan de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer. Draag gewoon dat dit, dan doe je het in elk geval nooit verkeerd. Het beleid van NS is half-half in alles. Het is de taak van NS de mondkapjesplicht te handhaven, maar NS wil de conducteurs er niet mee belasten. Reizigers moeten het onderling maar oplossen, waardoor het recht van de asociaalste geldt in de trein. Geen controle op kaartjes, geen controle op mondkapjes, het rookverbod geldt niet voor personeel etc. etc. Je moet wel ongelooflijk simpel zijn als je de mondkapjesplicht in de trein onduidelijk vindt.

M
2 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Ik draag het niet gewoon een fles water in je hand houden klaar.. ik reis niet vaak met de ov maar toch

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  M

Ik begrijp dit niet. Hoe voel je je dan? Als een dappere ridder of patriot die het systeem verslaat? Is dit een succes waarover je over 5 jaar nog opschept op verjaardagen? Ik vind het nogal sneu namelijk.

Jasper
2 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Lekker Annemiek, hier krijg ik glimlach van.

Anoniem
2 jaren geleden
Antwoord aan  M

Sneu figuur

M
2 jaren geleden
Antwoord aan  M

Gelijk heb je. Ik heb hem 1x gedragen maat kreeg toen een waarschuwing voor: met mijn voeten op mijn tas die ik op de bank tegenover me had. Dus nee hoor, zolang de regels gebaseerd zijn op shit doe ik er niet aan mee.

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  M

En hoe exact zijn die voeten op de bank relevant ten opzichte van het mondkapje? Of wil je gewoon benadrukken dat je asociaal bent?

Tom
2 jaren geleden
Antwoord aan  M

en terecht, wat een azijnpisser!

Tineke Bansie
2 jaren geleden
Antwoord aan  M

Duidelijk een vorm van stoerdoenerij. Totdat je Corona krijgt en anderen daarvan de schuld geeft . Draag nu maar gewoon dat kapje , joh !!

Jan
2 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Veel mensen zijn niet zo extreem op de hoogte van de regels in het OV als iedereen die deze site leest. Mensen hebben een tijd geleden gehoord dat mondkapjes niet meer nodig zijn op publieke plaatsen. Dus ze denken dat het ook niet meer op het station hoeft. Ik snap ook niet waarom het nog op het station moet. In de trein is het een ander verhaal en gaat het meestal goed behalve sommige mensen. En als je er iets van zegt krijg je een grote bek terug. Ik begrijp wel waarom NS personeel er niets meer van zegt. Wel ben ik het met je eens dat de conducteurs weer gewoon normaal de trein moeten controleren

Karel Geerts
2 jaren geleden
Antwoord aan  Jan

Het personeel heeft nog nooit op mondkapjes gecontroleerd. Dat Marjan Rintel daar nu mee komt omdat ze nerveus is over de financiën

Ruud
2 jaren geleden
Antwoord aan  Karel Geerts

En dat ze niet controleren daar hebben ze best gelijk in want de regel is best bizar. Je mag namelijk niet zomaar boete uitdelen voor het niet dragen van een mondkapje.

Er mag pas een boete worden gegeven als er eerst nadrukkelijk is gewaarschuwd dat iemand een mondkapje op moet zetten en deze persoon dat weigert. Daarbij is er in de trein ook nog de uitzondering dat als iemand zit te eten of drinken het mondkapje ook niet op hoeft. En daarboven op nog de uitzondering dat iemand op medische gronden geen mondkapje hoeft op te doen waarbij de overtreder niet gedwongen mag worden een medisch attest te tonen, want privacy.

Een schoolvoorbeeld van een typisch Nederlands compromie verbod waar 15 partijen in de 2e kamer urenlang over gedebateerd hebben en dat pas aangenomen is nadat er een reeks uitzonderingen waren toegevoegd waarmee het verbod, zeker in de trein, totaal onuitvoerbaar werd.

Als je het voor laat komen is geen bewijs dat de conducteur eerst gewaarschuwd heeft of dat je NIET zat te eten of drinken (hoe bewijs je dat) al voldoende voor vrijspraak.

Dus de kritiek op het NS personeel verbaast mij zeer. De mondkapjes plicht is een politiek compromis waarop zoveel uitzonderingen zijn dat het onuitvoerbaar is. Kritiek hoort thuis bij de politiek met zijn krankzinnig ingewikkelde en onuitvoerbare regeltjes.

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  Karel Geerts

Het controleren gaat niet per definitie om boetes uitdelen, maar om het controleren an sich. Dat kan ook inhouden dat mensen die geen mondkapje dragen worden aangesproken. Het beste zou zijn dat dat consequent gebeurde. Dus dat voor reizigers duidelijk is dat ze altijd worden aangesproken als ze zonder mondkapje reizen en niet (zoals het personeel NS het doet) misschien 1 op de 50 keer.

Ruud
2 jaren geleden
Antwoord aan  Karel Geerts

Tja, hoe vaak zit je in de trein?
Ik sinds het einde van de lockdown zeer regelmatig. Het overgrote deel van de “bewust niet mondkapje dragers” heeft deze in de trein wel op maar onder de kin getrokken zodat mond en neus vrij zijn. Zodra de conducteur in de buurt komt, wordt het mondkapje omhoog gedaan en als hij voorbij is, gaat het weer omlaag.

En van degenen met mondkapje heeft een flink deel het alleen voor de mond met de neus vrij met hetzelfde ritueel: Zodra ze een conducteur zien zit het mondkapje wel goed.

Het heeft gewoon totaal geen zin voor een conduteur om daarover discussies te beginnen met de helft van de passagiers. En dat dan steeds maar weer acht uur lang op een werkdag?

De man/vrouw is conducteur, geen kinderoppas die onmogelijke regels van de overheid moet proberen te handhaven.

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  Karel Geerts

Totaal niets doen en na verloop van tijd gaan zeuren over dat het allemaal zo onduidelijk is, zoals het heeft aangepakt, is in elk geval niet de manier. Prima dat conducteurs vinden dat ze geen kinderoppas zijn, maar dan moet wel de discussie gevoerd worden wat ze dan wel zijn. De laatste jaren hebben ze het zelf laten verworden tot een soort gesubsidieerde werkverschaffing, zodat die mensen een invulling van hun dag hebben, zodat ze niet kansloos thuis op de bank blijven hangen, maar dat ze zogenaamd zinvol bezig zijn. Zolang dat met behoud van een uitkering op bijstandsniveau kan, is dat prima. Niet tegen de huidige salarissen en met de continue dreiging van stakingen.

Bep
2 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Nu het is niet moeilijk ik die het ook niet op dus wat vind jij dan zo moeilijk de enigste die moeilijk doet ben jij laat ze gewoon de mening geven

Tineke Bansie
2 jaren geleden
Antwoord aan  Bep

Mevrouw Bep , waarom draagt u geen mondkapje als ik vragen mag ?

Henk
2 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Het is geen beleid van de NS, maar van de overheid.

Henk
2 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Heb je je nooit afgevraagd waarom mensen in een half lege trein of station zonder mondkapje zogenaamd de schuldigen zijn aan de zorg, terwijl er al maandenlang team(zaal)sporten worden toegestaan?
Het is allemaal volstrekt onlogisch en inconsequent. Als ik alleen in de trein zit om 23 u ‘s avonds, voor wie draag ik dat onding dan?

Tilly Winkels
2 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Onzin erco in de trein,waarom zo,n onding wat gevaarlijk en ongezond is zegt de Jong.
Belaggelijk,alles er maar door drukken,omdat mijnheer,de farmaceut het nodig vind.
Gewoon heerlijk reisen met de trein.

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  Tilly Winkels

Dus dan ben je als functioneel analfabeet, blijkbaar de schaamte voorbij, en dan heb je niet het inzicht dat de kans zeer gering is dat je iets beter weet dan gangbaar. Toe maar!

Jeroen
2 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Geen grapjes over maken aub. 1,5 miljoen Nederlanders zijn functioneel analfabeet en moeten in de supermarkt vragen wat op een blikje staat. Waar dat aan ligt mag u zelf invullen, afhankelijk van politieke voorkeur. Maar ik heb die mensen liever in de trein dan in de auto. Dan komen ze hooguit op het verkeerde station uit, is beter dan geen borden kunnen lezen in de auto. 😉

Kees
2 jaren geleden

Het hilarische is dat de openbaar vervoersector vorig jaar mei het hardste riep om een mondkapjesplicht. Wie dat wil moet op de blaren zitten.

Edwin de Hond
2 jaren geleden

Marjan Rintel reist klaarblijkelijk weinig met de trein en luistert nauwelijks naar klachten van reizigers over het gedrag van haar personeel lees conducteurs. Hoezo moeilijk te controleren. Begin eerst eens MET het controleren ik reis regelmatig met de trein ( door het hele land ) en kom nauwelijks conducteurs tegen. Ondanks mijn klachten aan o.a. NS adres, Locov ministeries enz heeft NS nog nooit gereageerd.
Dus kom niet met het verhaal dat het niet te controleren valt. BEGIN eerst MET controleren door de conducteurs aan te sturen 100 % water dicht krijg je het niet maar geen onzin verkopen mevrouw Marjan Rintel.

Otto
2 jaren geleden
Antwoord aan  Edwin de Hond

Bij Marjan Rintel krijg je inderdaad het idee dat ze totaal geen benul heeft van het bedrijf waar ze werkt.

bert sitters
2 jaren geleden

Inspecteurs die de HC’s controleren of zij voldoende rondes maken in de trein om ter kaartjes te controleren en wangedrag voorkomen.

Ab Normaal
2 jaren geleden
Antwoord aan  bert sitters

De conducteur rent zijn serviceronde en de aanwezigheid wordt afgevinkt.

De grootste schenders van de coronaregels zijn nog steeds de NS’ers. Als reiziger mag ik mij graag aan hun spiegelen.

Gert-Jan Hondelink
2 jaren geleden
Antwoord aan  bert sitters

Vroeger – toen er nog kartonnen kaartjes waren – waren er ook treincontroleurs, herkenbaar aan een zilveren bies om de bol van de pet, die controleerden of de conducteurs hun werk wel naar behoren uitvoerden. De treincontroleurs en hun chefs zijn op aandringen van de conducteurs, die zich tegenwoordig allemaal hoofdconducteur mogen noemen, afgeschaft.

Jim
2 jaren geleden

niks wachten tot de 20e, gewoon nu zeggen dat je eer klaar mee bent als het zo lastig is. Heeft de helft van NL toch al gedaan in een oogopslag.

Anoniem
2 jaren geleden
Antwoord aan  Jim

Zolang NS nog 3 miljoen subsidie per dag krijgt van de overheid kunnen ze beter geen grote mond opzetten.

Gwyddion MacNeill
2 jaren geleden
Antwoord aan  Jim

Helemaal mee eens! Doe je muilkorf af en sta op voor VRIJHEID EN GROEPSIMMUNITEIT!!! Iets, wat je met een vaccin, desinfectant èn muilkorf TOTAAL KAPOT MAAKT!!!
Door deze imbeciele, “vorige eeuwse” maatregelen zorg je alleen maar, dat mensen sneller ziek worden.
Degenen, die als zombies onze Opperslavendrijvers volgen, zijn schuld aan het toenemend aantal zieken, NIET DE “WAPPIES”, DIE DE REGELS NEGEREN!!!

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  Gwyddion MacNeill

Maatregelen uit de vorige eeuw? In de vorige eeuw stopten ze mensen als jij in een gesticht!

Tom
2 jaren geleden
Antwoord aan  Jim

Dus als bijv. wordt aangekondigd dat over een maand misschien de prijzen zullen worden verhoogd, dan ga jij nu alvast die verhoogde prijs betalen??

Mark
2 jaren geleden

Toch bijzonder. Het verschil tussen duitsland en nederland. In duitsland zie je vrijwel niemand in het ov zonder mondkapje. En in nederland lijkt het wel een nationale sport te zijn om zo pang mogelijk zonder mondkapje op te zitten.
Nu is het ook zo dat in duitse treinen er in ieder geval nog kaartcontrole is. Slechts een enkele keer heb ik geen controle gehad.

Brabo
2 jaren geleden
Antwoord aan  Mark

Nederland is meer een anarchie dan een democratie.

Wim Lubbers
2 jaren geleden

Op het perron ben ik bijna de enige die nog een muilkapje draagt. Op stations zonder personeel voel ik me helemaal een uitslover, maar ik draag ‘m wel gewoon.
NS=personeel zegt er ook al niets meer van. Wellicht gaan ze er al vanuit dat op 20 september het einde wordt aangekondigd van de draagplicht. De cijfers maken me niet optimistisch.

Byron McInnes
2 jaren geleden
Antwoord aan  Wim Lubbers

Blijf lekker thuis, als je bang bent, wappie!

Henk
2 jaren geleden
Antwoord aan  Wim Lubbers

Maar na je treinreis kan je wel gewoon een potje gaan zaalvoetballen, geen afstand en geen mondkapjes.
Want dat perron is toch zo gevaarlijk!

Jeroen
2 jaren geleden
Antwoord aan  Henk

Bij dat zaalvoetbal weet je precies met wie je voetbalt. Die kun je nog op de hoogte brengen als je positief test. Net als op je werk. In de trein zit je met vreemden bij en op elkaar. Is dat verschil nou echt zo moeilijk te begrijpen?

En een trein is geen restaurant of bioscoop, waar de QR code nu verplicht wordt. Daar is het verschil dat de bios niet essentieel is, en sommige mensen van het OV afhankelijk zijn om naar hun werk te kunnen. Is dat nou echt zo moeilijk?

Roel
2 jaren geleden

Ik hoop dat de mondkapjes plicht in de trein en ov blijft. En dan ook gewoon controleren en geen mondkapje, bij het eerste station eruit.
Om het virus nu en in de toekomst onder controle te houden zullen we toch moeten blijven leven met mondkapjes. Het is helaas niet anders.

Tom
2 jaren geleden
Antwoord aan  Roel

erg asociaal van je. en authoritair.

Tineke Bansie
2 jaren geleden
Antwoord aan  Tom

Wat is er asociaal aan de uitspraak van Roel ? Ik ben het namelijk 100 % eens met hem .

Louis Simpson
2 jaren geleden
Antwoord aan  Roel

Allemaal nep,mondkapjes, vaccinaties is nergens goed voor ,medicijnen die super helpen zijn verboden sinds april 2020 dan was deze waanzin al lang voorbij geweest

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  Louis Simpson

Nou, noem die medicijnen maar eens op dan!

Dr. R. Vandenbroecke
2 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Teken, dat jij alleen maar naar Rutte en De Jonge luistert…
HCQ, vitamine D en zink zijn enkele voorbeelden. Er zijn nog meerdere, zoals Prevalin, Occilococcinum en dergelijke.
Zelf heb ik me nog nooit aan die zinloze maatregelen gehouden, heb nooit symptomen gehad en nog niet eens een loopneus.
Nee, ik laat me niet testen, want ik vervloek martelaars en ik weet, dat de PCR-test UITERST ONBETROUWBAAR is. Zelf onderzocht met diverse tests.
Als je graag positief getest wilt worden, moet je dat martelwerktuig in de cola, tonic of kraanwater stoppen. Pats… Positief!
Dus… Droom lekker verder!

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Nee, dat zijn allemaal geen voorbeelden, want allemaal niet verboden. Noem nou eens een voorbeeld van een medicijn dat wel verboden is.

Joost2
2 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Het radboudumc heeft onderzoek gedaan en is van mening dat het waarschijnlijker is dat het gebruik van hydrochloroquine tegen COVID eerder averechts dan bevorderend werkt. Prima als je De Jonge niet gelooft, maar geloof dan in ieder geval de meest deskundige personen van het land op dit gebied.

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

@Joost2. De conclusie van het RadboudMC is dat er ‘geen gunstig effect’ te verwachten is van het off-label gebruiken van hydroxychloroquine. Alle significante beroepsgroepen binnen de zorg zijn het daar over eens. Het is niet effectief en kan ernstige bijwerkingen veroorzaken.

En zo is dat met alle voorbeelden. Zoals occilococcinum; een homeopathisch middel waarvan zelfs de fabrikant (Boiron) aangeeft dat het geen enkele bewezen werkzaamheid bezit tegen het coronavirus. En dat is al bijzonder, omdat al jarenlang bewezen is dat het middel (bestaande uit miljoenen malen verdunde hoeveelheden van de lever en het hart van een muskuseend) geen enkele werkzaamheid heeft, maar dat de fabrikant dat niet wil toegeven. Mensen die denken dat het werkt, geloven daadwerkelijk dat er in een watermolecuul een geheugen zit dat hen beschermen kan tegen bijvoorbeeld het coronavirus.

Joost2
2 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

En waar haalt u al deze wijsheid vandaan? Facebook?

Anoniem
2 jaren geleden
Antwoord aan  Roel

Waarom wel bij corona al die beperkende maatregelen nog steeds, maar niet voor bijvoorbeeld de griep? Corona was gevaarlijker en dodelijker, maar nu een zeer groot deel van de bevolking gevaccineerd is, zijn de risico’s tussen die twee ziektes vergelijkbaar.

Ik zou zeggen dat nu de gevaren van corona redelijk onder controle zijn (nauwelijks nog sterfte), mondkapjes in het ov niet meer nodig zijn. Zeker omdat mondkapjes in het ov, of in het algemeen, in het verleden niet de heilige graal leken te zijn geweest. Na invoering of afschaffing heb ik zelf geen enkele keer een trendbreuk in de cijfers gezien. Misschien ook omdat een groot deel van de mensen hem verkeerd draagt, aanraakt of hergebruikt. En dat is alleen maar meer geworden.

Hildebrand (Treinreiziger.nl)
2 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Je reactie gaat deels over openbaar vervoer, maar is ook breder dan dat. Het is hier niet de plek om algemeen over coronamaatregelen te gaan discussiëren en over medische cijfers. Dus laten we de discussie beperkt houden tot mondkapjes in het openbaar vervoer.

Anoniem
2 jaren geleden

Het is lastig dat los van elkaar te zien, maar ik snap je punt.

Dan wel ov-specifiek: ik vraag me af of in het het eventuele afschaffen van de mondkapjesplicht effect zal hebben op het aantal reizigers. Aan de ene kant heb je misschien mensen die zich dan niet meer veilig genoeg voelen. Aan de andere kant heb je mensen die een mondkapje dragen te veel ongemak vonden. Is daar iets over bekend uit andere landen?

Henk
2 jaren geleden
Antwoord aan  Roel

Dan moeten we dat ook maar invoeren als je gaat zaalvoetballen.

Stokbosveen
2 jaren geleden

De 1,5 meter regel bestaat allang niet meer in het ov. De treinen zaten afgelopen weekend stampvol en reizigers moesten zelfs noodgedwongen op het balkon blijven staan.
En de mondkapjesplicht was een puur politiek besluit zonder deugdelijke onderbouwing voor de volksgezondheid. Ja, er is al een vooraankondiging gedaan dat het mondkapje niet meer hoeft vanaf 20 september. Dus waarom wachten? Wij hebben die verstikkende kappies al niet meer op, gelukkig.

Hildebrand (Treinreiziger.nl)
2 jaren geleden
Antwoord aan  Stokbosveen

“En de mondkapjesplicht was een puur politiek besluit zonder deugdelijke onderbouwing voor de volksgezondheid.” Tja, er zijn toch verschillende experts die hiervan wel het nut van zagen / zien. Niet allemaal. Maar zeker wel deels.

“Ja, er is al een vooraankondiging gedaan dat het mondkapje niet meer hoeft vanaf 20 september” . Het is een voornemen. We wachten op het advies van het OMT en het besluit van de overheid.

“De 1,5 meter regel bestaat allang niet meer in het ov.” Het is nog steeds het streven, maar op steeds meer plekken in de samenleving wordt het niet meer nageleefd.

“Wij hebben die verstikkende kappies al niet meer op, gelukkig.” U heeft niets op? Of geen FFP2 meer? Of u met de regels eens bent of niet, het is de bedoeling dat de regels wel worden nageleefd. We zijn geen eigen rechter die bepalen welke regels we mogen overtreden en welke niet.

Anoniem
2 jaren geleden

Marjan Rintel denkt dat er meer reizigers komen als

Eef
2 jaren geleden

Marjan Rintel denkt dat er meer reizigers komen als de mondkapjes worden afgeschaft. Ik denk dat ze niet beseft dat veel anderen dan voor de zekerheid gaan mijden.

Bep Mobee Vd velden
2 jaren geleden
Antwoord aan  Eef

Precies

Henk
2 jaren geleden
Antwoord aan  Eef

Ik pak de trein ook pas weer als die gezichtsbedekking af mag. Nu lekker met auto, vrijheid blijheid. De file neem ik wel voor lief.

Anoniem
2 jaren geleden

Die kapjes gaan toch wel weg. Je kan niet vooral altijd door blijven gaan ermee. Ze hebben ook geen enkele zin. Het is voor de vorm bij bij de meesten. En denk je echt dat iedereen hem steeds keurig verwisselt? Het draagvlak brokkelt almaar verder af.

Rudy
2 jaren geleden

Hendrik Streeck heeft heel goed werk verricht bij de bestudering van (super)verspreiding van Corona

https://www.theguardian.com/world/2021/sep/08/covid-german-super-spreader-event-created-by-poor-ventilation-study-finds

Al heel vroeg (maart 2020) was hij het probleem van de (slechte) ventilatie op het spoor. Nogmaals wordt bevestigd dat ventilatie in combinatie met langdurig verblijf in een gesloten ruimte het grote probleem bij de verspreiding van Corona is.

Ik wens u een goede en vooral gezonde reis met het OV

ex-VHS
2 jaren geleden

Het eeuwige gemiep over mondkapjes in Nederland blijft me verbazen. Het nut ervan is in ontelbare onderzoeken aangetoond, en het is niet alsof de cijfers in Nederland nou zo om van naar huis te schrijven zijn.
Ik woon zelf inmiddels in NYC en hier draagt op een enkeling na al sinds April 2020 iedereen een mondkapje, zonder gezeur. De vraag wanneer hij wordt afgeschafd leeft hier niet – want er is nog Covid en mondkapjes helpen verspreiding te beperken. Het wordt hier verkocht als een solidaire handeling naar je medemens toe.

AJ
2 jaren geleden
Antwoord aan  ex-VHS

Maar New Yorkers zijn ook weer in staat om scheldend naar je toe te lopen in een verder leeg park om 8u op een dinsdagochtend omdat je geen mondkapje op hebt. Dus laten we niet doen alsof dat het sociale walhalla is.

ex-VHS
2 jaren geleden
Antwoord aan  AJ

Dat is mij nog nooit overkomen. En ik heb liever dat dan de kantjes ervan aflopen.

Henk
2 jaren geleden
Antwoord aan  AJ

Biden-staat nummer 1, die zijn volledig geïndoctrineerd.

Ria Hendrix
2 jaren geleden

het valt me op dat ze in de 1 ste klas bijna totaal geen mondkapjes dragen.
Dit verscheidene keren al mee gemaakt. De conducteur/conductrice komt langs, zegt in de 2de klas dat de mondkapjes goed op moeten en loopt de 1 ste klas voorbij zonder opmerking.
Waar slaat dit op ????

Henk
2 jaren geleden
Antwoord aan  Ria Hendrix

Omdat mondkapjes onzin zijn als je alleen in een coupé zit of een medereiziger op 20 meter afstand.

Anoniem
2 jaren geleden

Niet de mondkapjesplicht wordt lastig maar het beleid van NS om op allerlei gebied geen regels te handhaven wordt lastig. Welke conducteur controleert er nog ooit kaartjes?

Anoniem
2 jaren geleden

Ik ben niet iemand die zich graag Ad tegels houd, maar draag ik dat mondkapje niet voor mijzelf dan zeker voor een ander. En dan heb ik het niet alleen over medereizigers maar ook over het zorgpersoneel en de mensen die nu een jaar moeten wachten om geholpen te kunnen worden in het ziekenhuis. Kom op joh waar hebben we het over, wat verdien je ermee het niet te doen.

Henk
2 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Kan dat virus maar via een richting door dat mondkapje gaan dan?

Johan
2 jaren geleden
Antwoord aan  Henk

Nee, maar Je kunt wel besmet raken via de ogen.

Angelique
2 jaren geleden

Ik ben niet iemand die zich graag Ad tegels houd, maar draag ik dat mondkapje niet voor mijzelf dan zeker voor een ander. En dan heb ik het niet alleen over medereizigers maar ook over het zorgpersoneel en de mensen die nu een jaar moeten wachten om geholpen te kunnen worden in het ziekenhuis. Kom op joh waar hebben we het over, wat verdien je ermee het niet te doen.

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  Angelique

Het is een beetje ‘choose your battles’. Als iemand niets zinnigs heeft om zich druk over te maken, is zo’n mondkapje natuurlijk al gelijk een heel avontuur.

Ook een dikke middelvinger van Rintel richting de reizigers die al ruim een jaar lang niet te dom zijn om zonder zeuren op reis te gaan en natuurlijk richting de zorg. Uitsluitend degenen die dat ding niet op willen, vinden het zogenaamd ingewikkeld. Terwijl dezelfde personen wel denken dat ze het beter weten dan de.medische wetenschap.

Ik vraag me serieus af of Rintel wel geschikt is voor haar functie.

B
2 jaren geleden

Voor zover de kritiek van Rintel al juist is heeft het volgens mij te maken met de communicatie vanuit zowel kabinet als de ov-sector. Als nou eens duidelijk werd uitgelegd waarom op sommige plekken nog wel een mondmaskerplicht bestaat zou volgens mij al een hoop verwarring worden weggenomen. Voor de duidelijkheid: die mondkapjesplicht geldt nog in het ov omdat daar niet kán worden voldaan aan die 1,5 meterrichtlijn. Op alle plekken waar dat niet kan, geldt inmiddels ook (weer) voor het onderwijs, bestaat als vervanging die mondkapjesplicht. Altijd, om verwarring te voorkomen. Voelt onlogisch aan, met dat mondkapje op, op een uitgestorven perron, maar de regel is er natuurlijk primair voor die momenten waarop het perron vol staat, maar dat in de regels verwerken gaat met de Nederlandse cultuur natuurlijk helemaal niks worden, want dan wordt vrolijk gediscussieerd over de definitie van ‘vol’. Drie weken van tevoren een mogelijke versoepeling aankondigen en daar vanuit sectoren in het openbaar uitgebreid voor gaan lobbyen helpt voor de duidelijkheid natuurlijk ook niet mee, dus richt je kritiek als sector of bedrijf primair op de communicatie over regels en daarna pas op de inhoud.
Vervolgens is het aan de betreffende sectoren om toe te zien op naleving van de regels. Met bij in ieder geval NS op iedere trein een hc en op veel grotere stations ook veiligheidspersoneel moet die handhaving, of het in ieder geval houden van toezicht door zichtbare aanwezigheid, toch te doen zijn zou je denken. Een omroepbericht en vervolgens een (medisch) mondkapje op en als personeel die trein in.

Eduard de Jong
2 jaren geleden

‘Zo hoeven reizigers in het openbaar vervoer in Denemarken per vandaag geen mondkapje meer te dragen in bus, tram, metro en trein.’ Het dragen van mondkapjes is in Denemarken voor de gehele openbare buitenruimte met ingang van 14 augustus jl. afgeschaft, omdat het Corona-virus is bedwongen. Alleen voor de horeca geldt nog tot 10 september de verplichting tot het tonen van een vaccinatiebewijs op het mobieltje. Vanaf 10 september zijn alle verplichtingen opgeheven.
De meeste schrijvers in deze rubriek lijken te zijn vergeten, dat de mondkapjesplicht in Nederland is afgekondigd, door een minister-president die zich inmiddels heeft laten kennen als een pathologische leugenaar en bedrieger, die niemand serieus hoeft te nemen, ook mevrouw Rintel niet.

Johan
2 jaren geleden
Antwoord aan  Eduard de Jong

Dus uw verwijt aan het adres van ‘de meeste schrijvers in deze rubriek’ is dat ze op de bal spelen in plaats van op de man of vrouw?

Anoniem
2 jaren geleden

Geen controle in de trein op mondkapjes maar wel op een leeg perron van station Breda op mondkapjes terwijl het daar 0,0 procent effect heeft om het te dragen. Hoe hypocriet kan je zijn.

Ik reis amper nog met de trein, al weer twee maanden geleden. De auto is toch fijner.

Ik voel me ook de afgelopen jaren door de NS en haar medewerkers slecht behandeld en kan daar wel een A4’tje over opschrijven. Ze willen me blijkbaar niet in de trein hebben.

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Een A4’tje volschrijven is niet direct een prestatie of een inhoudelijk bewijs van je gelijk. Integendeel, bij een goed onderbouwde klacht heb je aan een A4 niet genoeg.

Marcuz
2 jaren geleden

Ik blijf het opzetten van een mondkapjes weigeren, ook in de trein. Kappen met die onzin. NS mag blij zijn dat ik ze niet aanklaagt voor de schade die mijn longen oplopen.

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  Marcuz

Misschien ook eens uitzoeken waar je de schade aan je verstand hebt opgelopen. Dommer dan dit gaat het toch niet worden?

Dr. R. Vandenbroecke
2 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Beste Annemiek. Wil je alsjeblieft stoppen met je manipulatie?
ZONDER mondkapje, ontsmettingsmiddelen en vaccin bouw je je immuunsysteem op. Dar is beter, dan een muilkorf, die eerder zuurstof tegenhoudt, dan een virusje. Of plaats jij bij ieder raam een bord met de tekst “Verboden voir vliegen, wespen en muggen”? Of span je kippengaas?

Tom
2 jaren geleden
Antwoord aan  Dr. R. Vandenbroecke

Dat hebben we wel gezien in de begintijd: het immuunsysteem werd door een besmetting zo geweldig goed opgebouwd, dat er bij bosjes mensen zijn overleden.

Wat mij nieuwsgierig maakt: in welke wetenschap heeft U een doctorsgraad behaald? U pronkt er blijkbaar graag mee, zelfs op een forum dat over vervoersvraagstukken gaat.

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  Dr. R. Vandenbroecke

Dus je stelt nu dat je zonder mondkapje geen immuunsysteem opbouwt? Dat impliceert dus dat een mondkapje effectief is tegen virussen. Direct daarna geef je echter aan dat het mondkapje geen virussen tegenhoudt. Begrijp je het zelf nog wel? Of neem je zoveel geretardeerde ‘informatie’ tot je dat je zelf niet meer in de gaten hebt wanneer de boel conflicteert?

Tineke Bansie
2 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Hahahaha , Chapeau !!

Bep
2 jaren geleden
Antwoord aan  Marcuz

Precies en dit wat nu gaande is is al besproken in 2019 in New York city in het Chatham house Met alle regeringsleiders en van Ranst had het woord dat hij tegen zijn volk had gezegd dat we heel veel doden pd dood gingen en hij zij je heb elkaar wel een griep in 2018 zijn er ook heel veel overleden en heel de zaal lachte en ik had de video op genomen maar die is er af gehaald maar gelukkig had foto van hem genomen met ondertiteling en die heb ik nog steeds

Johan
2 jaren geleden
Antwoord aan  Bep

En uw punt is … inderdaad, rechtsonder de L.

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

Ik denk dat ze bedoelt dat ze, ondanks dat ‘ze’ haar opname hebben gewist, toch in het bezit is van een foto van een beeldscherm waarop het ultieme bewijs staat dat de coronapandemie een hoax is.

Tineke Bansie
2 jaren geleden
Antwoord aan  Marcuz

Volgens mij heeft de NS niet de mondkapjes plicht bedacht , en heeft u bewijs dat het kapje schadelijk is voor de longen ?

P.Heesakkers
2 jaren geleden

Wel of geen mondkapje dragen. Feit is dat corona nog lang niet de wereld uit is, ook niet de landen rondom ons, en zelfs de toestanden daar alarmerend zijn, en men daar tijdig maatregelen neemt. Zie het bezwaar totaal niet om een mondkapje te dragen zeker op publieke plaatsen of waar zich menigten verzamelen in wat voor omstandigheid ook. En zeker niet tegen vaccinatie. Een mondkapje dragen is het minste wat verantwoordelijken en, in regeringen ons streng aanbevelen. Het gaat om onszelf en mensen op straat of in gebouwen,en bijeenkomsten, ons te vrijwaren van opnieuw een uitbraak van deze vernietigende economieverlammende ziekte.

Bep Mobee Vd velden
2 jaren geleden
Antwoord aan  P.Heesakkers

Als je de mondkapje lang draagt word je immuun systeem minder en dat is niet goed

Anoniem
2 jaren geleden
Antwoord aan  Bep Mobee Vd velden

Heb jij wel de wijsheid in pacht Annemiek?

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  Bep Mobee Vd velden

Ja, met zoveel onzin als onder dit topic ga je je toch snel heel slim voelen.

Jeroen
2 jaren geleden
Antwoord aan  Bep Mobee Vd velden

Woon je soms in de trein, Bep? Je weet toch dat je er tijdens de spits uit moet met je Dal Vrij?

Clown
2 jaren geleden

Laat je vaccineren om andere mensen die gevaccineerd zijn te beschermen 🤡 (honkhonk)
Draag een mondkapje om andere mensen met een mondkapje te beschermen 🤡 (honkhonk)
Gebruik een covid paspoort om de gevaccineerde en zodoende beschermde mensen te beschermen van ongevaccineerde mensen 🤡 (honkhonk)

Het circus is weer in het land

Leoos
2 jaren geleden
Antwoord aan  Clown

Het lijkt me ook wel verstandig om gevaccineerd te zijn en een mondkapje te dragen om je te wapenen tegen de antivaxxxers en modkapjesweigeraars (vaak dezelfde mensen) die denken dat corona een hoax is. En die de meeste kans hebben het te krijgen en te verspreiden.

Tom
2 jaren geleden
Antwoord aan  Leoos

Voorstel om je eigen theorie te testen: laat je besmetten, en kijk dan eens hoe goed je eigen recept werkt.

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  Leoos

Er zijn voorbeelden genoeg van ernstige virussen en infectieziekten die zo goed als niet meer voorkomen in Nederland dankzij het vaccinatieprogramma. Zolang de bevolking in geheel onvoldoende beschermd is tegen het coronavirus, is het verstandig dat verspreiding van pathogenen zoveel mogelijk wordt vermeden, bijvoorbeeld door het dragen van mondkapjes, afstand houden en handen wassen.

Maar goed, jouw boodschap aan de mensen op de intensive care die op hun buik liggen naar lucht liggen te happen en doodsbang zijn voor intubatie, is dus dat een flinke strandwandeling en wat zink ze goed zal doen. Ik denk niet dat ze daar veel aan hebben.

Sowieso zie ik in de populatie coronawappies tijdens protesten weinig gezond ogende mensen (en al helemaal geen succesvolle, eerder de standaard losers). Voor velen van hen had frisse lucht eerder wel van pas gekomen, bijvoorbeeld in de vorm van zuurstof tijdens de geboorte.

Leoos
2 jaren geleden
Antwoord aan  Clown

En even op de man gespeeld: Clown doet zijn/haar naam eer aan 🤡

c3214
2 jaren geleden

De mondkapjesplicht kan beter afgeschaft worden, want d’r is bijna niemand die zich er echt aan houdt, dus het effect is ook nihil. En o ja, voor wie roept dat ze in Duitsland wel gedragen worden, wel mijn observatie gisteren is dat het daar net zo droef gesteld is als hier…

Hildebrand (Treinreiziger.nl)
2 jaren geleden
Antwoord aan  c3214

“De mondkapjesplicht kan beter afgeschaft worden, want d’r is bijna niemand die zich er echt aan houdt” wat een rare stellingname. Dan zou er juist meer gehandhaafd moeten worden. Of gaan we alles afschaffen waar mensen zich niet aan houden? Hoeveel mensen lopen wel eens door rood? Of fietsen wel eens door rood? Ook afschaffen? Hoeveel mensen zouden nog parkeergeld betalen als er niet gehandhaafd werd? Bovendien zie ik meestal de meeste mensen wel met mondkapje. Wel soms op half zeven. Bij de Formule 1 waren meer mensen in de trein zonder mondkapje.

Overigens: ben ik niet per definitie tegen afschaffen, maar wel op de juiste gronden. Dus als medici denken dat het niet meer nodig is bijvoorbeeld. Maar niet omdat de meerderheid een beetje corona moe is.

Henk
2 jaren geleden

Waarom zou het in een trein of perron wel nut hebben in een volle sportzaal niet, waar die maatregelen helemaal niet gelden?

Tom
2 jaren geleden
Antwoord aan  Henk

In een ‘volle sportzaal’ (hoeveel mensen zijn daar dan tegelijk op minder dan 1,5 meter afstand van elkaar aan het sporten?) gelden die regels niet meer, omdat sporten goed is voor je gezondheid en dus goed voor je weerstand tegen ziektes. Geldt datzelfde voor stilzitten in een treincoupe? Daarom is de afweging gemaakt om binnensporten weer toe te staan sinds 1 juni.

Daale
2 jaren geleden

Goed punt van Marjan Rintel.

Jacques Lemmink
2 jaren geleden

Domme uitspraken van een directeur. Er wordt amper gehandhaafd op stations en perrons, want handhaven schijnt in dit land moeilijk te zijn. Voorts ondermijn je de geloofwaardigheid van het eigen personeel. Typisch weer een voorbeeld van hoe ‘moeilijk’ besturen als manager kan zijn, geen weet hebbend van de omstandigheden op de werkvloer.
p.s. Waar is de afdeling communicatie die dit soort domme uitspraken dient te voorkomen?

Ramon Hofman
2 jaren geleden

Met de start van het nieuwe schooljaar zijn de treinen in één klap weer overvol. Ik herken mij in het geheel niet in het beeld dat niemand en kapje draagt, zeker niet ín de trein. Ik zie vooral ongemak over de enorme drukte met als gevolg dat je weer op elkaars schoot dient te zitten of staan. Die mondkap, of het nou werkt of niet, heeft zeker in deze fase in ieder geval ook een psychologisch effect dat ik zo’n volle trein überhaupt in stap waarbij het gevoel van enige distantie tot de ander nog een beetje wordt hooggehouden. Langere treinen of meer treinen gaan er vermoedelijk niet komen, maar zou wellicht wel enorm helpend zijn, net als het opheffen van 1e en 2e klasreizen. Blijft ridicuul dat het balkon vol staat en de 1e klas stoelen leeg heeft. Zeker in deze tijd.

Henny
2 jaren geleden
Antwoord aan  Ramon Hofman

Dan moet NS de 1e klasabonnementhouders gaan compenseren. En dat zullen ze vast niet doen. Nee, je kan ook zeggen: Dan gaan de 2e klassers maar 1e klasreizen tegen het daarbij horende tarief.

Anoniem
2 jaren geleden

Er is een hele discussie onstaan over mondkapjes in de trein en peron reis dagelijks met de trein zie eigen personeel zonder mondkapjes op de persons vind ga daar dan ook mee aan de slag mevr de directrice draag hem netjes in en op het station en inderdaad er is geen kaart controle meer iedereen doet maar wat dus ga daar mee aan de slag

Nico Kwant
2 jaren geleden

Dit bericht klopt niet helemaal. Op het station hion hoef je geen mondkapje op, maar in de trein officieel nog wel. In Duitsland moet je wel op het station een mondkapje op en dat moet officieel een FFF2 masker zijn, maar je ziet daar veel mensen met die gewone blauwe dingen.

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  Nico Kwant

En voor de zoveelste keer komt Nico Kwant met onzin aanzetten. Dat had hij kunnen voorkomen als hij eerst effe de moeite had genomen om te controleren of het klopt wat hij in zijn hoofd heeft. ‘Daarom is het overal voor reizigers in het ov verplicht om een mondkapje te dragen. De mondkapjesplicht geldt voor de trein, bus, tram en metro, de perrons, de haltes en voor het hele stationsgebouw. Dus bijvoorbeeld ook voor de winkels op het station’, stelt de overheid alhier: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/mondkapjes/verkeer-en-openbaar-vervoer

Henny
2 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Ja dat klopt. En dat is behoorlijk vreemd. Er zijn veel drukkere plekken in Nederland dan de trein of bus. En van 1.5 meter heeft niemand meer gehoord. Kijk maar in Hoog Catharijne of de Rotterdamse binnenstad. Of overal een kapje, of helemaal niet. Onnavolgbare regels. En handhaving is nul en blijft dat vast ook. Dus dan krijg je al die regelovertreders he, als het nut van de regel niet gezien wordt en ook niet goed uit te leggen valt.

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  Henny

Oke, dus ook in Hoog Catherijne staan mensen voor de duur van een treinrit op elkaar gepakt in een slecht geventileerde ruimte? Ik heb het in elk geval nog nooit gezien.

Je zou kunnen stellen dat er een onderscheid moet worden gemaakt, waarbij een mondkapje in een rustige trein niet hoeft en in een drukke trein verplicht is. Het probleem is dat de mensen te dom zijn om daarover gezamenlijk een verantwoord besluit over te nemen. Voor de mondkapjesweigeraar is het nooit zo druk dat het mondkapje op moet, voor de ander is het al snel te vol. Een gulden middenweg is er niet, want die leidt altijd tot discussies (en eventueel agressie), dus dan is de mondkapjesplicht te billijken.

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Bestond er maar een vaccin tegen dit soort pure achterlijkheid.

Rudy
2 jaren geleden

Uit het nieuws:

Het lijkt erop dat de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer voorlopig blijft bestaan. Minister De Jonge benadrukte vanmorgen dat er grote nadelen kleven aan het schrappen van de maatregel.

https://nos.nl/artikel/2397263-de-jonge-grote-nadelen-aan-afschaffen-mondkapjesplicht-ov

Alleen weet de Jonge nog niet dat simpele mondkapjes niet helpen tegen aerosolen.

Wanneer wordt eindelijk de ventilatie eens aangepakt.

Anoniem
2 jaren geleden
Antwoord aan  Rudy

Lijven kakelen dat mondkapjes niet helpen tegen alle adviezen van de WHO in maakt uw betoog niet erg serieus.

Anoniem
2 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Dus je moet gewoon maar zonder vragen aannemen wat de WHO beweert? Want die heeft altijd gelijk?

Rudy
2 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Simpele mondkapjes, dus geen professionele maskers, helpen niet tegen de verspreiding van aerosolen. Ze helpen wel tegen de verspreiding via druppels. Er is een continue discussie in de literatuur of Corona verspreid wordt via aerosolen, of via druppels of via beiden. Oorspronkelijk werd aangenomen dat de verspreiding voornamelijk via druppels plaats vindt. Op dit moment wordt aangenomen dat voornamelijk de aerosolen de oorzaak zijn.

David
2 jaren geleden

Als het gaat om naleving van de regels, is NS een kei in het doorschuiven van de hete aardappel. Hoe langer NS wacht met het aanpakken van probleemsituaties (en dan bedoel ik heus niet zo nu en dan een schoonveegactie), des te moeilijker wordt het om mensen langer in het gareel te houden. Hoeveel mensen vinden het doodgewoon om op eigen houtje in de 1e klas zitten, omdat in bijv. ICMm in de 2e klas geen stopcontact is, waarmee ze hun telefoon kunnen opladen, (daar zijn powerbanks toch voor? Kun je in elk beetje zaak voor slechts 2-3 tientjes kopen!). Krijg je daarvoor een boete plus prijsverschil, of wordt er een paar weken later een correctietarief van je bankrekening afgeschreven, dan ga je voortaan heus wel opletten in welke klasse je met je kaartje gaat zitten! Laat de politiek eerst beginnen met het inperken van de macht van de vakbonden, zodat conducteurs wel bij elke rit om de zoveel tijd moeten gaan controleren. Al bij het zo nu en dan zien van een conducteur gaat een meerderheid zich wel heus aan de regels houden en valt het al een heel stuk mee. Als het personeel het te riskant vindt om mensen op hun gedrag aan te spreken: ja sorry, maar je hebt per slot van rekening wel voor dit werk gekozen en zitten taken als controle, correctie en handhaving in jouw pakket, dus hup aan de slag en ga de trein door! Je gaat ook geen slager worden of als uitbener in een slachthuis aan het werk, als je continu bang bent om jezelf in de vingers te snijden, toch?!

Henk
2 jaren geleden
Antwoord aan  David

Het geldt toch voor alle OV-vervoerders?

Annemiek
2 jaren geleden
Antwoord aan  Henk

Het artikel gaat duidelijk over NS.

David
2 jaren geleden

Annemiek geeft hierboven uitleg waarom een mondkapplicht te billijken valt. Nou, een plicht interesseert veel mensen niet meer. Zeker wanneer er ruimte genoeg is in de trein schuift het kapje snel naar beneden. Die verhalen van tegen elkaar aangeplakt staan zijn ook onzin want zo vol is het eigenlijk nooit meer. De plicht is slechts een formaliteit kunnen we concluderen. Daar mag je vanalles van vinden maar realiteit is dat een steeds groter deel hun schouders erover ophaalt en denkt het zal wel allemaal.

Janneke 1
2 jaren geleden
Antwoord aan  David

En dat is jammer dat men steeds vaker denkt ,,Het zal allemaal wel”, want dan gaat het geheid weer de verkeerde kant op. Ik zelf reis tegenwoordig weinig met de trein, maar als ik ga draag ik mijn kapje. En ook in de supermarkt. Ook al werkt het niet 100%, het helpt toch iets en maakt ook anderen bewuster. Want wat ik wel merk is dat mensen, als ze een mondkapje zien, toch meer afstand houden. En dat is ook goed.