Home

Vervoerders willen meer tijd van vakbonden om staking te voorkomen

De Vereniging van Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) zijn teleurgesteld in het ultimatum van de vakbonden. Als binnen een week geen gehoor wordt gegeven aan eisen van de vakbond, dan dreigt er op 30 april en 1 mei een landelijke stakingDe werkgevers benadrukken dat de vakbonden zelf drie maanden de tijd hebben genomen, en dat de periode van 1 week te kort is.

Op 15 januari bereikten de vervoerders samen met de vakbonden een onderhandelingsresultaat. Leden van de vakbonden FNV en CNV hebben dat akkoord verworpen. “De vakbonden hebben in het overleg van vandaag aangegeven dat de werkgevers slechts een week de tijd krijgen om te voldoen aan de nieuwe eisen over de cao en dreigen met acties. De vakbonden hebben zelf drie maanden de tijd genomen om het resultaat voor te leggen aan hun leden en dit terug te koppelen aan de werkgevers” aldus de vereniging van werkgevers.

Nieuwe eisen

“De FNV heeft de werkgevers pas op 12 april inhoudelijk aangegeven waarom het resultaat is afgewezen. Op 16 april is dit verder toegelicht en zijn er vanuit de FNV bovendien nieuwe eisen op tafel gekomen over de looptijd, de loonsverhoging en afspraken over de werkdruk”, leggen de werkgevers uit. Volgens de vervoerders zijn er in de cao goede afspraken gemaakt, onder andere over een loonsverhoging van 8,3% in drie jaar tijd.

Teleurgesteld

De vervoerders benadrukken dat slechts een klein deel van de leden heeft kunnen stemmen. “De FNV heeft daarbij het resultaat niet aan al haar leden voorgelegd. Alleen FNV-leden die op de vergaderingen aanwezig waren –een kleine 10%– konden stemmen. Wij zijn als werkgevers teleurgesteld in deze gang van zaken. We onderzoeken nu welke mogelijkheden er zijn om te komen tot een akkoord”, stelt de vereniging.

Dreigende staking

De vakbonden hebben aangekondigd op 30 april en 1 mei te gaan staken als de vervoerders niet aan hun eisen tegemoet komen. Op beide data zullen dan vrijwel in heel Nederland geen bussen rijden. De vakbonden zeggen vooral dat ze zwart op wit afspraken willen om de werkdruk concreet te verlagen.

This post was last modified on 19 april 2018 10:52

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

2 dagen terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

6 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

6 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

7 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

7 dagen terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

1 week terug