Rover: verander perrons in plaats van dienstregeling

Door een aantal perrons op stations Rotterdam Centraal en Almere Buiten te verlengen, kunnen verschuivingen in de dienstregeling worden voorkomen. Dit schrijft Rover samen met andere consumentenorganisaties in het ov in een advies aan NS.

Verlengen perron

NS heeft aan de consumentenorganisaties advies gevraagd over wijzigingen in de dienstregeling, die zou per september moeten ingaan. NS wil een aantal treinen verlengen op de trajecten Lelystad Centrum – Dordrecht en Vlissingen – Amsterdam Centraal. Wat betreft de lengte van de perrons knelt het op beide stations, waardoor NS onder meer besloten heeft te schuiven in de dienstregeling.

Rover zegt dat hierdoor echter onder meer de aansluiting van de Intercity Direct uit Schiphol Airport op de Intercity naar Vlissingen in de ochtendspits verbroken raakt. Ook komt er op diverse trajecten enkele minuten reistijd bij. De reizigersclub wil dat de perrons verlengd worden, desnoods met een noodperronconstructie. In de NS-plannen zou er in Almere een treinstel worden bijgeplaatst, waardoor er gecombineerd moet worden.

Almere Buiten

De consumentenorganisaties in het Locov: “Over verlenging van dit perron [Almere Buiten, red.] wordt reeds geruime tijd gesproken. Wij vragen u wat de planning is van realisatie van de verlenging van dit perron. Deze verlenging is immers ook noodzakelijk als u in 2023 op de Flevolijn met enkeldeks ICNG-materieel gaat rijden in plaats van de huidige dubbeldekkers.” Rover en de andere organisaties maken zich zorgen en willen dat NS bij ProRail en het ministerie gaat aandringen op spoedige perronverlenging.

NS laat weten dat het toch ook graag wil dat de betreffende perrons worden verlengd. “Het is echter niet aan ons of dat kan”, zegt een woordvoerder. Het spoorbedrijf heeft de aanvraag al ingediend. ProRail zegt dat aan een perronverlenging ook haken en ogen zitten, maar dat het de oplossing serieus neemt en er geregeld over spreekt met de reizigersvervoerders. “Verlenging is geen standaardoplossing. We verkorten soms zelfs perrons omdat reizigers te lang moeten lopen om bijvoorbeeld hun volgende aansluiting te halen. Tijdens een verbouwing, ook als het om een noodconstructie gaat, wordt bovendien treinverkeer verstoord. Daarnaast dienen seinen te worden aangepast. Dus het is niet iets wat je zomaar even doet”, aldus een woordvoerder van de spoorbeheerder.

Kettingreactie in Rotterdam

In Rotterdam is onder andere spoor 9 te kort om de trein Dordrecht – Lelystad te kunnen verlengen. “De wens deze Intercity te verlengen leidt tot een kettingreactie aan wijzigingen” schrijven de organisaties in de brief.

Rover waarschuwt ook dat reizigers op station Den Haag HS zich straks minder goed gaan spreiden als reizigers straks alleen via de hoofdingang het perron op kunnen komen. Nu is er nog een tweede ingang in een tunnel, maar die wil NS afsluiten.

© ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 12 augustus 2020 00:14

Share

Recent Posts

Limburg eist meer geld van nieuw kabinet voor internationale treinverbindingen

De provincie Limburg eist meer geld van het aanstaande kabinet om grensoverschrijdend treinverkeer te verbeteren.…

18 uur terug

Voor het eerst helemaal geen treinen naar Amsterdam Centraal vanwege werkzaamheden

Zaterdag 29 juni rijden er geen treinen van en naar Amsterdam Centraal. Het is voor…

23 uur terug

Bezoek de Olympische Spelen met de trein: dit zijn de beste opties

Over een maand, op 26 juli, barsten de Olympische Spelen los in Parijs. Het grootste…

2 dagen terug

Bizarre beelden: hoog water hindert (trein-)verkeer naar Zermatt

Zwitserland kampt met overstromingen door hevige regenval en smeltwater. Vanwege de weersomstandigheden is het treinverkeer…

4 dagen terug

Nightjet naar Wenen in de toekomst mogelijk via Deventer

NS en de Oostenrijkse spoorwegen onderzoeken of de Nightjet naar Wenen vanaf december 2025 kan…

4 dagen terug

Negen van de tien vrouwen voelen zich onveilig op stations

Vrouwen voelen zich onveilig in het ov en op stations en vermijden deze plekken, blijkt…

5 dagen terug