Foto Mark Koghee/Treinreiziger.nl
De NS gaat er niet in slagen stipter te rijden dan vorig jaar. Volgens de eigen eindejaarsprognose verwacht het spoorbedrijf nog wel zeer nipt de bodemwaarde van 88,9 procent te halen. De NS denkt dat over heel 2024 89 procent van de treinreizen op tijd de bestemming bereikt. Sinds het najaar gaat het een stuk beter met de stiptheid.
Treinen die minder dan vijf minuten vertraging hebben, worden volgens de stiptheidsstatistieken als op tijd gerekend. Dit jaar verwacht de NS dat 89 procent van de treinreizen op tijd zal zijn. Vorig jaar kwam de NS uit op 89,7 procent. Dit gaat over alle treinen die rijden op het hoofdrailnet.
De NS beloofde beterschap na de stiptheidscijfers over 2023 en lijkt vanaf de tweede helft van dit jaar op de goede weg. Dit jaar begon nog desastreus. In januari was slechts 87 procent van de treinen op tijd en dat was ver onder de 93 procent van 2023. De volgende maanden ging het wel wat beter maar nog altijd een stuk slechter dan in 2023.
Voor de tweede helft van het jaar vreesde de NS voor het ergste en eind augustus waarschuwde NS-topman Wouter Koolmees de treinreizigers voor een ’pittig najaar’. Maar dit najaar ging het juist een stuk beter dan najaar 2023. Twee stakingsweken en een ’hoofdpijnweek’ maakten november tot de slechtste maand voor de treinreiziger, maar toch reden er meer treinen op tijd dan in november 2023, 86 procent tegen 82 procent.
De NS had weinig last van herfstweer en had net als spoorbeheerder ProRail allerlei maatregelen genomen. De twee organisaties kwamen in de zomer met een verbeterplan voor het spoor. Langdurige snelheidsbeperkingen werden opgenomen in de dienstregeling en NS deed ’slim onderhoud en reparatie’ van de treinen, waardoor er voldoende treinen konden rijden. Ook lukt het NS naar eigen zeggen om een “robuuste treindienst te rijden” rondom werkzaamheden.
De hogesnelheidslijn (HSL) blijft een groot probleem. Daar kwam slechts 68,4 procent van de treinreizen op tijd aan, terwijl de afspraak met de overheid is dat 82,1 procent van de treinen op tijd moet zijn. Vorig jaar was het 73,6 procent.
Vorig jaar kreeg de NS een boete voor de prestaties op de HSL. Of de overheid de NS weer een boete op gaat leggen, is niet bekend. Een eventueel besluit hierover volgt pas in het nieuwe jaar.
De problemen op de HSL worden veroorzaakt door snelheidsbeperkingen. Op verschillende plekken waar de snelheid al beperkt was tot 120 kilometer per uur, ging die naar beneden naar 80. Na herstelwerk mogen de treinen hier sinds begin december weer 120 kilometer per uur, maar dit is nog altijd minder dan de 300 kilometer per uur waarvoor de HSL is bedoeld. De NS rekent erop dat de problemen op de HSL ook volgend jaar zullen aanhouden.
NS-topman Koolmees prijst de medewerkers van ProRail en NS. ’’Op dit moment vindt er een openhartoperatie plaats aan het Nederlandse spoor. In de zomer heb ik gewaarschuwd voor een pittig najaar. Alle collega’s bij ProRail en NS hebben zich vervolgens het snot voor de ogen gewerkt om de prestaties op het spoor te verbeteren. Met resultaat. Hoewel zeker niet alles goed is gegaan, hebben we voldoende reizigers op tijd op hun bestemming gebracht met een grote kans om tijdens de reis te kunnen zitten. Dat is een compliment waard aan elke spoorcollega die hier hard aan gewerkt heeft.”
(c) Treinreiziger.nl
This post was last modified on 6 januari 2025 12:15
Een nieuwe spoorstaking in België leidt vanaf zondagavond een week lang dagelijks tot uitval van…
Het herstel van de constructiefouten in viaducten van de hogesnelheidslijn (HSL) loopt vertraging op. Dit…
De nieuwe directe trein tussen het Nederlandse Coevorden en Duitse Neuenhaus via Bad Bentheim rijdt…
Op station Amsterdam Centraal begint aan het einde van de maand de tweede bouwfase waarbij…
Qbuzz krijgt voor in totaal 3,5 miljoen euro aan boetes van de provincie Zuid-Holland vanwege…
De opbrengsten van de hogere belasting op vliegen moeten gebruikt worden om het internationale treinverkeer…