Reclame Code Commissie tikt OVpay op de vingers: tv-reclame misleidend

De televisiereclame waarin Translink het betalingssysteem OVpay aanprijst, is volgens de Reclame Code Commissie (RCC) misleidend. In de commercial wordt de indruk gewekt dat het betalingssysteem voor iedere OV-gebruiker is, terwijl inchecken met abonnementen of kortingen (nog) niet mogelijk is voor wie daar wel recht op heeft. Door dat feit verklaart de voorzitter van de RCC de reclame voor oneerlijk. Translink gaat in hoger beroep.

Met OVpay, dat sinds juni 2023 volledig uitgerold is in Nederland, kunnen reizigers in- en uitchecken met een betaalpas in plaats van de ov-chipkaart. De klacht waarvoor Translink zich moest verantwoorden, vermeldt dat OVpay wordt aangeprezen “door een vrolijk dansende 65-plusser”. Senioren hebben in Nederland in het openbaar vervoer echter altijd recht op korting: in bus, tram en metro is dat 34% en bij NS kunnen 65-plussers een Weekend Vrij- of Dal Vrij-abonnement aanschaffen met korting. Gebruikmaken van OVpay is echter vooralsnog alleen mogelijk met voltarief. Dat is leeftijdsdiscriminatie, aldus de klager.

“De mogelijkheid van in- en uitchecken met de contactloze betaalpas of creditkaart geldt voor jong en oud, ook voor 65-plussers”, was het verweer van Translink. “De uitzondering voor abonnementen en kortingsproducten geldt ook voor alle reizigers, niet alleen voor 65-plussers.” Daarom is van leeftijdsdiscriminatie geen sprake, vindt Translink.

Misleidend en oneerlijk

Geen leeftijdsdiscriminatie, maar OVpay is niet voor iedereen beschikbaar, oordeelt de Reclame Code Commissie. Volgens de toezichthouder wordt in de reclame de indruk gewekt dat iedereen, ongeacht het reisproduct, kan overstappen op OVpay. Dat het gebruik van kortingen en abonnementen met OVpay nog niet mogelijk is, is volgens de RCC essentiële informatie voor de reiziger om te beslissen of het betaalsysteem de overstap waard is. Die informatie niet geven, is volgens de RCC “misleidend en oneerlijk”.

Hoger beroep

De commissie beveelt Translink aan om niet meer te adverteren voor OVpay zonder dat duidelijk is dat kortingen en abonnementen nog niet gebruikt kunnen worden. In reactie op de uitspraak laat Translink aan Treinreiziger.nl weten bezwaar te maken. “We hebben vooraf zorgvuldig getest of onze boodschap goed overkomt”, zegt een woordvoerder.

This post was last modified on 18 september 2023 20:35

Bekijk reacties

 • Typisch weer een reactie van een naar binnen gerichte organisatie. Waar het OV helaas vol van zit. Onder de vlag van 'het is goed voor de klant' dingen doen waar ze alleen maar zelf voordeel van hebben. De aansluiting met de buitenwereld volledig kwijtgeraakt. En maar ijzerenheinig doordrammen dat ze gelijk hebben. Wat de Reclamecodecommisse zegt telt voor hun niet. Het lijkt op het gedrag van Mark Rutte of Henk Kamp, om nog maar eens wat eigenheimers met oogkleppen en oordoppen te noemen.

  • Je zou 'm ook kunnen omdraaien: waarom kijken zoveel mensen naar reclame en zappen ze niet gewoon weg? Het is toch enigszins bekend hoe reclames in elkaar zitten en hoe de werking ervan is? Voor mij een van de redenen dat ik wegzap: doe ik dat niet, ga ik verder kijken en kom ik er tien minuten later pas achter dat ik in die tijd net zo goed twee boterhammen kon smeren of wat anders kon doen... Reclame kijken is een keuze...

 • Het probleem is dat alle kortingen in het OV aan een abonnement zijn gekoppeld. Waarom niet een spitstarief en een daltarief voor iedereen zonder dat een abonnement nodig is?

  • Er zijn tegenwoordig soms ook kaartjes met NS voordeel met 50% korting. Daarvoor heb je geen abonnement nodig.

   • OV-pay is voor de trein vrij nutteloos omdat je er alleen tegen het vrijwel onbetaalbare volle tarief mee kunt reizen. Dus alleen iets voor iemand die bijv. eens per jaar met de trein naar Schiphol gaat.

    Bij bus en tram heeft het meer nu omdat je er daar tegen het normale tarief mee kunt reizen.

    • Het is niet nutteloos in de trein? Want je moet anders minimaal 20 euro op je ov chipkaart hebben... dus elke keer opwaarderen tot boven de 20.

    • Dit geld ook voor de bus, tram en metro. Ben je bijvoorbeeld 65+ dan kan je vaak reizen tegen gereduceerd tarief en als je in de gemeente Rotterdam woont kan je gratis reizen.

 • Ik vraag mij af of er in de toekomst wel abonnementen op kunnen. Bij een abonnement hoort een foto. Op de bankpas staat geen foto. Dan zou iemand zijn/haar bankpas met abonnement kunnen uitlenen. Om dit te voorkomen moet er dan standaard bij controle naast een bankpas ook een ID getoond worden. Dit lijkt mij onwenselijk. Laten we het bij de OV Chipkaart houden.

  • De meeste telefoons zijn uitgerust met vingerscanner en kan dan ook voor OV pay gebruikt worden zodat fraude kan worden voorkomen?

   • Alleen veel Nederlanders hebben een iPhone en de meeste iPhones hebben geen vingerafdruk scanner.

    • Ken echt heel weinig mensen met een Appel telefoon. De meeste mensen hebben Android en ik ken ook diverse mensen met een domme telefoon. En zelf heb ik een privacy smartphone. Sowieso betekent dat als op een pas geen foto staat, maar wel een naam dat je je ID moet kunnen laten zien. Zie ook de digitale papieren reisbiljetten. En een moderne OV Chipkaart om aboos etc op te zetten blijft ook bestaan, ook kost dit stukje plastic wel een paar Euro extra boven de digitale (op je mobiel) tegenhanger. Ik geloof dat de digitale OV pas voor abootjes €3,- kost en de plastieke €6,- wat allebei nog een stuk goedkoper is dan de OV Chipkaart en da basistarief reizigers hoeven dit al niet neer te tellen, want die gaan met de bankpas.

  • Naar mijn informatie zal het inderdaad mogelijk worden in de toekomst om een abonnement te koppelen aan een bankpas. Identificatie lijkt me ook mogelijk te verplichten bij gebruik van bankpas. Het abonnement staat immers nog steeds op naam. Identificatie zal in de praktijk echter inderdaad nauwelijks gevraagd worden, schat ik in.

  • Het lijkt me niet waarschijnlijk dat er vaak fraude wordt gepleegd met abonnementen die gekoppeld zijn aan een bankpas. Dat betekent namelijk wel dat je jouw bankpas even niet ter beschikking hebt terwijl de ander ermee reist en je moet maar vertrouwen dat ze er geen misbruik van maken.

   Wellicht zijn er ook oplossingen te bedenken als het gewenst blijft de identiteit van iemand te controleren. Misschien is het (tegen die tijd) ook mogelijk om digitaal een foto aan het abonnement te koppelen. Zodat er bij de controle op het apparaat van de controleur een foto verschijnt.

  • Dus schaft de NS straks gewoon lekker alle abo's af. Scheelt een hoop administratie en "reizigers willen toch geen abo meer".

 • "bij NS kunnen 65-plussers een Weekend Vrij- of Dal Vrij-abonnement aanschaffen met korting. Gebruikmaken van OVpay is echter vooralsnog alleen mogelijk met voltarief. Dat is leeftijdsdiscriminatie, aldus de klager."

  Het feit dat 65-plussers abonnementen kunnen aanschaffen met korting en ik als dertiger niet, dát is pas leeftijdsdiscriminatie.

  En met alle respect voor de 65-plussers: ik ben erg benieuwd hoe veel mensen uit deze doelgroep, die waarschijnlijk al jaren en jaren met hun OV kaart inchecken, opeens zijn overgestapt naar hun bankpas omdat ze in een reclame op tv een dansende leeftijdsgenoot gezien hebben...

  • Volgens mijn laatste info kunnen ook dertigers abonnementen met korting aanschaffen. En als NS besluit geen korting meer te geven op basis van leeftijd, dan schat ik dat veel dertigers die samen met hun kinderen reizen daar niet vrolijk van worden. Waarmee ik wil aangeven dat er redelijke redenen kunnen zijn om onderscheid te maken op basis van leeftijd. Dat is geen discriminatie.

   • Maar Dal Vrij en Weekend Vrij is goedkoper voor senioren. Keuzedagen zijn er ook alleen voor senioren.

 • Er wordt inderdaad geen woord gerept over de speciale abonnementsvormen. Ook wordt in de reclame aangegeven dat IEDEREEN met een bankpas in kan checken. Hoe de verrekening gaat voor al die speciale abonnementsvormen komt niet aan de orde. Het komt er op neer dat de reizigerspas nog steeds leidend is, omdat alléén deze pas aangeeft op welke abonnementsvorm iemand reist én dus betaalt. Zolang de bankpas niet gekoppeld is aan een abonnement zegt dat niets. Alleen maar mooi voor toeristen en mensen die gebruik maken van het basistarief. Niet méér en niet minder. Dus de NS verschaft wat mij betreft geen juiste informatie in deze reclamespot.

 • Als eerste heb ik heb de reclamespot niet gezien, omdat ik geen TV kijk en mijn computers en mijn mobiel privacy vriendelijk zijn ingericht. In deze zaak lijkt me als Translink ook duidelijk heeft gecommuniceerd dat er geen kortingsproducten inclusief leeftijdskorting op de OVpay mogelijk is, is het op dat gebied klaar. Translink wil met deze actie mensen wijzen dat het gebruik van het OV voor incidentele reizigers een stuk makkelijker is, doordat je geen kaartjes in vervoersmiddelen hoeft te kopen en je op het gewone vol tarief mee kan en geen extra toeslagen moet betalen. Verder hebben kortingsreizigers weldegelijk iets aan OVPay als ze 's-ochtends voor 9 uur weg moeten en dan inchecken met de bankpas en bij de eerste overstap na 9 uur omchecken met de OV Chipkaart waar het kortingsproduct op staat.

  Verder heeft OV Pay een andere vereiste. Namelijk dat je een bankrekening nodig hebt met een betaalpas. Zo hebben hebben kinderen 12- geen bankrekening, dus die kunnen geen gebruik maken van OVPay. Is wel duidelijk dat men niet gedacht heeft aan gezinnen met jongere kinderen. Als een betaalpas is kwijtgeraakt, gestolen, kapot is gegaan of ingeslikt heb je er ook niets aan. Aangezien dat OV tegenwoordig pin-only is, is het zonder bankpas sowieso onmogelijk om met het OV te reizen.

  Dan de vraag wat is iedereen? Alcoholvrij bier mag nog steeds 0,5% alcohol bevatten en om de bier ervaring in alcohol vrijbier een bier ervaring te geven zit er idd een heel klein beetje alcohol in. Trouwens sommige vruchtensappen bevatten ook een minimale hoeveelheid alcohol. Net als alcoholvrij bier nog een beetje alcohol mag bevatten kan iedereen ook niet 100% inclusief zijn.

 • Reclame hoort een beetje een dwaalspoor te creëren, dus ik vraag me vooral af wat het nut is van de Reclame Code Commissie. Ook zoiets conservatiefs uit het jaar 0. Hoop niet dat hier gemeenschapsgeld naartoe gaat.

 • NS is sowieso niet te betalen voor de gewone mens. Als ik naar het UMCG moet voor controle dan ben ik voor een retour incl. bus €53 kwijt. Ik vind dat soort prijzen niet normaal en een abo haal ik er ook niet uit voor die 2 a 3 keer dt ik in het UMCG moet zijn.

  • Meer dan drie retourtjes en een 40%-kortings-abonnement kan uit. Met NS-flex kan je die ook nog eens eenvoudig aan- en uitzetten.

   Dit is een beetje alsof je zegt: als ik met de auto ga, dan moet ik voor iedere keer naar Utrecht een auto huren. Wat goedkoper is voor een enkele rit is dat niet voor meerdere.
   Sure, een enkel retourtje is heel erg duur, maar de 40%-kortings-kaart is weer best goedkoop.

    • Dat 'gezeur' willen veel mensen wel als het genoeg voordeel oplevert. Net als al die apps op je telefoon voor korting bij de Lidl en de AH etcetera.Het hoeft niet maar het kan wel. Vrije keuze in een veramerikaniseerde maatschappij vol marktwerking.

  • Inderdaad Lotte,.
   NL-ticket!
   Deutschland-ticket bewijst het:
   mobiliteit voor 1,60 E per dag
   of gelijk Luxemburg, gratis OV.
   Stop de belastingvoordelen voor de CO2-uitstoters en hef 0,50E per liter CO2 brandstof opdat mensen geen onzinritten van 2-3 km' in hun omgeving maken. Zo kunnen ze lopend of fietsend of OV naar de fitness, supermarkt etc.

   • Kun je eens definiëren wat het D-ticket volgens jou bewijst? Het bestaan ervan bewijst immers niet zoveel en de resultaten tot nu toe zijn geen game changer voor wat betreft de CO2-uitstoot.

Share

Recent Posts

Trein naar Berlijn, vanaf € 10 met GoVolta: een betaalbare reiservaring

Vanaf 1 mei 2024 wordt reizen naar Berlijn een stuk toegankelijker en betaalbaarder dankzij de…

20 uur terug

Denkend aan Zwitserland of liever Reizend naar Zwitserland?

Terwijl het televisieprogramma "Denkend aan Zwitserland" van Omroep Max de harten van vele Nederlanders verovert,…

1 dag terug

Vakantie Zwitserland per trein? Tips en tricks

Zwitserland, bekend om zijn adembenemende landschappen, knusse bergdorpjes en efficiënte treinnetwerk, is de perfecte bestemming…

1 dag terug

Nieuw vervoersplan bij extreem winterweer moet ervoor zorgen dat deel van alle treinen kan blijven rijden

Een nieuw collectief vervoersplan van treinvervoerders moet ervoor zorgen dat zo'n 15 procent van alle…

2 dagen terug

Bijna helft van alle IC Direct-treinen op HSL vertraagd door werkzaamheden en problemen op spoor

De afgelopen maand was 47 procent van alle IC Direct-treinen op de HSL (Breda-Rotterdam-Amsterdam) vertraagd,…

3 dagen terug

Reserveren verplicht voor de ICE Amsterdam – Frankfurt / Basel

Wil je met de trein naar Duitsland? Als je gebruik maakt van de ICE Amsterdam-…

3 dagen terug