De provincie Zuid-Holland stelt een extern onderzoek in naar de chaotisch verlopen overgang van het busvervoer in het noordelijk deel van de provincie. Sinds Qbuzz half december de ov-concessie Zuid-Holland Noord heeft overgenomen van Arriva, is het een rommeltje voor de reizigers en chauffeurs. “We gaan dit evalueren, dat lijkt me niet meer dan helder”, zei gedeputeerde Frederik Zevenbergen (ov, VVD) in een debat met de Provinciale Staten.
Qbuzz begon op 15 december met het busvervoer rond de steden Leiden, Alpen aan den Rijn en Gouda. Veel bussen vielen uit en bussen reden verkeerd. Qbuzz had het vervoer met nieuwe bussen willen doen, maar bij de start van de concessieperiode bleek het merendeel van de nieuwe bussen nog niet geleverd en dat was de belangrijkste oorzaak van de problemen. De vervoerder, die in de vergadering van Provinciale Staten spijt betuigde, verwacht dat het vervoer snel verbetert nu de nieuwe bussen instromen.
De CDA-fractie pleitte tijdens de vergadering woensdag om samen met andere provincies, vervoersregio’s en reizigersorganisaties een onderzoek te doen, omdat de afgelopen jaren ook elders problemen waren rond een zogeheten concessieovergang. Dat onderzoek moet ook gaan over het aanbestedingsproces, het toewijzen van een ov-gebied aan een vervoerder. “De problemen bij de start van concessies zijn in Nederland eerder regel dan uitzondering”, zei fractievoorzitter Michel Rogier. “De huidige wetgeving dateert van 2000, uit de tijd dat we nog een strippenkaart hadden, en is dus toe aan verandering.”
De Provinciale Staten steunden vrijwel unaniem (50-1) een oproep van de ChristenUnie aan Zevenbergen om “alles op alles te zetten” om Qbuzz aan te sporen zo snel mogelijk orde op zaken te stellen. De gedeputeerde, die van plan is om het vervoersbedrijf een boete te geven, kreeg overigens van bijna alle partijen complimenten voor zijn aanpak.
Onder meer GroenLinks-PvdA en de SP pleitten er in het debat voor dat de provincie een eigen ov-bedrijf opzet, in plaats van het regionale vervoer over te laten aan marktpartijen. Volgens Zevenbergen heeft de provincie hiervoor echter niet de kennis in huis. “Wij hebben ervaring met het aanbesteden en monitoren van concessies, maar we hebben geen benul van het onderhoud van bussen, het werven van chauffeurs en alles wat daarbij komt kijken.”
Zuid-Holland wil, samen met andere provincies en betrokken partijen, wel kijken naar het moment dat concessies overgaan van het ene op het andere vervoersbedrijf. Nu gebeurt dat vaak op 15 december, de dag dat in heel Europa ook de dienstregeling van de treinen wijzigt. Zevenbergen wil onderzoeken of bijvoorbeeld de mei- of zomervakantie hiervoor geschikter is.
De problemen in Zuid-Holland Noord zijn niet uniek. Ook in Friesland nam Qbuzz in december het busvervoer over en ook daar ging het mis. Het is de laatste jaren bijna standaard dat de start van een nieuwe concessieperiode uitmondt in chaos.
(c) Treinreiziger.nl / ANP
This post was last modified on 5 februari 2025 14:59
Het openbaar vervoer dreigt vanaf komend jaar flink duurder te worden. Verwachte oplossingen voor bezuinigingen…
ProRail heeft moeite om voldoende verkeersleiders te vinden. De gevolgen van een krappere arbeidsmarkt worden…
Eurostar waarschuwt reizigers van Amsterdam naar Londen voor een half uur langere reistijd vanwege een…
De NS rijdt op Koningsdag een uitgebreide Oranjedienstregeling. Er worden meer en langere treinen ingezet…
Arriva zet in Gelderland en Overijssel extra treinen in rond Koningsdag en Bevrijdingsdag. De koninklijke…
Het kabinet trekt 1,9 miljard euro uit voor de Nedersaksenlijn. Dat laat coalitiepartij BBB weten…