Home

Vervoerders willen meer tijd van vakbonden om staking te voorkomen

De Vereniging van Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) zijn teleurgesteld in het ultimatum van de vakbonden. Als binnen een week geen gehoor wordt gegeven aan eisen van de vakbond, dan dreigt er op 30 april en 1 mei een landelijke stakingDe werkgevers benadrukken dat de vakbonden zelf drie maanden de tijd hebben genomen, en dat de periode van 1 week te kort is.

Op 15 januari bereikten de vervoerders samen met de vakbonden een onderhandelingsresultaat. Leden van de vakbonden FNV en CNV hebben dat akkoord verworpen. “De vakbonden hebben in het overleg van vandaag aangegeven dat de werkgevers slechts een week de tijd krijgen om te voldoen aan de nieuwe eisen over de cao en dreigen met acties. De vakbonden hebben zelf drie maanden de tijd genomen om het resultaat voor te leggen aan hun leden en dit terug te koppelen aan de werkgevers” aldus de vereniging van werkgevers.

Nieuwe eisen

“De FNV heeft de werkgevers pas op 12 april inhoudelijk aangegeven waarom het resultaat is afgewezen. Op 16 april is dit verder toegelicht en zijn er vanuit de FNV bovendien nieuwe eisen op tafel gekomen over de looptijd, de loonsverhoging en afspraken over de werkdruk”, leggen de werkgevers uit. Volgens de vervoerders zijn er in de cao goede afspraken gemaakt, onder andere over een loonsverhoging van 8,3% in drie jaar tijd.

Teleurgesteld

De vervoerders benadrukken dat slechts een klein deel van de leden heeft kunnen stemmen. “De FNV heeft daarbij het resultaat niet aan al haar leden voorgelegd. Alleen FNV-leden die op de vergaderingen aanwezig waren –een kleine 10%– konden stemmen. Wij zijn als werkgevers teleurgesteld in deze gang van zaken. We onderzoeken nu welke mogelijkheden er zijn om te komen tot een akkoord”, stelt de vereniging.

Dreigende staking

De vakbonden hebben aangekondigd op 30 april en 1 mei te gaan staken als de vervoerders niet aan hun eisen tegemoet komen. Op beide data zullen dan vrijwel in heel Nederland geen bussen rijden. De vakbonden zeggen vooral dat ze zwart op wit afspraken willen om de werkdruk concreet te verlagen.

This post was last modified on 19 april 2018 10:52

Bekijk reacties

    • Je hebt gelijk dat dit niet heel duidelijk stond vermeld. Weliswaar wel de tag CAO streekvervoer, een link bij 30 april en 1 mei landelijke staking en dat de staking gericht is tegen de Werkgevers Vereniging Openbaar Vervoer, maar ik kan mij voorstellen dat dit duidelijker kon. In het nieuwsoverzicht staan twee artikelen over de staking onder elkaar, dus dan werd snel genoeg duidelijk dat het om (vrijwel) alle busvervoerders van Nederland gaat, uitgezonderd RET, GVB en HTM.

Share

Recent Posts

NS zwicht voor Kamer en zwakt spitstoeslag af naar maximaal 2,50 euro

Het voornemen van de NS om een spitstoeslag te gaan heffen, kan rekenen op stevige…

2 dagen terug

Reizigers positief over ervaringen met NS-personeel, minder tevredenheid over hygiëne in treinen

Reizigers geven hun ervaringen met het personeel van de NS gemiddeld een 8,4, blijkt uit…

2 dagen terug

Arriva hoopt einde NS-monopolie in te luiden en wil 24 stoptreinen en twee intercity’s overnemen

Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu…

4 dagen terug

Kamer zet alles op alles om prijsstijgingen ov te voorkomen

De Tweede Kamer wil voorkomen dat de prijzen van trein- en buskaartjes volgend jaar fors…

4 dagen terug

Doortrekken Noord/Zuidlijn naar Schiphol op losse schroeven door financiële tekorten bij ministerie

Het is onzeker of het verlengen van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp door kan…

6 dagen terug

Reclame Code Commissie tikt OVpay op de vingers: tv-reclame misleidend

De televisiereclame waarin Translink het betalingssysteem OVpay aanprijst, is volgens de Reclame Code Commissie (RCC)…

1 week terug