Reclame Code Commissie tikt OVpay op de vingers: tv-reclame misleidend

De televisiereclame waarin Translink het betalingssysteem OVpay aanprijst, is volgens de Reclame Code Commissie (RCC) misleidend. In de commercial wordt de indruk gewekt dat het betalingssysteem voor iedere OV-gebruiker is, terwijl inchecken met abonnementen of kortingen (nog) niet mogelijk is voor wie daar wel recht op heeft. Door dat feit verklaart de voorzitter van de RCC de reclame voor oneerlijk. Translink gaat in hoger beroep.

Met OVpay, dat sinds juni 2023 volledig uitgerold is in Nederland, kunnen reizigers in- en uitchecken met een betaalpas in plaats van de ov-chipkaart. De klacht waarvoor Translink zich moest verantwoorden, vermeldt dat OVpay wordt aangeprezen “door een vrolijk dansende 65-plusser”. Senioren hebben in Nederland in het openbaar vervoer echter altijd recht op korting: in bus, tram en metro is dat 34% en bij NS kunnen 65-plussers een Weekend Vrij- of Dal Vrij-abonnement aanschaffen met korting. Gebruikmaken van OVpay is echter vooralsnog alleen mogelijk met voltarief. Dat is leeftijdsdiscriminatie, aldus de klager.

“De mogelijkheid van in- en uitchecken met de contactloze betaalpas of creditkaart geldt voor jong en oud, ook voor 65-plussers”, was het verweer van Translink. “De uitzondering voor abonnementen en kortingsproducten geldt ook voor alle reizigers, niet alleen voor 65-plussers.” Daarom is van leeftijdsdiscriminatie geen sprake, vindt Translink.

Misleidend en oneerlijk

Geen leeftijdsdiscriminatie, maar OVpay is niet voor iedereen beschikbaar, oordeelt de Reclame Code Commissie. Volgens de toezichthouder wordt in de reclame de indruk gewekt dat iedereen, ongeacht het reisproduct, kan overstappen op OVpay. Dat het gebruik van kortingen en abonnementen met OVpay nog niet mogelijk is, is volgens de RCC essentiële informatie voor de reiziger om te beslissen of het betaalsysteem de overstap waard is. Die informatie niet geven, is volgens de RCC “misleidend en oneerlijk”.

Hoger beroep

De commissie beveelt Translink aan om niet meer te adverteren voor OVpay zonder dat duidelijk is dat kortingen en abonnementen nog niet gebruikt kunnen worden. In reactie op de uitspraak laat Translink aan Treinreiziger.nl weten bezwaar te maken. “We hebben vooraf zorgvuldig getest of onze boodschap goed overkomt”, zegt een woordvoerder.

This post was last modified on 18 september 2023 20:35

Share

Recent Posts

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

2 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

3 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

3 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

4 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

4 dagen terug

Toeslag Intercity Direct met snelheid van streekbus moet weg, vindt Rover

Reizigersvereniging Rover noemt de nieuwe problemen op de hogesnelheidslijn "de zoveelste tegenslag" voor de reiziger.…

5 dagen terug