Trams van de RET naast station Rotterdam Centraal. Foto Mark Koghee
Met een rapportcijfer van 7,8 blijft de waardering van het openbaar vervoer in Nederland hoog. Dat blijkt uit de nieuwste OV-Klantenbarometer van het kennisinstituut CROW. Maar de vereniging van openbaar vervoerbedrijven OV-NL luidt in een reactie de noodklok over aanstaande bezuinigingen op het ov.
Het openbaar vervoer in Nederland behaalt in de nieuwe klantenbarometer hetzelfde rapportcijfer als vorig jaar. Voor de klantenbarometer gaven ruim 100.000 reizigers hun mening over het ov in 2024. De hoogste waardering krijgt het openbaar vervoer over water (fietsvoetveer Vlissingen-Breskens) met het cijfer 8,6. Het laagste scoort de Intercity Direct /IC Brussel met een 7,6. Sinds 2008 ligt het cijfer voor het ov boven de 7, sinds 2029 is het cijfer een 7,8 of hoger.
De storingen en werkzaamheden op het spoor lijken niet door te werken in de beoordeling van het ov, zo meldt het CROW. Wat verder opvalt in het onderzoek is dat de bankpas steeds meer gebruikt wordt om in- en uit te checken. In 2024 werd de bankpas bij 15 procent van de reizen in het regionale ov gebruikt. Op het hoofdrailnet nam het reizen met de bankpas toe van 6 naar 9 procent.
OV-NL vreest een daling van de waardering van het ov als de bezuiniging op het ov doorgaat. Het kabinet heeft voor in totaal 335 miljoen euro aan bezuinigingsplannen. OV-NL verwacht dat hierdoor bussen en treinen minder zullen rijden en mensen met een laag inkomen minder vaak kunnen reizen. Volgens OV-NL leiden de bezuinigingen tot het schrappen van 1,6 miljoen dienstregelingsuren of een extra tariefsverhoging van tien procent.
(c) Treinreiziger.nl
This post was last modified on 25 maart 2025 14:12
Het openbaar vervoer dreigt vanaf komend jaar flink duurder te worden. Verwachte oplossingen voor bezuinigingen…
ProRail heeft moeite om voldoende verkeersleiders te vinden. De gevolgen van een krappere arbeidsmarkt worden…
Eurostar waarschuwt reizigers van Amsterdam naar Londen voor een half uur langere reistijd vanwege een…
De NS rijdt op Koningsdag een uitgebreide Oranjedienstregeling. Er worden meer en langere treinen ingezet…
Arriva zet in Gelderland en Overijssel extra treinen in rond Koningsdag en Bevrijdingsdag. De koninklijke…
Het kabinet trekt 1,9 miljard euro uit voor de Nedersaksenlijn. Dat laat coalitiepartij BBB weten…