Om verwarring tegen te gaan, is een online code voortaan verplicht voor mensen die gebruik maken van samenreiskorting. De abonnementhouder vraagt de code aan, deelt deze met de medereiziger en beiden moeten gedurende de reis constant bij elkaar zitten.
Tot eind april geldt een overgangsperiode. In die weken kan er nog een gezamenlijk kaartje worden gekocht bij de automaat. Na 22 april kan dat niet meer en is de code verplicht. Volgens de NS is de code nodig omdat de huidige situatie tot vervelende situaties leidt. Het staat in de top 3 van discussiepunten tussen conducteurs en reizigers. Eerder maakte NS al bekend dat het aantal geweldsincidenten tegen NS-medewerkers is gestegen.
Samenreiskorting is de mogelijkheid om als abonnementhouder tot drie mensen met korting mee te laten reizen. De korting bedraagt dan 40 procent. Maar veel reizigers snappen de samenreiskorting niet helemaal, zegt NS. “De samenreiskorting is ooit in het leven geroepen met de gedachte dat onze abonnementhouders 40 procent korting cadeau kunnen doen aan een meereizend familielid, vriend of collega. Maar de praktijk is vaak anders. Reizigers bijvoorbeeld die wel een treinkaartje met samenreiskorting hebben, maar bij controle niet kunnen aanwijzen met wie ze meereizen. Dit kan leiden tot onprettige situaties.”
Door de onduidelijkheid loopt NS jaarlijks enkele miljoenen euro’s aan inkomsten mis, zegt de vervoerder. Per maand reizen bijna een half miljoen reizigers met samenreiskorting, blijkt uit cijfers van NS.
Reizigersvereniging Rover is kritisch op de wijziging. “Het is maar de vraag hoeveel reizigers er werkelijk met onbekenden meereizen. Bovendien zien wij dit niet als misbruik”, zegt Rover-directeur Freek Bos tegen de NOS. “Het staat tenslotte nergens in de voorwaarden wie je meereizenden moeten zijn. Wat ons betreft wordt er onnodig een drempel opgeworpen voor het gebruik van de trein.” Kortingen kunnen niet meer via de kaartautomaat geregeld worden, dat moet nu online.
In een eerder plan om de samenreiskorting te hervormen, bedacht NS dat abonnementhouders nog maar drie keer per maand iemand met korting kunnen meenemen. Na bezwaren van onder meer Rover is dat voorstel ingetrokken. De samenreiskorting blijft in het nieuwe systeem onbeperkt inzetbaar.
This post was last modified on 21 februari 2024 14:40
FlixTrain komt voorlopig niet naar Nederland. De Duitse vervoerder zou vanaf de nieuwe dienstregeling in…
Voorstellen van de oppositiepartijen in de Tweede Kamer voor het schrappen van de bezuinigingen op…
In Oostenrijk gaat vandaag een aangepaste dienstregeling in die de komende maanden zal gelden. De…
De nieuwe snelle trein tussen Lelystad, Amsterdam Zuid en Brussel Zuid gaat EuroCity Direct heten.…
Je hebt haar naam misschien wel nooit gehoord. Maar in de railsector is ze de…
GoVolta zegt in september 2025 van start te gaan met de dagelijkse lowbudgettrein van Amsterdam…