Staatssecretaris Heijnen: NS kan ‘stevige evaluatie’ verwachten

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) verwacht een “stevige evaluatie” van NS aan het einde van het jaar. NS laat veel minder treinen rijden, met een klachtenregen over volle coupés tot gevolg. De top van het bedrijf vreest bovendien dat de dienstregeling de komende tijd nog verder wordt uitgekleed.

Geen harde deadline

Het kabinet heeft naar eigen zeggen met NS “hele duidelijke afspraken” gemaakt binnen de zogenoemde ‘concessie’: de vergunning waamee NS op het Nederlandse spoornetwerk mag rijden. In eerdere gesprekken heeft Heijnen erop aangedrongen dat NS “allerlei acties opzet” om genoeg personeel aan te trekken en de dienstregeling “zo betrouwbaar mogelijk” te laten zijn.

“Het is nu natuurlijk zo dat de manier waarop reizigers worden bediend niet voldoende is”, erkent Heijnen. “Dat moet beter.” Maar ze legt NS nog geen harde deadline op. Ze wil dat de zaken “zo snel mogelijk” geregeld zijn, maar zegt erbij dat deze problemen “niet van vandaag op morgen” zijn opgelost.

Te weinig zichtbaar

De bewindsvrouw kreeg, onder meer vanuit de Kamer, ook de kritiek te onzichtbaar te zijn op dit dossier. Van de uitvallende en kortere treinen hebben veel Nederlanders immers dagelijks last. Heijnen weerspreekt die kritiek. “Het is niet zo dat wij hier geen acties op hebben genomen, integendeel. “De overheid vindt het als aandeelhouder van NS van belang dat het publieke belang gediend wordt”, aldus Heijnen. Toch is het aan het bedrijf zelf, benadrukt ze. “Het is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van NS om zaken goed op orde te krijgen.”

Het gaat niet goed, erkent NS

NS-topman Bert Groenewegen hield gisteren een toespraak voor NS’ers. Daarin erkende de topman dat het niet goed gaat met het spoorbedrijf. “We hebben momenteel te weinig reizigers, te weinig inkomsten en de werkdruk is onaanvaardbaar hoog. De buitenwereld is in korte tijd zeer kritisch op NS geworden” aldus de interim-directeur.

Onder het personeel zijn er zorgen over de werkdruk. Groenewegen zegt dit te begrijpen. “De rek is eruit. Het werk drukt steeds zwaarder op een steeds kleinere groep. Met alle gevolgen van dien: instabiele roosters, onvoldoende ruimte om vrij te kunnen nemen en uitval.”

Concessie

Reizigersvereniging Rover wijst erop dat de dienstregeling 2023, zoals NS die heeft voorgesteld, op een aantal punten niet voldoet aan de NS-concessie. Vooralsnog zijn er geen sancties gepland.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 8 oktober 2022 06:25

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

1 uur terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

4 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

4 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

5 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

5 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

5 dagen terug