fbpx
Wachten op de bus, Nijmegen
Foto: Stefan Verkerk / Treinreiziger.nl

Vervoerders willen meer tijd van vakbonden om staking te voorkomen

17 apr 2018 10:55

De Vereniging van Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) zijn teleurgesteld in het ultimatum van de vakbonden. Als binnen een week geen gehoor wordt gegeven aan eisen van de vakbond, dan dreigt er op 30 april en 1 mei een landelijke stakingDe werkgevers benadrukken dat de vakbonden zelf drie maanden de tijd hebben genomen, en dat de periode van 1 week te kort is.

Op 15 januari bereikten de vervoerders samen met de vakbonden een onderhandelingsresultaat. Leden van de vakbonden FNV en CNV hebben dat akkoord verworpen. “De vakbonden hebben in het overleg van vandaag aangegeven dat de werkgevers slechts een week de tijd krijgen om te voldoen aan de nieuwe eisen over de cao en dreigen met acties. De vakbonden hebben zelf drie maanden de tijd genomen om het resultaat voor te leggen aan hun leden en dit terug te koppelen aan de werkgevers” aldus de vereniging van werkgevers.

Nieuwe eisen

“De FNV heeft de werkgevers pas op 12 april inhoudelijk aangegeven waarom het resultaat is afgewezen. Op 16 april is dit verder toegelicht en zijn er vanuit de FNV bovendien nieuwe eisen op tafel gekomen over de looptijd, de loonsverhoging en afspraken over de werkdruk”, leggen de werkgevers uit. Volgens de vervoerders zijn er in de cao goede afspraken gemaakt, onder andere over een loonsverhoging van 8,3% in drie jaar tijd.

Teleurgesteld

De vervoerders benadrukken dat slechts een klein deel van de leden heeft kunnen stemmen. “De FNV heeft daarbij het resultaat niet aan al haar leden voorgelegd. Alleen FNV-leden die op de vergaderingen aanwezig waren –een kleine 10%– konden stemmen. Wij zijn als werkgevers teleurgesteld in deze gang van zaken. We onderzoeken nu welke mogelijkheden er zijn om te komen tot een akkoord”, stelt de vereniging.

Dreigende staking

De vakbonden hebben aangekondigd op 30 april en 1 mei te gaan staken als de vervoerders niet aan hun eisen tegemoet komen. Op beide data zullen dan vrijwel in heel Nederland geen bussen rijden. De vakbonden zeggen vooral dat ze zwart op wit afspraken willen om de werkdruk concreet te verlagen.

0 0 stemmen
Artikel waardering
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frank Maas
6 jaren geleden

Staking? maar van wie, dat vermeldt het artikel niet

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Frank Maas

Je hebt gelijk dat dit niet heel duidelijk stond vermeld. Weliswaar wel de tag CAO streekvervoer, een link bij 30 april en 1 mei landelijke staking en dat de staking gericht is tegen de Werkgevers Vereniging Openbaar Vervoer, maar ik kan mij voorstellen dat dit duidelijker kon. In het nieuwsoverzicht staan twee artikelen over de staking onder elkaar, dus dan werd snel genoeg duidelijk dat het om (vrijwel) alle busvervoerders van Nederland gaat, uitgezonderd RET, GVB en HTM.