NS krijgt 500.000 euro voor prestaties in 2024 – geld naar veiligheidsmaatregelen
De NS krijgt een bonus van een half miljoen euro voor de prestaties in 2024. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft besloten de treinmaatschappij geen boete op te leggen voor het missen van de bodemwaarde voor stiptheid op de hogesnelheidslijn.
De NS heeft bekend gemaakt dat het de bonus van 500.000 euro euro gaat besteden aan sociale veiligheid, zoals de aanschaf van bodycams voor personeel. Volgens NS-president-directeur Wouter Koolmees is de bonus ’een opsteker voor alle NS’ers die vorig jaar alles op alles hebben gezet om de prestaties ondanks alle werkzaamheden en beperkingen op peil te houden’. ’Ik zou het passend vinden als het bedrag hun veiligheid en die van de reizigers ten goede komt’, aldus Koolmees.
NS kreeg 2 miljoen euro bonus, 1,5 miljoen euro malus
De NS krijgt een bonus van in totaal 2 miljoen euro voor het behalen van twee streefwaarden. De vervoerder haalde ruimschoots de streefwaarde voor het aantal drukke treinen en de streefwaarde voor gebruikersvriendelijke reisinformatie. Maar voor het missen van de streefwaarde voor de zitplaatskans in de spits (streefwaarde 95 procent, resultaat 94,6 procent) krijgt de NS een malus van 1,5 miljoen euro, waardoor er 500.000 euro overblijft. De streefwaarden algemeen klantoordeel HSL & HRN en klantoordeel sociale veiligheid haalde de NS nipt en daarom geeft het ministerie hier geen bonus voor.
Staatssecretaris: prestaties ’lovenswaardig’
De NS haalde ook de streefwaarden voor stiptheid niet, maar hiervoor geldt de bonus-malusregeling niet. Alleen als de bodemwaarde niet gehaald wordt kan het ministerie een boete opleggen. Staatssecretaris Chris Jansen van openbaar vervoer prijst de NS om de stiptheid. ’’Ondanks dat de scores nog onder de streefwaarden lagen, is het toch lovenswaardig dat ProRail en NS deze scores hebben weten te halen’’, schrijft Jansen aan de Tweede Kamer.
Volgens Jansen hebben ProRail en NS in 2024 met het vorig jaar gestarte verbeterprogramma Betrouwbaar Beter veel werk verzet om de prestaties weer op niveau te krijgen. ’’En met succes. Om de hinder voor de reiziger te beperken, zijn er ruim 30 tijdelijke snelheidsbeperkingen versneld opgelost, is de materieelbeschikbaarheid weer op orde gebracht en wordt er gewerkt aan een robuuste dienstregeling tijdens werkzaamheden. Ook is de informatievoorziening bij werkzaamheden verbeterd.’’
Problemen HSL zijn NS en ProRail niet aan te rekenen
Voor het niet behalen van de bodemwaarde voor de HSL had het ministerie de NS een boete op kunnen leggen. Maar dat gebeurt dus niet. Dat er niet betaald hoeft te worden voor de slechte prestaties op de hogesnelheidslijn komt omdat de problemen op dit traject het gevolg zijn van constructie- en ontwerpfouten waar de NS en ProRail geen schuld aan hebben. Koolmees had het ministerie eerder dit jaar formeel en informeel verzocht af te zien van een boete.
Meer storingen door werkzaamheden
Er waren vorig jaar aanzienlijk meer storingen op het spoor maar met 507 impactvolle storingen in 2024, tegen 475 in 2023, bleef het aantal nog onder de bodemwaarde van 520. Volgens ProRail waren er meer storingen omdat er meer werkzaamheden waren. Reizigersvervoerders gaven ProRail vorig jaar een 7 en goederenvervoerders een 6. Vorig jaar kreeg de spoorbeheerder nog een boete omdat de goederenvervoerders ProRail een onvoldoende gaven. Dit jaar haalt ProRail alle bodemwaarden.
ProRail wordt niet meer afgerekend op een jaarplan maar op een tweejarenplan. De afrekening van de prestaties voor 2024 van ProRail is daarom, samen met de prestaties van dit jaar, begin 2026 bekend.
(c) Treinreiziger.nl
NS heeft inderdaad geen schuld aan constructie- en ontwerpfouten waardoor vertragingen op de HSL ontstaan. Anderzijds moeten we vaststellen dat hun structureel te korte treinen (met bijbehorend langer proces van in- en uitstappen) de situatie verder verslechteren op de HSL-trajecten.
NS is er als de kippen bij om te verkondigen dat anderen fouten maken, maar zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen aandeel zit er helaas niet in.
En dat de dienstregeling in eerste instantie aangevraagd was met de rijtijden van ICNG terwijl men vorig jaar nog veelvuldig met TRAXX+ICR reed zal ook niet meegeholpen hebben in de punctualiteit.
Langere treinen zal waarschijnlijk weinig uitmaken voor reizigers in/uitstap.
Met de huidige treinen, ook wanneer ze lang genoeg zijn, probeert het gros van de mensen door de 3/4 deuren die bij de trappen zijn te gaan.
Zie het voortdurend op Eindhoven en Amsterdam Zuid, zelfs met die Google maps icoontjes op de schermen 😬
Maar is het feit dat alstrom stelsematig hun planningen (ook de bijgestelde versies) niet haalt, de schuld van de ns?
Plus er rijden nu praktisch geen traxx units meer op de hsl rotterdam-schiphol.
Dat ze alstrom nog steeds geloven misschien wel, maar het is niet een proces waar zij rechtstreeks invloed op hebben.
De afgelopen weken heb ik weer genoeg meegemaakt op de HSL.
– Te korte treinen waardoor de gangpaden vol stonden met mensen. Let wel, een vijfdelige ICNG biedt minder zitplaatsen dan een vierdelige ICM. Dat is echt onvoldoende op de drukke trajecten waar deze wordt ingezet.
– Defecte binnendeuren in de ICNG.
– Het inkorten van de ICR-Traxx-combinaties, waardoor er soms maar 1 rijtuig 1e klas is. Het aandeel 1e klas-reizigers lijkt hier wat hoger dan elders, waardoor de vreemde situatie ontstond dat de 1e klas vol was, maar de 2e klas niet.
– Gehele ritten die komen te vervallen.
– Treinen die niet tot de eindbestemming doorrijden, maar eerder keren als gevolg van materieeltekort.
De situatie is nog altijd dramatisch. Het zou goed zijn als NS een persbericht de wereld instuurt waarin ze dat ook erkennen. Want dat is het begin van het zoeken naar oplossingen. Momenteel heb ik het gevoel dat men bij NS vindt dat dit erbij hoort en dit dus de normale gang van zaken is. Ik kan dan ook weinig begrip opbrengen voor deze bonus.
Hogesnelheidslijn? Echt waar? Nou niet tussen Amsterdam en Rotterdam dus. Daar eerder de LSL, de Lome Sukkels Lijn. Overigens een VVD-projekt, dag voor vertrek door Jorritsma ondertekend. VVD is ook voorstander van kerncentrales die dertig miljard per gigawat kunnen gaan kosten, dertig keer zo duur als kolencentrales. VVD, Veel Vretende Draaiers.
Mee eens, zowel de noordtak van de hsl, Jorritsma en kerncentrales zijn een ramp gebleken.
Ze hebben gruwelijk veel geld gekost en gaan ons in de toekomst nog veel ellende geven.
Kijk dhr/mevr. Veen, zonder schelden kan het ook.
Ik heb nu alleen maar minnetjes van de familie Jorritsma.
Er staan ergens in Duitsland in zwart plastic (tegen graffity) al jaren minstens twintig ICNG geparkeerd. Tja, als ze vanwege slecht laswerk eigenlijk naar de schroothoop moeten. De NS heeft geen echte deskundige lasingenieurs die er op toe zien dat er tijdens de produktie goed gelast wordt. Is dat net als de onvoldoende kontrole bij de produktie van de Fyra niet een bewijs dat de NS-direkties niet waard zijn wat ze krijgen?. Voor controle en reparatie achteraf moet alle binnenbekleding er uit. Dat is een tijdrovend en duur gebeuren. Dus wachten op een kans om ze opeens toch aangenomen te krijgen door de NS. Als ze dan na vijftien jaren naar de schroot moeten dan zitten er weer andere direktieleden en draaien de hardwerkende mensen weer voor de miljarden op, terwijl de schuldige bestuurders na een hoog inkomen een hoog pensioen genieten. Overigens kunnen geen deugdelijke treinen meer gekocht worden. Alstom verplaatst de produktie naar Polen en daar is het gevaarlijk voor echte kontroleurs die afkeuren. In Duitsland al worden kontroleurs door verneuksmoelmanagertjes geterroriseerd.
Best interessant feitje van die lasingenieurs. Maar om dit nou onder elk random artikel te herhalen…
Ns controleerd niet genoeg op laskwaliteit.
Maar tegelijkertijd is het de ns is die, direct bij de eerste treinen, vaststelt dat de laskwaliteit beter moet, en alle treinen terugstuurt naar alstrom?
Leg uit hoe dat werkt in jouwn hoofd, vind je dat de ns in had moeten breken in alstroms fabrieken om daar de eerste treinen te gaan inspecteren?
Het is niet meer de tijd van Werkspoor toen men probeerde deugdelijk deugdelijke treinen te produceren en daarin gezien de lange levensduren slaagde.
Als men na aflevering van een aantal treinen er achter komt dat de laswkaliteit niet deugt dan heeft men een probleem. Dat is al een aantal keren bekend geworden:
Hannover, de eerste twintig Lightrailvoertuigen van de honderd bestelde, lange tijd de keuze tussen sloop en renovatie overwogen.
Siemens, omtrent hoofddelen van een toeleverancier voor de nieuwe ICE-treinen. Hoe ver het probleem al verspreid was en wat men er aan doet, daar wordt onder zeer zware druk over gezwegen.
Dan was er ook een keer zoiets met Lightrail (S-Bahn) in Berlijn.
Waarschijnlijk wacht men ingeval van de ICNG op personele veranderingen bij de NS waardoor men de kans krijgt ze bij de NS binnen te sluizen. Misschien wordt er in stilte zwaar geprocedeerd en beweert de leverancier dat aan de vooraf opgelegde eisen strikt voldaan is. Het gebeurt wel vaker dat de eisen door de klant niet goed opgesteld worden. Dat is het gevolg van zwaar onvoldoende respekt van “monderne” managers voor senior ingenieurs.
Een klant moet tegenwoordig door echte deskundigen vooraf waterdichte leveringseisen opstellen. Vervolgens moet men bij de productie voortdurend strenge echte deskundige kontroleurs hebben. Maar nu Alstom de productie naar Polen verplaatst is het voor strenge kontroleurs ter plaatse echt gevaarlijk geworden en krijgt men die niet meer en de weinige die men krijgt zijn snel “versleten”.
Bovendien is de treinenproductie in Europa een oligoply geworden waarin de weinige producenten een houding hebben van “accepteer onze rommel voor te hoge prijzen maar of bekijk het maar”. Dat wordt nu ook duidelijker in de bouwwereld. Twee miljard voor een opknapbeurt voor het oude deel van de Brieenoordbrug en dan maar hopen dat het niet meer dan vier miljard wordt, net zoals de renovatie van het Binnenhof. De Tweede Kamer had beter in de leegstaande kantoren in Rijswijk kunnen trekken en het Binnenhof als museum kunnen achterlaten.
Je werkt wel met cirkelredenaties.
Maar ook, wat er ook fout gaat, NS directie heeft de schuld.
Een vraagje, als jij een fiets koopt bij een fietsenwinkel waarvan het frame niet goed is.
Wie heeft dan de schuld,
1, jij omdat je niet naar de fabriek bent gegaan om de productie te controleren?
2, de fietsenwinkel, omdat hij niet naar de fabriek is gegaan om de productie te controleren?
3, de fabrikant, omdat deze het productieproces niet in orde heeft.
4, de NS omdat deze de fiets vervoerd heeft, en niet gecontroleerd heeft of hij goede fietsen vervoerd.
Als de problemen met de ICNG het enige was, dan had ik het ook kunnen begrijpen. De NS wist al in 2020 dat er materieelproblemen zouden ontstaan op de HSL. Door her en der nog iets te schuiven is dat iets minder erg geworden. De basishouding van de NS is dat ze vanuit het proces redeneren waarin vooral de NS geen blaam treft.
Er zijn problemen op de HSL, vervolgens knoopt de NS allerlei voor het land belangrijke treinen aan elkaar. Dan is het niet gek dat de boel als een kaartenhuis in elkaar stort.
Er zijn problemen met de levering van de ICNG stellen, dus baseren ze de dienstregeling op de volledige aanwezigheid van ICNG. Daarna komen de noodmaatregelen.
Er zijn problemen bij de verkeerleiding omdat mensen niet meer voor ProRail willen werken.
De dienstregeling is nog steeds niets op niveau, daar heeft de NS allerlei excuses voor. Vooral corona, nergens denkt de NS dat het wellicht aan andere zaken kan komen.
Wel apart dat de NS de reisinformatie op orde heeft. Daar heb ik toch echt andere ervaringen mee.
De klantenservice is op zijn best abominabel te noemen, conducteurs zijn in geen velden of wegen te bekennen.
Misschien moeten zie 5 ton stoppen om te onderzoeken waarom het zo slecht gaat met de NS en waarom zo gewelddadig zijn. Vooral wat men moet doen om die reiziger weer terug te winnen.
Lovenswaardig? Echt waar? Lovenswaardig als ze zwijgen over de echte reden dat er al jaren ergens in Duitsland minstens twintig ICNG in zwart plastic geparkeerd staan?: Waarschijnlijk zo slecht laswerk dat ze eigenlijk naar de schroot moeten. Om de lassen te kontroleren en te repareren, zoal dat al mogelijk is, moet binnen alle bekleding er uit. Dat is een moeizaam, tijdrovend en duur gebeuren. Slecht laswerk kan dus niet eventjes snel verholpen worden. Andere redenen voor het zeer langdurig wegparkeren zouden heeeel vreemd zijn. Die prutser politici geven die prutsers bestuurders schouderklopjes en ze komen er na hoge inkomens met hoge pensioenen mooi vanaf ook, ten koste van de hardwerkende mensen.
Kun jij alsjeblieft een doek over je eigen kooi doen? Je blijft jezelf maar napraten!
Ach, we zien wel als het bekend wordt wat er nou echt is met die verzameling in zwart plastic verpakte ICNG ergens op een emplacement in Duitsland. Iets met bedrading in regelkasten?: Ongeloofwaardig dat ze daarom zo lang daar staan. Dat met die bedrading is een dwaalspoor om de echte problemen uit de aandacht te houden.
Iedereen kan fouten maken ! Geen mens of bedrijf is heilig! Laten we eens ophouden om elkaar te beschuldigen, maar naar goede oplossingen gaan zoeken! Dat levert veel meer op dan met de Zwarte Piet op tafel te komen. De HSL is door Rijkswaterstaat aangelegd en ontworpen, ja deze hebben meer verstand van autowegen dan van railinfrastructuur! Pro Rail is daar dus het tegenovergestelde van en heeft zelfs nooit een autoweg aangelegd. Schoenmaker bij je leest, zodat deze missing links nu en in de toekomst uitgesloten blijven. Ook dat scheelt weer een hoop zorgen, geld en ongemak!
It’s interesting I take the train everyday and it’s half the time late or cancelled and they decided to not even identify that BIG and COMMON issue lots of people have where they go late to work or go early and still sometimes late, also, I ask what’s the difference between body cams and the already in place security cameras? Will do nothing but put money on something useless at least identify the problem, and high speed trains I’m assuming doesn’t count with regular trains, as it’s described…
Bonus terwijl de treinen zo goor waren en zijn ,staat in heel erg schil contrast tijdens hoe D66 dacht over corona en allerlei hygiënische bescherming