Foto: Stefan Verkerk
De NS krijgt een bonus van een half miljoen euro voor de prestaties in 2024. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft besloten de treinmaatschappij geen boete op te leggen voor het missen van de bodemwaarde voor stiptheid op de hogesnelheidslijn.
De NS heeft bekend gemaakt dat het de bonus van 500.000 euro euro gaat besteden aan sociale veiligheid, zoals de aanschaf van bodycams voor personeel. Volgens NS-president-directeur Wouter Koolmees is de bonus ’een opsteker voor alle NS’ers die vorig jaar alles op alles hebben gezet om de prestaties ondanks alle werkzaamheden en beperkingen op peil te houden’. ’Ik zou het passend vinden als het bedrag hun veiligheid en die van de reizigers ten goede komt’, aldus Koolmees.
De NS krijgt een bonus van in totaal 2 miljoen euro voor het behalen van twee streefwaarden. De vervoerder haalde ruimschoots de streefwaarde voor het aantal drukke treinen en de streefwaarde voor gebruikersvriendelijke reisinformatie. Maar voor het missen van de streefwaarde voor de zitplaatskans in de spits (streefwaarde 95 procent, resultaat 94,6 procent) krijgt de NS een malus van 1,5 miljoen euro, waardoor er 500.000 euro overblijft. De streefwaarden algemeen klantoordeel HSL & HRN en klantoordeel sociale veiligheid haalde de NS nipt en daarom geeft het ministerie hier geen bonus voor.
De NS haalde ook de streefwaarden voor stiptheid niet, maar hiervoor geldt de bonus-malusregeling niet. Alleen als de bodemwaarde niet gehaald wordt kan het ministerie een boete opleggen. Staatssecretaris Chris Jansen van openbaar vervoer prijst de NS om de stiptheid. ’’Ondanks dat de scores nog onder de streefwaarden lagen, is het toch lovenswaardig dat ProRail en NS deze scores hebben weten te halen’’, schrijft Jansen aan de Tweede Kamer.
Volgens Jansen hebben ProRail en NS in 2024 met het vorig jaar gestarte verbeterprogramma Betrouwbaar Beter veel werk verzet om de prestaties weer op niveau te krijgen. ’’En met succes. Om de hinder voor de reiziger te beperken, zijn er ruim 30 tijdelijke snelheidsbeperkingen versneld opgelost, is de materieelbeschikbaarheid weer op orde gebracht en wordt er gewerkt aan een robuuste dienstregeling tijdens werkzaamheden. Ook is de informatievoorziening bij werkzaamheden verbeterd.’’
Voor het niet behalen van de bodemwaarde voor de HSL had het ministerie de NS een boete op kunnen leggen. Maar dat gebeurt dus niet. Dat er niet betaald hoeft te worden voor de slechte prestaties op de hogesnelheidslijn komt omdat de problemen op dit traject het gevolg zijn van constructie- en ontwerpfouten waar de NS en ProRail geen schuld aan hebben. Koolmees had het ministerie eerder dit jaar formeel en informeel verzocht af te zien van een boete.
Er waren vorig jaar aanzienlijk meer storingen op het spoor maar met 507 impactvolle storingen in 2024, tegen 475 in 2023, bleef het aantal nog onder de bodemwaarde van 520. Volgens ProRail waren er meer storingen omdat er meer werkzaamheden waren. Reizigersvervoerders gaven ProRail vorig jaar een 7 en goederenvervoerders een 6. Vorig jaar kreeg de spoorbeheerder nog een boete omdat de goederenvervoerders ProRail een onvoldoende gaven. Dit jaar haalt ProRail alle bodemwaarden.
ProRail wordt niet meer afgerekend op een jaarplan maar op een tweejarenplan. De afrekening van de prestaties voor 2024 van ProRail is daarom, samen met de prestaties van dit jaar, begin 2026 bekend.
(c) Treinreiziger.nl
This post was last modified on 12 mei 2025 22:36
De historische TEE-trein van de nieuwe Stichting Trans Europ Express gaat maandag op transport van…
Er vallen vrijdag ook NS-treinen uit in gebieden waar niet gestaakt wordt. In het noorden…
Spoorwegmaatschappijen NMBS (België), SBB (Zwitserland) en MÁV-START (Hongarije) zijn de drie meest fietsvriendelijke spoorbedrijven van…
European Sleeper opent nu al de kaartverkoop voor de kerstperiode. De vroege start is opvallend…
Dit is een maandelijkse column van Karolien van Wijk, eerder schreef ze voor onder andere…
NS-personeel staakt vrijdag in het noorden en zuiden van het land. De NS meldt dat…